Posted on

22 popolnoma naravnih receptov za 100% naravna čistila, 38.teden

Skoraj vsem je že jasno, da je pomembno kakšno hrano uživamo, na kozmetiko gledajo tisti, ki so jih v to prisilile zdravstvene težave, oziroma vejo, da se je tudi skozi kožo, kar se pa čistil tiče, smo pa žal še zelo slabo ozaveščeni. Že leta nazaj, so v Nemčiji dokazali, da otroci, 80% pesticidov dobijo prav s čistili.
Otroci se plazijo po tleh, z jezikom radi okušajo različne predmete in raziščejo marsikaj, na kar sami pozabimo. Pa tudi, če doma nimamo otrok, vzemimo svoje življenje v svoje roke.
Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije, je napisano, da lahko kemikalije povzročijo alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja lahko nastanejo novotvorbe, razvijejo se rakasta obolenja in nastanejo genetske okvare. Ker so obstojne (se ne razgradijo), se nalagajo v telesu in okolju (vplivajo na živali, rastline, vodo, zrak, …). So bioakumulativne, zato se vgradijo v človeško ali živalsko telo in se prenašajo iz generacije v generacijo.
In če lahko ljudje, kljub zgoraj prebranemu odstavku, še naprej uporabljamo strupe, s katerimi zastrupljamo sebe, svojo družino, živali in naravo samo zato, da smo lepi in čisti, se moramo malce zamisliti in se vprašati, če se vseeno ne da čistiti našega stanovanja z naravnimi čistili, ki si jih lahko za zelo malo denarja izdelamo sami, čistijo pa neverjetno dobro.

Saj si lahko predstavljate, kakšna agresivna sredstva mora vsebovati tabletka, ki jo damo v pomivalni stroj, da se lahko spopade z vso umazanijo celega stroja in le z 10 litri vode. Spodaj si lahko preberete zelo enostaven recept, ki ga jaz uporabljam za pranje posode v pomivalnem stroju.

V čistilih mrgoli pesticidov. Da bi škodljive sestavine čistil zvenele manj škodljivo, so jih preimenovali v biocide. Resnica pa je, da so to popolnoma enake kemikalije, kot jih uporabljajo v kmetijstvu.
Če želimo čiste WC-je, moramo uničiti bakterije in plesni, ki so tam prisotne. Za kar 75 % fungicidov, ki zatirajo plesen je danes znano, da so rakotvorni.

Običajna čistila vsebujejo tenzide, fosfate, gensko spremenjene encime (amilaze, proteaze), konzervanse, alergene dišave, triklosan, ki je že uradno klasificiran kot potencialno rakotvoren za človeka (triklosan najdemo tudi v zobnih kremah, sredstvih proti aknam, losjonih za problematično kožo in v nekaterih milih. Zato pazljivo preberite sestavine in se tej snovi izognite).

Uporabljate naravna čistila? Mislite ali veste?
Nekateri od peščice, ki se te problematike zavedajo, pa zmotno mislijo, da uporabljajo naravna čistila. Če na čistilu piše, da ni testirano na živalih ali da je izdelek 95 % biorazgradljiv, še ne pomeni, da je izdelek varen. Besedo naravno, trgovci s pridom izkoriščajo, tisti nepoučeni, pa v dobri veri, da uporabljajo naravna čistila, plačujejo za dobro mero toksinov, ki bo pustila pečat na njihovih telesih, klub temu, da se hranijo ekološko.

Danes vas res ne bi rada preveč obremenjevala s toksini. Bi vas pa z veseljem povabila, da si doma pripravite popolnoma naravno čistilo za vse površine.

Jaz vam lahko povem, kako čistimo pri nas. Jaz si sama ne delam čistil, ker raje uporabljam kis in sodo bikarbono. Napisala vam bom nekaj receptov za različne površine. Edino, česar še nisem izpustila, pa je tekoče čistilo za ročno pomivanje posode, saj mi do sedaj še ni uspelo narediti dobrega. Tega uporabljam od Soneta, vse ostalo, pa si naredim sama.

Pri mešanju detergentov moramo biti tudi malce pazljivi, saj so pralna sredstva alkalna in če dodamo kis za mehčanje že na začetku v pralni stroj, zmanjšamo učinek pranja. To pomeni, da moramo kis dodati na koncu pranja, ko ima pralni stroj vlogo mehčanja. Enako velja za mešanje sode bikarbone in kisa.

