Posted on

Kaj je sončenje? 4. teden

sončenjeSončenje je sprejemanje najbolj univerzalne, zdravilne energije, direktno v svoje telo in svoje celice. Sončni žarki, lahko delujejo kot skalpel in nas dobesedno operirajo, zdravijo.
Brez sonca, ne bi bilo zivljenja. Sončni žarki so pomembni tako za rastline, kot za nas in živali.

Žalosti me, ko tudi na portalih o ekološki tematiki prebiram, kako škodljivo in nevarno je sonce, ter da se mu moramo povsem izogibati in če nam to ne uspe, se namažimo s kremo, ki vsebuje visok zaščitni faktor.
Zakaj potem pozimi, ko je sonca bolj malo, v trenutku, ko pokuka skozi meglo, postanemo bolj radostni, bolj zadovoljni in nam da občutek posebnega zadovoljstva? Če je le mogoče, se mu z veseljem, brez pomislekov nastavimo. Zakaj spomladi, ko je sonca malce več in nas prijetno greje, avtomatsko nastavljamo gole roke in čim več kože sončnim žarkom?
Namesto, da bi nas ozavestili, kakšne so resnične koristi sončenja, nas strašijo pred nečim, brez česar ni življenja. In če resnično mislimo, da nam bo nekaj, brez česar ni življenja bolj škodovalo kot koristilo, smo v globoki zmoti.
Resnico si vsak prikroji tako, kot mu najbolj ustreza. Na nas samih pa je, da poskušamo najti tisto pravo resnico globoko v sebi.

Ali ste vedeli, da smo danes na soncu le še 5% časa, ki smo ga na soncu preživeli pred 100 leti?
Torej, če smo vedno manj na soncu in če se iz leta v leto naraščajo bolezni (kožni in druge oblike raka, depresija, osteoporoza,…), za katere naj bi bilo krivo sonce, lahko rečemo le, da, res je krivo sonce, vendar PREMAJHNO izpostavljanje, predvsem v varnih urah. Ne nagovarjamo vas, da  se “pražite” na soncu takrat, ko je sonce najvišje na nebu, vendar govorimo o zavestnem sončenju, o zavedanju koristnih učinkov sončnih žarkov in planeta Sonce, za naš obstoj.
Naši predniki, ki niso poznali sodobnih bolezni, so od zgodnje pomladi, do pozne jeseni, preživeli večji del dneva na prostem, torej so se naužili tudi sončne energije in omogočili svojim telesom obilico vitamina D, tudi za zimske dni.
Poleg tega so jedli hrano, ki so jo sami pridelali na prostem (in ne v rastlinjakih), ki ravno tako vsebuje veliko sonca, krem z zaščitnim faktorjem pa sploh niso poznali.

Res je škodljivo in nevarno, če se sončnim žarkom prvič nastavimo sredi poletja, sredi največje vročine. Koža je popolnoma nepripravljena in nevajena sončnih žarkov.

Sanja Lončar pravi, da morje povzroči burno dogajanje v telesu, saj pospeši metabolizem in premakne zaostale strupe. Telo končno ni več ujeto v oblačila, ki ne dihajo. Sonce končno poskuša obuditi naše telo. Vse skupaj sproža zelo močen val razstrupljanja, ki presega zmogljivost naših glavnih razstrupljevalnih organov. Zato se del teh procesov preusmerja tudi na kožo. Pozorno spremljajte vonj svojega potu in zadah iz ust, priporoča Lončarjeva. “Če se vam bo zdelo, da je tudi to izločanje postalo močnejše, je to le še en dokaz, da gre za prehitro čiščenje telesa in ne za alergijo. Zato v takšnem primeru ni najbolj modro posegati po antihistaminikih in telesa še dodatno obremenjevati.”
Sanja v primeru očiščevalne kure priporoča da zmanjšate odmerek zaužitega sonca, istočasno pa zaužijte večje količine vode, izotoničnih napitkov, kot je kokosova voda, opravite kavni klistir, slane kopeli,…
Vse o soncu in kako ta teluje na naše telo, si preberite v knjigi Sanje Lončar, Resnice in zmote o soncu.

Praktični vidik
Soncu se začnimo nastavljati vse od pomladi naprej, vsaj 15 min do pol ure dnevno, tisti z zelo občutljivo kožo začnite z 10-imi minutami.  Popolnoma drugače je, če se soncu nastavimo z zavestjo, da bo na nas delovalo koristno. Zaprosimo ga, da naj nas napolni z energijo in naj nežno boža našo kožo. Strah je eden izmed naših največjih sovražnikov.
Soncu se nastavimo vsaj v kratkih rokavih in kratkih hlačah.
Najbolj idealno izpostavljanje soncu je med 9 in 11h dopoldne. Namažimo se s kakavovim maslom,  ne mažimo se s kremami z visokim faktorjem, saj le te blokirajo sončne žarke, ki omogočajo, da naše telo tvori vitamin D.
NE nastavljajmo se soncu med 11h in 16h. V tem času, se vam ni potrebno zadrževati v zaprtih prostorih, kot se priporoča, vendar je odlična zaščita zelena senca v krošnjah dreves, ki delujejo kot zdrav, visok zaščitni faktor, poleg tega pa bomo več časa preživeli v naravi, kar bo blagodejno vplivalo na naše počutje.

Torej, čas je, da si napolnimo zaloge vitamina D, premagajmo strah pred soncem in se raje osvestimo o koristih sončnih žarkov.

Želim vam sonca poln dan,
Vaša Tajča