Posted on

Online predavanja Molčeči menih: Spoznajmo novo komunikacijo vseh čutečih bitij, 1.del

Začetek sklopa duhovnih predavanj: Spoznajmo novo  komunikacijo vseh čutečih bitij, 1.del.
Občutja so edini Zemeljski jezik, ki je verodostojen za celotno osončje in za vse dimenzije.

To je tisto, po kar smo prišli v našo postojanko učenja na planetu Zemlja.

Tridimenzionalni svet se spremeni v večdimenzionalni svet. Samo od tebe oziroma od napredka zavesti, sprejemanja in razumevanja le te,  pa je odvisno, kako daleč in kako globoko vidiš, občutiš ta svet.
Continue reading Online predavanja Molčeči menih: Spoznajmo novo komunikacijo vseh čutečih bitij, 1.del

Posted on

Drevesa so otroci matere Zemlje in očeta Neba

Ko sem nekaj ur skupaj poslušala, da so drevesa čuteča bitja, se nikakor nisem zavedala, kakšen vpliv oz kakšno vlogo bodo imela v mojem življenju.

Nisem si predstavljala, kaj se bo na delavnici Avra narave dogajalo in na kaj naj bom pozorna naslednjih 14 dni. Zavedam se, da mi je mojster pomagal odpreti določene kanale, oz povezave, ki so do sedaj globoko spale.

Doživela sem posebno izkušnjo z drevesom, s čutečim bitjem, ki mi je dalo nekaj, kar nisem nikoli pričakovala . Vem, da je to darilo posebnega bitja…

Continue reading Drevesa so otroci matere Zemlje in očeta Neba

Posted on

Delavnice Molčeči menih: Kako brati avro + DARILO

V sklopu štirih delavnic boste dobili ogromno znanja, s katerim si boste dvignili zavest in videli auro drugih. Običajno že po eni delavnici vadeči vidijo vsaj prvi sloj aure, ter se naučijo, kako se polnijo z zdravilno univerzalno energijo.
Avro lahko zaznavamo na več različnih načinov. Razpoznati, razbrati pa je spoznanje, ki ga je potrebno vključiti v naš način življenja. Izberemo lahko več možnosti. Avro lahko vidimo ali občutimo, lahko pa jo vidimo in občutimo. Človeško fizično telo je črno bela fotografija, avra pa fotografiji doda barvo. Naj bo življenje barvno.
Continue reading Delavnice Molčeči menih: Kako brati avro + DARILO

Posted on

Malinina kremasta sladica

V nedeljo sem razmišljala, s čim naj pocrkljam svojo prijateljico Almo, s katero sva se spoznali na Ekolife izzivu 3 leta nazaj, kjer je bila ena od srečnih izbrank, ki se je odločila svoje življenje prevzeti v svoje roke.

Vesela sem, da sva se spoznali, saj sem tudi jaz od nje dobila veliko znanja. Pravzaprav sva se obe na nekem področju začeli prebujati in obe sva morali globoko zakorakati ven iz cone udobja in premagati vse svoje strahove. Continue reading Malinina kremasta sladica

Posted on

Ven iz cone udobja 1

Na drugi strani našega največjega strahu, so najboljše stvari našega življenja…

 To je stavek, k kateremu se zadnje čase vedno več zatekam.
Zadnje čase se vse pogosteje mečem ven iz cone udobja, ker se zavedam, da se tam življenje šele začne.
Pri sebi opažam, da sem pri 40-ih začela ugotavljati, da sem prišla svoje življenje resnično živet in v njem uživat. Continue reading Ven iz cone udobja 1

Posted on

Revija Liza- Tajča Pavček: Premagala je multiplo sklerozo!

Tajča Pavček, športnica po duši, mama treh otrok in lastnica podjetja Ekolife natura, je v zadnjih desetih letih prehodila zelo strmo pot do zdravja, osebne sreče in najbolj pomembnega spoznanja, da mora sebe postaviti na prvo mesto, če želi v srcu čutiti mir in zadovoljstvo.

Tajča se je pred leti odločila za zdravje in premagala multiplo sklerozo. Continue reading Revija Liza- Tajča Pavček: Premagala je multiplo sklerozo!

Posted on

Ali liposomi res prelisičijo naše celice?

Za tiste, ki še ne veste kaj liposomi so, naj vam jih na kratko predstavim.
Liposom je mikroskopski mehurček, sestavljen iz vodnega jedra in fosfolipida, iz istega materiala iz katerega je sestavljena naša celična membrana. Notranjost mehurčka je napolnjena z vitaminom ali mineralom, ki ga želimo telesu dodati. Liposomi so idealni za vnašanje prehranskih dopolnil, saj jih črevesje zlahka vsrka. Continue reading Ali liposomi res prelisičijo naše celice?

Posted on

Najlepše darilo za moj rojstni dan

Dragi moji učitelji,

hvaležna sem vsakemu izmed vas, ki mi je kakorkoli na poti pokazal, kje moram zrasti, kje so moje šibkosti. In če bo vsaj eden od vas, svoj način življenja, na osnovi mojih zgodb, popeljal eno stopničko višje, če boste ugotovili, da ste v točno tej situaciji zaradi vašega preteklega življenja in da si lahko sami izberemo boljšo prihodnost, ima moje delo svoj namen.
In verjemite, tudi moje življenje se konstantno odvija v smeri krivulje. Continue reading Najlepše darilo za moj rojstni dan

Posted on

Iz cone udobja in nov začetek

Uf, res je težko stopiti ven iz cone udobja. In če veš, da moraš zopet preko velikega strahu, da lahko prideš do nečesa večjega, boljšega in da življenje izkusiš v vsej njegovi luči?
Najbolj sem prepoznala kakšen užitek te čaka po velikanskem strahu, ki sem ga doživela 4000 m nad tlemi v letalu, tik pred skokom s tandemom. Takrat sem resnično samo zaupala Univerzumu, da bo vse ok in nekaj sekund za predajo, ko sem s hitrostjo 200/h letela, sem bila neverjetno nagrajena. Občutek svobode, biti tukaj in zdaj in čisti užitek.
Ta izkušnja me je vodila čez velik strah, ko sem se odločila končati 14 letno razmerje s svojim največjim življenjskim učiteljem. Dolgo časa sem se učila… Zdaj šele prepoznavam, da se nisem znala postaviti zase, da nisem znala dovolj odločno in razumljivo reči dovolj vsej negativni energiji, ki sem jo sprejemala. Vse sem tlačila vase in pred to energijo bežala. V sebi sem imela občutek, da iz veze pri treh otrocih ne moreš kar zbežati. In nisem. Iskala sem učitelje, ki bi nama lahko pomagali in od vsakega sva se nekaj naučila in prepoznala sem, da sem ravno zaradi partnerja rastla.
Tajca_Ekolife_websize_7 WLeta in leta so se odvijale iste situacije, sicer manj pogosto in vedno malce manj intenzivno, vendar se je moja posoda potrpljenja polnila in polnila, dokler ni bila tako polna, da je zadnji izbruh jeze in dretja zlezel čez rob, dokler nisem prepoznala, da si takega življenja ne želim več, saj sem po poti zapirala vsa svoja čustva in mu nisem bila sposobna vračati tistega, kar si vsak par v partnerstvu želi.
Zavedam se, da sta v paru vedno odgovorna oba partnerja. Sama sem s svojo šibkejšo energijo omogočala oz. dopuščala vedenje, ki je po mojem mnenju nesprejemljivo za ljubeč partnerski odnos.
Večkrat sem v najini zvezi hotela prekiniti razmerje, vendar za ta korak nikoli nisem imela dovolj energije ali poguma.
Tokrat pa sem bila prepričana, da je to korak, ki ga moram narediti in za katerega imam dovolj poguma in energije.
Takoj, ko sem povedala svojo odločitev, da želim iti narazen, sem začutila povezavo s svojo dušo, nekakšen mir, saj sem po dolgem času začela poslušati sebe in obljubila sem si, da bo to sedaj moje vodilo. Postala sem samozavestna, odločna, točno sem vedela kam želim iti, začela sem izžarevati več ženske energije, ki sem jo vsa ta leta tlačila.
Ne vem, kaj mi bo prinesla prihodnost, vendar zaupam in vem, da ko ena vrata zaprem, se lahko odprejo nova vrata.
In vsekakor je bila to ena od mojih najtežjih odločitev v življenju. Težki trenutki, ko zapuščaš hišo, ki si jo ustvaril in vse lepe spomine, ki so istočasno nastajali.
To so trenutki, ki jih zmoreš narediti, če veš, da ti življenje lahko nudi tudi čudovite stvari, ki jih boš ravno zaradi teh malce slabših, še toliko bolj cenil. Istočasno pa želim otrokom pokazati, da v življenju ne smemo pristati na vse, da moramo poslušati svoje srce in dovoliti, da življenje res živiš in ne le preživiš.
Foto: Teja Blatnik

 

Posted on

Odlično razstrupljanje z glino – narava nam jo je podarila že 6 do 7 milijonov let nazaj

Tri leta nazaj sem prišla v stik z glino. Najbolj me je presenetila novica, da je glina iz Komende po raziskavah stara od 6 do 7 milijonov let. Kakšen čudež nam je narava podarila že milijone let nazaj. Z glino sem se spoznala na vseh nivojih. Želela sem jo izkusiti čisto prvinsko, mokro v zemlji, nato sem jo Continue reading Odlično razstrupljanje z glino – narava nam jo je podarila že 6 do 7 milijonov let nazaj

Posted on

Kako se razstrupimo

Kako sploh vemo, da smo zastrupljeni? Glede na današnji način življenja, ki ga živi večina, verjemite, da je praktično nemogoče, da v svojem telesu ne bi imeli vsaj malo strupov. Že samo če pogledamo hrano, ki jo jemo, če ni 100% ekološka, z vsakim grižljajem vnašamo pesticide, antibiotike, hormone,…  Še če je res ekološka, ne pomeni, da z njo v telo ne vnesemo kaj škodljivega iz ozračja. Continue reading Kako se razstrupimo

Posted on

Jaz sem kreatorka svojega življenja

Nekaj tednov nazaj me je kot strela z jasnega zadel odlomek iz Štirideset pravil ljubezni, ki sem ga na mail dobila od Savine:
“Bujno je tvoje življenje, polno in izpolnjeno, dokler ne pride nekdo in povzroči, da spoznaš, kar si ves čas pogrešal. Kakor ogledalo, ki odseva tisto, česar ni, namesto tistega, kar je, ti pokaže praznino v tvoji duši – praznino, ki si se jo upiral videti. Ta človek je lahko ljubimec, prijatelj, duhovni učitelj. Včasih je otrok, za katerega moraš skrbeti. Pomembno je, da najdeš dušo, ki bo dopolnila tvojo. Vsi preroki so dali isti nasvet: najdi tistega, ki bo tvoje ogledalo.”
Continue reading Jaz sem kreatorka svojega življenja

Posted on

10 let Ekolifa

10 let nazaj, sem na današnji dan stopila na zame povsem novo področje. Ko sem s svojima prvima otrokoma Jakom in Lino, končno nehala obiskovati bolnišnice in ko smo s pomočjo alternativne medicine našli vzroke njunih bolezni, sem nekako dobila željo, da želim ljudem preko spleta ponujati zdrave izdelke, ki so moje otroke pripeljali do zdravja. Ker so bile zame začetne spremembe predvsem pri drugačnem načinu prehranjevanja težke, predvsem zaradi kandide, sem želela s svojimi izkušnjami ljudem pomagati.
Pol leta za tem, sem še sama dobila lekcijo in po najbolj bolečem tednu tudi sum na multiplo sklerozo, sem ugotovila, da moram končno tudi sebe postaviti na prvo mesto. Po letu in pol popolnoma spremenjenega načina življenja, sem svoje telo spravila v popolno zdravje. Po izkušnji, ki sem jo preživela, sem hvaležna za bolezen, ki mi je pokazala, da moram prenehati z načinom življenja, ki sem ga imela do takrat, čeprav sem bila prepričana, da zdravo živim. Prehrana je seveda le en majhen delček sprememb, ki  je pomemben delček sestavljanke. Da ne bom tukaj na dolgo pisala o svoji poti, sem se odločila napisati knjigo, ki bo zagotovo v pomoč marsikomu, tako bolnim, ki se želijo pozdraviti, kot tudi zdravim, da ne bodo rabili iti po mojih stopinjah. Knjiga je v večini napisana, tako da bo kmalu na voljo. Pravzaprav bom izdala kar dve knjigi. V drugi knjigi bo kar 66 zdravih receptov , s pomočjo katerih se boste lahko okusno razstrupljali in zdravo prehranjevali. Obe bosta izdani  še letos. Continue reading 10 let Ekolifa

Posted on

Veganski tiramisu

Preizkusite lahkotnost in svežino tega slastnega tiramisuja.
Jaz ga naredim kar več(15 kosov), moj pekač je velik 37 x 24 cm.
Če želite narediti manj, maso razpolovite.
Sestavine za kremo
:
– 4 zrele (pikaste banane)
– 1 vanilijev sojin desert
– 1 vanilijev sojin jogurt
– 5 JŽ indijskega trpotca Ekolife Natura
– 4 JŽ kokosovega sladkorja
– 1 riževa smetana za stepanje Soyatoo (Sanolabor, Ekošara, Kalček,…)
– 1,5 svilnatega tofuja (dobite ga v Ekošari, Kalčku,…)

Riževa smetana naj bo ohlajena, nato jo stepemo v kremo. Posebej zmiksamo vse preostalo v blenderju ali multipraktiku. V veliki skledi zmešamo smetamo in kremo iz vseh ostalih sestavin. Continue reading Veganski tiramisu

Posted on

Osebno svetovanje

Če ste se tudi vi znašli v podobni situaciji, kot sem se sama 10 let nazaj, oziroma, če bi jo raje preprečili, vam pri tem z veseljem pomagam.
V tem posnetku, vam v 4-ih minutah na hitro razložim svojo zgodbo.

Če bi se sama pri svojih 31-ih letih soočila z diagnozo medicine in bi le sledila njihovim napotkom, bi do danes zagotovo imela že kar nekaj podobnih ali hujših napadov, ki so me takrat dobesedno prizemljili.
Za zdravstveno stanje, kakršnega sem imela, sem bila odgovorna sama.
Continue reading Osebno svetovanje

Posted on

Kako zelo strupeni in nevarni so navadni vložki in tamponi

vložkiIz kakšnih materialov bi morali biti tamponi/vložki, da bi bili zares varni in zdravi za uporabo?
Zame so varni le vložki in tamponi Masmi, narejeni 100% iz ekološkega bombaža. Veliko žensk danes misli, da kupuje naravne vložke, ker na vložkih piše naravno ali občutek bombaža, vendar v teh vložkih ni niti 1% bombaža. Priporočam majhen test. Prižgite zgornji sloj vložka, ki je v stiku s kožo, z vžigalnikom. Če se bo vložek začel topiti kot plastika, potem veste, kaj je lahko razlog vaginalnih vnetij. V kolikor se vložek le osmodi, boste videle, da gre za bombaž. Zakaj ekološki bombaž? Ker je običajen bombaž takoj za kavo najbolj prepreden s pesticidi in herbicidi. Zakaj so običajni tamponi lahko škodljivi? Običajni tamponi vsebujejo dve zdravju zelo škodljivi in nevarni sestavini.

Dioksin: Je toksična in karcinogena kemikalija, ki nastane pri postopku beljenja s klorom. Lahko povzroči resne zdravstvene težave, saj lahko poškoduje reproduktivni sistem. Povezujejo ga z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora (fibromialgija), če omenimo le nekatere. Možne posledice so odvisne od stopnje izpostavljenosti dioksinu. Dokazano je namreč, da ne obstaja varna raven dioksina. Raven dioksina, absorbirana v ženskah (v maščobnem tkivu, jetrih, mleku), ki redno uporabljajo tampone (4 do 5 na dan med menstruacijo, 5 do 6 dni na mesec), je po 38 letih menstruacije v telesu precej večja kot je sprejemljivo s strani okoljevarstvenega zavoda.

Viskoza ali rajon: Ta naredi tampon nevarnejši, saj gre za supervpojno jedro. Ostra vlakna rajona, ki se prilepijo na vaginalno steno (običajno tamponi nimajo varovalnega ovoja, ki preprečuje lepljenje vlaken), lahko ustvarijo ranice, skozi katere dioksin prehaja v telo in povzroči celo sindrom toksičnega šoka (TSS).

Ta sindrom je posledica bakterijske okužbe, do katere lahko pride pri uporabi nekaterih supervpojnih tamponov, zlasti če jih uporabljate dlje, kot je priporočeno. Bakterije (nekateri soji stafilokoka in streptokoka) se lahko v tamponu razmnožijo, vstopijo v telo skozi notranjost vagine, nato pa v krvnem obtoku sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročijo zelo resne bolezni in včasih celo ogrozijo življenje.
ekološki tamponobičajen tamponSimptomi sindroma toksičnega šoka so visoka telesna temperatura, bruhanje ali driska, hude bolečine v mišicah, huda slabost, omotičnost in izpuščaji, podobni sončnim opeklinam. Če med uporabo tamponov opazite katerega koli od teh simptomov, tampon nemudoma odstranite in poiščite zdravniško pomoč. Zopet lahko opravite test. Namočite tampon, ki ga običajno uporabljate v kozarec z vodo. Pustite ga eno uro v vodi in poglejte koliko delcev tampona prosto plava po kozarcu. Vsi te delci lahko ostanejo znotraj vas. Če v kozarec namočite tampon, ki je 100% narejen iz ekološkega bombaža, ne boste v vodi opazili nobenih delcev (leva slika), pri običajnem tamponu (desna slika) pa v vodi plava ogromno vlaken in vsa ta vlakna ostanejo v nožnici.

Kakšni so znaki vnetja zaradi kemikalij vložkov/tamponov …
Veliko žensk se je že obrnilo na nas, saj zelo pogosto svetujemo z nasveti, kako naravno rešiti vnetja. Večina ima neprijeten občutek srbenja, vnetja, rdečice, povečanega izcedka in neprijetnega vonja na intimnih delih. V kolikor je do vnetja prišlo zaradi vložkov, lahko odpravo vnetja pozdravi že menjava plastičnih vložkov in tamponov za ekološke. Pri najbolj oglaševanih plastičnih vložkih, koža pri stiku s takim vložkom ne diha in ustvarijo se ustrezni pogoji za rast glivic (vlažno in toplo okolje). Pojavi se potreba po uporabi dnevnih ščitnikov perila, ki pa so zopet plastični in nas zapeljejo v začarani krog.

Bi lahko povedali kaj o glivičnih vnetjih? O tem, zakaj pride do vnetja, kako ga lahko preprečimo, naravno zdravljenje …
Vedno več žensk trpi zaradi vaginalnih vnetij, ki so posledica jemanja antibiotikov, kortikosteroidov in oralne hormonske kontracepcije, ki uničuje črevesno floro in omogoča kvasovkam, da se razširjajo po sluznicah, prav tako pa k temu pripomorejo tudi močno odišavljena kozmetična sredstva in robčki za intimno  nego, ter tesna oblačila iz umetnih materialov. Vaginalna vnetja zelo pogosto povzroča tudi glivica Candida Albicans. Ko se poruši ravnovesje vaginalne flore, se razmnožijo škodljivi mikroorganizmi, kar privede do vnetij. Kadar imamo vaginalno vnetje, priporočam, da se popolnoma odpovemo sladkorju, ki  predstavlja hrano glivicam. Priporočam jemanje probiotikov Saccharomyces Boulardii (Ekolife natura), ki so pakirani v posebnih DR HPMC kapsulah, ki se razgradijo šele v tankem črevesju in ne že v želodcu, kot pri drugih kapsulah. S probiotiki boste zmanjšale možnost za razvoj alergij, ter okrepile imunski sistem. Odlično naravno zdravljenje predstavljajo sedeče kopeli z glino za kopeli Ekoclay. 200g glinenega prahu stresemo v 5 l tople vode, v katero se usedemo za 12 minut. Kopel ponavljamo vsak dan, dokler vnetje ne mine. Glina ima naravno inteligenco in bo iz telesa posrkala vnetje. Če je vnetje prisotno dalj časa, bo tudi glina potrebovala dalj časa, da ga odpravi. Po kopeli se lahko namažete z mešanico naravnega olja ali kokosovega masla in eteričnim oljem čajevca (npr na dlan si damo čajno žlično kokosovega masla ali olja, dodamo 1-2 kapljici čajevca, dobro zmešamo v dlani in se namažemo po intimnem delu). Uporabljajmo bombažno spodnje perilo in dnevne ščitnike iz ekološkega bombaža Masmi.

Kaj je po vašem mnenju bolj priporočljivo: naravni vložki ali naravni tamponi? Kaj je za žensko telo bolj sprejemljivo?
Če se uporablja res ekološke 100% bombažne izdelke, potem naj si vsaka ženska izbere to, kar najbolj ustreza njenemu načinu življenja. Jaz kombiniram vložke, tampone ter menstrualno skodelico, odvisno od aktivnosti in razpoloženja.

Je tampone varno uporabjati med spanjem, recimo čez noč?
Tampone je nujno zamenjati po 6-ih do 8-ih urah. Govorim seveda o ekoloških tamponih, običajni tamponi so škodljivi že ko si jih vstavimo v nožnico. Če spimo dalj časa, bolj priporočam vložke ali pa menstrualno skodelico, ki jo je potrebno menjati najkasneje v 12-ih urah.

Kakšne snovi se navadno nahajajo v tamponih/vložkih? Kako nevarne so za zdravje žensk? Hormonske motnje, vpliv na plodnost?
Kar se tamponov tiče sem že razložila, pri vložkih pa so največje težave v plastiki, superabsorbentih, ki kri spremenijo v gel, dioksinu, ki nastane zaradi beljenja bombaža. Tudi celuloza ni najboljša izbira, saj visa ph sluznice, s čimer se poveča možnost vnetij in alregij. Običajni tamponi so res zelo nevarni, zato jih popolnoma odsvetujem. Kot sem že zgoraj opisala, vplivajo zaradi škodljivih sestavin tudi na plodnost.