Kaj potrebujemo:
– sodo bikarbono (v določenih trgovinah je 500 g 1/2 eur )
– alkoholni kis, vsakič kupim 5 litrsko kantico
– če imate precej umazanije, lahko namesto sode bikarbone uporabite pralno sodo, ki je precej močnejša, kupi se jo v drogerijah
– naravno milo (marsejsko, lahko ga kupimo že naribanega na tanke lističe ali katerokoli drugo, naravno milo)

V gospodinjstvu lahko nadomeščamo številne konvencionalne detergente s kisom in sodo bikarbono. Pripravimo si lahko razpršila v razmerju 20 do 40 % raztopine kisa in vode, ki jih uporabljamo za čiščenje oken in ostalih trdih površin, razen marmorja, pravega kamna in ostalih površin, ki so občutljive na kisline.

Univerzalno čistilo, ki ga uporabljam povsod:
Olupki mandarin, pomaranč in limon se da v kozarec za vlaganje. Zalije se z alkoholnim kisom. Pustiti je potrebno približno en teden, da se kis obarva. Potem zadevo precedite in razredčite z vodo. Jaz rečim 1:1. Nato dodam 2 žlici sode bikarbone, paziti je treba, ker pride do kemijske reakcije. Da se ubije vonj po kisu, se lahko doda kapljice eteričnega olja. Nalijte v razpršilko in čistilo je pripravljeno. Jaz z njim pomivam okna, pohištvo, tla, vse v kopalnici….spiranje z vodo ni potrebno….

Čiščenje pečice:
Ne uporabljajte običajnih čistil za pečice! Vsebujejo namreč NaOH, topila in druge škodljive sestavine. Le te ostanejo v pečici in prehajajo na hrano. Zmešamo 2 jušni žlici sode bikarbone s toliko tople vode, da nastane gosta zmes, s katero namažemo celo pečico, pustimo 5-15 minut (odvisno od umazanije). Nato pošpricamo s plastenko v kateri je približno 1/3 alkoholnega kisa in obrišemo s papirnato brisačko.

Čiščenje posode v pomivalnem stroju:
V režo za čistilo ali tableto zlijem do vrha alkoholni kis. Pokrovček zapremo. Po posodi potresem približno 3 jušne žlice sode bikarbone ali pralne sode pri bolj umazani posodi. Zaželeno je, da damo prati, kot da peremo bolj umazano posodo, saj bosta tako kis in soda delovala v posodi ločeno. Pri nas dajemo v pomivalni stroj sprano posodo, tako da se po posodi ne zadržuje preveč umazanije.

Pranje perila in odstranjevanje madežev:
Za strojno pomivanje perila, sem odkrila res enostaven recept za pranje perila. Ker mi je priprava čistilnih praškov zapletena, si pripravim suhe sestavine, s katerimi perem perilo. Enako čistilo uporabljam za barvno ali belo perilo. V plastični posodici zmešam 500 g sode bikarbone (za še boljši učinek lahko uporabite pralno sodo), ter 250g  naribanega naravnega mila (marsejsko milo). 3 jedilne žlice mešanice dam v pralnem stroju v režo za čistilo, v režo za mehčanje, pa zlijem malce alkoholnega kisa, zaradi česar bo perilo mehko, stroj pa bo živel precej dalj časa. Sama ne potrebujem več nobene dišave, tisti, ki pa jo, lahko k prašku dodate še nekaj kapljic naravnega eteričnega olja (čajevec, rožmarin, pomaranča,…)

Za odstranjevanje madežev na tekstilu je zelo učinkovito marsejsko milo.

Odlično belilno sredstvo – narežemo limono, jo damo v vrelo vodo in v tej raztopini kuhamo tekstil še kakih 10 minut.

Čiščenje preprog:
Sodo bikarbono lahko v obliki prahu uporabljamo tako, da jo nanesemo na preprogo in jo pustimo delovati čez noč. Naslednji dan prah posesamo.

Odstranjevanje neprijetnih dišav:
S sodo bikarbono odstranjujemo neprijetne vonjave v naših hladilnikih in sicer tako, da damo prah v posodo, ki jo pustimo v hladilniku. Ravno tako s sodo bikarbono odstranimo neprijeten zadah iz športnih superg ali drugih čevljev. V čevelj potresemo malce sode, čevelj malce premešamo in pustimo delovati vsaj 20 minut, še bolje pa kar čez noč. Zjutraj sodo stresemo iz čevljev, ki jih normalno uporabljamo naprej.

Zamašeni odtoki:
Med najbolj nevarnimi sredstvi so sredstva za odmaševanje odtokov. Sestavljena so iz kavstične sode (NaOH) ali žveplove kisline (H₂S). Te snovi so zelo agresivne in toksične snovi za kožo, saj izločajo zdravju škodljive pline. V odtok stresemo 3 jušne žlice soda bikarbone, ki jo zmešamo z enako količino soli, da dobimo gosto pasto. Damo v odtok in čez takoj zlijemo 2 litra vroče vode. Pustimo delovati 20 min, nato speremo.

