Posted on

Vloga narave pri pripravi hrane | 31. teden

Dandanes nam je postalo že tako samoumevno, da lahko hrano kupimo na vsakem koraku, da smo čisto pozabili, kakšno vlogo ima pri tem narava.
Večina ljudi je tako obremenjena z vsakdanjimi težavami, da hrana sploh ni nekaj, čemur bi posvečali pozornost. Ker smo žal vsak dan bolj odtujeni od narave, smo vsak dan bolj oddaljeni od resničnega zdravja, ki bi nam ga lahko narava prinesla.

Samoumevno nam je, da hrano dobimo, ne glede na to, kako spoštljivi smo do narave, ki je pravzaprav vir vseh dobrin, ki jih lahko okušamo s svojimi brbončicami.

Se zavedamo, kakšno poslanstvo opravljajo za človeka in za ohranjanje okolja čebele? S svojo aktivnostjo čebele v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane, tako za človeka, kot tudi za živali. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70-80 % vseh cvetov. In če ne bi bilo čebel, bi tudi mi ostali brez hrane. Tega pa se očitno ne zavedamo, saj so čebele zaradi vse bolj intenzivne uporabe škodljivih škropiv, žal zelo ogrožene.

Zadnjič sem nekje prebrala misel nekega modreca, da nas ima narava rada 10x bolj, kot ima mati rada svojega novorojenčka. Glede na to, kako silna je ljubezen med materjo in novorojenčkom, ki sem jo tudi sama občutila, si niti ne morem predstavljati tako močne ljubezni, ki jo narava čuti do nas, živih bitij.

Anastasija opisuje v svojih knjigah, kako rastlina, ki jo sam posadiš, nosi informacijo o tem, kaj natančno tvoje telo potrebuje in to tudi razvije. Torej je najpomembneje, da čim več rastlin posadimo sami, na svojem vrtu, z ljubeznijo skrbimo za njih, seveda brez strupov in jih, ko dozorijo, s hvaležnostjo zaužijemo. Naše telo dobi nekatere pomembne informacije in mikrohranila že z vdihavanjem svežega zraka, v katerem je koktail različnih cvetnih prahov. Seveda ne dovolj, da bi zadostili potrebe po zadostnem kaloričnem vnosu, vendar pa imajo lahko ta mikrohranila v sledovih pomemben vpliv na naše zdravje.

Ko sem se pred poletjem slabo počutila in sem čutila, da potrebuje moje telo pomoč pri odpravljanju virusov iz mojega telesa, sem se sprehodila po svojem vrtu, ki je že bogato cvetel in mi podarjal že prve rastlinice. Nabrala sem, kar sem čutila, da mi tisti trenutek lahko pomaga. Zelišča in rastline sem zmešala v okusen smoothie in verjamem, da mi je zelo koristil pri mojem hitrem okrevanju. Gre predvsem za to, da moramo začeti zaupati svojemu telesu in intuiciji ter jima prisluhniti. Seveda je to lažje početi v objemu narave, saj nas asfalt, betonske stavbe in podganja dirka, v kateri smo se znašli, močno oddaljujejo od nas samih, zato večina raje ubere bližnjico in v upanju na čim hitrejše izboljšanje stanja izbere tablete. Ne zavedamo pa se, da vzrok za nastale težave še vedno ostaja in le čaka, kdaj se bo razplametel kot ogenj, ki ga je vedno težje pogasiti.

Narava, če smo z njo le dovolj povezani, nam narekuje, kaj uživati, kdaj in kje.

Zadnje čase se tega tudi sama zavedam in večinoma posegam po plodovih, ki dozorijo v tistem času pri nas ali vsaj v bližnji okolici. Tako trenutno uživam v obilju kakijev, kivijev, mandarin in jabolk ter še vedno precej bogatem izboru zelenjave.

Zavedam se, da so divje rastline še posebej bogat vir življenja, saj vsebujejo ogromno sončne energije, našim telesom pa že v majhnih količinah nudijo ogromno hranljivih snovi, zato jih je koristno čim bolj pogosto vključiti v svoj jedilnik. Če nič drugega, si lahko za čez zimo posušimo vsaj nekaj kopriv, ki si jih lahko dodajamo v smoothie. Ni tako pomembna količina, kot to, da je prisotna in da v naše telo prinese informacijo, ki jo potrebujemo.

Torej naj bo naša prehrana čim bolj sestavljena iz domače, ekološke pridelave, pot od vrta do krožnika naj bo čim krajša, izogibajmo se kupovanju pripravljenih ali na pol pripravljenih izdelkov in si raje pripravimo enostaven, naraven in zdrav obrok, kadar je le mogoče, pa naj se na našem krožniku znajdejo tudi divje rastline in ne pozabimo, narava nas ima brezpogojno rada in nam želi služiti.

Želim vam praznično obarvan teden!

Vaša Tajča