So ekološki tamponi ravno tako vpojni ?
Ekološki tamponi so narejeni 100% iz ekološkega bombaža, ki je beljen s kisikom in ne z dioksinom. Na pogled izgledajo popolnoma enako, so pa malenkost manj vpojni, zato priporočam vsem, ki uporabljate običajne tampone normal, da pri ekoloških izberejo super. Če uporabljate super, izberite ekološke super plus. Vsekakor pa priporočam pri uporabi tamponov tudi uporabo dnevnih ščitnikov perila, da se lahko počutimo popolnoma varno.

IMG_0629Med ženskami so popularni tudi odišavljeni vložki? Kako varni so v resnici?
Nobeni odišavljeni vložki niso  primerni za intimno nego. V parfumih, ki so označeni tudi z besedo »fragrance« , se lahko skriva skoraj 200 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene in rakotvorne. Klinične raziskave dokazujejo, da dišave napadajo centralni živčni sistem, povzročajo poleg glavobola, vrtoglavice, kašlja, nadražene kože tudi depresijo, hiperaktivnost in razdraženost. V kolikor bomo primerno skrbeli za svojo intimno nego, ne bomo potrebovale nobenih umetnih dišav.

Kaj pa nega? Kakšna bi bila pravilna, naravna intimna nega? Ženske morda pretiravajo z dišečimi mili in penečimi geli?
Ženske vsekakor pretiravajo z uporabo dišečih mil. Priporočam naravno ekološko intimno milo Masmi, tam zagotovo ne boste našli škodljivih substanc ali uporabo glinenega mila, ter nošenje spodnjega perila iz naravnih materialov.

Kakšna naj bo nega v času menstruacije?
Priporočam dovolj pogosto menjavo vložkov ali tamponov, čez dan je priporočljiva uporaba naravnih intimnih robčkov in seveda umivanje s tekočo vodo ter naravnim intimnim milom.

Menstrualna skodelica lastnosti1Kakšno je vaše mnenje o menstrualni posodici?
Tudi sama uporabljam tako menstrualno skodelico, kot vložke in tampone. Namenjena je zbiranju menstrualnega toka, namesti pa se podobno kot tampon.

Pomembno je, da kupite res kvalitetno menstrualno skodelico. Jaz priporočam Masmi, ki je narejena iz medicinskega materiala, narejenega v Evropi in ne iz silikona, ki je narejen na Kitajskem in je precej trši od medicinskega materiala. Masmi skodelica je narejena iz enega kosa in nožnice popolnoma nič ne draži, držalo, s katerim potegneš skodelico ven je mehko in zelo primerno za odstranjevanje. Sama sem preizkusila Masmi in Lunette skodelico. Pri Lunette sem imela ves čas v telesu prisotnost pritiska, odstranjevala se je veliko težje in na otip je precej trša od Masmi. Tudi sama nisem verjela, da je lahko Masmi skodelica tako drugačna in prijetna v primerjavi z ostalimi. Prednost menstrualne skodelice je ta, da lahko z njo tudi spite, saj jo je potrebno zamenjati najkasneje v 12-ih urah. Menstrualna skodelica ne povzroča sindroma toksičnega šoka. Če je menstrualna skodelica pravilno vstavljena, ne pušča, je pa pri tem potrebno nekaj vaje.

Imate kakšen nasvet v času menstruacije?
V času menstruacije predvsem fizično počivajte in če je le mogoče, si vzemite nekaj časa le zase. V času krvavitve se poglobimo vase, usmerimo pozornost na svojo maternico, ki ima neverjetne sposobnosti, saj se v njej iz dveh celic razvije popolno bitje. Naj nam ne bo rojevanje otrok samoumevno. Omogočimo svojemu telesu, da se očisti in bodimo ponosne na svojo ženskost. Pustimo se crkljati, vzemimo si kakšno zanimivo knjigo in  se spočijmo, ter pripravimo na val energije, ki bo sledil po menstruaciji.

 

Posted on

Veganski orehovi piškoti

Teli piškoti so res enostavni za pripravit. Hči se je vračala iz gimnastičnih priprav in smo ji hoteli pripraviti manjše presenečenje. Ja, vsi trije otroci so  nori na sladice. Namesto, da jedo tiste, katere vsebujejo sestavine, ki mi niso niti najmanj všeč, ji, raje pripravim precej boljše in bolj zdrave sladice. Jano, pri vseh pazimo, da jih pojemo zmerno 🙂 .
Slastni veganski piškoti, ki so dišeče pričakali mojo hči, potrebujejo naslednje sestavine:
Continue reading Veganski orehovi piškoti

Posted on

Delavnica moji popolni obroki

Kako počasi začeti spreminjati svoje nezdrave prehranjevalne navade?
Jaz vam bom predstavila jedilnik, s katerim bomo čez dan uživali in svoje telo napolnili z veliko minerali in vitamini, predvsem pa z energijo, s katero nam bo vsak izziv mala malica. Seveda bomo poskrbeli tudi za sladice, namenjeni vsej družini. Vse jedi so brez mesa, mleka, jajc. Jedi so 95% presne in rastlinskega izvora. Continue reading Delavnica moji popolni obroki

Posted on

Ko boste ljubili sonce, bo sonce ljubilo vas, 49.teden

Sonce je gospodar vseh planetov.
Fotoni, ki prihajajo od sonca so 100 % pozitivna energija. To je edina energija na svetu, ki je 100 % pozitivna.
Fotone in energijo od sonca, lahko sprejmejo le naše oči in noben drug del telesa.

Na kakšen način vas lahko sonce ljubi, vas zdravi, pomirja um, zdravi čustva in fizično telo, ter dvigne duha? Continue reading Ko boste ljubili sonce, bo sonce ljubilo vas, 49.teden

Posted on

Je moj 1.steber čvrst? 46 teden

Akcija Potovanje do boljšega načina življenja, se počasi zaključuje. Ostalo nam je še toliko prostora, da vsakemu od glavnih stebrov, namenimo še eno temo, oziroma naredimo kratek pregled.
Tako kot se prebuja narava in prvi zvončki, tako se lahko prebujamo tudi sami, v kolikor v svoje telo vnašamo hranila, ki nam dajejo energijo in moč. Continue reading Je moj 1.steber čvrst? 46 teden

Posted on

Amalgam? Ne, hvala! 45.teden

Živo srebro iz amalgamskih zalivk je glavni vir strupenih obremenitev z živim srebrom. Danes skoraj ne najdete človeka, ki ne bi imel teh cenenih polnitev. Zato se bomo v nadaljnjem posvetili zlasti temu cenenemu polnilu – in odstranjevanju plomb. Marsikdo ne ve, da se ob odstranjevanju zalivk sprosti največ živega srebra; zaradi česar lahko nastanejo zdravstveni problemi ali se povečajo. Niso pa problem same polnitve, temveč njihovo odstranjevanje. Na primeru glavne sestavine, živega srebra, vam bomo razložili tudi možne simptome in obolenja.

Amalgamske zalivke

V zadnjih dvajsetih letih so bile objavljene številne študije, ki potrjujejo škodljivost amalgamskih zalivk v zobeh. Strupene sestavine amalgama (živo srebro, srebro, kositer, cink in baker) se v merljivih količinah izločajo iz zobnih zalivk, naše telo jih absorbira in nalaga v različnih organih. Amalgamske zalivke so glavni vir obremenjenosti človeškega telesa z živim srebrom. Ker je živo srebro med vsemi kovinami, ki sestavljajo amalgam, najbolj strupeno, bomo v nadaljevanju obravnavali predvsem posledice zastrupitve z živim srebrom in njihovo odstranjevanje.

Kaj je amalgam?

Amalgam je zmes približno 50 odstotkov tekočega živega srebra in 50 odstotkov finega prahu, ki ga sestavljajo različne kovine: srebro (20%–33%), kositer (12%–30%), baker (3%–13%) in cink (1%). Takšno zmes lahko dobro oblikujemo, strdi se po tridesetih minutah in se pri tem še nekoliko razteza. Te lastnosti omogočajo dobro obdelavo, skupaj z nizkimi stroški so tudi glavni razlog, da se je ta »nevarni odpadek« tako razširil. Amalgam v primerjavi z zlatimi zalivkami ni zlitina, temveč porozna zmes, ki katere živo srebro z lahkoto izpareva.

Resorpcija – kako pride živo srebro iz zalivk v telo?

  1. Slina raztopi najmanjše delce polnila, pogoltnemo jih, nato pa preko črevesja prispejo v kri in živce.
  2. Delce živega srebra, ki izparijo iz zalivk, vdihnemo in preko pljuč preidejo v krvni obtok.
  3. Živo srebro vdre neposredno v zob, preko zobnega živca vzdolž ostalih živcev prispe v možgane in se tam uskladišči.

Izločanje živega srebra iz zalivk močno spodbujajo galvanski tokovi v ustih, ki nastajajo ob prisotnosti različnih kovinskih zalivk (npr. zlato in amalgam, kovinski mostički in amalgam, kovinske proteze in amalgam itd.). Problematično pa ni izločanje živega srebra, temveč njegova absorpcija in kopičenje v telesu. Zdravniki, ki še uporabljajo amalgam, vedno znova zanikajo to dejstvo, vendar je škodljivost živega srebra znanstveno nedvomno dokazana. Znanstveniki so raziskovali poškodbe ledvic in možganov umrlih in njihovo povezanost z vsebnostjo živega srebra v tkivu. Rezultat je jasno pokazal toliko večjo poškodovanost organov, kolikor višje so bile koncentracije živega srebra v tkivu. Količina živega srebra v tkivu pa je bila odvisna od števila amalgamskih zalivk in je bila tri- do devetkrat višja kot pri ljudeh brez amalgamskih zalivk. Celo svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že leta 1991 sporočila, da so glavni vir živega srebra v našem telesu amalgamske zalivke (3–17 mg/dan). Veliko manj ga dobimo iz mesa, rib in morskih sadežev (2,34 mg/dan) in zgolj minimalne količine iz drugih živil (0,25 mg/dan).

Zakaj so težke kovine strupene?

Nobena kovina sama po sebi sprva ni strupena. Naše telo nekatere v najmanjših količinah celo potrebuje – tako imenovane elemente v sledovih, mikroelemente. Presežne kovine telo skladišči v maščobnem in vezivnem tkivu in s tem ohranja kri čisto. Ko so prva skladišča (maščobno in vezivno tkivo) polna, se strupene kovine odlagajo tudi v drugih predelih in tako prodrejo v vse telesne celice.

Težke kovine se imenujejo tako zato, ker so težje od drugih elementov, imajo torej večjo gostoto. Težke kovine izrinejo lahke (življenjsko potrebne) elemente z njihovih pozicij in mesta delovanja v telesu. Ko se težke kovine nakopičijo v celicah, dobre snovi izginejo. Tako so izničeni vsi učinki, ki so bili doseženi z delovanjem dobrih snovi.

Zaradi tega nalaganja, izrinjanja in vplivanja v telesu se težke kovine spremenijo v strup.

Klasična medicina se praviloma ukvarja le z akutnimi zastrupitvami s težkimi kovinami. Kroničnih obremenitev (nalaganje preko daljšega obdobja) s težkimi kovinami ne preiskuje in jih a priori izključuje. Izjema so celostno misleči terapevti in zdravniki (specialisti) okoljske medicine. Če boste brali dalje, boste razumeli, zakaj se medicina ne ukvarja s težkimi kovinami. Diagnoza namreč po eni strani ni vedno lahka, še bolj problematično pa je pravilno zdravljenje. In zato se zelo hitro zgodi, da tako pomembna spoznanja niso prenesena v vsakdanjo prakso.

Opozorilo: Kadar razgrajujemo maščobo z dieto, postenjem ali spremembo načina prehranjevanja, se težke kovine, naložene v maščobnem tkivu, sprostijo in prispejo v kri. Pri razgrajevanju maščobe je treba vselej paziti na to, da obenem dovajamo telesu dovolj vitalnih snovi ali vezivnih sestavin, ki vežejo težke kovine in jih izločijo. Sicer dobro mišljeno postenje lahko hitro pripelje do akutne zastrupitve, posledica pa je poslabšanje zdravstvenega stanja.

Kaj povzročajo težke kovine?

  • Med najpomembnejšimi dejavniki strupenosti težkih kovin je nalaganje živega srebra v žveplovih beljakovinskih spojinah, zlasti v encimih, kar povzroči njihovo blokado. To prizadene osrednje telesne funkcije. Odločilno vpliva celo na transportne procese celičnih membran, tako da lahko telesne celice zaradi delovanja težkih kovin odmrejo.
  • Naslednji dejavnik je nastajanje prostih radikalov. Prosti radikali povzročajo oksidacijo pomembnih molekul v telesu, na kratko, telo potrebuje več antioksidantov.
  • Težke kovine lahko reagirajo z našo dedno substanco (DNK) in povzročijo spremembe, npr. kot pri raku.
  • Znanstveni poskusi so pokazali, da postanejo bakterije ob prisotnosti amalgamskih zalivk odporne proti antibiotikom.
  • Če se v telesu nakopiči živo srebro, naraste potreba po vitaminih, mineralih in mikroelementih. Zaradi blokade vseh presnovnih procesov je treba vsak dan dovajati snovi, ki prevzamejo naloge blokiranih razstrupljevalnih sistemov. Če tej dodatni potrebi ni zadoščeno s prehrano, lahko pride do različnih pomanjkanj (pomanjkanje mineralnih snovi npr. povzroči zakisanost, ki ima najrazličnejše posledice).
  • Glivice kot candida albicans se dobesedno prilepijo na živo srebro; težke kovine tako povzročijo porast glivic v telesu.
  • Težke kovine lahko povzročijo razvoj avtoimunskih bolezni. Imunski sistem jih skoraj nikoli ne napade, ker so premajhne. Kadar se kovina poveže s katero od sestavin celice (protein, žveplova spojina), jo telo lahko prepozna kot strup in začne napadati celo lastno celico. To je začetek tako imenovanih avtoimunskih obolenj. Telo torej pri avtoimunski bolezni ne napada pomotoma zdravih telesnih celic, kot pogosto domnevajo, temveč namensko uničuje celice, zastrupljene s težkimi kovinami. To je pravzaprav razumna reakcija telesa, ki pa lahko žal povzroči hude poškodbe.
  • Največ škode pa povzroča kopičenje težkih kovin (zlasti živega srebra) v živčnih celicah. Živo srebro preprečuje živcu sprejemanje potrebnih hranilnih snovi, ki mu omogočajo posredovanje ukazov. Živčni dražljaji se upočasnijo ali povsem prenehajo, vse tja do odmrtja živca. Poskusi so pokazali, da živo srebro lahko uniči živčne ovojnice (mielinske ovojnice), npr. pri obolenju zaradi multiple skleroze. Novejše študije so pokazale, da celo izredno majhne količine živega srebra (mnogo manjše od navedenih mejnih vrednosti) vplivajo na človekovo vedenje (psiho).
  • Težke kovine izrinejo lahke kovine iz njihove pozicije in mesta delovanja v telesu. Gostota živega srebra (g/cm3) znaša 13,55; svinca 11,34; bakra 8,92; cinka 7,14; selena 4,82. Klasična povezava je neposredno siromašenje selena v celicah ob naraščajoči obremenjenosti z živim srebrom. Podobno opažamo ob izgubi cinka zaradi nalaganja bakra.
  • Težke kovine tako ne škodujejo le neposredno celicam, telesu in njegovim funkcijam, temveč povzročajo pomanjkanje mineralov in mikroelementov. Zasedajo mesta, kjer se sicer nahajajo dobre snovi.

To spoznanje je glede terapije vsestransko odločilnega pomena. Ne zadošča namreč, da težke kovine vidimo kot obremenitev in jih odstranjujemo z razstrupljanjem; hkrati je treba brezpogojno dovajati manjkajoče minerale in mikroelemente. Če praznih mest ne zapolnimo, encimi, telesne in celične funkcije ne morejo delovati. To je tudi razlaga razlike med uspešnimi in neuspešnimi razstrupljanji težkih kovin pri različnih terapevtih.

 

Mnoge študije kažejo nedvomno povezavo med obremenjenostjo s težkimi kovinami in obolenji. Zaradi tega bi moral vsak bolnik razmisliti, ali ni tudi pri njem tako in ali ni ta obremenjenost povezana z njegovo boleznijo. Continue reading Amalgam? Ne, hvala! 45.teden

Posted on

Paradontalna bolezen in sodobna obravnava, 44.teden

Dva tedna nazaj ste lahko brali o celostni obravnavi, predstavitvi vloge ustnega higienika in parodontalni bolezni, najbolj razširjene kronično vnetne bolezni in spoznali zakaj je tako uničujoča in ustnemu ter splošnemu zdravju tako zelo škodljiva. Upam, da ste prebrali prispevek vsaj še enkrat in razumeli bistvene stvari: Continue reading Paradontalna bolezen in sodobna obravnava, 44.teden

Posted on

So mrtvi zobje gojišče bolezni v naših ustih? 43.teden

Tokrat nam je svoje mnenje na podlagi 15 letnih izkušenj in znanstvenih dokazov glede mrtvih zob, delil  Dominik Golenhofen, univ. dipl. ing. grad., dipl. hol. ener. med., zdravilec.

Mrtve zobe je vedno treba odstraniti iz čeljusti! To vam in vsem svojim pacientom povem vsak dan. Se vam zdi moje mnenje ekstremno? Preberite si, zakaj v ustih nočem imeti mrtvih zob in zakaj bi moralo to veljati tudi za vas. Continue reading So mrtvi zobje gojišče bolezni v naših ustih? 43.teden

Posted on

Obetavna naložba za prihodnost, 42.teden

Zobje so neverjetno pomembni za naše zdravje, lahko pa razlog za danes vse bolj pogosta nevarna obolenja. In ker se zavedam, da svojih zob ne jemljemo tako resno, kot bi jih morali, sem se odločila, da bomo en mesec (4 teme) namenili prav zobem. Povezali smo se s strokovnjaki, ki so tudi meni pomagali do top zdravja. Continue reading Obetavna naložba za prihodnost, 42.teden

Posted on

Boste hujšali z nami? 41.teden

Veliko vas je, ki bi radi izgubili kakšen kilogram maščobe ali več. Novo leto je čas novih obljub, čas za opustitev določenih nezdravih navad in ravno zato smo se odločili, da vas do konca Ekolife izziva, do prvega pomladanskega dne, spremljamo pri izgubi odvečne teže in pri pridobivanju bolj pozitivne podobe o sebi in pri večanju življenjske energije. Continue reading Boste hujšali z nami? 41.teden

Posted on

22 popolnoma naravnih receptov za 100% naravna čistila, 38.teden

Skoraj vsem je že jasno, da je pomembno kakšno hrano uživamo, na kozmetiko gledajo tisti, ki so jih v to prisilile zdravstvene težave, oziroma vejo, da se je tudi skozi kožo, kar se pa čistil tiče, smo pa žal še zelo slabo ozaveščeni. Že leta nazaj, so v Nemčiji dokazali, da otroci, 80% pesticidov dobijo prav s čistili. Continue reading 22 popolnoma naravnih receptov za 100% naravna čistila, 38.teden

Posted on

Moramo imeti le pozitivne misli? | 35. teden

Ljudje se vedno bolj zavedamo moči pozitivnih misli, še posebej, ker je na to temo napisanih ogromno knjižnih uspešnic. Torej, misli pozitivno in pozitivno bo prišlo k tebi. Vse lepo in prav, vendar v Univerzumu je vse v jing-jang ravnovesju. V vsaki pozitivni stvari je nekaj negativnega in v vsaki negativni je nekaj pozitivnega. Continue reading Moramo imeti le pozitivne misli? | 35. teden

Posted on

S primerno hrano v globok in miren spanec | 33. teden

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili tako izčrpani, da tudi zaspati niste mogli. Sama sem to izkusila prejšnji teden, ko sem se vrnila iz službene poti, ko sem imela let nazaj ponoči, tako da sem bila že takrat prikrajšana za spanec, ko pa sem se vrnila v Slovenijo, pa je bil dan daljši še za 3 ure.

Continue reading S primerno hrano v globok in miren spanec | 33. teden

Posted on

Gibanje, ki prizemlji človeka | 27.teden

Vedno večkrat slišim, da ljudje nekomu rečejo, da je čisto neprizemljen. Marsikdo pa niti ne ve, kaj pomeni biti prizemljen. Kadar smo prizemljeni, smo kreativni, uspešni, srečni in zadovoljni tukaj in zdaj.
Vzpostavljena je komunikacija  z našimi notranjimi deli sebe, ki so odgovorni za to, da stvari za nas delujejo na najbolj primeren način.
Continue reading Gibanje, ki prizemlji človeka | 27.teden

Posted on

Se zavedamo, kdaj dihamo? | 25. teden

Odkar dihanja nimam več za samoumevno, se večkrat na dan spomnim na zavesten dih, še posebej takrat, ko se zalotim, da moje dihanje ni popolno.
Zadnjič sem brala, da zadošča volumen pljuč pri povprečno zdravem človeku za prehod štirih litrov kisika na minuto, v resnici pa ga prehaja le četrtina litra na minuto.
Continue reading Se zavedamo, kdaj dihamo? | 25. teden

Posted on

STRAN S SLADKORJEM ZA BOLJŠE POČUTJE 21. teden

Veliko smo že pisali o tem, kaj, kako in kdaj jemo. Predvsem o tem, da se hrane začnemo zavedati kot resnično hranilo, ki nam ga podarja narava. Zdaj pa se mi zdi, da je napočil čas, da v zvezi s hrano tudi kaj konkretno spremenimo.

Bi se radi počutili bolje? Morda pomladili, predvsem pa živeli brez občutka krivde?

Potem je čas, da iz svojega jedilnika črtamo sladkor in izdelke, ki ga vsebujejo.

Naj vas potolažim, kot alternativo, vam bom ponudila zdrave sladice. Namen tega je, da se naučite uporabljati sladila, ki vaše telo ne bodo ropala vitaminov in mineralov, vas popolnoma zakisala ter omogočila idealne pogoje za razrast kandide, bakterij virusov, rakavih celic …

Že “samo” s tem, da bomo iz svoje prehrane ukinili sladkor, bomo za svoje počutje in zdravje naredili ogromno, saj se bomo počutili bolje, lažje se bomo spravili k športu, predvsem pa bomo dobili motivacijo za naslednje korake bolj zdravega prehranjevanja.

