Posted on

SE ZAVEDAMO, KDAJ SPIMO? 23. teden

Spanje je še vedno večini ljudem nekaj samoumevnega in dokaj nepomembnega. Večini ljudem dnevno zmanjkuje časa za vse opravke, ki si jih vsak dan zada.

Za marsikoga je edina rešitev, da postori v dnevu vse, kar so si naložili, ravno zvečer. Na račun pospravljenega stanovanja, opranega in zlikanega perila, dela na računalniku ali zasvojenost z internetom in Facebookom, poležavanje pred televizorjem in drugi opravki, si krademo zdravilen in zelo potreben spanec pred polnočjo.

Verjetno ste že slišali, da ure pred polnočjo štejejo dvojno. Zakaj? Sanja Lončar je to razložila takole: »Zakaj pa ne nabiramo zelišč zvečer, ampak zjutraj in dopoldan? Gre za biodinamiko. Zvečer so cvetovi zaprti. Zelišča ovenijo, če jih nabiramo zvečer. Izdih dneva je od 24. do 12. ure, vdih pa od 12. do 24. ure. Če gremo spat ob 22h, še dve uri prejemamo energijo. Muca Copatarica je prispodoba za regeneracijo telesa, saj je ponoči krpala in popravljala otrokom obleke in copate.«. Poleg tega pravi Sanja, da ni pomemben le fizični počitek, temveč tudi psihični. Kratkoročni spomin ima namreč 24 ur časa, da se odloči, kaj naj si zapomni in kaj ne … Če npr. eno uro poslušaš poročila, se bo to eno uro čistilo. Veliko energije se porabi za mentalne procese.

Ritem narave narekuje našemu telesu, da je za fizični počitek idealen čas med 22. in 2. uro, za psihični počitek pa med 2. in 6. uro zjutraj. V kolikor izpustite ure pred polnočjo, izgubite pomembne ure za fizični počitek, zaradi česar lahko pride tudi do bolečin in poškodb, ki ne minejo ne glede na to, kaj naredite. V kolikor imate bolečine v hrbtenici ali drugih sklepih, lahko preizkusite nasvet narave in se odpravite v posteljo do 22h. Velika verjetnost je, da bodo bolečine precej manjše ali pa bodo celo izginile.

Ponoči potekajo v telesu vsa potrebna popravila, zato omogočimo telesu, da jih opravi, kar se da temeljito. Zgodnji odhod v posteljo svetujem tudi vsem z odvečno telesno težo, ki bi radi izgubili nekaj kilogramov. Kvaliteten spanec bo zagotovo pripomogel k izgubi kilogramov. Če smo naspani in spočiti, sprejemamo boljše odločitve in se veliko lažje odločimo za telesno aktivnost in zdrav obrok. Znanost pa je odkrila tudi povezavo med spanjem in hormoni, ki vplivajo na naše prehranjevalne navade. Hormon grelin je odgovoren za lakoto, hormon leptin pa zato, da pove možganom, kdaj naj se lakota konča. Če nismo naspani, se v telesu poveča količina grelina in zmanjša količina leptina. Rezultat je večje hrepenenje po hrani brez občutka sitosti.

Torej, začnimo se zavedati zdravilnih in koristnih učinkov dovolj dolgega in kvalitetnega spanja. Za dobro zdravje je enakovredno pomembnih vseh pet stebrov (hranjenje, gibanje, spanje, sončenje in dihanje). Kolikor je močan najšibkejši člen, tako kvalitetno je naše zdravje.

Tudi če se hranimo z najkvalitetnejšo hrano, se vsak dan gibamo, smo veliko na soncu in svežem zraku, v kolikor ne bomo dovolj spali, se ne bomo počutili odlično in tudi naše zdravje bo manj kvalitetno. Torej poskrbimo, da gremo v posteljo najkasneje ob 22h, čez dan ali vsaj zvečer se izogibajmo stresnim novicam, vpletanju v druge in opravljanju. Včasih je potrebno zelo malo in že lahko naokoli hodimo polni energije.

Želim vam naspan teden,

Vaša Tajča