Wc školjka:
Z jogurtovim lončkom zvečer čim bolj izprazniš vodo iz školjke, vanjo naliješ 1l alkoholnega kisa, po straneh se lahko še malo poškropi z alkoholnim kisom in pustimo čez noč. Zjutraj z metlico zdrgnemo in školjka je kot nova. Ponovimo 2x letno ali po potrebi.

Čistilo za čiščenje tal:
Tla čistimo le s toplo vodo in alkoholnim kisom. Običajno uporabim približno 1/3 kisa.

Čiščenje lesenih desk za pripravo hrane:
Naredimo pasto iz sode bikarbone in vode. Nanesemo jo na površine, pustimo delovati nekaj časa in speremo. Isto pasto lahko uporabljamo za jeklo in umivalnike, saj ne poškodujejo površin.

Čiščenje pohištva (laminatov, plute, iverke,…)
Uporabljamo biološki in ekološki detergent. Bolje je, da ne uporabljamo marsejskega mila, saj pri čiščenju ne da nobenega leska.

Pranje perila in odstranjevanje madežev:
Za strojno pomivanje perila, sem odkrila res enostaven recept za pranje perila. Ker mi je priprava čistilnih praškov zapletena, si pripravim suhe sestavine, s katerimi perem perilo. Enako čistilo uporabljam za barvno ali belo perilo. V plastični posodici zmešam 500 g sode bikarbone (za še boljši učinek lahko uporabite pralno sodo), ter 250g  naribanega naravnega mila (marsejsko milo). 3 jedilne žlice mešanice dam v pralnem stroju v režo za čistilo, v režo za mehčanje, pa zlijem malce alkoholnega kisa, zaradi česar bo perilo mehko, stroj pa bo živel precej dalj časa. Sama ne potrebujem več nobene dišave, tisti, ki pa jo, lahko k prašku dodate še nekaj kapljic naravnega eteričnega olja (čajevec, rožmarin, pomaranča,…)

Za odstranjevanje madežev na tekstilu je zelo učinkovito marsejsko milo.

Odlično belilno sredstvo:
Za bolj belo perilo, dodamo v režo za mehčanje ½ skodelice precejenega limoninega soka. Druga možnost je, da narežemo limono, jo damo v vrelo vodo in v tej raztopini kuhamo tekstil še kakih 10 minut.

Ostanki nalepk:
Otroci velikokrat polepijo vrata svoje sobe z nalepkami. Ko jih kasneje želite odstraniti, uporabite kis. Gobo prepojite s kisom in večkrat popivnajte po nalepkah. Po 15 minutah jih zdrgnite stran. Isti postopek deluje tudi na motečih nalepkah (cene, deklaracije) na orodju in podobnem.

Mastni madeži:
Madeže od olja na tleh garaže zdrgnite z mokro ščetko in sodo bikarbono.

Počečkane stene:
Večino madežev od črnila, svinčnika, barvic ali flomastrov lahko odstranimo s sodo bikarbono na vlažni gobici. Nežno zdrgnite, obrišite in sperite.

Odstranjevalec rje:
Na rjasto površino posujte malo soli, čez stisnite toliko limete, da se dobro prepoji. Pustite stati 2 – 3 ure. Kar ostane, zdrgnite z limetinim olupkom.

Loščilo za čevlje:
Z debelo bombažno krpo nanesete na čevlje olivno olje z nekaj kapljicami limoninega soka. Pustite nekaj minut, obrišite, spolirajte s čisto suho krpo.

Sredstvo za nego pohištva:
Zmešajte olivno olje in kis v razmerju 1:1 in spolirajte z mehko krpo. Ali pa uporabite jedilno laneno olje, namesto posebnega lanenega olja za pohištvo. Slednjemu pogosto dodajo nevarne snovi iz nafte za pospeševanje izhlapevanja.

Loščilo za nelakiran les:
Zmešajte po 2 žlici olivnega olja in limoninega soka. Malo te mešanice kanite na mehko bombažno krpo. Krpo ožmite, da se mešanice razporedi po krpi in s širokimi gibi nanesite na pohištvo. Tako se olje enakomerno razporedi.

Vodni madeži na lesu:
Krogi od vode na leseni mizi ali pultu so posledica vlage, ki se zadržuje pod vrhnjim premazom. Nanesite nekaj kapljic olja na vlažno krpo in vtrite v ‘madež’. Ko krog izgine, zloščite celotno leseno površino.

Sedaj pa si pripravite primerno čistilo, ter dobro glasbo in svoj dom spremenite v popolnoma zdravo zavetje.

Želim vam prijetno ustvarjanje,
vaša Tajča