Odreči se sladkorju se morda na prvi pogled zdi dokaj enostavno, vendar, ko pomislimo, kje vse se sladkor nahaja, pomeni, da se bomo morali disciplinirati. Brez discipline ne bomo mogli obnoviti svojega telesa. Tudi pri izgubi odvečnih kilogramov brez discipline ne bo šlo.

Torej, sladkor, ki nima popolnoma ničesar skupnega z zdravjem, se nahaja, poleg v sladkarijah, kot so bonboni, čokolade, sladoleti in piškoti, še v rogljičkih, marmeladah, sokovih, gaziranih pijačah, instant čajih, vsej hitri prehrani, kečapih, nekateri konzervirani koruzi, rdeči pesi, kislih kumaricah, sadnih jogurtih in skutah, muslijih, sadnih rezinah, solatnih prelivih, hrenovkah, suhi salami, zelenjavnih omakah (predvsem v paradižnikovih) in namazih, mesnih ragujih, športnih napitkih, arašidovem maslu …
O tem, zakaj je sladkor tako škodljiv, bom najlažje razložila s študijo, opravljeno na Univerzi Loma Linda v Kaliforniji.

Ena bela krvna celica lahko v 5 minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo 6 čajnih žličk sladkorja, lahko ena bela krvna celica uniči le 10 bakterij. Če vnesemo 12 čajnih žličk sladkorja, se obrambna moč belih krvnih celic še bolj zniža in je ena krvna celica sposobna v 5 minutah uničiti le 5 bakterij. Z 18 čajnimi žličkami sladkorja je naš imunski sistem resno ogrožen, naša dobra bela krvnička lahko v 5 minutah uniči le 2 bakteriji, pri 24 čajnih žličkah sladkorja pa imunski sistem povsem ohromi, saj se ena bela krvna celica ne zmore več boriti proti nobeni bakteriji.

Glede na zgoraj opisane izdelke, ki vsebujejo sladkor, ni težko zaužiti tako veliko sladkorja.

Ena pločevinka sladke gazirane pijače (0,33l) vsebuje 10 čajnih žličk (čž) sladkorja + 2 kavi z 2 čž sladkorja (4), rogljiček (6) + nekaj žličk, ki jih najdemo v marmeladi, kruhu …

In kako sladkor vpliva na otroke?

Če damo mirnemu otroku dober odmerek prečiščenega sladkorja, ga takoj spremenimo v majhnega, kričečega hudička, ki se bo kar naprej napeto zadiral, ki ga bomo težko obvladovali in se bo po vsej verjetnosti zvečer težko umiril in zaspal (povzeto iz knjige Ozaveščeno prehranjevanje, Nevio Sgherla).

Mi pa smo prepričani, da imamo pač hiperaktivnega otroka …

Sladkor v našem telesu deluje izredno kislo. Da bi telo uravnovesilo kislost, mora kostem in drugim funkcijam vzeti minerale, v največji meri kalcij in magnezij, kar lahko vodi tudi v osteoporozo.

Zelo pomembno je torej, da začnemo brati deklaracije in da si hrano pripravljamo sami.

Iz jedilnika torej črtajmo povsem vse, kar vsebuje beli prečiščen sladkor in tudi druga nadomestila, razen svežega in suhega ekološkega nežveplanega sadja, brez dodanega sladkorja, ter naravnega medu, ki ni bil toplotno obdelan. Sadje čisti telo. Celo sadje kislega okusa deluje v telesu bazično pod pogojem, da je zrelo. Če pa mu dodamo sladkor, se kemija prebave povsem spremeni in sadje s sladkorjem ustvarja v telesu odvečne kisline.

Kako se torej sladkati?

Namesto sladkorja lahko uporabimo datljevo pasto, ki jo pripravimo tako, da datlje za 3 ure namakamo v toliko vode, da so datlji prekriti, nato jih skupaj z vodo zmiksamo v datljevo pasto, ki se ohrani v hladilniku en teden. Če dodamo malce več vode, dobimo bolj tekoče sladilo.

Z datljevo pasto lahko sladimo vse sladice, sadje, palačinke …

Marmelado si lahko naredimo sproti iz ekoloških suhih sliv, marelic, fig …

Suho sadje zopet za nekaj ur namočimo, odcedimo in zmiksamo. Po želji dodamo začimbe (cimet, vanilijo, klinčke, janež …) in presni džem je pripravljen.

Popolnoma brez sladkorja je tudi naša mešanica za presno sladico, v kateri so vse potrebne sestavine v pravilnih količinah za doma narejeno presno sladico, ki jo pripravimo v nekaj minutah. Slajena je le z datlji.

Lahko pa si pripravite presne breskvine čolničke.

Za 7 čolničkov potrebujemo:

Podloga:

  • 1 skodelica suhih murv
  • 1 skodelica datljev
  • 1/4 čž vanilije v prahu

Vse skupaj dobro zmiksamo v multipraktiku, da dobimo zmes, ki jo s prsti pritiskamo ob silikonski modelček za muffine. Naredimo nekaj mm debelo skodelico.

Sredina:

  • 1 zrela, sočna breskev, narezana na tanke palčke, ki jih razporedimo po skodelici

Preliv:

  • 2 zreli, sočni breskvi
  • 1 zrela, pikasta banana
  • 1 čž chia semen
  • malce cimeta

Vse skupaj zmiksamo v gosto kremo. V vsako skodelico damo čez breskve eno veliko žlico preliva oziroma toliko, kot je prostora. Če kaj kreme ostane, jo lahko brez slabe vesti pojemo :).

Na koncu še okrasimo z rezino breskve in potresemo s cimetom.

Čolničke postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za eno uro v zmrzovalnik, da se skorja čolnička utrdi. Dokler ne zmanjka, hranimo v hladilniku.

Namig: preliv lahko uporabimo kot samostojno sladico, zraven lahko postrežemo še slastno ananasovo kremo.

Ananasova krema:

  • 150 g indijskih oreščkov (namočimo za približno 4 ure, lahko tudi čez noč)
  • 2 jušni žlici suhega ananasa (mora biti posušen, da bo krema čvrsta)
  • 1/4 čž vanilije v prahu

Dobro zmiksamo, ohladimo in okrasimo čolničke ali kakšno drugo sladico. Lahko jo postrežemo kot smetano.

Ob takih dobrotah se res ne bi smelo biti težko odpovedati sladkorju in njegovim različicam.

Odločimo se in preizkusimo, kakšno bo naše počutje. Če se boste napotkov držali vsaj en teden, boste videli, da ne boste imeli več potrebe po sladkem, energije pa bo veliko več.

Čez en mesec pa boste pripravljeni na naslednji korak. 🙂

Želim vam nasmejan teden,

Vaša Tajča

Posted on

SE ZAVEDAMO KAJ DIHAMO? 20.teden

Ste večino časa žalostni, občutite življenje kot trpljenje? Zagotovo je vsakemu izmed nas znan občutek strahu. Celo tisti, ki so finančno svobodni, velikokrat živijo kot sužnji svojega strahu. Več kot imaš, bolj te je strah, da boš to izgubil. Vse nakopičene dobrine nam po začetnem zadovoljstvu povzročajo strah. Kupiš dober avto in že te je strah, da ti ga ne bo kdo odtujil, da se ne bo pokvaril, da ti ga ne bo kdo opraskal, da ga znotraj ne bodo umazali otroci …

Poznamo veliko vrst strahu – strah pred prihodnostjo, pred izgubo, pred smrtjo, strah pred boleznijo, pred neuspehom … In ves ta strah nas duši.

Strahu se lahko osvobodimo tudi z dihalnimi vajami, ki nam pomagajo doumeti, da so vsi strahovi, v primerjavi z veličastnostjo življenja, zelo zelo majhni.

In ko razumemo, da je življenje veliko pomembnejše od vseh neuspehov in napak, takrat se lahko osvobodimo strahu. Vsaka napaka je priložnost za rast  ter razvoj in ko jo vidimo kot tako, kot novo, dragoceno izkušnjo, se osvobodimo strahu, saj z vsako izgubo nekaj pridobimo. Človek, ki je drzen in si upa živeti življenje, in ki si zna zagotoviti priliv velike količine življenjske energije, se ne boji izgub in porazov, saj ima dovolj energije, da popravi napake in preživi izgube.

To lahko obvlada tisti, ki obvlada kontrolo svoje energije. Če pravilno, zavestno dihamo, energije ne trošimo v prazno, temveč se z njo polnimo in jo lahko porabimo za moč, da iz napak in pretresov izvlečemo izkušnjo, se osvobodimo strahu in se veselimo vsakega trenutka svojega življenja.

Dihanje nam daje neverjetno moč in kadar smo polni strahov, si lahko pomagamo s spodaj opisano vajo.

Žalost in trpljenje sta čustvi, ki nam jemljeta življenjsko energijo in odpirata vrata boleznim.

Življenje je vedno čudovito, slabo se nam zdi le zaradi naših občutkov, ki pa jih lahko kadarkoli spremenimo. V življenju je vse v popolnem redu, nič ni dobro ali slabo, samo JE. S tem, ko ne znamo mirno sprejeti življenja in vseh dogodkov ter videti dobro, uničujemo sebe in posledično svoje življenje.

Šele ko ljubiš življenje v vseh svojih oblikah, dosežeš globok notranji mir.

Žalost, trpljenje, strah in druga neprijetna čustva, nas oddaljujejo od sedanjega trenutka.

Žalostni smo zaradi dejanj, ki so se ali pa se niso zgodila v preteklosti, bojimo se prihodnosti in zaradi vsega skupaj trpimo.

V resnici pa imamo le sedanji trenutek, ki ga nikoli resnično ne živimo.

Z dihanjem lahko marsikaj ozavestimo, predvsem pa si povrnemo sedanji trenutek.

Naslednja vaja vam bo pri tem v pomoč.

Poslušamo in upočasnimo dihanje.

Uležemo se na hrbet, stegnemo nogi, pete skupaj, prsti padejo navzven, roki ob telesu, dlani obrnjene navzgor. Preverimo, če je celo telo sproščeno. Začnemo z idealnim dihanjem, ki smo se ga naučili zadnjič, pri tem spremljamo zrak, kako vstopa skozi nos in potuje po dihalnih poteh v pljuča, jih popolnoma napolni in nazaj. Dihanje je tiho, mirno in neslišno. Dihanje opazujte vsako sekundo, brez zamujenega trenutka in kmalu boste občutili odsotnost misli. Nato upočasnite svoje dihanje, počasi naj postaja čedalje redkejše. Odlično bo, če uspete svoje dihanje znižati  do 4 vdihe in izdihe na minuto ter v takem stanju ostati vsaj  nekaj minut.

Po nekaj minutah takega dihanja, boste doživeli stanje nepopisne svobode, miru, predvsem osvobojenost vseh strahov in žalosti. Bili boste tukaj in zdaj, prisotni v sedanjem trenutku, v edinem trenutku, ki vam pripada.

Večkrat kot boste izvajali to vajo, večkrat boste prisotni v sedanjem trenutku in počasi se ga boste začeli zavedati tudi čez dan.

 

Želim vam čudovit dan,

vaša Tajča

Posted on

SE ZAVEDAMO KAKO SE SONČIMO? 19.teden

Nekaj dni nazaj sem se vrnila iz morskih počitnic, kjer sem opažala, kako se ljudje še vedno ne znamo pravilno izpostavljati koristnim in zdravilnim sončnim žarkom. Rezultat je pordela ali opečena koža in slaba volja. Krivdo pa raje zvalimo na sonce, kot na svoje neumno početje.

Sama se v mesecu in pol nisem niti 1x namazala z zaščitnim faktorjem, razen s kremo, ki sem jo naredila sama iz kakavovega in karitejevega masla ter olja mareličnih jedrc. Ravno tako nisem nikoli namazala tudi svojih otrok, ki ves ta čas niso bili nikoli opečeni, niti pordeli. Naša polt je lepo zagorela.

Seveda se vsi zavedamo koristi sonca, kar sem jim tudi razložila in jih raje, kot da bi jih že takoj zjutraj namazala z visokim faktorjem, podučila, kdaj in kako se lahko izpostavljamo soncu, da je to za nas koristno.fotografija3

Sama sem vstajala že zgodaj, tako da sem imela čas samo zase, ko so vsi v kampu še spali. Po jutranji telovadbi in plavanju sem z užitkom še malce zadremala na jutranjih sončnih žarkih. Najmlajša hči se mi je običajno pridružila na plaži, takoj ko se je zbudila. Jutranje sonce je res blagodejno in najbolj zdravilno. Na soncu sva običajno ostali do 10. ure, v času vročinskega vala, ko sem čutila večjo moč sončnih žarkov, sva zasedli senco na plaži že prej.

Ko so ljudje počasi začeli prihajati na plažo, smo mi iz nje že odhajali v senco borovcev.

S tem, ko se na soncu zadržujemo ves dan in pustimo, da smo popolnoma pordeli (kar sem opažala vsak dan), si pokvarimo vsaj nekaj dni počitnic.

Starejša dva sta že bolj samostojna in vesta, da če se želita kopati po 11. uri, morata obleči UV majico, sicer pa so se z družbo zadrževali v senci dreves.

Najbolje je, da si poiščete kraj, kjer je veliko sence, da se ne boste do svojih otrok počutili kot policaj.fotografija1

Izredno pomembno se mi zdi, da se že otroke nauči, kdaj je na soncu varno in kdaj se je bolje zadrževati v senci, kot pa nase nanašati kemijo, ki popolnoma blokira UVB žarke in s tem preprečuje absorbcijo vitamina D, za katerega mednarodno priznani raziskovalec in strokovnjak na področju poznavanja vitamina D, dr. William Grant, ocenjuje, da bi lahko preprečili 30% smrti, ki jih povzročijo rakasta obolenja, če bi povečali vnos tega vitamina.

Ves dan, do 17. ali 18. ure, smo se torej zadrževali v senci na zraku, nato pa smo se zopet nastavili sončnim žarkom.

Seveda si to lahko privoščimo, če si pravilno izberemo lokacijo svojih počitnic. Za nas je to taborenje tik ob plaži, z veliko borovcev, ki ti nudijo odlično temperaturo sredi poletja, preprečujejo opekline, istočasno pa prepuščajo toliko sončnih žarkov, da si zagotovimo pravo mero vitamina D, s pomočjo katerega ohranjamo zdravje ter se izogemo poškodbam kože.

Zame je to najlepši čas in kraj v letu, kjer imam svoj “hotel” s 6-imi zvezdicami, ki ga ne more zamenjati noben resnični luksuzni hotel. Sonce, zrak, drevesa, bose noge, pogled na morje in zvezde direktno iz postelje je najbolj pomirjajoče in sproščajoče.fotografija2

Seveda je bolje, da se namažemo s sončno kremo, kadar se mu ne moremo izogniti ali če nimamo UV majice, vendar si bomo dan znali organizirati drugače, če se bomo zavedali vseh resničnih dejstev o soncu.

Vse bolj oglaševane sončne kreme z vrtoglavim zaščitnim faktorjem lahko zaradi prisotnih spornih učinkovin izzovejo pojav kožnega raka, kar večina povezuje z izpostavljenostjo soncu.

“Zaščitna sredsta varujejo pred UVB žarki in preprečujejo opekline, s tem pa ljudje ne čutijo, kdaj so pretirano izpostavljeni veliko bolj nevarnim UVA žarkom”, pravi Sanja Lončar, soavtorica čudovite knjige Resnice in zmote o soncu.

Poleg tega pa dajmo vsaj na počitnicah priložnost svoji koži, da resnično zadiha ter se vsaj delno očisti strupov, ki ste jih nanjo nanašali med letom. Ne pozabite, da na morju, v kombinaciji s soncem, koža takoj izkoristi priložnost in začne izločati toksine, kar se lahko kaže tudi v obliki mozoljev, srbečici ali kakšni drugi obliki, zato dajmo koži čas, da se regenerira. Prav tako, velikokrat na dopustu zadiha tudi naše telo, kar se lahko kaže v obliki prehlada, povišani temperaturi ali kako drugače. Uživajmo čim bolj zdravo hrano, čim manj ali nič alkohola ter veliko vode in sadja ter na dopustu se bomo resnično regenerirali in pomladili.

 

Za čudovito poletje, torej z visoko zavestjo na sonce.

Lepo poletje še naprej,

Vaša Tajča

Posted on

SE ZAVEDAMO KAJ NAM KRADE SPANEC? 18.teden

Predvsem, kaj nam krade dober spanec, kajti vsi se zvečer uležemo v posteljo, da bi se spočili in nabrali novih moči za prihajajoči dan. Povsem naravno je, da se ponoči regeneriramo.

Noč pa lahko kaj kmalu postane prava mora. Ogromno je ljudi, ki imajo težave s spanjem. Morda vam bo, ko boste članek prebrali do konca, jasno zakaj.Insomnia

Najpogostejši vzrok nespečnosti, je zagotovo stres. V službah so razmere velikokrat komaj vzdržne, skrbi in težave, pa nosimo domov in o njih razmišljamo še, ko smo v postelji in pustimo svojemu umu, da režira vse mogoče zgodbice. Velikokrat je to razlog, da smo bolj razdražljivi in se doma znesemo na svoje najbližje, saj si v službi ne upamo povedati kaj si v resnici mislimo in se tako spremo še doma, ter si naprtimo še več stresa, ki nam ne pusti zaspati pozno v noč. Po navedbah strokovnjakov, je danes že več kot 70% bolezni, povezanih prav s stresom.

Kofein je zagotovo naslednji razlog, zakaj zvečer ne zaspimo. Kot, da v telesu nimamo že dovolj stresnih hormonov adrenalina in kortizola, si kofeinpovečujemo njuno koncentracijo še z uživanjem kofeina. Kofein ni le v kavi, temveč tudi v brezalkoholnih pijačah, energetskih pijačah, nekaterih čokoladah, ter v nekaterih zdravilih proti glavobolu. Če vas muči nespečnost, začnite brati deklaracije in preverite v katerih izdelkih, ki jih uživate, je kofein. Največ pa ga zagotovo dobimo s kavo. Nekateri je spijejo tri skodelice ali več, dnevno, kar je za organizem zelo škodljivo.

Naslednji vzrok nespečnosti sta alkohol in cigareti. Ogromno je ljudi, ki dnevno uživajo alkohol in to ne v majhnih količinah. Nekateri ga uživajo ravno zato, da se lahko po stresnem dnevu vsaj malo sprostijo in mislijo, da jim bo alkohol pomagal zaspati. Resnica pa je, da spite manj trdno in se zbudite bolj utrujeni, kot bi se sicer. Nikotin v cigaretih pa povzroča sproščanje adrenalina in predstavlja poživilo.cigareti

Veliko je zdravil, ki lahko povzročijo nespečnost, zato je toliko bolj pomembno, da poskrbimo za zdrav način življenja takrat, ko ne čutimo nobenih znakov bolezni, da bo tako tudi ostalo in bomo lahko kvalitetno preživljali naše življenje.

Hrana, ki jo zaužijemo zadnje tri ure pred spanjem, lahko povzroči slabše počutje tik pred spanjem in s tem nespečnost. Kadar pred spanjem zaužijemo preveč sladkorja, se začne iz trebušne slinavke izločati preveč inzulina, zato sladkor v krvi naglo naraste. Kasneje, ko zaspimo, pride do padca sladkorja v krvi, zaradi česar začne nadledvična žleza proizvajati več adrenalina in kortizola, kar nas prebudi, poleg tega pa občutimo lakoto. To je razlog, da nekateri tudi ponoči odpirajo hladilnik.

Če uživate preveč mesa, pa vaše telo potrebuje še več spanja in je to lahko razlog, da se zbujate utrujeni. To je tudi razlog, da divje mesojede živali (tigri, levi,…) spijo kar 20 ur dnevno, saj mora njihovo telo prebaviti ogromno količino zaužitih proteinov.

Telovadba v večernih urah, bo prav tako poskrbela za povečano raven stresnih hormonov, kar moti spanje, saj zaradi tega zaspimo precej kasneje, kot bi sicer.

Zaradi naslednjega dejavnika, sem tudi sama bila kar nekaj časa neprespana. Novorojenčki, dojenčki in tudi še malčki, pogostokrat potrebujejo skrb staršev tudi ponoči, kar lahko pripelje do kroničnega pomanjkanja spanja. Kljub temu, da ti ponoči ni težko vstati in da z veseljem poskrbiš, da so otrokove potrebe zadovoljene, se to kaže kot pomanjkanje energije. Vendar otroci hitro zrastejo in kmalu lahko zopet spimo.

Nekatere ženske, ki so v menopavzi, se ponoči zbujajo zaradi navala vročine, nekateri moški, pa morajo zaradi povečane prostate večkrat na noč na malo potrebo, kar moti spanec tako enim, kot drugim.

Svetloba, hrup in ostali zunanji dejavniki so lahko zelo moteči.

Če imamo hišo ali stanovanje blizu prometne ceste, kjer se promet ne umiri niti ponoči, se zelo pogosto sliši sireno reševalnih vozil, vlaka, tovornjakov,…, morda je zelo glasen sosedov pes ali pa nam ulična svetilka sveti naravnost v spalnico.

Preverite torej, vsak pri sebi, kateri so vaši moteči faktorji in kaj lahko naredite, da bo vaš spanec še boljši in še bolj krepčilen, da se boste zjutraj res lahko zbudili polni energije.

Uživajte v poletju še naprej, naslednjič pa boste zopet lahko prebrali nekaj zanimivosti o soncu.

Vaša Tajča

Posted on

SE ZAVEDAMO KAKO DIHAMO? 15.teden

Pravi izziv mi je pisati o dihanju, o navidez tako dolgočasni temi, za katero vem, da ji posvečamo najmanj pozornosti in nam je najbolj dolgočasna.

Torej, kako zmotivirati vse skupaj, da bi se resnično začeli zavedati zdravilnega pomena našega diha in da bi prepoznali, da je steber dihanja ravno tako pomemben kot stebri hranjenja, gibanja, spanja in sončenja. Naše zdravje je lahko šibko ravno zaradi porušenega enega stebra, če pa je načetih več stebrov, pa še toliko bolj.

Ko se bomo začeli zavedati, da imamo za popolno zdravje popolnoma vse, kar potrebujemo, bomo lahko stopili iz začaranega kroga bolezni in nezadovoljstva.

