Posted on Leave a comment

Priprava na porod

Takole se prosi dojenčka, ko je tvoj rok že mimo, da naj vendarle pride na svet :).
Če damo šalo na stran, je to res zelo primerna vaja, s katero se odpira medenico in se dojenček lažje rodi.
Položaj je primeren tudi med popadki, saj takrat gravitacija še posebej dobro opravlja svoje delo. V tem položaju bodite le, če se v njem počutite dobro in lagodno in če imate v njem dobro ravnotežje. Sicer se lahko postavite tik ob steno, ki vam lahko služi za oporo.
V pozni nosečnosti namenimo veliko pozornosti dihanju in sicer v spodnji del trebuha. Če tega niste izvajale že prej, boste morda težko zaznale ali res dihate v trebuh, ker je že tako ali tako v maksimalnih razsežnostih.V zadnjih tednih nosečnosti, se veliko mamic osredotoča bolj nase, kot na otroka. Razmišljajo le o tem, kako velik trebuh že imajo, kako jih tišči, še posebej med pripravljalnimi popadki, kako jih peče zgaga, so zadihane, utrujene,… Precej manj pozornosti namenjajo dojenčku v trebuhu, ki v tem obdobju še posebej potrebuje njihovo pozornost, saj je on v enaki, če ne še večji stiski kot mi. Ko nas trebuh tišči zaradi krčev, stiska tudi dojenčka. In takrat je najbolje, da se usedemo, umirimo, globoko dihamo in nagovarjamo svojega dojenčka, da naj se tudi on sprosti, da telo mora pripraviti porodne poti, da se bo lahko rodil. Lahko se božamo ali rahlo trepljamo po trebuhu in opazile boste, da bo krč zelo hitro popustil.

Enako je med porodom. Porod naj ne bi bil tako boleča izkušnja, kot jo prikazujejo predvsem v filmih. Zagotovo mamo veliko bolj bolijo popadki, če je osredotočena na svojo bolečino. Če pa se osredotočite na dojenčka in mu prigovarjate, da naj se ničesar ne boji (rojstvo naj bi bila najtežja izkušnja, ki jo človek doživi v svojem življenju), da se veselite, da ga boste kmalu imeli v naročju, zraven globoko in sproščeno dihate in ne po “pasje”, kot to učijo v materinskih šolah, bo bolečina neprimerno manjša in čisto znosna, tako, kot da bi imeli menstrualne krče. Ležeč položaj zagotovo ni primeren, saj gravitacija ne more opravljati svojega dela in tako porod traja precej dalj časa, kot bi, če bi bili med popadki npr na žogi, kjer se rahlo premikamo v bokih.

Tudi ta položaj je primeren med popadki, predvse pa se priporoča, da se ga izvaja med nosečnostjo vsak dan vsaj nekaj minut, saj se bo v tem položaju plod lepo razporedil po trebuhu, istočasno pa boste razbremenile križ. Če nimate žoge, se lahko naslonite na roke, vendar se lahko veliiko bolj sprostite, če se naslonite na žogo.
Med popadki lahko zasedete podoben položaj, le da se naslonite nekam višje, lahko tudi na posteljo, da imate bolj pokončen položaj.

Če vas boli v križu, si lahko blažite bolečino s toplim termoforjem, ravno tako pomaga, če si nekaj toplega damo na trebuh.
Če imate možnost, se usedite ali ulezite v banjo s toplo vodo, ki bo ravno tako vse razmehčala in preprečila raztrganje ali rezanje presredka. Zraven poslušajte meditativno muziko, ki jo je priporočljivo poslušati že med nosečnostjo, saj pomirja tako mamico kot dojenčka, poleg tega pa jo je dojenček med porodom že navajen in sliši nekaj znanega, kar ga zagotovo pomirja.

Zadnji mesec nosečnosti, zelo pomaga, če vsak dan spijemo pribl 6 dcl čaja iz malininih listov in žajblja. To naj bi pomagalo mehčati maternični vrat, odsvetuje pa se dodatno uživanje magnezija, saj le ta preprečuje krče, ki  so zadnji mesec čisto dobrodošli, saj pripravljajo porodne poti.

Tudi če na dan predvidenega poroda še nič ne kaže, da bi dojenček želel na svet, naj vas to nič ne straši, saj je lahko rok postavljen napačno. Ne zanosijo vse ženske 14 dan po prvem dnevu menstruacije. Velikokrat se je že zgodilo, da so ženskam 10 dni po roku sprožili porod in ker je bilo telo še popolnoma nepripravljeno, se je porod končal s carskim rezom, plodovnica je bila bistra, dojenček pa popolnoma bel od verniksa, kar pomeni, da enostavno še ni bil pripravljen.
Kadar se dojenček rodi bel od verniksa, nikar ne pustite, da ga z milom sperejo iz njega, temveč mu ga vmasirajte v telo, ko vam ga položijo na trebuh, saj je to odlična zaščita za njegov imunski sistem.

Če želite, da bi bili prvi trenutki življenja kar najbolj prijetni za vašega otroka, ravno tako ne pustite, da mu takoj prerežejo popkovnico in ga dajo v stik z aparati. Vse to lahko naredijo, ko vi in očka navežete prvi kontakt z njim, mu daste občutek varnosti in zaželenosti. Veliko dojenčkov doživi po porodu pravi stres, saj prerežejo popkovnico še preden so njegova pljuča pripravljena na samostojno dihanje in ob tem začuti ostro bolečino v pljučih, običajno ga takoj odnesejo na tehtnico, umijejo, oblečejo in opravijo ostale meritve.

Dokazano je, kako pomemben je prvi stik koža na kožo, kar dojenčka izredno pomiri (prvih 24 ur naj bo čim več takega stika). Tudi očka naj bi si po porodu dal golega dojenčka na svojo golo kožo, kar naj bi kasneje pomenilo veliko globjo povezanost med njima. Rezanje popkovnice naj počaka kolikor je le mogoče. V klasičnih porodnišnicah bodo sicer ves čas pritiskali na vas, če jo končno že lahko prerežejo, saj morajo opraviti rutinske zadeve, zato jih morate na to že v naprej pripraviti.

Ravno zato je toliko bolj pomembno, da se na porod pripravite, preberete nakaj različne literature, kar vam bo odprlo oči, kakšni porodi so sploh možni, kaj je za dojenčka bolj naravno in kaj manj ali sploh ne, ter da se vsaka mama sama odloči na kakšen način želi roditi in kje se bo počutila kar najbolj varno in predvsem sproščeno.
Literatura, ki jo priporočam in za katero mi je žal, da je nisem prebrala že v prvih dveh nosečnostih je:
* Modrost rojevanja
* Porod brez bolečin
* Devet stopnic ( to sem prebrala že v prvi nosečnosti, vendar sem jo sedaj dojemala popolnoma drugače. Očitno gre tudi za to, na kateri stopnji zavesti si)

Kakorkoli se boste odločile, bo ravno prav za vas. Prav pa je, da se same izobrazite in vidite, kaj se dogaja po umetnih popadkih, po predrtju mehurja, pritiskanju na trebuh, zakaj pride do rezanja ali razstrganja presredka in še mnogo več.

Vsem nosečkam želim čim lažji in nepozaben porod.

Dodaj odgovor