Posted on

Veganska višnjeva pita, prelita s presno čokolado

To je sladica, ki jo pripravim kadar bi rada, da se sladkamo hitro. Priporočam, da se naredi dvojno količino, saj zelo hitro izginja iz pekača. S tem receptom si lahko pripravimo sladico s katerim koli sadjem. Jaz sem tokrat pripravila višnjevo pito.

Sestavine:

  • 2 skodelici pirine moke
  • 1/2 skodelice kokosovega sladkorja
  • 1 čž vanilije v prahu
  • 1 čž cimeta
  • 200g Alsan margarine (rastlinska)
  • 1 ovsena smetana (240 ml)
  • 2 dcl riževega mleka (lahko je tudi ovseno, mandljevo,…)
  • zavitek bio pecilnega praška
  • 1 vrečko zmrznjenih višenj

Maslo stopimo  nad paro. Vse preostale sestavine razen višenj zmešamo skupaj, nato dodamo še maslo. Z žlico zmešamo v gladko zmes. Na koncu dodamo višnje, ki jih dobro zmešamo.
Na pekač položimo peki papir, na katerega stresemo dobljeno testo. Ga poravnamo in pečemo na 180C, 40 minut.

Preliv:

Predno je pecivo pečeno, pripravimo presno čokolado. Vse sestavine za res slastno presno čokolado, najdete v vrečki, ki se imenuje Mešanica za presno čokolado (Ekolife natura).
Iz vrečke vzamemo kakavovo maslo, ter ga stopimo nad paro. Jaz ga dam v posodo, v kateri bom dokončala čokolado. Ko je kakavovo maslo stopljeno, dodamo še preostale sestavine iz vrečke. Dobro premešamo. Če bi želeli imeti le presno čokolado, bi mešanici dodali še 4 jušne žlice vode, premešali, ter čokolado nalili v silikonske modelčke ali pa bi jo razporedili po peki papirju. Vse skupaj damo v skrinjo za 15 min in čokolada je pripravljena (jaz jo ves čas hranim kar v skrinji, sicer prehitro “zgine”).
Za preliv po pecivu, ki se peče v pečici, pa bomo potrebovali malce redkejšo čokolado, zato mešanici, ki smo jo že pripravili, dolijmo 1 dcl riževega ali drugega rastlinskega mleka. Dobro premešamo, da dobimo redko zmes.
Ko je pecivo pečeno, z žlico razporedimo čokolado po pecivu. Vse skupaj naj se ohladi, potem pa uživajte v slastni sladici.

P.S.: jaz sem uporabila eno vrečko mešanice za presno čokolado na dvojni količini omenjenega recepta. Seveda lahko vso vrečko razporedite tudi po enojni količini, tako bo sladica še slajša, če pa se vam zdi, da bo čokolade preveč, si naredite pralineje ali pa višek zlijte na peki papir, jo ohladite in uživajte v presni čokoladi. Pri nas jo otroci razgrabijo :).