Ste že kdaj razmišljali o svojem telesu, kako perfektno in natančno je zasnovan naš telesni ustroj? Že to, da se iz spermija in jajčeca začne razvijati novo bitje, da imamo roke in noge, da smo sposobni videti, slišati, čutiti, da v našem telesu non stop poteka nastajanje novih in novih celic, kako se zdrav organizem bori proti virusom in bakterijam, mi pa tega niti ne vemo, da ne govorim, kaj vse se dogaja pri prebavi, bitju srca, dihanju,…. Upravljamo z resnično najbolj čudovitim računalnikom v Univerzumu, vendar smo žal izgubili navodila za uporabo.

Tudi sama neprestano iščem navodila, ki jih preizkusim najprej na sebi. Nekaj dragocenih navodil vendarle lahko delim z vami in le tisti, ki jih boste preizkusili, boste lahko ugotovili ali delujejo ali ne.

Prepoznajmo, da popolno zdravje, lahko pride le iz nas samih. Nehajmo ga torej iskati zunaj nas in verjeti, da nam bo nekaj, kar nam ustavi bolečino in istočasno potisne bolezen še globje v telo, povrnilo zdravje in srečo.

Poskrbimo, da bosta zdravilna energija in kisik pripotovala v vsako tkivo in vsako celico našega telesa in s tem ustvarila pretok in gibanje energije v vseh organih.

Torej, se zavedamo kako dihamo?20150708_125037

Velika večina površno, plitko, nepopolno,  v krču, strahu, jezi in vsakdanjih skrbeh, s čimer poskrbimo le, da naše telo preživi, da pa bi se lahko z dihom zdravili, moramo narediti veliko več. Da naše celice ne umrejo, potrebujejo kisik. Opazujmo za trenutek naše dihanje. Kakšno je? Plitko, morda globoko, sproščeno, hitro, dvigujemo ramena pri dihanju, dihamo s prsnim košem, morda s trebuhom?

Svoje telo in s tem vse celice v našem telesu bomo najbolj preskrbeli, če bomo vase spravili čim več kisika, zato tudi imamo trebušno prepono, ki nam omogoča, da se ob vdihu spusti dol proti trebuhu, takrat se izboči trebuh in s tem naredi prostor zraku v pljučih, nato napolnimo pljuča, na koncu pa še vršičke pljuč pri ramenih, pri čemer moramo trebuh stisniti noter. Izdih je samodejen in v obratnem vrstnem redu. Takega dihanja se moramo ponovno naučiti in ga vaditi, da bi lahko dihali na tak način

To bi bilo idealno dihanje, s katerim bi naše telo izkoristilo ves dihalni sistem in celotno telo oskrbeli s kisikom in energijo, ki jo vdihamo z zrakom. Energija v telesu ne bi zastajala, torej ne bi prihajalo do bolezni. Vsakemu izmed nas je na voljo zdravilna energija, ki nam pomaga premagati bolezni in vzpostaviti mehanizem zdravja. Ta zdravilna energija je znotraj nas in pravilno dihanje lahko poskrbi, da se v nas naseli mir, ter da se energija začne gibati, kot se giblje v naravi in ji prinaša spokojnost. Ko začne zdravilna energija delovati, odstranjuje energetske blokade ter iz telesa odstranjuje nabrano negativno energijo, ki povzroča bolezni. V telesu, kjer prevladuje kisik, patogeni organizmi ne preživijo.

Bolj, ko se bomo zavedali pomembnosti dihanja, večkrat čez dan bomo vsaj za nekaj minut zadihali na tak način.

To je tudi odlična sprostitev, ki nam bo pomagala umiriti misli, se povezati s samim seboj in se zavedati sedanjega trenutka, edinega trenutka, ki nam resnično pripada.

Pravilno dihanje je naravno, svobodno, mirno, neopazno in tiho in ne zahteva nikakršnega napora.

Praktični vidik

  1. “Idealno” dihanje

Stojimo zravnano z ravno hrbtenico.

Naredimo počasen, miren in neslišen vdih, potrudimo se potegniti zrak v pljuča tako, da se izboči trebuh, potem usmerimo zrak v srednjo del pljuč, tako da se razširijo rebra, nato pa zrak usmerimo še v zgornji del pljuč, pri čemer moramo proti koncu vdiha spodnji del trebuha povleči navznoter, pri čemer se prepona dvigne in sili zrak do samega vrha pljuč. Vdih naj bo tekoč, lahek in brez prekinitve.

Nato počasi izdihnemo, dokler niso vsi deli telesa v svoji naravni poziciji.

S takšnim načinom dihanja se giblje celoten dihalni aparat, napolni se z zrakom in življenjsko energijo, pa tudi vsi deli pljuč, se napolnijo z zrakom in življenjsko energijo.

Pri takem dihanju, takoj občutimo izboljšanje počutja.

Tako dihanje ni le zdravilno, temveč tudi pomlajuje organizem, zato ga izvajajmo čim večkrat.

  1. V avto na armaturo si nalepimo listek dihaj. Glede na to, da večina preživi v avtu vsak dan kar nekaj časa, nas bo to spomnilo na dihanje takrat, ko ga brez problema lahko vadimo in se v prometni konici celo sprostimo. Med vožnjo torej čim večkrat izvajajmo “idealno” dihanje.

Enako lahko naredimo v službi, kjer si listek “dihaj” nalepimo na računalnik.

20150709_081322

  1. Vaja z vetrom

Poleti je idealen čas, da se naučimo izvajati to vajo. Nastavimo se vetru tako, da izpostavimo čim večji del telesa vetru. Stojimo, zapremo oči in občutimo veter na svoji koži. Predstavljajmo si izvor vetra, ki obstaja nekje daleč, ki piha v vas. Predstavljajte si, da je to bitje, ki vam želi dobro in zdravje, ter v vas piha zdravilni veter. Dihanje naj bo globoko in umirjeno. Občutimo, kako se veter dotika kože, kako prodira skozi njo in vstopa v naše telo. Veter nas povsem prepiha, zapomnite si ta občutek. Veter iz nas izpiha vse bolezni in neprijetnosti, vse skrbi, jezo, žalost, skratka vse, kar vas obremenjuje. Tako dihajmo nekaj minut in počutili se bomo prerojene, polni energije.

Ko bomo doživeli ta občutek vetra, kako nam dovaja novo energijo in iz nas izpihuje vse kar vanj ne sodi, lahko to vajo delamo tudi doma, samo prikličimo ta občutek, ki smo ga doživeli in v mislih delamo isto vajo. Občutili bomo mir, znotraj bomo postali čisti in prosojni.

Dihanje je nekaj, kar delamo ves čas svojega življenja, torej ga ni potrebno na novo vnašati v naše življenje, le ponovno se naučimo dihati tako, kot smo to že počeli kot čisto majcena, nebogljena bitja, kot dojenčki.

Naslednjič pa bom zopet pisala o hranjenju.

Uživajte poletje,

Vaša Tajča

Posted on

SONČENJE, OD KATEREGA IMA NAŠE TELO NAJVEČ KORISTI 14.teden

Ali ste vedeli, da si lahko poleti ustvarimo zaloge D vitamina za zimske mesece, ko je sonce prenizko na nebu, da bi prejeli dovolj UVB sevanja, s pomočjo katerega naše telo proizvaja vitamin D?

Naj še enkrat poudarim, kako ZELO pomemben je za naše zdravje vitamin D. Sanja Lončar pravi, da se s pomočjo rednega izpostavljanja UVB žarkom ustvarja dovolj velika količina vitamina D, ki naj bi nas ščitila pred kar 16 vrstami raka, diabetesom, boleznimi srca, visokim pritiskom, multiplo sklerozo, osteoporozo, rahitisom, shizofrenijo, psoriazo, rahitisom, tuberkolozo in miopatijo.
Torej moramo v toplem delu leta poskrbeti, da si čim bolj napolnimo zaloge D vitamina in s tem tudi preprečimo pojav prehladov pozimi.
Tudi o priporočenem dnevnem odmerku vitamina D, so mnenja različna, v EU, se priporoča uživanja do 2000 IE (internacionalne enote) na dan.
Ugotovili so, da  “zaužijemo” z 15-30 minutnim sončenjem na dan kar 15.000 do 20.000 IE vitamina D pod pogojem, da smo v kopalkah in brez zaščitne kreme. To pome20150702_090823_resizedni, da si s takim sončenjem ustvarimo zalogo za 10 dni.
Naj povem, da je najboljši naravni vitamin D, ki ga naše telo ustvarja s pomočjo UVB žarkov in ne sintetični vitamin D, ki lahko na naše telo deluje celo toksično.
Torej, soncu se začnimo izpostavljati od zgodnje pomladi, do pozne jeseni, vsaj 15 min dnevno v kratkih rokavih in kadar je mogoče tudi v kratkih hlačah. Tako bo koža vajena sonca, ko se mu bomo poleti na morju še bolj nastavili.
Poleg tega lahko za naravno zaščito poskrbimo tudi z uživanjem betakarotena in vitamina A. Idealna rešitev za to je sveže stisnjen korenčkov sok, v katerega kanemo nekaj kapljic kvalitetnega hladno stisnjenega olja, za lažjo absorbcijo vitamina A.
Kadar smo na morju, se je najbolje sončiti okoli 9h ure, takrat zaščitne keme ne bomo potrebovali, namažemo pa se lahko s kakavovim maslom ali doma narejeno kremo, katero izdelavo si lahko pogledate na naslednji povezavi (https://goo.gl/B7LTqr)  (že sončna krema s faktorjem 8, blokira naravno proizvodnjo vitamina D za kar 95%, višji faktorji, pa jo skoraj v celoti ustavijo).
Ob 9.00 ima torej sonce najbolj zdravilen učinek za telo nasploh, saj ima sonce, kot živ organizem neverjetno moč in lahko naše telo celo regenerira od znotraj. Sončenje mora seveda biti zavestno, s tem, ko bomo sonce zaprosili, naj nas regenerira, naj nas nežno obarva in ne opeče, bomo dosegli veliko večji učinek, kot če se zdravilne moči sonca ne bi zavedali.
Če pa želimo, da naše telo ustvari kar največ vitamina D, mora biti UVB sevanje najmočnejše. In to je med 12h in 14h. Naj vas potolažim, da se vam ni treba cmariti na soncu v najhujši vročini in tvegati opekline brez zaščitne sončne kreme, vendar ste lahko v tem času tudi v senci dreves, ki prepuščajo UVB žarke.
Če boste imeli to v mislih, se boste lahko v času malice med službo, ne le na morju, nastavili UVB žarkom, ki bodo poskrbeli, da bo v vašem telesu dovolj vitamina D.20150701_123604_resized
Poleg tega pa si lahko zvečer, ko se tako vestno umivate z milom, spere iz kože ves vitamin D, zato se pedvsem na morju, raje tudi čez noč prepustite zdravilni moči morske vode in njenim mineralom, ki bodo negovali vašo kožo. Po zadnjem kopanju v morju, je zelo zaželeno, da si še mokro kožo namažemo s hladno stisnjenim oljem mareličnih pešk, ki bo izredno negoval vašo kožo.
Doma, pa se namilimo le pod pazduho, stopalih in intimnih delih telesa, pri čemer uporabljajmo povsem naravna mila, najbolje v trdi obliki.

Torej, ne čakajmo na sončenje do odhoda na morje, temveč poskrbimo vsak dan, za vsaj 15 minutno izpostavljanje soncu oz UVB žarkom.
Za veliko več informacij o soncu in vitaminu D, priporočam branje knjige Resnice in zmote o soncu od Sanje Lončar, katero lahko dobite brezplačno. Več o tem in nekaj napotkov o soncu si lahko pogledate v naslednjem posnetku…

Želim vam čudovito poletje z zavestnim sončenjem, naslednjič pa bomo skupaj dihali.

posredujem še povezavo, do današnjega filmčka

 

Vaša Tajča

 

Posted on

ALI JE PROSTOR, KJER SPIMO, RES TAKO ZELO POMEMBEN? 13.teden

Ali je prostor, kjer spimo, res tako zelo pomemben?

unnamed
Nedolgo nazaj, sem skupaj z našimi kandidati Ekolife izziva preživela vikend v eko vasi Ruševec na Pohorju, kjer sem prvič resnično začutila kako pomemben je prostor, v katerem spiš. Naj povem, da smo bivali v eko bungalovih, zgrajenih iz ogromnih smrekovih brun in že ko smo stopili vanj, je tako dišalo po naravi, da sem globoko v pljuča zajela zrak, kot takrat, ko prvič poleti stopim iz avtomobila na morju, v borovem gozdičku.
V bungalovu je bil popoln mir, od električnih naprav smo imeli le hladilnik, tako da ni bilo nobenih drugih motenj.
Prvič, po več kot treh letih, sem spala od 9h zvečer, pa do 5h zjutraj brez prebujanja. Zbudila sem se popolnoma spočita in polna energije. Res je, da je k temu pripomoglo tudi to, da me najmlajša hčerka ni zbudila, vendar je noč, prespana v prostoru, kjer te ne obdajajo umetni materiali in škodljive barve, ter elektro smog, neprecenljiva.
Miren počitek je koristen za živce, možgane, mišice in ožilje.Pri tem, ko rečemo kje spimo, najprej preverimo prostor, kjer preživimo največ svojega časa. Naj povem, da spanje na kavču pred tv ekranom ni spanje, ki bi vas napolnilo z energijo. Spali naj bi v zato namenjenem prostor, ki naj bo urejen, pospravljen, skratka prijeten prostor, v katerega greste z veseljem. Spalnici bi morali nameniti najlepši prostor v hiši, saj v njemu preživimo največ svojega življenja, ga opremiti z najbolj kvalitetno opremo iz naravnih materialov in poskrbeti, da v njej ni prostora za otroške igrače, kup perila, čistega ali umazanega, ter za ostalo “ropotijo”.
Spalnico si uredite tako, da se boste v njej počutili prijetno tako vi, kot vaš partner. Kako, pa je odvisno od vsakega posameznika.unnamed (1)
Zelo prijetno in pomirjujoče je, če si na nočno omarico damo šopek posušene sivke, ki nas bo umirila in nežno zazibala v spanec. Za ta namen je primerna tudi vrtnica.
V spalnico NIKAKOR ne sodita televizor in računalnik, saj je dokazano, da električno sevanje moti spanje, da ostalih zelo škodljivih posledic na zdravje sploh ne omenjam. Meni je samoumevno, da mobitel ravno tako ne sodi v splanico, vendar slišim, da ogromno ljudi spi z njim ob glavi. Nekateri ga imajo za budilko, drugi ne zamudijo nobenega sms-a ali drugega dogajanja na socialnih omrežjih. Sami lahko precenite, za kako hude motnje spanca gre. In če se spomnimo, da se ponoči izvajajo najpomembnejša popravila in regeneracija v našem telesu, se ne smemo čuditi, če se zjutraj ne počutimo spočiti in polni energije. Torej telefone daleč stran od spalnice!
Tudi nočne lučke za otroke in »električne varuške« (babyfon), predstavljajo omembe vredno električno sevanje.  Babyfon predstavlja močna električna in tudi magnetna nizkofrekvenčna polja, poleg tega, pa so postavljeni kar se da blizu otroka. Jaz mislim, da imamo mame že po naravi v sebi nekakšen “babyfon”, ki nam sporoči, da nas otrok potrebuje.Ponoči torej izključimo čim več električnih naprav, saj sevajo tudi, če so samo vključene.
Pred leti sem govorila z znancem, ki je rekel, da si je hišo naredil tako, da lahko zvečer pred spanjem pritisne na gumb in se izključi elektrika v nadstropju, kjer imajo spalnice. Rekel je, kako v trenutku zavlada popolna tišina.Zelo pomembna je tudi izbira vzmetnice. Če je odslužena, investirajte v svoje zdravje in si privoščite novo, ki naj bo takšne trdote, ki ustreza vašemu telesu. Pred nakupom vam priporočam, da jo preizkusite. Večina ljudi spi na vzmetnicah, ki so umetne (so stranski produkt nafte in predstavljajo kombinacijo različnih topil in plastike), zato se poskrbite, da se ne boste zastrupljali tudi ponoči.
Ogromno je materialov, ki lahko zastrupljajo naše telo in tako zavirajo regenerativne procese v telesu. Veliko izdelkov se ponuja tudi kot lateks. Ta je sicer naraven, vendar je na razpolago v različnih kakovostih. Kakovosten latekst ni poceni, zagotovo pa je naraven in trajen, če mu zagotovimo redno obračanje in odprto konstrukcijo postelje (letveno posteljno dno).In kaj pravi o nočnem počitku Sanja Lončar: “Noč je dolga, zato ni nepomembno, kaj bodo ves ta čas vsrkavali naša koža in pljuča. Tkanine in vzglavniki so ob konvencionalni pridelavi obdelani z insekticidi (s tem zaščitijo ležišče proti plesni in pršicam), s herbicidi in pesticidi (uporaba pri gojenju konvencionalnega bombaža), s formaldehidom (s tem zaščitijo pralne prevleke proti krčenju, mečkanju in gorenju) ter strupenimi kovinami (belila, škodljive barve). To ne povzroča zgolj prekomernega potenja, temveč tudi alergijske odzive kože, nenehen občutek prehlajenosti in celo težko dihanje.”Praktični vidikVsi vemo, kakšen užitek je ležati v sveže preoblečeni postelji, zato jo čim večkrat preoblecimo ali vsaj prezračimo posteljnino.
Pospravimo naš nočni tempelj, na nočno omarico obema s partnerjem postavite nekaj pomirjujočega in očem prijetnega.
Mobitele pustimo daleč stran od spalnice, iz sten pa odstranimo vse neprimerne slike (stare koledarje, slike tašče, bivših partnerjev, oz slike, ki vas vznemirjajo) in namesto njih obesimo pomirjajoče motive.
Zvečer pred spanjem, pa se le še zahvalimo za vse kar smo in vse kar imamo in dober spanec je zagotovljen.Vabljeni na ogled videoposnetka o  pomenu spanja s klikom na povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=35Ae6zSIql4&feature=youtu.beNaslednjič pa zopet nekaj o sončenju.

Vaša Tajča
Posted on

Gibanje, ki ohranja prožnost? 12.teden

Prožno,  gibčno telo zgleda mladostno, sveže, polno energije in življenja. Že na videz, po opazovanju gibanja dveh ljudi, lahko opaziš katero telo je prožno in katero okorno, zakrnelo. In katero telo izžareva zdravje?

V navadi človeštva je, da z leti vedno manj delamo na svoji gibljivosti. Zagotovo mora biti človeško telo tako gibčno, kot močno, gibi naj bi bili usklajeni in med seboj povezani, koordinativni, center telesa (trup) mora biti močan in stabilen.
Danes bomo govorili predvsem o gibljivosti, ki je ključ pri preprečevanju poškodb in zmanjšanju stresa in napetosti telesa.

Meni, kot športnici, je zjutraj postalo rutina, da najprej naredim  svoj ritual vaj, s katerimi se dokončno zbudim in si povrnem prožnost telesa. Brez tega, se počutim, kot da je del mene še vedno v postelji. Verjetno je ravno to eden od razlogov, da se počutim tako mladostno. Nekateri zjutraj najprej posežejo po skodelici kave, zame pa je to najboljši “kofein”.

Zjutraj najprej naredim Tibetanske vaje, potem pozdrav soncu in nekaj vaj iz joge. S tem ohranjam prožnost svojega telesa. Joga je res vsestranska, saj usklajuje telo, duha, zavest in dušo. Če se ukvarjamo z njo,  predvsem bolje razumemo odnos do življenja in samega sebe. Pri jogi gre za vaje, ki vključujejo telesno vadbo, dihanje, koncentracijo, sproščanje in meditacijo.
Obstaja veliko različnih jog, zato je najbolje, da si vsak izbere tisto, ki mu najbolj ustreza. Sama sem včasih delala bolj hatha jogo, sedaj pa predvsem astanga jogo, ki je zelo zahtevna in pri kateri še ne naredim vseh vaj, ter z acro jogo (leteča joga), ki se dela v parih in poleg ostalih komponent joge gradi še na odnosu, zaupanju in meni predstavlja svojevrsten užitek ter svobodo.
Veliko je knjig in filmčkov na youtube kanalu, tako da lahko hitro najdete kar vam ustreza. Za motivacijo, si poglejte tale filmček (https://www.youtube.com/watch?v=qX9FSZJu448 ), da boste videli, kaj se da narediti z jogo, tudi, če si invalid, imaš veliko preveč kilogramov in so ti zdravniki povedali, da ne boš nikoli več hodil. Še en dokaz, kakšen čudovit “superračunalnik” imamo v lasti.Nedolgo nazaj, sem spoznala promotorja ulične vadbe street workout ter predsednika športnega društva Jekleno telo, Simona Grižona, ki ima ogromno naprednega znanja na vseh področjih, ki jih osebni trener mora imeti in še več, da se mi je zdel več kot primeren strokovnjak za naš Ekolife izziv. Sama sem diplomirala iz osebnega trenerstva, vendar se življenje tako hitro razvija, da sem vprašala Simona, kaj on meni kako biti kar se da prožen.
Simon pravi: “Prožnost telesa najlažje dosežemo z vajami za raztegovanje, sam osebno pa poleg tega priporočam tudi uporabo hoje po gurtni oziroma slackline-u. Telo mora biti gibčno vendar je izjemno pomembna tudi stabilizacija in ravnotežje ter sama odzivnost telesa na spremembo gibanja. Vse tri komponente so prisotne pri hoji po gurtni. V kolikor ima posameznik preveliko telesno težo in čuti strah pred tovrstno vadbo, lahko izvaja vaje na tleh v smislu stanja na eni nogi, kjer vključimo različne smeri gibanja, od enostavnih do težjih vaj kot pred pripravo za hojo po gurtni.”Simon, slackline je zadnje čase res zelo popularen, saj lahko srečamo ljudi, ki se ukvarjajo s hojo po gurtni v skoraj vsakem parku. Se je hoje po gurtni težko naučiti in koliko časa treninga je potrebno za prve samostojne korake?

unnamed

Učenje gurtne je podobno kot učenje kolesa v otroštvu. Za začetek potrebujemo malo pomoči, da nas nekdo usmeri, pove par besed kako se lotiti, potem pa je na nas, da shodimo. Vsekakor ni lahko, potrebno je veliko koncentracije ter potrpežljivosti, načeloma pa je tako, nekatere zadeva prevzame, drugi pa ne kažejo tako velikega interesa. Stvar okusa in posameznika kot takega. Vsekakor, ko enkrat shodimo postaja zadeva vedno bolj pomirjujoča za telo in duha. Najdemo tisto pravo ravnotežje, ki nas dobesedno prevzame. Definitivno zelo dobra vadba.

