Posted on

GIBANJE, KI SPROŠČA TELO IN DUHA, 22.teden

Vsi ljudje hitijo, v panje kjer živijo, s pogledi obrnjenimi vstran, nihče nikogar ne pozna…. Neca Falk je že leta nazaj opazila, kar je za današnje mestno življenje žal vsakdanji pojav.

Če slediš današnjemu sistemu in si del njega, bi moralo biti gibanje, ki sprošča telo in duha na dnevnem urniku. Tudi če si vzamemo čas zato, da se um(irimo) vsaj 2x tedensko, je bolje, kot, če smo iz dneva v dan tempirana bomba, ki samo napeto čaka, kdaj bo eksplodirala. Večinoma na naše najbližje (otroke, partnerja), ki si tega seveda ne zaslužijo.

Da bomo ohranili svoje zdravje in svoje najbližje, se zato vsak dan vsaj za 30-60 minut postavimo na prvo mesto.

Najbolj se boste sprostili, če se boste gibali v naravi, kajti zelena barva pomirja od računalnikov preutrujene oči, stik z naravo je stik našo matero Zemljo, ki nas pomiri, kot nas je včasih kot majhne pomirila naša mati. V naravi imamo na voljo toliko kisika in še več, kot ga naš dihalni sistem lahko vsrka, če smo le pozorni na svoj dih, kar nas bo v trenutku poživilo, zbistrilo in umirilo.

Med vadbo, ne premlevamo svojih kakršnih koli težav. Lahko jih prinesemo s seboj, jih predamo in zaupamo, da bomo s tem, ko se bomo umirili in se napolnili s kisikom, dobili pravo idejo za vsak izziv, ki ga imamo. Na ušesih ne nosimo nobenih slušalk in drugih motečih stvari, ki bi nas oddaljevale od druženja s samim seboj.

In kakšno naj bo gibanje? Prisluhnimo sebi, kaj nam glede na razpoloženje in počutje najbolj ustreza. Lahko je živahna hoja po ravnem ali navkreber, lahko je tek, lahko delamo vaje na drogovih , predvsem mladim in seveda tudi starejšim je vedno bolj všeč “street workout”, lahko si v gozdu ali parku napnemo gurtno med drevesi in hodimo po njej, kar nam bo uspelo le, v kolikor bomo lahko bili le tukaj in zdaj, naš um pa se bo moral popolnoma umiriti. Seveda zahteva tudi nekaj ravnotežja, vendar tega se da z vadbo natrenirati. Lahko kolesarimo, lahko se odpravimo na bolj zahtevno turo v hribe, plezamo, lahko izvajamo jogijske vaje ali le pozdrav soncu, ki ga izvajamo znova in znova, dokler nismo popolnoma ogreti in razgibani (to bo uravnalo energijo v našem telesu, naših organih), morda jogo v parih (acro ali letečo jogo), skratka med vadbo moramo uživati in se pripraviti do tega, da ne razmišljamo o ničemer.

Če je le mogoče, se v naravo odpravimo sami s seboj, kajti v družbi zelo hitro nanese tema na težave. Tudi, če sami nismo naravnani k jamranju ali opravljanju, je dovolj, da se o tem želi pogovarjati naš sogovornik in iz narave se lahko vrnemo bolj izmučeni kot smo bili prej.

Bodimo pozorni tudi na naravo, zavedajmo se njenih lepot, saj gredo velikokrat mimo nas. Poslušajmo naravo. Tudi s tem lahko prelisičimo naš um.

Na tak način si lahko vsak, še tako zaposlen človek, razgiba telo in duha.

In kaj pravi o tem Simon Grižon, promotor ulične vadbe street workout ter predsednik športnega društva Jekleno telo: “ Osnova sproščanja je spoznanje, da se nam v življenju nikamor ne mudi. Ni nam potrebno početi ničesar. Tako je lahko sproščanje vsaka aktivnost v kateri uživamo, od nabiranja rastlin, do kuhanja, umetniškega udejstvovanja in tako naprej. Enako velja za gibanje. Če se nam ne mudi, nimamo nekih ciljev, tekmovalnosti in podobno lahko uživamo in se sproščamo v vsaki obliki vadbe.«

S Simonom sva se odločila, da vam ponudiva vadbo v naravi, ki bo vključevala kvalitetno ogrevanje, intenzivnejši del z vajami za krepitev mišic in sicer z lastno težo in kondicijo, tako da bomo razmigali celo telo in aktivirali vse glavne mišične skupine. Na koncu, ko bomo super pretočni, pa bo sledilo nekaj dihalnih vaj (qi gong, pranajama) in umiritev. Pridite, v skupini je veliko večja motivacija in zabava J.

Kje: v Mostecu v Ljubljani.
Kdaj: Torek in četrtek od 17-18.15
Cena: 40 eur/ mesečno (2x tedensko) ali 30 eur/mesečno (1x tedensko); 1 obisk 10 eur

Začnemo že v torek 1.9. zato pohitite s prijavami na tajca@ekolife.si (zadeva VADBA). Vse dodatne informacije ravno tako na mailu. Prijave obvezne!

Za tiste, ki pa imate dovolj motivacije, da se rekreirate sami, naj povzamem, gibati se moramo v naravi, na nam prijazen način, posvečamo pozornost globokemu, sproščenemu dihanju, smo sami, če je le mogoče, opazujmo naravo in njene zvoke in predvsem, imejmo se radi.

Naslednjič pa zopet nekaj o spanju.

Lep konec poletja,

Vaša Tajča