Posted on

Vitamin D in ali ga moramo pozimi dodajati? | 34. teden

Za vitamin D, ki je s svojim delovanjem bolj podoben hormonom kot drugim vitaminom, lahko rečemo, da je življenjskega pomena in da je najbolj pametno poskrbeti, da si ga v poletnih mesecih ustvarimo s pomočjo sončnih žarkov dovolj tudi za dni, ko je sonce prešibko.Seveda je to za večino ljudi zelo težko dosegljivo, saj so tako prestrašeni pred kožnim rakom, da se tudi poleti raje zadržujejo v zaprtih prostorih, s popolnoma zakrito kožo in klobuki na glavi, ko pa se soncu izpostavijo, pa se na debelo namažejo z visokim zaščitnim faktorjem. Žal se večina ne zaveda, da je ravno to hitri vlak proti kožnemu raku.

V Nemčiji je inštitut Robert Koch po naročilu ministrstva za zdravje opravil študijo o preskrbljenosti z vitaminom D na več kot 4000 osebah različne starosti. Izkazalo se je, da je bila raven vitamina D pri 57 % moških ter 58 % žensk pod kritično mejo, pri ženskah starih nad 65 let, pa je bilo takih kar 75 %. Vrednosti vitamina D so v zimskih mesecih še nižje!
Če bi upoštevali tudi to, da raziskave upoštevajo kot sprejemljivo spodnjo referenčno vrednost 50 enot, medtem ko vedno več strokovnjakov ugotavlja, da številni telesni procesi tečejo veliko bolj gladko, ko je raven vitamina D v krvi višja. Če bi spodnjo mejo pomaknili na 75 enot, bi v zimskih mesecih za pomanjkanjem vitamina D trpelo kar 90% prebivalstva. (vir: Resnice in zmote o kandidi).

In ker igra vitamin D3 ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja, saj je vpleten v VSAKO telesno celico in vpliva na delovanje vsaj 2000 naših genov, je za naše zdravje nujno pomembno, da ga imamo dovolj.
Znano je, da brez vitamina D ni absorbcije kalcija, kar pomeni težave s kostmi (osteoporoza), z mišicami, zobmi … S pomanjkanjem vitamina D se povezuje raka na prsih, prostati, črevesju in pljučih. Pomanjkanje vitamina D je povezano tudi s prehladi in gripami pozimi, saj ostanejo celice T pomagalke pri pomanjkanju vitamina D neaktivne, kar preprečuje zaščito pred virusi in bakterijami.

Pomanjkanje vitamina D je pogosto vzrok za čustvene motnje, predvsem v jesenskem in zimskem času ter depresijo. Izrednega pomena je tudi pri zdravljenju luskavice, Chronove bolezni, artritisa, multiple skleroze in drugih avtoimunih boleznih.

Kdo je še posebej ogrožen?
Še posebej bi morali na zadostno količino vitamina D poskrbeti vsi bolniki ter nosečnice in dojenčki. Kar 76 % nosečnic naj bi namreč imelo premalo vitamina D, kar posledično pomeni, da dojenček le tega z materinim mlekom ne more dobiti, saj ga mati, ki ga nima dovolj zase, ne more zagotoviti niti za otroka.

Simptomi pomanjkanja vitamina D
Najpogostejši simptomi so bolečine v kosteh in mišicah, ki jih zdravniki pogosto zamenjajo za fibromialgijo, sindrom kronične utrujenosti ali depresijo. V kolikor vas pesti katera od zgoraj naštetih bolezni, pa gre verjetno tudi pri vas za pomanjkanje vitamina D.

Izmerite si zalogo vitamina D
Če se vam zdi, da se poleti le niste dovolj nastavljali sončnim žarkom in da se mu tudi sicer zaradi strahu pred rakom raje izogibate, bi vam svetovala, da preverite, kakšna je vaša zaloga vitamina D.
Sicer ga je v obdobju, ko ga sami zaradi pomanjkanja sončnih žarkov ne tvorimo dovolj, priporočljivo dodajati.

Torej, če želite preveriti zalogo vitamina D, lahko to naredite s preiskavo krvi.
Kateri test uporabiti in kaj je pri tem pomembno, smo povprašali Sanjo Lončar, ki svetuje uporabo testa 25-hidroksivitamina D. Ta test pokaže zalogo uporabnega vitamina D, ki ga imamo na razpolago. Zelo pomembno pa je, opozarja Lončarjeva, na kakšen način se test izvaja in meri. »Kot najboljša metoda velja DioSorin RIA (Radioimmunoassay). Če je test izveden s kakšno drugo metodo, mora biti vsaj rezultat prirejen referenčnim vrednostim DiaSirin RIA, sicer lahko pride tudi do 40% odstopanja v rezultatih«

Na novo opredeljene okvirne referenčne vrednosti iz leta 2014 znašajo:
* > 50 nmol/l: pomanjkanje 25-OH vitamina D
* 50-74 nmol/l: nezadostna količina 25-OH vitamina D
* 75-200 nmol/l: zadostna količina 25-OH vitamina D
Tudi, če je vaša vrednost v mejah normale, lahko to pomeni, da boste, v kolikor ste na spodnjem robu teh vrednosti, imeli veliko večje tveganje, da zbolite za vsemi navedenimi boleznimi, kot tisti, ki dosežejo zgornjo tretjino predpisanih vrednosti.

Lahko s hrano nadomestimo vitamin D?
Vitamina D v hrani praktično ni. Nekaj malega ga je v mesu mastnih rib (losos, tuna in skuša), v kravjih jetrih, sirih in rumenjaku ter na soncu posušenih gobah. Če bi želeli doseči 800 IE vitamina D na dan (nova priporočena količina, ki velja za EU pa je 2000 IE dnevno) le s hrano, bi morali pojesti po dve porciji mastnih rib ali 47 jajc ali popiti približno 40 litrov mleka z dodanim vitaminom D. S takim načinom prehranjevanja pa bi si naredili veliko več škode, kot koristi. Poleg tega bodite pozorni na vse več živil, ki naj bi bila obogatena z vitaminom D (mleko, jajca, žitarice za zajtrk), saj tam prevladuje sintezna oblika vitamina D, ki lahko celo blokira pravilno delovanje naravnega vitamina D3 (ugotavljajo celo, da deluje v večjih odmerkih na telo celo toksično).

Kateri prehranski dodatek je torej primeren za uporabo?
Tudi sama sem se še lani ukvarjala z enakim vprašanjem. Ker ne želim uživati vitamina D, za katerega morajo živali dati življenje, sem bila toliko bolj vesela, ko sem odkrila popolnoma naravni vitamin D3 v tekočini, pridobljen z UV-B sevanjem iz maščobe ovčje volne, raztopljenem v kokosovem olju.
Če bi koga zanimalo, se imenuje Vitaplex vitamin D3, priporočam pa tistega z 2000 IE na kapljico.

Da bomo zimo preživeli zdravi in polni energije, vam poleg dodajanja naravnega vitamina D3, priporočam tudi čim več gibanja na svežem zraku v vsakem vremenu, čim več ekološke, sezonske in lokalne hrane ter čim več pozitivnega razpoloženja.

Vaša Tajča