Katere so največje koristi hoje po gurtni?
S hojo po gurtni krepimo notranje podporne mišice in jih naredimo bolj fleksibilne, izboljšamo telesno držo, koordinacijo, izboljšamo občutek za ravnotežje, izboljšamo koncentracijo in pospešimo reakcijski čas, je odlična za rehabilitacijo sklepov (kolki, kolena, gležnji) in predstavlja neke vrste meditacijo, saj moramo poiskati svoj notranji mir.
Poleg tega pa predstavlja odlično zabavo, je zelo družabna in odlična za druženje tako mladih kot starih J.

Bliža se čas dopustov in slackline res lahko napnemo kjer koli, potrebujemo le dve drevesi. Katere so tiste najbolj osnovne vaje, s katerimi bi lahko začetnik začel?

Najbolj pomembno je, da se naučimo stati na posamezni nogi čim dalj časa, potem samo povežemo gibanje v smislu prenosa teže na drugo nogo in tako počasi shodimo. Torej stabilizacija telesa na eni nogi na gurtni je najbolj osnovna vaja. Potem zadevo razvijamo lahko na več različnih načinov, sam osebno na gurtno prenašam elemente joge.

Nova knjiga? Kaj bomo lahko v njej videli?

Trenutno pišem knjigo, ki bo namenjena popolnim začetnikom, ki bi se radi lotili vadbe na domu, na varen, postopen način. V prvi fazi je potrebno telo prebuditi, v kolikor dolgo časa nismo bili aktivni. Knjiga bo zajemala osnovne vaje z lastno težo na domu, brez nekih pripomočkov, zgolj kakšen stol, da katero vajo olajšamo ljudem s prekomerno težo. Notri bodo ogrevalne vaje, raztegovalne vaje, stabilizacija trupa ter vaje za moč s poudarkom, da je zadeva pisana za popolnega začetnika, da se loti procesa transformacije na zdrav in postopen način. Kasneje sledi knjiga bolj naprednih vaj, za tiste, ki bodo želeli premakniti nivo pripravljenosti eno stopničko višje.

Če si tudi vi želite dobre psihofizične kondicije in vam samim zmanjkuje motivacije, vam lahko pri tem pomaga naš strokovnjak, Simon Grižon.

Praktični vidik

Vsak naj zase izbere primerno vrsto vadbe za gibljivost. Priporočam vaje joge, ki so zelo enostavne in učinkovite. Za tiste, ki želite malce več, pa se to poletje preizkusite v slacklinu ali hoji po gurni.  Začetne osnovne vaje, si lahko pogledate na naslednjem video posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=bSs8CHUOfCo

Tisti, ki ste zamudili začetek naše akcije Ekoizziv, si lahko ogledate pomen gibanja s klikom na povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=RikBc6KebK4

Ne pozabite vsak dan narediti nekaj za ohranjanje prožnosti vašega telesa.
Naslednjič pa zopet nekaj o spanju.

Continue reading Gibanje, ki ohranja prožnost? 12.teden

Posted on

Se zavedamo kako se hranimo? 11.teden

Danes bomo o tem, kako se hranimo, pogledali iz drugega zornega kota. Večina ob besedi hrana, pomisli dejansko na hrano, ki jo vnesemo v telo skozi usta. O tej temi smo nekaj že povedali in precej še bomo, zelo pomembno pa se mi zdi, da pogledamo, na kakšen način se naše telo še hrani.

Marsikomu je znano, da v telo prehajajo tudi snovi, ki jih namažemo na kožo. Kako bi sicer lahko razložili delovanje nikotinskih, protibolečinskih in celo antibiotičnih obližev Continue reading Se zavedamo kako se hranimo? 11.teden

Posted on

SE ZAVEDAMO ZAKAJ DIHAMO? 10. teden

To, da je dihanje osnovna fiziološka funkcija, nam je znano in ker se dihanja ni potrebno učiti, saj ga avtomatsko znamo že ko se rodimo, še ne pomeni, da ne bi moglo biti naše dihanje še bolj učinkovito.
Verjamem, da veliko ljudi ne ve kakšen pomen ima dihanje na naše telo. Ker to avtomatsko delamo vsi, se s tem vprašanjem enostavno ne ukvarjamo.
Pa bi nas moralo zanimati tudi dihanje, vsaj toliko, da bi resnično vedeli, zakaj sploh dihamo in na kaj vse, lahko s svojim dihanjem ali “nedihanjem” vplivamo. Continue reading SE ZAVEDAMO ZAKAJ DIHAMO? 10. teden

Posted on

Katere energije gibajo vaše telo? 7. teden

20150514_091456Ali se zavedamo, da ni vseeno, na kakšen način se gibljemo? Jaz sem se tega začela zavedati šele nedavno nazaj. Kot športnica in difovka, sem ves čas z gibanjem pretiravala v veri, da je več lahko kvečjemu bolje za moje telo. Kar nekaj let sem po nekaj ur dnevno vodila aerobiko in izčrpavala svoje telo v zaprtih prostorih, kasneje s triatlonom, pa sem si želela dokazati, kaj vse zmorem. Vmes sem uživala v plezanju, predvsem plezanje v skali, me je resnično polnilo z energijo, poleg tega sem bila  takrat resnično prisotna. Danes vem, da gibnje v zaprtih prostorih prazni moje telo z energijo, zavestno gibanje v naravi, pa me napolni z zdravilno energijo.

 

Ker je današnja tema energijsko obarvana, sem za mnenje o tem, katero gibanje lahko na nas deluje resnično zdravilno in pomlajevalno, vprašala strokovnjakinjo in doktorico komplementarne energijske medicine, Alenko Rupert Aruno, ki razlaga takole:
“Pred približno šestimi leti me je obiskala gospa stara preko sedemdeset let. Pregledala sem ji energijo oziroma energijski sistem po metodi P.E.C.A. in presenečeno ugotovila, da ima neverjetno visoko in čisto energijo v svojem auričnem in fizičnem telesu, ki bi lahko ustrezala 30 letni osebi v izjemnem zdravju in kondiciji. Njeni energijski vrtinci, ki so vsrkalniki energije okolja, so žareli v svetlih barvah in bili za njena leta neverjetno odprti in polni energije. Vse to je izražalo čvrsto in gibčno telo ter iskrive in vesele oči, kot tudi svež in napet izgled kože. Gospa mi je povedala, da je njena skrivnost dobrega počutja, izredno vedrega razpoloženja in trdnega zdravja v načinu gibanja, ki mu je bila zvesta že pet let in od samega začetka ga ni izpuščala niti en sam dan. Na ta način se je rešila hitrega staranja, slabega razpoloženja, prej precej krhkega zdravja in pridobila kondicijo, kateri niti približno ni mogel slediti njen sicer 6 let mlajši mož, niti mnogo mlajše osebe od nje.

 

V čem je bila njena skrivnost ali kaj bi ljudje morali vedeti o gibanju?
Z gibanjem lahko zgubljamo ali pridobivamo dragoceno energijo. Obojni proces se dogaja preko vrtinčastih energijskih polj, ki jim rečemo vrtinci, sanskrtski jezik pa jih označi z imenom čakre. Sedem jih je, ki so pripeti v bližino žlez z notranji izločanjem, pet centrov pa upravlja glavne hrbtne živčne sklope vzdolž cele hrbtenice. Sedem endokrinih žlez uravnava vse telesne funkcije in tudi proces staranja.
Zdravo telo ima čakre odprte in hitro vrteče v desno smer. To omogoča čisti belo zlati univerzalni energiji iz okolja, da polni in se dviga skozi endokrilni sistem. Kadar pa eden ali več srkalnih vrtincev spremeni smer gibanja npr. v levo ali celo obstoji, je dotok življenjske energije oviran ali celo ustavljen. Nastopi najprej slabše psihično počutje, telesna bolezen in hiter proces staranja.
Da bi si povrnili zdravje, mladosten izgled in življenjsko moč, moramo ponovno pospešiti pravilno vrtinčenje čaker.
20150514_091443
Vendar, s katerimi energijami lahko to dosežemo?

Vedeti moramo, da dve osnovni energiji konstantno polnita naše fizično telo. Univerzum ali nebo ustvarja centripetalno silo, ki v nas prihaja spiralno skozi teme glave, ekspanzivna sila zemlje, ki se ustvarja z rotacijo zemlje, pa preko trtičnega vrtinca v hrbtenico in spolne žleze. Meridiani znotraj nas so ustvarjeni kot rezultat tega elektromagnetnega polnjenja, ki obstoji med nebom in zemljo. Predstavljajo pot pretočni energiji in niso del fiziološkega sistema. Tako kot imamo 12 glavnih centrov, je tudi 12 glavnih meridianov, ki povezujejo notranje glavne organe.
Vse do nedavno zahodna znanost in medicina ni bila zavestna njihovega obstoja, na vzhodu pa ta princip delovanja osnovnih energij poznajo zadnjih 6000 let.
Nepravilno ali prenaporno, izsiljeno gibanje in neenakomerno dihanje lahko obrne vrtince v obratno smer in to povzroči utrujenost oziroma izčrpanost vitalnega sistema, poškodbe ali celo obolenja.
Gospa, ki me je obiskala, je spoznala pravo skrivnost gibanja. Na pot so ji prišli starodavni obredi petih Tibetanskih telesnih vaj pomlajevanja ali vrelec mladosti. Postopno je prišla do 21 ponovitev vsake vaje posebej. To je delala v naravi bosa vsako jutro med 6 in 7 uro zjutraj in za to porabila ne več ne manj kot 15 minut. Potem je izdatno načrpano svetlobno energijo v telo enakomerno porazdelila z odločno enourno hojo v naravi ob enakomernem dihanju. Hitro je ugotovila, da to zelo deluje in leta ostala zvesta modrosti starodavnih menihov.”

 

20150514_091451
Praktični vidik:

Pred kratkim,sem tudi sama začela izvajati Tibetanske vaje in če želite tudi vi preizkusiti kako pomlajevalno bodo delovale na vas, se mi pridružite pri izvajanju.

V videoposnetku si lahko pogledate pravilno izvedbo vaj.
Če vam bo katera vaja pretežka, jo skušajte narediti čim bolj pravilno, četudi bodo na začetku vaša kolena pokrčena. Postopoma, jo boste tudi vi lahko naredili pravilno. In če vam je kakšna vaja tako težka, da je nikakor ne morete narediti, izvajate na začetku preostale 4, tisto, ki vam dela težave pa skušajte narediti vsake toliko časa in slej ko prej vam bo uspelo.
Ne pozabite, le z redno vadbo bom dosegli pravi koristen učinek Tibetanskih vaj, katere imenujejo tudi vrelec mladosti.
Poskusite tudi vi!
Vaša Tajča
Posted on

Se zavedamo kaj jemo? 6.teden

Postavite otroka v prostor skupaj z jagnjetom in banano. Opazujte, s čim so bo začel igrati in kaj bo pojedel.” Dr. Douglas Graham

Današnji članek ni namenjen zastraševanju, temveč ozaveščanju. Če vemo, kaj je za naše telo dobro in kaj ne, ne glede na to, na kaj nas nagovarjajo oglasi, bomo znali poskrbeti za svoje zdravje. O tej temi je težko napisati malo, zato si zanj vzemite čas :).

Ali svoje želodčke polnite zavestno s kvalitetno hrano, ki resnično hrani vaše celice, ohranja vaše telo v alkalnem stanju in polni vaše telo z desnosučno energijo? To je namreč energija, ki naše telo alkalizira, harmonizira in ga oskrbi z energijo, v kateri patogeni organizmi ne preživijo. Ali pa hranite svoje telo s hitro hrano, s hrano, ki nas potolaži ko smo čustveno razdraženi, s sladkarijami, sendviči, s skoraj dokončano hrano, ki jo moramo “le” še  pogreti? Za tako hrano je značilna levosučna energija, ki našemu telesu jemlje energijo, poleg tega je v taki hrani običajno veliko konzervansov (podaljšujejo rok uporabe), antioksidantov (preprečujejo žarkost maščobe), ojačevalcev okusa ( vplivajo na izrazitost okusa živil), barvil (dodana so za to, da naredijo določen izdelek bolj barvno privlačen), emulgatorjev ( omogočajo, da se v živilih ohranijo t.i. homogene zmesi, katere se po navadi ne mešajo), da o pesticidih, hormonih in antibiotikih in o tem, da je hrana homogenizirana, obsevana, sterilizirana in še kaj, ne izgubljamo besed.

Nekateri že pridno berete deklaracije, če vsebujejo E-je, nekaterim je to popolnoma nepomembno. Sama sem bila resnično šokirana nad številom E-jev, ki so jih vsebovali vegi sendviči in rogljički, ki smo jih nedavno dobili na letalu. Sendvič jih je vseboval 22, rogljiček pa 20!!!

Pod E-ji se skriva res orgomno dodatkov, zato vam svetujem, da na internetu poiščete tabelo, si jo pomanjšate in nosite s seboj vsaj tisti del z nevarnimi E-ji. Čisto kot zanimivost, naj povem, da se poleg e-jev, v dodatkih skriva res nepredstavljivo. Npr. rumeno barvilo xanthophylus je iz rastlin, včasih iz ribjih oči, L-ciestin hidroklorid, monohidrat, kar se uporablja za “oplemenitenje” moke za peko kruha, je iz živalske dlake in perja, včasih iz človeških las, karminska kislina (rdeče barvilo) je iz zdrobljenih hroščev, itd.

fast-food-1
Pred kratkim sem na dopustu pri odhajanju iz trgovine opazila študente, ki so malo pred tem naselili apartmaje in so verjetno želeli potešiti svoje želodčke. Običajno se trudim, da se ne vpletam v vsebino nakupljenih živil drugih, saj so sami odgovorni za svoje zdravje. Tokrat pa se mi je vsebina v vrečki kar nastavljala. In kaj so kupili? Kokakolo, alpsko mleko in čokoladne krogljice. Nič od tega ne bo nahranilo njihovih teles, kaj šele, da bi njihovi organizmi s tem dobili kaj mineralov in vitaminov. Nekaj dnevno tako prehranjevanje v kombinaciji z alkoholom in hamburgerji ter drugo hitro hrano, lahko zelo hitro oslabi imunski sistem in omogoči patogenim organizmom (bakterije, virusi, glive) da prevzamejo kontrolo v telesu.
Če jeste predvsem hrano, kakršno uživa večina ljudi – drago oglaševane izdelke na policah hipermarketov- potem morate vedeti, da ste danes živi kljub takšni hrani in ne zaradi nje. Takšna hrana sicer ohranja življenje, a na račun vsega, za kar je res vredno živeti. (Tudi vi se lahko pomladite, dr. Norman Walker – resnično priporočam za domačo knjižnjico)
mikrovalovna
Preseneča me dejstvo, da še vedno ogromno ljudi, tudi že bolj “ozaveščeni”, še vedno uporabljajo mikrovalovne pečice, saj je narejenih že kar nekaj neodvisnih raziskav, kjer je ugotovljeno, da prihaja ob pogrevanju, segrevanju ali kuhanju v mikrovalovni pečici do resnih sprememb v molekulah hrane. Švicarski neodvisni raziskovalec, znanstvenik in agronom dr. Hans U. Hertel je ugotovil, da hrana, neposredno ali posredno izpostavljena mikrovalovom, povzroči v krvi ljudi bolezenske spremembe, podobne tistim, ki jih povzroča začetna stopnja raka (Obvladajte kandido, predno ona obvlada vas, Sanja Lončar, Adriana Dolinar).
In kaj o konzervansih in aditivih pravi strokovnjakinja Sanja Loncar: “Živila, konzervirana s kemičnimi konzervansi, preprečujejo rast in razmnoževanje pozitivne črevesne flore. Aditivi se v organizmu nalagajo skupaj z drugimi strupenimi snovmi v medceličnem prostoru in vezivnem tkivu, s čimer povečujejo toksično obremenitev in zakisanost telesa. V številnih živilih so priyotne tudi “naravne arome”, ki jih proizvajajo najrazličnejše vrste plesni, vendar te našemu telesu niso koristne.”

”Vemo, da meso zakisa telo, da je v njem celo do 15x več pesticidov kot v najbolj onesnaženi zelenjavi (vse kar je žival zaužila, se je nakopičilo v njenem maščobnem tkivu) in da vsebuje meso konvencioalno rejenih živali pogosto tudi ostanke hormonov in antibiotikov.
To pomeni, da z mesom v telo vnašamo veliko patogenih bakterij, hormonov in antibiotikov, ki so sovražniki naših mlečnokislinskih bakterij, kar je še dodatna težava pri vseh, ki se soočate s kandido”, pravi Lončarjeva.
Mleko- koristi ali škodi?
Kravje mleko vsebuje 300 odstotkov več kazeina od človeškega mleka in je namenjeno hitri rasti telička, ki bo kot odrasla žival tehtal približno tričetrt tone.
Človeško telo ne more prebaviti in uporabiti velike količine kazeina v kravjem mleku. Tako nastaja ogromno sluzi, ki ovira normalno delovanje telesa, zato kravje mleko ni primerno za človekovo prehrano. S postopki predelave (še posebej škodljivo je trajno mleko – homogenizirano in tudi pasterizirano mleko) se hranilna vrednost mleka izgublja, škodljivost pa povečuje. Lahko naredite preizkus in pustite trajno mleko v skodelici na pultu. Po enem tednu, bo enakega vonja in okusa. To pa zato, ker so bakterije preveč pametne, da bi šle nekam, kjer ni hrane tudi za njih.

Kravje mleko telo zelo zakisa in naše telo bo naredilo vse, da bo zopet vzpostavilo kislinsko bazično ravnovesje. Za to potrebuje minerale (predvsem kalcij), ki jih telo črpa iz kosti. Torej mleko telesu vzame več kalcija, kot mu ga da. Sanja Lončar je v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi napisala, da imajo tisti, ki uživajo največ mleka in mlečnih izdelkov 2x več zlomov kot tisti, ki mleka ne uživajo.

Kalcija bomo veliko več dobili v svežem zelenju (koprive, ohrovt, peteršilj, rukola,…) v maku, sezamu, algah, ječmenovi travi,…

 

Na srečo je na trgu že ogromno rastlinskih napitkov, s katerimi lahko nadomestimo živalsko mleko. Lahko pa si ga pripravite čisto enostavno iz banan. Zmiksamo banano z vodo, dodamo cimet in imamo bananin napitek.
Sladki ubijalec
sladkarije
Če damo mirnemu otroku dober odmerek prečiščenega sladkorja, ga takoj spremenimomv majhnega, kričečega hudička, ki se bo kar naprej zadiral, ki ga bomo težko obvladovali in se bo po vsej verjetnosti zvečer težko umiril in zaspal.
Torej glede na šolsko prehrano v šolah nimamo težav s hiperaktivnostjo, temveč z hrano, ki jo otroci dobivajo.
Sladkor v našem telesu tako kot mleko in meso, deluje kislo, zato telo zopet potrebuje minerale,da bo vzpostavil kislinsko bazično ravnovesje. Namesto, da bi telo z minerali gradilo svoj imunski sistem, jih potrebuje za presnovo sladkorja.
Zelo zanimivo je, kaj se dogaja z imunskim sistemom ob prisotnosti sladkorja. Pa poglejmo:
1 bela krvna celica, lahko v 5 minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo 6 čajnih žličk sladkorja, lahko 1 bela krvna celica uniči le 10 bakterij. Če vnesemo 12 čajnih žličk sladkorja, se obrambna moč belih krvnih celic še bolj zniža in je 1 krvna celica sposobna v 5 minutah uničiti le 5 bakterij. Z 18 čajnimi žličkami sladkorja, je naš imunski sistem resno ogrožen, saj lahko bela krvnička v 5 minutah uniči le 2 bakteriji, pri 24 čajnih žličkah sladkorja, pa imunski sistem povsem ohromi, saj se bela krvnička ne zmore več boriti proti nobeni bakteriji.
In kako lahko vnesemo v svoje telo toliko sladkorja:
1pločevinka soka (10 čž-čajnih žličk), +2 kavi z 2čž sladkorja (4), + rogljiček (6), + nekaj žličk, ki jih najdemo v kruhu, marmeladi,…
(Povzeto iz knjige Ozaveščeno prehranjevanje, Nevio Sgherla).
Praktični vidik
Za svoje počutje bomo veliko naredili že, če se izogibamo določenim živilom. Da pa bomo svoje celice nahranili s pravo energijo, vam svetujem, da zaužijete čim več svežih ekoloških živil, ki so zrasla na soncu (zelenjava, sadje), da v svoje jedi vključite čim več divjih rastlin, ki imajo še posebno zdravilno moč, da hrano čim manj kuhate, pečete, žgete in pogrevate ( najboljši način je soparjenje), da dan začnete s sadjem, da spijete vsaj 1 liter vode na vsakih 25kg telesne teže (če spijete kavo, morate obvezno spiti zraven 3 dcl vode dodatno), da si vsak dan pripravite veliko svežo solato iz različnih sezonskih, svežih živil in da zaužijete vsaj nekaj zelenja ( najlažje v zelenih smoothiejih).
Ko jeste, bodite hvaležni za hrano, ki jo jeste, z mislimi bodite pri njej in resnično si vzemimo nekaj časa, da v miru pojemo obrok, saj je tudi od tega odvisno, kako se bomo po obroku počutili.

Ker smo ljudje po naravi večinoma sladkosnedni, si lahko brez slabe vesti pripravimo naslednji presni sladici:

Presni malinino bananin sladoled
malinino bananin sladoled
Potrebujemo:
– na koščke narezane zrele (pikaste) zmrznjene banane
– 1 svežo zrelo banano
– nekaj zmrznjenih malin
– cimet ali/in  vanilijo v prahu
– po želji pest suhih murv
V močnem mešalniku zmiksamo skupaj svežo inzamrznjene banane, maline, ter cimet ali vanilijo, da dobimo sladoled, ki ga stresemo v skodelice. Na vrhu lahko posujemo z zmletimi suhimi murvami.

