Objavljeno

Ekološka hrana – nuja ali prestiž?

»Eh, kupovati ekološko je le trend. Privilegij nekaterih. Poglej ga sosedovega Petra, saj je nor, da kupuje ekološko. To sploh ni pomembno, le več plača,« slišim pogosto.

Pa je res tako? Se vam zdi, da ima naše telo kakšno korist od pesticidov, herbicidov, fungicidov, insekticidov…?

Da, vse to se lahko nahaja v zelenjavi, ki jo kupujemo v supermarketih ali na tržnici, če zelenjava ni vzgojena na ekološki način. Ta, ki jo kupujemo v trgovinah, pa večinoma ni videla niti sonca, niti zemlje.

»Ampak Tajča, naše babice in dedki so vse to jedli, pa so dočakali visoko starost,« se upirajo.

Naše babice in dedki, so jedli ekološko hrano! Takrat niso uporabljali današnjih škropiv. Naši starši (njihovi otroci) pa so že jedli manj ekološko, saj je takrat zacvetela industrijska revolucija. Ali ste vedeli, da marsikateri kmet, ki množično uporablja škropiva ne dočaka svojega pridelka?
Nočem vas strašiti, želim pa vam povedati, kako zelo pomembno je, da je naša hrana res ekološka.

Sanja Lončar, v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi piše o dramatičnih rezultatih, ki so jih leta 1996 (danes je stanje še bistveno slabše) izmerili švicarski znanstveniki. Pregledali so vrsto sadja v naših supermarketih in podatke primerjali z analizo iz leta 1985. V brokoliju se je količina kalcija zmanjšala za 68 %, folne kisline je bilo le še za polovico, magnezija pa za tretjino manj kot prej. Iz banan je skoraj izginil vitamin B6 – namerili so ga le še 8 %, tudi folne kisline je ostalo le še 15 % v primerjavi s prejšnjim obdobjem. Vitamina C je v sadju drastično manj kot učijo naši učbeniki: v jabolkih ga je manj za 80 %, v jagodah pa za 67 %.

Ekološka hrana tako pomeni, poleg odsotnosti škodljivih kemičnih snovi, tudi veliko večjo vsebnost hranljivih snovi.


Mene so te podatki prepričali, da smo doma odstopili en del trave in ga preuredili v zelenjavni vrt.
Če nimate možnosti svojega vrta, se vedno lahko povežete tudi z bližnjimi ekološkimi kmeti, partnerskim kmetijstvom ali s samooskrbno skupnostjo
Štirje letni časi, ki vam bo priskrbela sezonske ekološke pridelke po 40 % nižji ceni.

Če se bo povečalo povpraševanje po ekoloških izdelkih, se bo zagotovo povečala tudi ponudba.

Torej, bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu.

Dodaj odgovor