Posted on Leave a comment

Brez mesa pa ne zdržim

Je meso obvezna sestavina vašega kosila?

Ali celo sestavina večine obrokov – v obliki salam, paštet, hrenovk?

Zelo pogosto slišim od ljudi, da brez mesa pa že ne bi zdržali.

Spomnim se svoje babice, ko nam je več kot dve desetletji nazaj pripravljala kosilo in je vsakemu od vnučkov vedno razdelila še en košček mesa, kot nekaj dragocenega. Med vojno mesa ni bilo in po njej so na meso gledali kot na obilje. Pri marsikateri starejši osebi je tak odnos ostal še do danes.

Ravno včeraj, ko sem prvič imela osebna svetovanja (še vedno se lahko prijavljate za ostale termine do konca akcije), med katerimi sem res uživala, sem od ene gospe dobila idejo za današnji recept.

Omenila mi je, da njeni družinski člani pričakujejo na krožniku meso in da ne ve, kaj bi jim lahko namesto mesa skuhala. Takoj sem se spomnila recepta, ki tako po videzu kot po okusu spominja na mleto meso oziroma na bolonjsko omako.

Odpeljala sem jo do sestavin, ji povedala za recept, ki si ga je skrbno zapisala, sedaj pa čakam na povratno informacijo, ali bodo domači opazili, da omaka ni bila mesna.

Saj ne da bi želeli kogarkoli okoli prenašati, je pa to rešitev za vse, ki jim je všeč okus po mesu, ne bi pa želeli, da bi zaradi tega kakšna žival morala dati svoje življenje.

No, pa poglejmo kaj potrebujemo.

Sestavine za vege bolonjsko omako:

–        1 čajna žlička kokosovega masla
–        1 velika čebula
–        6 dcl pasiranih pelatov
–        bio drobljenec (La Vida) – namesto mesa (dobite v trgovinah z zdravo hrano)
–        1 čajna žlička kokosovega sladkorja
–        malce bazilike in majarona
–        himalajska sol in poper
Na kokosovi maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo bio drobljenec. Malce pražimo, nato dodamo pasirane pelate, čajno žličko sladkorja, sol, poper, baziliko in majaron. Kuhamo približno 15-20 minut oziroma po okusu.
Skuhamo pirine, polnozrnate ali druge špagete po želji in prelijemo z omako. Če nam je všeč, potresemo s sirom in postrežemo.

Dober tek in lep snežno bel četrtek,

vaša Tajča

P.S. Še več zdravih nasvetov, po katerih se ravnam sama in s pomočjo katerih sem premagala multiplo sklerozo, vam razkrijem na torkovem predavanju (4.2. ob 17.30h v Kalčku).


Vse udeležence akcije bomo nagradili s 15-odstotnim popustom v 
spletni trgovini Ekolife. Izpolnite si kakšno drobno željo in se razvajajte. Naložba vase je ena najboljši naložb.

Za souresničenje projekta so poskrbeli tudi naši partnerji, ki vsem sodelujočim pri akciji prav tako zagotavljajo dodatne popuste:
1001 dar
Koala sport
Fizioterapija Bole
Super hrana
Janitra
Prema
Kalček
Proorganika
Super hrana
Zobozdravstvo Ran
Trgo in sadje
Lectus
Zavarovalnica Tilia
Vitacenter
DG 69

Dodaj odgovor