Sladoled je zelo okusen in je odlična alternativa kupljenemu sladoledu. Maline lahko nadomestimo s katerim koli sadjem.

Makove presne krogljice
presne makove krogljice
Potrebujemo:
– 1/3 mletega maka
– 1/3 zmletih, prej namočenih suhih nežveplanih marelic (namakamo 2 uri)
– 1/3 zmletega korenčka
Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes ( najbolje z multipraktikom), da ustvarimo dovolj čvrsto zmes, ki jo lahko oblikujemo z rokami. Za zgostitev dodajmo še malce maka, če je masa pregosta, pa jo razredčimo z vodo, v kateri smo namakali marelice.
Krogljice povaljamo v celih makovih semenih. Hranimo v hladilniku, če uspejo priti do njega :).
Res so odlične :).
Ta recept smo povzeli iz knjige Resnice in zmote o kandidi.
Dober tek!
Naslednjič pa zopet nekaj o gibanju.
Vaša Tajča

Continue reading Se zavedamo kaj jemo? 6.teden

Posted on

Kaj je sončenje? 4. teden

sončenjeSončenje je sprejemanje najbolj univerzalne, zdravilne energije, direktno v svoje telo in svoje celice. Sončni žarki, lahko delujejo kot skalpel in nas dobesedno operirajo, zdravijo.
Brez sonca, ne bi bilo zivljenja. Sončni žarki so pomembni tako za rastline, kot za nas in živali.

Žalosti me, ko tudi na portalih o ekološki tematiki prebiram, kako škodljivo in nevarno je sonce, ter da se mu moramo povsem izogibati in če nam to ne uspe, se namažimo s kremo, ki vsebuje visok zaščitni faktor. Continue reading Kaj je sončenje? 4. teden

Posted on

Kaj je spanje? 3. teden

spanjeAli tudi vaš mobilni telefon ne zdrži ves dan, če ga zvečer pozabite napolniti?
Kaj pa vi? Ste tudi vi, kadar niste naspani čez dan bolj razdražljivi, se razburite za vsako malenkost, se počutite utrujene, še več posegate po hrani? Se tudi vaše “baterije” izpraznijo veliko prej, predno ležete zvečer k počitku?
Ljudje se veliko premalo zavedamo, kako pomemben steber je spanje za naše zdravje in počutje.
Spanje je naravni proces, ki ga upoštevajo popolnoma vsa živa bitja in rastline, ki se ravnajo po naravi. Torej, ko nastopi tema, rastline zaprejo svoje cvetove, naši najlepši pevci, ptice, postajajo vse tišji, ko se temni in popolnoma obmolknejo, ko se stemni. V letnem ciklu, je zima tisti čas, ko spi tudi narava.
Continue reading Kaj je spanje? 3. teden

Posted on

Kaj je gibanje? 2. teden

Brez gibanja ni življenja. In ker ima naš izziv tudi energijsko noto, bomo najprej predstavili kaj o gibanju z vidika komplementarne energijske medicine pravi Alenka Rupert Aruna:

“Gibanje je pojav katerega nastanek po prapoku sega v vesolje. Iz fenomenalnih raziskav znanstvenikov razberemo, da se je eno mikrosekundo po eksploziji zvoka in svetlobe ustvarilo gibanje ali sevanje  velike množine fotonov in ogromne brbotajoče mase kvarkov, antikvarkov in gluonov. Združevanje teh delcev je ustvarilo protone in nevtrone. Ko se je vesolje dovolj ohladilo, so se elektroni združili s prostimi elektroni in helijevimi jedri – nastali so atomi. Gibanje elektronov v atomu nadaljuje ples vesolja.   Na sto tisoče let se je vesolje širilo in krčilo, kar ni nič drugega kot začetno gibanje vesolja. Iz začetne mase delcev so kasneje nastajale zvezde in ozvezdja ter planeti, ki so povzeli svoja pravila gibanja.   Continue reading Kaj je gibanje? 2. teden

Posted on

Kaj je hrana? 1. teden

KAJ JE HRANA?hrana

Hrana je energija, vendar kakšno energijo vnašamo v svoje telo? Je to res energija, ki našemu telesu pomaga, da postanemo, kar želimo postati, ali si “prigrizemo” energijo, ki nas uspava, dela utrujene in oddaljuje od vsega, kar si v življenju resnično želimo?

Kaj pa o hrani pravi ALENKA RUPERT – ARUNA, strokovnjakinja za komplementarno medicino?  O tej temi z vidika energijske medicine razloži:  »O da, na videz splošna tema, mnogokrat opisana, opevana, izpostavljena do potankosti. Vendar, kaj v resnici je hrana?
Prvi steber – HRANJENJE – obsežne akcije POTOVANJE DO TOP ZDRAVJA IN POČUTJA, je prav gotovo eden pomembnih ključev do zdravja, dobrega počutja in tudi dolgega življenja. Se res zavedamo, kaj pomeni pojem hrana in kaj hranjenje? Če pogledamo v SSKJ ali Slovar slovenskega knjižnega jezika tam najdemo takšen opis: »hrana je nekaj, kar sprejema organizem zaradi snovi, potrebnih za rast in obstoj«.
Continue reading Kaj je hrana? 1. teden

Posted on

Potovanje do top zdravja in počutja

 

Ste za nov izziv? Pojdite z menoj na Potovanje do top zdravja in počutja. Imate dovolj pomanjkanja energije, raznoraznih bolezni, pomanjkanja volje do življenja, odvečnih kilogramov? Morda pa želite biti le bolj samozavestni v kopalkah ali priti na najbližji hrib brez pretirane zadihanosti… Potem je moje potovanje namenjeno prav vam. Continue reading Potovanje do top zdravja in počutja

Posted on Leave a comment

Praznovanje otroških rojstnih dni

Se tudi vam dogaja, da se sicer veselite otrokovega rojstnega dne, njegovega praznovanja pa malce manj?

Če ne želimo imeti norenja po hiši in bi radi to izpeljali malce bolj organizirano, je potrebno vsako leto sproti  najti kakšen primeren prostor. In da se ne ponavljajo praznovanja v Atlantisu, Koloseju, na bovlingu ali drugih zaprtih prostorih, moramo biti že kar pošteno kreativni, da najdemo dobro Continue reading Praznovanje otroških rojstnih dni

Posted on Leave a comment

Narava naj bo naše zatočišče

Zagotovo se po preživetem dnevu v naravi vsi odlično počutimo.
Zakaj torej ne bi preživeli vsak dan vsaj eno uro v naravi, kjer se bomo nadihali svežega zraka, napolnili s kisikom in prišli domov za kakšno idejo bogatejši?

Sama se praviloma vsako jutro, ko oddam otroke v vrtcu in šoli, odpravim na Šmarno goro, kjer se napolnim s pozitivno energijo, Continue reading Narava naj bo naše zatočišče

Posted on Leave a comment

Kam v varstvo z malčkom?

Vsaka mama se začne kmalu po porodu spraševati, kam dati v varstvo otroka, ko bo morala nazaj v službo. Na začetku se ti zdi to še tako daleč, vendar meseci astronomno hitro minevajo in če se kaj kmalu ne začneš zanimati kje bi bilo najprimernejše varstvo za tvojega otroka, moraš na koncu pristati tudi na kakšno varstvo, ki je res bolj varstvo. Continue reading Kam v varstvo z malčkom?

Posted on Leave a comment

V 3. tednih sem opravila s kandido

“Največ mi pomeni, da se je moj otrok s pomočjo te čudovite rastline (olje divjega origana) po treh letih neuspešnega boja s Kandido na črevesju rešil težave v samo treh tednih. Zdaj ga vsi v družini uživamo preventivno in brez dvoma je to rezultat, da to zimo v družini nihče ni imel gripe ali prehlada.”

To je le eno izmed sporočil, ki smo jih dobili od zadovoljnih in hvaležnih uporabnikov. Continue reading V 3. tednih sem opravila s kandido

Posted on Leave a comment

Veganska hrana – smrtno nevarna?

Svet je res narobe obrnjen. Zdaj že smrtno ogrožaš otroka, če ga še vedno večkrat na dan dojiš, mu daješ jesti ekološko pridelano hrano, sveže sadje in zelenjavo, zelene smoothieje, sveže pripravljeno domačo hrano, ki ne vsebuje E-jev, pestividov, antibiotikov,…

Doktrina je taka, da otrok mora jesti vse, sem poslušala v petek dopoldne, po tem ko sva s Shimo noč preživeli v pediatrični bolnici na opazovanju, Continue reading Veganska hrana – smrtno nevarna?

Posted on Leave a comment

Porod doma – ena izmed najlepših izkušenj

Že nekaj časa se pripravljam, da napišem svojo izkušnjo tretjega poroda. Prva dva sta se zgodila v porodnišnici (izkušnja prvega ni nič kaj lepa in zelo hvaležna sem, da se je dobro končala), ker pravzaprav nisem mislila, da imam še kakšno drugo možnost in če sem iskrena, takrat s tisto zavestjo niti ne bi izbrala drugega kot porodnišnico ali morda porodno hišo. Continue reading Porod doma – ena izmed najlepših izkušenj

Posted on Leave a comment

Najbolj naravna zaščita kože na soncu

Letos bom svojo kožo na morju razvajala le s kakavovim maslom. Uživam v vonju po čokoladi, medtem ko se kos kakavovega masla nežno topi na moji topli koži in na koži mojih najbližjih, poleg tega jo naravno zaščiti pred soncem, jo vlaži in ne prepreči absorbcije vitamina D.
Na kožo ne nanašam nobene sončne kreme, tudi če je naravna, saj ta naredi tako zaščito, da D vitamin ne pride do nas. Soncu se nastavim zjutraj, čim bolj zgodaj in najkasneje ob 10h gremo v senco. Okoli 17h se zopet nastavimo soncu. Tako nismo nikoli opečeni, naša koža je lepo zagorela, brez kakršnih koli znamenj stresa. Continue reading Najbolj naravna zaščita kože na soncu

Posted on Leave a comment

Poznate stranske učinke cepiv?

Vsak, ki razmišlja, da bi dal cepiti svojega otroka, bi se moral seznaniti s stranskimi učinki, ki bi mu jih moral posredovati pediater pred cepljenjem. Ker pa je lažje slepo zaupati, kot pa se seznaniti z dejstvi, se tega pri nas raje ne dela.
Vse, ki pa vas vseeno zanima, kaj dejansko je v teh cepivih in kakšni so lahko stranski učinki, pa svetujem, da vsaj preletite tale dokument.
Continue reading Poznate stranske učinke cepiv?

Posted on Leave a comment

Vseslovenska akcija za zdravo zimo brez prehlada in bolezni

Letošnja zima bo za udeležence akcije Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo, drugačna od preteklih. Ob spodbudi Tajče Pavček, profesorice športne vzgoje in lastnice uspešnega ekološkega podjetja Ekolife natura, jo bodo namreč lahko preživeli brez prehladov, odvečnih kilogramov, depresije in slabe volje.

Voditeljica in pobudnica projekta, ki se je pred leti po naravni poti ozdravila začetka multiple skleroze, jih bo aktivno motivirala od prvega zimskega dne (21. decembra) do prvega pomladnega dne (20. marca).

 Tajča Pavček, ki je s spremenjenim načinom življenja popolnoma pozdravila svojo bolezen, želi pridobljeno znanje deliti in pomagati tudi drugim, da bi prepoznali, da se vsak lahko pozdravi. Z vseslovensko akcijo, ki bo imela tudi dobrodelno noto, želi ozavestiti čim večje število ljudi, da bi njihov način življenja postal bolj zdrav, da bi posegali po bolj zdravih živilih in si vzeli vsak dan nekaj časa za skrb za svojo telo in dušo. S svojim zgledom želi predstaviti, ne le, da je mogoče, temveč tudi, da je lahko preprosto. »Vse je odvisno od naše odločitve in zavestne izbire zdravega življenja. Svobodno življenje zahteva odgovornost,« pravi sogovornica.

 Zima je čas, ko je največ prehladov in drugih obolenj, zato se je Tajča Pavček odločila, da ljudem, ki bi radi živeli zdravo, a ne premorejo dovolj motivacije, pomaga pri tem, da bi zimo preživeli zdravi in z veliko pozitivne energije. »Poleti smo veliko več na svežem zraku, zato smo bolj aktivni. Pozimi pa je ravno obratno in naše telo je tako ni tako prekrvavljeno in napolnjeno s kisikom. Posledica so zimska obolenja. Drugi razlog je vitamisko in mineralno osiromašena prehrana. Poleti pojemo veliko več svežega sadja in svežih solat in zelenjave, zato dobi naše telo precej več vitaminov mineralov, antioksidantov in ostalih mikrohranil kot pozimi, ko je hrana večinoma kuhana,« pojasnjuje Pavčkova.

 V okviru akcije bo raziskovalka zdavega načina življenja Tajča Pavček, v medijih (reviji Lisa) 1x tedensko motivirala udeležence z rednimi predlogi za zdrave recepte, jutranje vaje, rekreacijo v naravi, zanimivimi intervjuji in drugimi informacijami. Vsi sodelujoči bodo vsak dan prejemali vzpodbudne novičke in filmčke o vadbi, pripravi smoothiejev in drugih obrokov in nasploh o zdravem načinu življenja, tudi preko elektronske pošte. K skrbi zase pa jih bo Tajča Pavček nagovarjala tudi prek omrežja Facebook in svojih spletnih strani (www.tajcapavcek.si in www.ekolife.si).

 »Ni slabega vremena, je le slaba obleka in obutev,« je le eno od načel, ki se jih drži Pavčkova, saj jo pozimi od rekreacije ne odvrne ne mrzlo, mokro in vetrovno vreme ter temačni dnevi. Dvakrat tedensko bo tako vodila vadbo v naravi. Tajča Pavček se bo na Rožniku in Šmarni gori dobila z najbolj aktivnimi sodelujočimi in skupaj predihala in razmigala telo: »Vemo, da je v skupini moč in če je nekdo motiviran s skupino so rezultati precej boljši. Namen je, da bi čim več ljudi resnično prišlo na naša skupna druženja in ne da bi o projektu le brali. Tako bodo v živo lahko dobili še dodatne informacije, ki jih bodo zanimale.«

 “Moje mnenje je, da so za zdravo telo pomembni trije dejavniki in sicer prehrana, gibanje in skrb za duha. Če manjka ena sestavina, telo ne more funkcionirati normalno. Kaj ti pomaga, da imaš natrenirano telo, ješ zdravo, potem pa te najmanjša težava vrže iz tira in izgubiš nadzor nad svojim obnašanjem. Eno brez drugega ne gre, zato bomo delali na vseh treh dejavnikih,« napoveduje promotorka zdravega način  življenja.

 Poleg vadbe bo poudarek tudi na prehrani: »vemo, da se veliko ljudi še vedno prehranjuje precej nezdravo, zato jim bom ponudila okusen in zdrav zajtrk, naučila jih bom pripravljati zelene smoothieje za malico, zdrava hitra kosila in malice. Če bo nekdo, ki poje za zajtrk senvič (ali zajtrk celo izpusti), pojedel zdrav zajtrk, ki mu bo dal energijo in občutek lahkotnosti in sitosti, za malico spil še zelen smoothie namesto kakšne druge nezdrave malice in povrhu tega zjutraj ko vstane še 10 minut potelovadil, bo za svoje telo in počutje naredil ogromno,« dodaja voditeljica akcije.

 Projekt bo imel dobrodelno noto, zato bodo vsi, ki bodo prišli na vadbo, samo enkrat plačali pet evrov, ki jih bodo v celoti namenili izbranim družinam skupaj v sodelovanju z radiem Val 202. Sicer pa je vse brezplačno, za kar se lahko zahvalijo tudi sponzorjem projekta, ki bodo tudi poskrbeli za veliko ugodnosti in popustov.

 Akcija pa se bo uradno zaključila z zabavno zdravim dogodkom v živo, na katerem bodo udeleženci naredili revizijo zadnjih treh mesecev in proslavili svoj uspeh ter vztrajnost.

 O pobudnici akcije Tajči Pavček:

Tajča Pavček ima ogromno znanja, saj ves čas raziskuje, ker tudi sama vnaša ta znanja v svoje življenje, ko skrbi zase in za svojo družino, ki šteje tudi 3 male otroke. Praktična in pozitivna Tajča Pavček je tako najboljša motivatorka, saj zares prakticira, kar govori. Pobudnica in vodja akcije Tajča Pavček, raziskovalka zdravega načina življenja, je že znana sogovornica medijev in promotorka tovrstnih aktivnosi v javnosti, saj jo poznamo tudi kot voditeljico presnega kotička v oddaji Za zdravje. Bolezen in proces zdravljenja jemlje kot učenje in napredek, saj se je ob tem veliko naučila.

 O podjetju Ekolife Natura:

Ekolife je zdrava ideja 35-letne Tajče Pavček, profesorice športne vzgoje. Na pot raziskovanja zdrave prehrane in zdravljenjem s smoothiji jo je pripeljala bolezen, ki je kazala na začetek multiple skleroze, in odločila se je, da jo premaga na naraven način in z izdelki, ki jih podjetje danes tudi zastopa. Ekološko ozaveščenim potrošnikom so dostopni v njihovi spletni trgovini (www.ekolife.si).

Njihova ekološka usmerjenost in predanost zdravemu načinu življenja, se odraža tudi pri poslovanju in skrbjo za ponudbo najbolj kakovostnih izdelkov in storitev. Ekolife Natura, s Tajčo Pavček na čelu, postaja zaradi vse večjega povpraševanja in zanimanja ljudi na eni strani ter kakovostne ponudbe na drugi vse bolj priljubljeno.

Posted on Leave a comment

Čistimo brez kemikalij?

Se zavedamo, da vse kar steče v naše odtoke ogroža tudi vodo, ki jo pijemo?
Dokazano je, da največ pesticidov dobimo (predvsem otroci) ravno iz čistil, ko tako skrbno čistimo posodo, pulte, tla,…
Ravno zato in tudi zato, ker sem imela začetek multiple skleroze, sem se pred leti odločila odstraniti iz hiše vsa čistila, ki niso popolnoma naravna.

Podatki avstrijskega Urada za okolje kažejo, da v običajnem gospodinjstvu najdemo do 5.000 kemikalij. Continue reading Čistimo brez kemikalij?

Posted on Leave a comment

Na mojo kožo le najboljše

Na to, kaj damo v usta smo začeli vedno bolj gledati, še vedno pa opažam, da se večina ne zaveda kako se zastruplja preko kože. Glede na to, da razni obliži, ki jih nalepimo na kožo res delujejo, bi morali na svojo kožo dajati le tisto, kar bi dali tudi v svoja usta. (marsikdo sicer tudi v svoja usta daje zdravju zelo škodljive snovi…). Continue reading Na mojo kožo le najboljše

Posted on Leave a comment

Jagodna presna torta

Jaz običajno delam torte bolj za rojstne dneve, sicer pa raje delam kakšne bolj enostavne sladice. In ker je imel moj dragi ta teden rojstni dan, sem skreirala čisto novo presno torto. Morala sem izbrati le še sadje, ki bo prevladovalo v torti.
Ker sem jagode srečala skoraj za vsakim ovinkom, sem se odločila za jagodno torto. Ker naše vrtne še niso dovolj zrele, sem jih kupila na eko tržnici in najmlajša Shima jih je že med potjo pospravljala eno za drugo. Continue reading Jagodna presna torta

Posted on Leave a comment

Festival sadja in zdravja

Si želite spremembe v svojem počutju, zdravju in v nivoju energije?

 Potem ne zamudite Festivala sadja in zdravja, ki bo letos že drugič potekal v hotelu Utrip nad Trojanami. Glavni gost bo tudi letos , Dr. Douglas Graham, avtor knjige Dieta 80/10/10, ki je pred meseci izšla tudi v slovenščini in ki vam jo resnično priporočam. Tudi meni je odprla nova obzorja v prehranjevanju in počutim se res odlično.  Poleg Douglasa bodo z nami tudi Rozalind Graham, Grant Campbell in Chris Kendall. Jutra bodo športno obarvana; lahko se boste pridružili vadbi z Douglasom Grahama ali pa jogi s Chrisom Kendallom. Za odlično nizko maščobno presno prehrano bo skrbela mojstrica Alicia Ojeda. Continue reading Festival sadja in zdravja

Posted on Leave a comment

Kremne rožičeve kroglice

Se tudi vam kdaj zgodi, da nimate doma nič primernega za goste?
Tudi sama sem se v nedeljo spraševala, kaj naj pripravim, da bo enostavno, hitro narejeno in res okusno. Očitno mi je več kot dobro uspelo, saj so bile kremne rožičeve kroglice razgrabljene še predno sem sploh pomislila, da bi lahko naredila kakšno sliko, tako da sem jih danes naredila še enkrat, predvsem pa zato, da imam za otroke na zalogi nekaj sladkega in nekaj kar res obožujejo. Continue reading Kremne rožičeve kroglice

Posted on Leave a comment

Narejeno z ljubeznijo?

Včeraj sem ob cesti opazila reklamni pano, na katerem  piše narejeno z ljubeznijo, pod tem stavkom pa je vilica, na kateri je naboden zvit kos šunke. Reklama je seveda za neke mesnine, katerih niti ne bom omenjala.
Zamislila sem se, kje je tukaj ljubezen in kako ljudje napačno dojemamo ljubezen.
Je ljubezen to, da imamo živali zaprte na pol kvadratnega metra, da se ne morejo niti normalno pretegniti, da v svojem kratkem življenju ne vidijo niti sončne svetlobe, da ne uživajo v vseh lepotah narave, ji jim je bila namenjena, da niso deležni sočutja, prijateljstva in ljubezni? Continue reading Narejeno z ljubeznijo?

Posted on Leave a comment

Pomarančna koža – NE HVALA

Ste tudi vi med tistimi, ki ste za različne preparate, ki obljubljajo odpravo pomarančne kože zmetali stran že kar precej denarja? Učinek je bil kratkotrajen, ali pa ga sploh ni bilo.
Naj vam povem, da anticelulitne kreme v resnici ne delujejo. Iz telesa odvajajo vodo, kar je za telo prej škodljivo kot ne, istočasno pa v krvni obtok skozi kožo vnesemo kar precej strupov, s katerimi se mora nato soočati naše telo. Poleg tega so te kreme običajno dražje od res kakovostnega hladno stisnjenega olja, ki bi vam v kombinaciji z masažo, ki bi ga nanašali na noge, zadnjico in trebuh precej bolj koristil. Tiso, kar še najbolj deluje je to, da istočasno, ko uporabljamo kremo ali hodimo na kakšen anticelulitni program, pazimo na prehrano, se izogibamo sladkarijam, beli moki, več pijemo,… saj so nam svetovali, da bo tako terapija bolj učinkovita.
Torej, dolgoročno ne delujejo niti kreme, niti kakršnekoli anticelulitne kure, saj je resnični razlog za nastanek celulita atrofija mišic, kar ima za posledico, da se koža povesi med mišice in izgled je – »pomarančast«. Od pasu navzdol imamo 90 mišic in če se resnično želimo znebiti celulita, je edini način, da okrepimo te mišice. Seveda zelo pomaga, če istočasno upoštevamo vse, kar upoštevamo ob terapiji s kremami ali s kakšnimi drugimi anticelulitnimi programi.
Torej vsak dan posvetimo 15 minut krepitvi spodnjega dela telesa, vsak dan delajmo drugačne vaje, da zajamemo čim več mišic (na youtubu je ogromno kratkih vadbenih programov), pijmo veliko vode, masirajmo se z kvalitetnimi olji, npr orehovo olje je odlično pri težavah s celulitom,  kar bo spodbudilo delovanje limfe, pojejmo veliko svežega sadja, s čimer bomo potešili željo po sladkem, saj bodo naši možgani potešeni s fruktozo iz sadja, izogibajmo se sladkarijam, slanim prigrizkom, beli moki in vsemu nezdravemu.
Delajmo vse to vsaj 21 dni in prepričani ste lahko na zagotovljen, poceni in dolgotrajen uspeh!

Predvsem pa, imejte se radi in uživajte v prebujajoči se pomladi.

Tajča

Posted on Leave a comment

Spomladansko pospravljanje po svojem telesu

Čestitam vam za pozitivno odločitev, da se pred koncem akcije še skupaj razstrupimo, da bo priprava na pomlad celovita in tako ta teden naredimo ogromno za naše zdravje, telo, spirit…

Verjetno je tudi za vami že prvi razstrupljevalni smoothie, zato bi vam rada dala še nekaj napotkov.

Zagotovo vam bo kakšen smoothie bolj všeč od drugega, vendar naredila sem takšen izbor, da vam bodo vsi zagotovo teknili. Continue reading Spomladansko pospravljanje po svojem telesu

Posted on Leave a comment

Slastne presne čokoladne tortice

Naj bo vsak dan priložnost, da presenetimo svoje najbližje.
Lahko jim pripravimo tele okusne presne čokoladne tortice.
Naredila sem jih že v decembrski oddaji
Za zdravje, tako da si lahko v nekaj minutah tudi ogledate kako se jo naredi. Za tortice so zelo primerni silikonski modelčki za muffine. Če jih nimate, jih je možno kupiti v 1001 daru. Continue reading Slastne presne čokoladne tortice

Posted on Leave a comment

Moje najljubše knjige o prehrani

Za svoje zdravje in zdravje svojih otrok sem odgovorna sama.

Zato je moja naloga, da se izobrazim in raziščem tisto pravo resnico o prehrani.

Avtorji številnih knjig so svetovali, naj ne zaupam niti njim (avtorjem), temveč naj poslušam svoje telo in zdravo pamet ter naj ravnam v skladu s tem. Continue reading Moje najljubše knjige o prehrani

Posted on Leave a comment

Ko nekaj podarim, se odlično počutim

Kar koli damo od srca, se nam na nek način vrne podeseterjeno.

Morda podarimo obrok hrane, pa dobimo nazaj knjigo od nekoga drugega.

Lahko damo nekomu denar, pa od nekoga drugega dobimo nazaj počitnice.

Lahko nekomu ponudimo roko v pomoč, pa od nekoga drugega dobimo duhovno podporo.

Nikoli ne pričakujte karkoli nazaj od človeka, ki ste mu kaj podarili. To izniči zakon izobilja. Continue reading Ko nekaj podarim, se odlično počutim

Posted on Leave a comment

Brez mesa pa ne zdržim

Je meso obvezna sestavina vašega kosila?

Ali celo sestavina večine obrokov – v obliki salam, paštet, hrenovk?

Zelo pogosto slišim od ljudi, da brez mesa pa že ne bi zdržali.

Spomnim se svoje babice, ko nam je več kot dve desetletji nazaj pripravljala kosilo in je vsakemu od vnučkov vedno razdelila še en košček mesa, kot nekaj dragocenega. Continue reading Brez mesa pa ne zdržim

Posted on Leave a comment

Če ne bi zbolela, ne bi naredila izboljšav

 “Pa ne ravno zdaj! Še tega mi je manjkalo…

Zakaj ne more iti vse kot po maslu?!”

Takšne so navadno prve reakcije, ko izvemo slabo novico. Znanilko, da je šlo nekaj narobe. Pokazateljico, da nekaj, kar počnemo, ne deluje.
Verjetno bi bilo tudimalo čudno in nenaravno, da bi nedelovanje sprejeli v stilu: “Ja, enkratno. Continue reading Če ne bi zbolela, ne bi naredila izboljšav
Posted on Leave a comment

Pometla sem pesticide iz svojih omar

Ko me je bolezen pred leti prisilila, da očistim svoje telo toksinov in okrepim svoj imunski sistem, sem se najprej začela izobraževati o tem, kje vse se toksini nahajajo. Da bi se jim v čim večji možni meri izognila, sem iz svojih omar pometala stran vse, kar je zame in za mojo družino ter istočasno tudi za naš planet škodljivo. Continue reading Pometla sem pesticide iz svojih omar

Posted on 754 komentarjev

Posebno povabilo na moje brezplačno svetovanje in predavanje

Ko sem pred 5 leti dobila svojo diagnozo sum na multiplo sklerozo in ponovno kontrolo čez šestnajst mesecev (!!!), sem bila prisiljena svoje zdravje vzeti v svoje roke.

Lotila sem se raziskovanja, kako se razstrupiti težkih kovin, ki so bile vzrok moje bolezni. Continue reading Posebno povabilo na moje brezplačno svetovanje in predavanje

Posted on Leave a comment

Moja rojstnodnevna malinina torta

Ste ta teden pri sebi naredili vsaj kakšno spremembo?
Ste opustili vsaj kakšno slabo razvado?

Potem si lahko privoščite tole slastno, hitro narejeno, malinino torto, še posebej, če se boste pred tem razmigali (lahko si pomagate z mojimi ju…tranjimi vajami) in nadihali v naravi.
Jaz sem jo naredila za svoj nedavni rojstni dan. Continue reading Moja rojstnodnevna malinina torta

Posted on Leave a comment

Kako prebijemo odpor do vadbe in jutranje prebujanje

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uDVflBI_mG4[/youtube]

Vem, vem, težko se je spraviti iz objema tople postelje v gozd na jutranji jogging. Pa toliko opravkov, ki jih imamo vsak dan, kje naj najdemo še čas za rekreacijo.

Takšne misli so mi zelo dobro poznane. Tudi sama moram redno poklepetati s sabo, da se zmotiviram in si organiziram čas, da ob 3 otrocih najdem trenutke tudi za svojo rekreacijo.

A vse se da, če vemo, kaj je naš cilj in smo odločeni, da bomo uspeli.
Continue reading Kako prebijemo odpor do vadbe in jutranje prebujanje

Posted on Leave a comment

Še ena mojih skrivnosti za zdravje in pomlajevanje

Narava je resnično poskrbela popolnoma za vse.

Surovi korenčkov sok je nepogrešljiv napitek v moji kuhinji, saj gre za eno izmed najbolj učinkovitih živil, ki vsebuje skoraj vse, kar telo potrebuje.

   Zakaj je korenčkov sok tako pomemben?

  –        Molekula korenčkovega soka je podobna  molekuli krvi Continue reading Še ena mojih skrivnosti za zdravje in pomlajevanje

Posted on Leave a comment

Kako sem vpeljala navade, ob katerih sem se sebi zdela nora?

Se še držite novoletnih zaobljub?

Nove pozitivne navade so kot novi pohodni čevlji (gojzarji).
Prvih  nekajkrat, ko jih obujemo, niso udobni in nas praviloma ožulijo. Ko z njimi vztrajamo po nekaj pohodih, jih tako uhodimo, da postanejo zelo udobni. In potem jih znova nočemo zamenjati z novimi.
21 dni.jpg
Kot človeška bitja smo genetsko programirani, da se upiramo spremembi in ohranjamo stalnost. Želimo si pozitivno spremembo, a že po nekaj dneh, ko izkusimo stres in bolečino, ki je vedno povezana z nadomeščanjem starih oblik ravnanja z novimi, obupamo in se predamo.
Continue reading Kako sem vpeljala navade, ob katerih sem se sebi zdela nora?

Posted on Leave a comment

Veganski borovničevi muffini

Danes sem sina, ki ravno praznuje rojstni dan, opremila z veganskimi borovničevimi muffini, ki sem jih včeraj spekla, da pocrklja svoje sošolce.

Naredila sem jih takole:

– 450 g pirine moke (lahko jo mešate s koruzno, ovseno, riževo…)

– 8 jedilnih žlic ovsenega ali drugega rastlinskega napitka
– 100 ml pomarančnega soka + pomarančna lupinica (eko pomaranče)
Continue reading Veganski borovničevi muffini

Posted on Leave a comment

V kriznih trenutkih mi pomagajo…

Pridejo dnevi, ko gre vse narobe. Naj si še tako strastnen raziskovalec življenja kot jaz, ki se trudi na vse gledati v stilu: »vsak težek izziv, ki je pred nami, nam je dan zato, ker ga zmoremo rešiti«, naletiš na trenutke, ko te slaba volja premaga.

Navadno se to dogaja ravno v ključnih trenutkih, ko si najmanj želiš, da bi se to zgodilo.
Continue reading V kriznih trenutkih mi pomagajo…

Posted on Leave a comment

Moje najljubše metode za zdravje

Nekaj let je že od tega, kar sem svoje življenje obrnila na glavo.

Pot ni bila ves čas rožnata in je imela tako padce kot vzpone.

A soočanje s porazi in neuspehi mi je najbolj olajšalo, da sem jih zavestno začela sprejemati kot učitelje….

Po vsakem padcu sem se pobrala in pot nadaljevala še močnejša in bolj samozavestna.

Vem, da se imam še veliko za naučiti in že komaj čakam.

 

Continue reading Moje najljubše metode za zdravje

Posted on Leave a comment

Se pozimi premalo gibljete? Spremenite to.

“Letošnjo zimo bom pa res ostala aktivna. Hodila bom na sprehode v naravo. Včlanila se bom na vadbo joge. Vsak dan bom naredila vsaj 15-minutno raztegovanje,” so naše želje vsako leto, ko pride jesen in z njo hladnejše obdobje.Ampak ideal…nega časa za vadbo ni in ni. Morda, ker se tako hitro stemni. Pa tako je mraz. Ali pa sneži. Da ne govorimo o zimski utrujenosti.

Continue reading Se pozimi premalo gibljete? Spremenite to.

Posted on Leave a comment

Kraljevska solata

Kot ste že opazili, je kar nekaj govora o energiji, ki nam služi, če poznamo univerzalne zakone.
Za danes pa vam svetujem, da si za Silvestrovo večerjo poleg slavnostnega menija najprej privoščite kraljevsko solato, ki jo pojejte pred ostalimi jedmi. V telo boste tako vnesli veliko mineralov in vitaminov ter vlaknin, ki bodo iz vašega črevesja pometle toksine, odmrle celice, in ostale »odpadke«, ki ne sodijo v naše telo.
Continue reading Kraljevska solata

Posted on Leave a comment

Hvaležna sem za…

Kako vam kaj uspeva biti v sedanjem trenutku? Ste se čez vikend nagradili z zdravimi medenjaki?
Vem, tudi meni misli velikokrat uhajajo stran iz sedanjega trenutka, se pa velikokrat opomnim, kje moram biti. Pa še odlične učitelje imam. Svoje otroke namreč. Zelo sem hvaležna, da jih imam. Velikokrat dobim bumerang, predvsem od starejše hčerke Line, ki mi reče: »mami, nisi v zdaj«! To pa zato, ker se sama velikokrat veseli stvari, ki se šele bodo zgodile in v tistem evforične pričakovanju zamuja sedanji trenutek in ji vedno rečem, naj pride v zdaj, da bo vse zamudila, če se bo vedno veselila nečesa, kar bo šele prišlo.
No, pa vidim, da moje besede le zaležejo, četudi le kot opozorilo zame.
Continue reading Hvaležna sem za…

Posted on Leave a comment

Največji uničevalec imunskega sistema

Vsi vemo, da sladkor zakisa telo in da v njemu ni nič koristnega.Ali veste, kakšno škodo dejansko povzroča vašemu imunskemu telesu?
 
1 bela krvna celica lahko v 5-ih minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo 6 čajnih žličk sladkorja, l…ahko 1 bela krvna celica uniči le 10 bakterij. Če vnesemo v telo 12 čajnih žličk sladkorja, je ena bela krvna sposobna uničiti 5 bakterij, z 18 čajnimi žličkami sladkorja je naš imunski sistem resno ogrožen in lahko v 5-ih minutah uniči le 2 bakteriji, Continue reading Največji uničevalec imunskega sistema

Posted on Leave a comment

Prvi zimski dan je tu in z njim akcija Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo.


Čestitam! Letos ste se odločili zimo preživeti brez prehladov in viroz.

Tisti, ki se še niste prijavili, lahko to še vedno storite. 


V naši družbi bo zabavno, nasmejano, polno energije, okusno, razgibano, pogumno, disciplinirano, sproščeno, zdravo, sladko, vitaminsko, dinamično, varno…

Continue reading Prvi zimski dan je tu in z njim akcija Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo.


Posted on Leave a comment

Si želite zimo preživeti brez prehlada in viroz?

Še en dan nas loči od začetka akcije Fit in zdravi čez vso zimo, prehladu se le nasmejimo. Letošnjo zimo boste udeleženci akcije lahko preživeli brez prehladov, odvečnih kilogramov, depresije in slabe volje.
Glede na to, da sem se sama po naravni poti ozdravila multiple skleroze in da smo z otroki premagali bolezni, ki so se ponavljale ena za drugo, lahko z nasveti pomagam tudi vam.
Ste za izziv?

Continue reading Si želite zimo preživeti brez prehlada in viroz?

Posted on Leave a comment

Slasten zajtrk

Tale zajtrk mi je tako teknil, da ga prav moram objaviti.
Izgledal je pa takole:


Sestavine:

– 1 velika žlica chia semen
– 1 velika žlica kokosovih kosmičev

– 2 veliki žlici ovsenih kosmičev
– 1 pest murv– malce cimeta
– pribl. 2 dcl domačega mandljevega mleka (mandlji, datlji, voda)

Suhe sestavine damo v skodelico in prelijemo z mandljevim mlekom. Dober tek.

Posted on Leave a comment

5. dan mojega detox tedna

Zjutraj zopet tako kot običajno, začela sem ga s sveže stisnjenim sokom grenivke, žličko olja črne kumine, spirulino in chlorello.Ker mi klima že celo poletje ne dela, sem ob 7h dogovorjena na bližnjem servisu, da jim pripeljem avto, zato grem od doma brez zajtrka, saj bom hitro doma.Za zajtrk sem si zopet zaželela nekaj bolj gostega, zato naredim zajtrk podobnega smoothieju, le da dodam precej manj vode, Continue reading 5. dan mojega detox tedna

Posted on Leave a comment

4. dan mojega detox tedna

Dan sem začela, kot vsak dan, s sveže stisnjenim sokom (1 pomaranča in pol limone), žličko črne kumine, spirulino in chlorello.
Ker sem zjutraj zopet odpeljala otroke na teniške počitnice v Koseze, sem se odločila, da greva tudi danes s Shimo na daljši »špancir« .Da ne bi sredi Rožnika postala lačna, sem si pripravila bolj gost zajtrk (tako kot smoothie, samo precej manj vode Continue reading 4. dan mojega detox tedna

Posted on Leave a comment

Priprava na porod

Takole se prosi dojenčka, ko je tvoj rok že mimo, da naj vendarle pride na svet :).
Če damo šalo na stran, je to res zelo primerna vaja, s katero se odpira medenico in se dojenček lažje rodi.
Položaj je primeren tudi med popadki, saj takrat gravitacija še posebej dobro opravlja svoje delo. V tem položaju bodite le, če se v njem počutite dobro in lagodno in če imate v njem dobro ravnotežje. Sicer se lahko postavite tik ob steno, ki vam lahko služi za oporo.
V pozni nosečnosti namenimo veliko pozornosti dihanju in sicer v spodnji del trebuha. Če tega niste izvajale že prej, boste morda težko zaznale ali res dihate v trebuh, ker je že tako ali tako v maksimalnih razsežnostih.V zadnjih tednih nosečnosti, se veliko mamic osredotoča bolj nase, kot na otroka. Razmišljajo le o tem, kako velik trebuh že imajo, kako jih tišči, še posebej med pripravljalnimi popadki, kako jih peče zgaga, so zadihane, utrujene,… Precej manj pozornosti namenjajo dojenčku v trebuhu, ki v tem obdobju še posebej potrebuje njihovo pozornost, saj je on v enaki, če ne še večji stiski kot mi. Ko nas trebuh tišči zaradi krčev, stiska tudi dojenčka. In takrat je najbolje, da se usedemo, umirimo, globoko dihamo in nagovarjamo svojega dojenčka, da naj se tudi on sprosti, da telo mora pripraviti porodne poti, da se bo lahko rodil. Lahko se božamo ali rahlo trepljamo po trebuhu in opazile boste, da bo krč zelo hitro popustil.

Enako je med porodom. Porod naj ne bi bil tako boleča izkušnja, kot jo prikazujejo predvsem v filmih. Zagotovo mamo veliko bolj bolijo popadki, če je osredotočena na svojo bolečino. Če pa se osredotočite na dojenčka in mu prigovarjate, da naj se ničesar ne boji (rojstvo naj bi bila najtežja izkušnja, ki jo človek doživi v svojem življenju), da se veselite, da ga boste kmalu imeli v naročju, zraven globoko in sproščeno dihate in ne po “pasje”, kot to učijo v materinskih šolah, bo bolečina neprimerno manjša in čisto znosna, tako, kot da bi imeli menstrualne krče. Ležeč položaj zagotovo ni primeren, saj gravitacija ne more opravljati svojega dela in tako porod traja precej dalj časa, kot bi, če bi bili med popadki npr na žogi, kjer se rahlo premikamo v bokih.

Tudi ta položaj je primeren med popadki, predvse pa se priporoča, da se ga izvaja med nosečnostjo vsak dan vsaj nekaj minut, saj se bo v tem položaju plod lepo razporedil po trebuhu, istočasno pa boste razbremenile križ. Če nimate žoge, se lahko naslonite na roke, vendar se lahko veliiko bolj sprostite, če se naslonite na žogo.
Med popadki lahko zasedete podoben položaj, le da se naslonite nekam višje, lahko tudi na posteljo, da imate bolj pokončen položaj.

Če vas boli v križu, si lahko blažite bolečino s toplim termoforjem, ravno tako pomaga, če si nekaj toplega damo na trebuh.
Če imate možnost, se usedite ali ulezite v banjo s toplo vodo, ki bo ravno tako vse razmehčala in preprečila raztrganje ali rezanje presredka. Zraven poslušajte meditativno muziko, ki jo je priporočljivo poslušati že med nosečnostjo, saj pomirja tako mamico kot dojenčka, poleg tega pa jo je dojenček med porodom že navajen in sliši nekaj znanega, kar ga zagotovo pomirja.

Zadnji mesec nosečnosti, zelo pomaga, če vsak dan spijemo pribl 6 dcl čaja iz malininih listov in žajblja. To naj bi pomagalo mehčati maternični vrat, odsvetuje pa se dodatno uživanje magnezija, saj le ta preprečuje krče, ki  so zadnji mesec čisto dobrodošli, saj pripravljajo porodne poti.

Tudi če na dan predvidenega poroda še nič ne kaže, da bi dojenček želel na svet, naj vas to nič ne straši, saj je lahko rok postavljen napačno. Ne zanosijo vse ženske 14 dan po prvem dnevu menstruacije. Velikokrat se je že zgodilo, da so ženskam 10 dni po roku sprožili porod in ker je bilo telo še popolnoma nepripravljeno, se je porod končal s carskim rezom, plodovnica je bila bistra, dojenček pa popolnoma bel od verniksa, kar pomeni, da enostavno še ni bil pripravljen.
Kadar se dojenček rodi bel od verniksa, nikar ne pustite, da ga z milom sperejo iz njega, temveč mu ga vmasirajte v telo, ko vam ga položijo na trebuh, saj je to odlična zaščita za njegov imunski sistem.

Če želite, da bi bili prvi trenutki življenja kar najbolj prijetni za vašega otroka, ravno tako ne pustite, da mu takoj prerežejo popkovnico in ga dajo v stik z aparati. Vse to lahko naredijo, ko vi in očka navežete prvi kontakt z njim, mu daste občutek varnosti in zaželenosti. Veliko dojenčkov doživi po porodu pravi stres, saj prerežejo popkovnico še preden so njegova pljuča pripravljena na samostojno dihanje in ob tem začuti ostro bolečino v pljučih, običajno ga takoj odnesejo na tehtnico, umijejo, oblečejo in opravijo ostale meritve.

Dokazano je, kako pomemben je prvi stik koža na kožo, kar dojenčka izredno pomiri (prvih 24 ur naj bo čim več takega stika). Tudi očka naj bi si po porodu dal golega dojenčka na svojo golo kožo, kar naj bi kasneje pomenilo veliko globjo povezanost med njima. Rezanje popkovnice naj počaka kolikor je le mogoče. V klasičnih porodnišnicah bodo sicer ves čas pritiskali na vas, če jo končno že lahko prerežejo, saj morajo opraviti rutinske zadeve, zato jih morate na to že v naprej pripraviti.

Ravno zato je toliko bolj pomembno, da se na porod pripravite, preberete nakaj različne literature, kar vam bo odprlo oči, kakšni porodi so sploh možni, kaj je za dojenčka bolj naravno in kaj manj ali sploh ne, ter da se vsaka mama sama odloči na kakšen način želi roditi in kje se bo počutila kar najbolj varno in predvsem sproščeno.
Literatura, ki jo priporočam in za katero mi je žal, da je nisem prebrala že v prvih dveh nosečnostih je:
* Modrost rojevanja
* Porod brez bolečin
* Devet stopnic ( to sem prebrala že v prvi nosečnosti, vendar sem jo sedaj dojemala popolnoma drugače. Očitno gre tudi za to, na kateri stopnji zavesti si)

Kakorkoli se boste odločile, bo ravno prav za vas. Prav pa je, da se same izobrazite in vidite, kaj se dogaja po umetnih popadkih, po predrtju mehurja, pritiskanju na trebuh, zakaj pride do rezanja ali razstrganja presredka in še mnogo več.

Vsem nosečkam želim čim lažji in nepozaben porod.

Posted on Leave a comment

Čokorožičeva torta

Ob tem okusnem receptu za slastno tortico se jedci ne bodo mogli odločiti, katera plast je bolj okusna, spodnja s pridihom rožiča ali zgornja kremasto čokoladna :).

 

 

 

 

 

Testo:
3/4 skodelice čistega surovega kakava
1/4 skodelice rožičeve moke
1 skodelica ovsenih kosmičev zmletih v moko
¼ čajne žličke himalajske soli
¼ skodelice javorjevega sirupa
¼ skodelice agavinega sirupa
½ skodelice tekočega kokosovega olja
½ čajne žličke vanilije

Vse skupaj zmešamo (najprej suhe sestavine, nato dodamo mokre) do kompaktne mase in jo s pritiskom poravnamo ob pekač ter naredimo podlago za torto.

 Fila:
1 skodelica indijskih oreščkov namočenih vsaj 3 ure v vodi
½ skodelice konopljinih semen Sun&seed
½ skodelice vode
½ skodelice agavinega sirupa
½ skodelice tekočega kokosovega olja
½ čajne žličke vanilije
¼ čajne žličke himalajske soli
1 skodelica surovega kakava v prahu
4 jedilne žlice mandljevega masla Sun&seed

Vse zmešamo v močnem mešalniku do gladke mase, namažemo po testu in postavimo čez noč v hladilnik, da se torta strdi. Torto tudi hranimo v hladilniku, a jo pred serviranjem postavimo vsaj za pol ure na sobno temperaturo, da se nekoliko omehča.

Posted on Leave a comment

Panirane hrustljave bučne palčke

Palčke z okusom po papriki so hitro pripravljen prigrizek za vse, ki radi grizljate kaj slanega, ter spominjajo na različne tovrstne prigrizke iz trgovine, le da so neprimerno bolj zdrave.
Potrebujemo:
1 večjo bučko ali 2 manjši
malo vode
2-3 jedilne žlice orehovega olja Sun&seed

Za drobtine:
1/2 skodelice mletih konopljinih zrn Sun&seed
1 skodelica mletega sezama
1 jedilna žlica paprike
1/4 čajne žličke kajenske paprike
0,5-1 čajne žličke himalajske soli

Priprava:
Drobno zmeljemo sezam in konopljina semena ter jih zmešamo skupaj. Vmešamo še ostale začimbe, da dobimo tako imenovane drobtine.

Bučko razrežemo na tanjše rezance (to lahko naredimo s spiralnim rezalnikom ali s kakršnim koli drugim strgalom) ter jo polijemo z malo vode in orehovega olja. Dobro premešamo, da so vsi deli bučke namočeni. Potresemo s pripravljenimi drobtinami in znova dobro premešamo, da v celoti prekrijemo bučne palčke, ki jih nato iz sklede prestavimo na peki papir in damo v sušilnik, da se dobro presušijo. Vmes večkrat preverimo in nekoliko prerazporedimo ter obrnemo. S sušenjem zaključimo, ko se nam zdi, da so zadosti posušene.

 

 

Posted on Leave a comment

Do čistoče in zdravja naših šolarjev z ekološkimi čistili

Vrtec in šola sta okolji, ki kljub strogim higienskim predpisom marsikdaj podležeta umazaniji. Njune prostore večinoma obiskujejo otroci in mladostniki, torej skupina, ki je zdravstveno še posebej občutljiva, kar velja predvsem za mlajše otroke, katerih imunski sistem se še razvija. Med njimi se nalezljive bolezni hitreje širijo, saj so v tesnejših telesnih stikih in higiena v takšnih razmerah navadno tudi ni na prav zavidljivi ravni.

 

Da bi malčki med seboj čim manj prenašali okužbe, je temeljnega pomena umivanje rok. Že od malih nog ga torej navajajmo na higieno rok, saj je to najboljši način preprečevanja širjenja črevesnih in kapljičnih nalezljivih bolezni. Kadar nima na voljo tekoče vode in mila, ga naučimo uporabe tekočega razkužila za roke brez izpiranja. Najprimernejše je naravno razkužilo Natures za dojenčke in otroke, ki temeljito razkuži kožo in ne škoduje, čeprav ga otrok takoj po nanosu zaužije. Najdete ga lahko v spletni trgovini Ekolife.

 

Kljub višjim higienskim standardom, kot smo jih poznali nekoč, se v šolah in vrtcih še vedno občasno pojavijo uši, ki se rade selijo z enega lasišča na drugega. Da bi jih preprečili, je potrebno redno pregledovati lasišča otrok, še posebej za ušesi in na vratu. Če malčka kljub temu doletijo, jih lahko odpravite z linijo  naravnih izdelkov proti ušem Ovopid, ki ga lahko kupite v spletni trgovini www.ekolife.si , v trgovinah z zdravo prehrano in naravnimi izdelki ter v nekaterih večjih trgovskih centrih. Ovopid namreč ne poškoduje otroških ali odraslih las in lasišča. Ker vsebuje 100-odstotna eterična olja limone, čajevca, timijana postane lasišče neprijeten življenjski prostor za uši, saj se ne more več pritrditi na lasišče, učinek pa je takojšen. Ovopid vsebuje tri izdelke, ki se uporabljajo v treh različnih fazah: olje za odstranitev uši, šampon in preventivno pršilo. Izdelki ne vsebujejo parabenov, umetnih barvil, sodium lavril sulfatov in sintetičnih parfumov in so brez stranskih učinkov.

Za čiščenje in razkuževanje prostorov v vrtcih in šolah, predlagamo presno kozmetiko Natures s sestavinami ekološke pridelave, ki se prav tako nahaja v spletni trgovini Ekolife. Z Natures univerzalnim presnim čistilom, ki čisti, dezinficira in odstranjujejo umazanijo posebej temeljito očistite učilnice, igralnice in druge prostore, ter obenem uživajte v misli, da ste z zdravju prijaznim ekološkim izdelkom naredili nekaj dobrega za naše otroke.

 

Na koncu prostore osvežite z balzamičnim razpršilom Flora, po katerem bodo obiskovalci teh prostorov lažje dihali, prostor pa boste še dodatno razkužili. Sestavljen iz 100-odstotno čistih eteričnih olj
evkaliptusa, ki dokazano deluje na več kot 70 odstotkov virusov.

Ekološka čistila, razkužila in druga čistilna sredstva dodatno prispevajo k boljšemu zdravju naših otrok, saj jim zagotovimo, da pridejo v stik s kakšno kemikalijo manj.

 

 

Posted on Leave a comment

Dojenje kot najboljša popotnica otroku in materi

Do šestih mesecev starosti je materino mleko otrokova najboljša in pravzaprav edina potrebna hrana oziroma tekočina. Kot pravijo v La Leche League Slovenija (ogranizaciji za pomoč doječim materam), je narava poskrbela, da je materino mleko prilagojeno potrebam njenega otroka, saj je mleko vsake matere drugačno in se spreminja glede na otrokove potrebe. Novorojenčkova prva hrana ob dojenju je kolostrum oziroma mlezivo, bogato z beljakovinami in protitelesi. Doječi otroci so namreč veliko bolj zaščiteni pred mnogimi okužbami, za približno polovico novorojenčkove odpornosti pa poskrbi prav mlezivo, zmanjša pa se tudi možnost zlatenice. Kolostrum ima tudi odvajalni učinek na novorojenčka, zaradi česar se poveča njegov tek, s sesanjem pa spodbuja nastanek pravega materinega mleka.

Materino mleko vsebuje manj maščob in beljakovin kot na primer kravje mleko. Vsebuje pa več laktoze oziroma mlečnega sladkorja in posebnih maščobnih kislin, ki vplivajo na razvoj otrokovih živčnih struktur, zlasti v možganih. Je lahko prebavljivo in ne povzroča zaprtja, doječi otroci pa naj bi imeli tudi manj težav s trebušnimi krči. Varovalno deluje tudi proti okužbam, zlasti pred vnetjem ušes, driskami, okužbami prebavil ter boleznimi dihalnih poti. Za dojene otroke je manj verjetno, da bodo zboleli za meningitisom, otroškim diabetesom in nekaterimi drugimi boleznimi. Po nekaterih raziskavah naj bi dojenje podaljšalo tudi dobo naravne imunosti proti mumpsu, ošpicam in otroški paralizi. Dojeni otroci naj bi bili bolj odporni proti boleznim tudi skozi celo otroštvo in celo, ko odrastejo.

Za kar najbolj zdravo otrokovo prvo hrano lahko mati poskrbi z zdravim načinom prehranjevanja. Izogiba naj se strupom iz okolja in uživa ekološko in biološko pridelano hrano.

Dojenje pa ima mnoge koristi tudi za mater, saj takoj po porodu vpliva, da se v nosečnosti vzpostavljeno ravnovesje hormonov ohrani dlje časa, kar ugodno vpliva na naše splošno počutje. Poleg tega se maternica pod vplivom hormona oksitocina, ki se izloča ob tem, ko otrok stimulira bradavice, intenzivneje krči in se hitreje povrne v prvotno velikost, obenem pa se s tem zmanjša verjetnost hudih poporodnih krvavitev. Še ena dobra stran dojenja za matere je tudi dejstvo, da se z dojenjem dnevno porabi 750 kalorij več kot sicer, kar pomaga pri izgubi kilogramov, ki so jih pridobile med nosečnostjo. Odvečni kilogrami se namreč na prijeten način pretvarjajo v mleko, vendar ne velja pozabiti na zdravo in uravnoteženo prehrano. Ob pretiravanju s preveč kalorično hrano, tehtnica žal ne bo pokazala napredka. Rezultati nekaterih raziskav so celo pokazali, da je pri ženskah, ki so dojile daljši čas, manjša verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojke ali rodil. Dokazano naj bi namreč tudi bilo, da dojenje zmanjšuje tveganje za osteoporozo, saj se po končanem dojenju absorpcija kalcija v telesu izredno poveča.

Kljub temu, da je materino mleko prva in gotovo tudi najbolj zdrava hrana za novorojenčka, nekatere ženske ne dojijo. Ne glede na to, ali gre za telesne, čustvene ali kakšne druge težave oziroma osebne odločitve, naj se o uporabi nadomestne mlečne hrane in načinu hranjenja posvetuje s pediatrom. Najpomembnejše je, da svojemu otroku privoščite le najboljše, kar pomeni neoporečno hrano ekološkega izvora. V spletni trgovini Ekolife lahko izbirate med številno nadomestno biološko pridelano hrano za otoke in dojenčke, ki vsebuje vse hranilne snovi, ki jih dojenček potrebuje za zdrav in optimalen razvoj. Izberete lahko Sunvalovo Baby Sun 1, bio začetno mleko za dojenčke, primerno že od rojstva naprej. Mleko uravnava prebavo, ne vsebuje glutena in kristalnega sladkorja, temveč prilagojene mlečne beljakovine, je obogateno z vitamini in minerali. Primerno je kot samostojna ali dopolnilna hrana, kadar dojenje ni dovolj. Po šestem mesecu starosti, lahko svojemu malčku pripravite tudi Holle bio kozje mleko v prahu kot sestavni del mešane prehrane iz stekleničke in kašaste ali pa  v kombinaciji z dojenjem.

Posted on Leave a comment

Pogovor z dušo, ki prihaja

Morda se bo komu zdelo moje pisanje nenavadno, vendar je vedno več literature tudi na to »neznano« temo. Prvič sem se s tem seznanila, ko sem brala knjigo Devet stopnic, ki opisuje kaj se dogaja z dušo, ki se bo utelesila skozi vso nosečnost. Omenjeno knjigo sem brala že pri drugi nosečnosti, vendar se me ni tako dotaknila kot pri tretji nosečnosti. Bila mi je zelo zanimiva, to pa je bilo tudi vse. In ker se že dve leti intenzivno ukvarjam z raziskovanjem energij in nam neraziskanega sveta, me je tokrat ta ista knjiga navdušila, da sem začela z dušo, ki jo nosim v trebuhu tudi komunicirati. Res je, da če ne bi že kar nekaj časa prej meditirala, je morda ne bi tako intenzivno zaznala. Vsekakor pa priporočam vsaki bodoči mamici, da poskusi. Pomembno je, da si najdemo miren kotiček, se udobno namestimo, meni najbolj ustreza v sedečem položaju na kavču, tako da se res lahko sprostim. Noge so lahko »poturško« ali pa sproščene na tleh. Zaželeno je, da si prižgemo meditativno muziko, jaz se sproščam na glasbo Deve Premal (v Youtube vtipkate Deva Premal mix, kjer je njene glasbe za ves dan) in najprej nekajkrat zavestno globoko vdihnemo v trebuh in izdihnemo vse skrbi, vse kar nas obremenjuje. Dih je izredno pomemben, saj tako napolnimo svoje telo s kisikom in istočasno povabimo k sebi svojo dušo in dušo še nerojenega otroka. V kolikor še niste noseče in nameravate postati v bližnji prihodnosti, si lahko same izberete  kakšno dušo želite dobiti.
Tudi v knjigi Devet stopnic,  duša, ki se bo utelesila, preko avtorice kanalizira, kako ji je na začetku nosečnosti težko biti v telesu, zato v njem preživi le kratek čas, sicer pa je izven telesa, proti koncu nosečnosti pa je vedno dalj časa v telesu, zadnje dni pa v glavnem ves čas, saj se mora popolnoma navaditi na telo. Ker se v telesu počutijo izredno utesnjene in čutijo vse, kar čuti mama (tako negativna kot pozitivna čustva), ji s pogovorom in s tem, da ji pokažemo, da je zaželena, se z njo karkoli pogovorimo, zelo olajša bivanje v še nerojenem telesu.
Jaz ji enostavno postavljam vprašanja, ona pa mi odgovarja tako, da mi glava fizično v popolnoma sproščenem položaju prikima ali odkima. Tako sem npr. izvedela za spol, ime, kakšen način poroda si želi in podobno. Ime je izredno pomembno, saj če damo duši njeno pravo ime, se bo na Zemlji lažje spomnila, s kakšnim namenom se je utelesila. Ime nam skuša povedati na različne načine, lahko preko sanj, preko partnerja, otroka ali kakšnega sorodnika. Jaz sem jo ves čas prosila, naj mi pove katero je njeno pravo ime, da jo bomo lahko tudi na Zemlji klicali z njenim imenom. V približno petem mesecu nosečnosti, mi ga je povedala preko sestre sredi koncerta Deve Premal  in ko sem jo vprašala, če je to njeno pravo ime, mi je odločno prikimala, enako tudi partnerju. Zaupala vam ga bom po njenem rojstvu. Za spol mi je od vsega začetka govorila, da je punčka in prav zanimivo mi je, da se pri ginekologinji nikoli ni videlo spola, saj je vedno imela prekrižane noge, kot da bi mi sporočala, da naj ji zaupam, da mi je spol že sporočila. Torej bom na potrditev morala počakati do njenega rojstva.
Še nerojena duša, pa se izredno dobro počuti, če hodi mamica na masaže, si dela kopeli (v vodi res uživa), izvaja streching, hodi na sprehode in seveda uživa zdravo hrano (čim več svežega sadja in zelenjave).
V nosečnosti in če je možno vedno, se čim bolj izogibajmo stresu in negativnim čustvom, saj če vemo, da se vse zgodi z nekim pozitivnim namenom in da bo rezultat na koncu pozitiven, se nam res ne izplača razburjati. Tudi, če še ne vemo, kakšen je razlog, zakaj se nam nekaj dogaja, ga bomo, če bomo želeli, izvedeli kasneje. Mi le zaupajmo, kajti življenje je vedno pozitivno. Še vedno, ko gledamo na nek problem čez nekaj časa nazaj, se nam zdi problem veliko manjši in velikokrat se nam zdi smešno, da smo se takrat tako sekirali. Morda nas prav neka negativna izkušnja pripelje do nečesa čudovitega, zato uživajmo vsak dan svojega zemeljskega življenja.

Posted on Leave a comment

Moja 3. nosečnost

Nosečnost je res posebno stanje, ki se ga zavedajo le ženske, ki so noseče, kasneje na to kmalu pozabiš. Tvoje telo naenkrat dela za dva, zmanjša se psihofizična zmogljivost, postaneš nekako bolj omejen pri gibanju. Da ne omenjam prvega trimesečja, ki se lahko spremeni v en velik test, kako kljub grozni slabosti čez cel dan, zdržati do naslednjega dne in tako iz dneva v dan, dokler slabost ne mine :). Vsaj pri meni je bilo tako kar celih 8 tednov, tako da mi je že partner rekel, da me ne more več gledati, da naj se spravim v red. Pa ne, da bi karkoli jamrala ali bila sitna do drugih, samo vlekla sem se naokoli brez nekega žara in veselja, ki je sicer pri meni vedno prisoten. K sreči je to obdobje že nekaj časa za mano. Poznam kar nekaj srečnic, ki jim ni bilo slabo niti minuto v celi nosečnosti. Seveda ima vsaka svoje »težave« in verjamem, da test nikoli ni težji kot si ga sposoben rešiti. To sem si takrat ves čas ponavljala :). Vsem,  ki imate podobne težave, torej v tolažbo, da bo tudi slabost kmalu minila.
Takrat se je zame res začela nosečnost, tudi z vsemi pozitivnimi stranmi. Vzela sem si res čas zase, imam to srečo, da imam okoli sebe pridne, pozitivne in delavne ljudi, ki poskrbijo, da v firmi vse teče tako, kot mora. In ker nisem ena izmed tistih lastnikov, ki mislijo, da sami vse naredijo najbolje, pri tem s svojim egom nimam težav. Jaz se raje obdam z ljudmi, ki so še bolj sposobni in se odlično spoznajo na svoje področje, tako da jim popolnoma zaupam. Tega zagotovo ne bi naredila, če ne bi bila noseča, vsaj ne v takem obsegu.
Nosečnosti sem se najbolj začela zavedati, ko sem začutila, da se v mojem trebuhu nekaj dogaja. Sedaj so to že močne brce, ki me velikokrat zbudijo iz trdnega spanca. Vem, da je v trebuhu bolj malo prostora, samo včasih bi tale dušica lahko najprej bolj narahlo potrkala in mi šele potem zadala močan udarec direktno v poln mehur :). Trenutno sem v 28. tednu in trebuh (ter še kaj drugega) pridno raste. Ne vem sicer kako se mi ob večinoma presni hrani kilogrami kar nabirajo, ampak očitno so res na delu hormoni. Sicer bi raje videla, če bi se redila le v trebuh, vendar iz izkušenj vem, da bom pridobljeno težo po porodu hitro izgubila. Pri prvi in drugi nosečnosti sem se zredila kar 17 kg in sem kmalu po porodu imela manj kot pred zanositvijo, s tem da takrat nisem jedla tako zdravo kot sedaj. Torej bom tudi te kilograme brez problema izgubila. Sem si pa zadala, da se ne bom zredila več kot 10 kg. Sicer še ne vem kako mi bo to uspelo, ker se sedaj ravno na 10kg plusa :).
Res je, da sem prve tri mesece zaradi slabosti veliko jedla, saj mi le takrat ni bilo slabo, poslužila pa sem se tudi kuhane hrane, skratka vsega, za kar se mi je zdelo, da mi utegne pregnati slabost. Nisem pa posegala po mesu in ribah, saj mi zavest tega ne dopušča več. K sreči mi ta vrsta hrane tudi ne diši. Poleg tega sem prenehala s telovadbo, saj se res nisem mogla pripraviti k malce bolj aktivnemu gibanju. S telovadbo sem začela šele v drugem trimesečju in v kratkem bom posnela nekaj sklopov vaj, ki so primerne za nosečnice. Pisala bom tudi o tem, kako se pogovarjaš z dušo, ki jo nosiš v trebuhu, pa o prehrani in še marsičem :).
Čim lepšo nosečnost želim vsem nosečkam :).

Posted on Leave a comment

Osvežilna solata s cvetovi bučk

Ker se začenja sezona bučk in je možnost nabiranja cvetov res velika,, mi je danes, med sprehajanjem  po svojem vrtu in nabiranju zelenja za solato, priletelo na pamet, da bi si za kosilo pripravila solato s cvetovi bučk. V cvetovih je namreč največ etra svetlobe, ki hranijo našo duševnost in zavest. eveda jih je najbolje uživati surove in sveže abrane. Nabiramo moške cvetove, iz katerih ne zrastejo bučke :) .
Za svojo solato sem izbrala naslednje sestavine:
– mešana zelena solata
– češnjev paadižnik
– kumara
– avokado
– albuminska kozja skuta
– česen
– zelišča (peteršilj, bazilika in mlada rukola)
– cvetovi bučk
Polivka:
– orehovo olje
– konopljino olje
– jabolčni kis
– himalajska sol
S količinami vas namenoma ne obremenjujem, saj si naredite poljubno veliko solato, ki vas bo nasitila za kosilo. V poletni vročini si res izbirajmo lahke obroke s čim več sveže zelenjave in sadja seveda. Verjetno ni odveč, da vas opomnim, da naj bosta sadje in zelenjava domača, ekološka, saj si v telesu ne želimo kopičiti dodatnih strupov v obliki škropiv in gensko spremenjenih organizmov.

Pa dober tek 🙂