Posted on

STRAN S SLADKORJEM ZA BOLJŠE POČUTJE 21. teden

Veliko smo že pisali o tem, kaj, kako in kdaj jemo. Predvsem o tem, da se hrane začnemo zavedati kot resnično hranilo, ki nam ga podarja narava. Zdaj pa se mi zdi, da je napočil čas, da v zvezi s hrano tudi kaj konkretno spremenimo.

Bi se radi počutili bolje? Morda pomladili, predvsem pa živeli brez občutka krivde?

Potem je čas, da iz svojega jedilnika črtamo sladkor in izdelke, ki ga vsebujejo.

Naj vas potolažim, kot alternativo, vam bom ponudila zdrave sladice. Namen tega je, da se naučite uporabljati sladila, ki vaše telo ne bodo ropala vitaminov in mineralov, vas popolnoma zakisala ter omogočila idealne pogoje za razrast kandide, bakterij virusov, rakavih celic …

Že “samo” s tem, da bomo iz svoje prehrane ukinili sladkor, bomo za svoje počutje in zdravje naredili ogromno, saj se bomo počutili bolje, lažje se bomo spravili k športu, predvsem pa bomo dobili motivacijo za naslednje korake bolj zdravega prehranjevanja.

Odreči se sladkorju se morda na prvi pogled zdi dokaj enostavno, vendar, ko pomislimo, kje vse se sladkor nahaja, pomeni, da se bomo morali disciplinirati. Brez discipline ne bomo mogli obnoviti svojega telesa. Tudi pri izgubi odvečnih kilogramov brez discipline ne bo šlo.

Torej, sladkor, ki nima popolnoma ničesar skupnega z zdravjem, se nahaja, poleg v sladkarijah, kot so bonboni, čokolade, sladoleti in piškoti, še v rogljičkih, marmeladah, sokovih, gaziranih pijačah, instant čajih, vsej hitri prehrani, kečapih, nekateri konzervirani koruzi, rdeči pesi, kislih kumaricah, sadnih jogurtih in skutah, muslijih, sadnih rezinah, solatnih prelivih, hrenovkah, suhi salami, zelenjavnih omakah (predvsem v paradižnikovih) in namazih, mesnih ragujih, športnih napitkih, arašidovem maslu …
O tem, zakaj je sladkor tako škodljiv, bom najlažje razložila s študijo, opravljeno na Univerzi Loma Linda v Kaliforniji.

Ena bela krvna celica lahko v 5 minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo 6 čajnih žličk sladkorja, lahko ena bela krvna celica uniči le 10 bakterij. Če vnesemo 12 čajnih žličk sladkorja, se obrambna moč belih krvnih celic še bolj zniža in je ena krvna celica sposobna v 5 minutah uničiti le 5 bakterij. Z 18 čajnimi žličkami sladkorja je naš imunski sistem resno ogrožen, naša dobra bela krvnička lahko v 5 minutah uniči le 2 bakteriji, pri 24 čajnih žličkah sladkorja pa imunski sistem povsem ohromi, saj se ena bela krvna celica ne zmore več boriti proti nobeni bakteriji.

Glede na zgoraj opisane izdelke, ki vsebujejo sladkor, ni težko zaužiti tako veliko sladkorja.

Ena pločevinka sladke gazirane pijače (0,33l) vsebuje 10 čajnih žličk (čž) sladkorja + 2 kavi z 2 čž sladkorja (4), rogljiček (6) + nekaj žličk, ki jih najdemo v marmeladi, kruhu …

In kako sladkor vpliva na otroke?

Če damo mirnemu otroku dober odmerek prečiščenega sladkorja, ga takoj spremenimo v majhnega, kričečega hudička, ki se bo kar naprej napeto zadiral, ki ga bomo težko obvladovali in se bo po vsej verjetnosti zvečer težko umiril in zaspal (povzeto iz knjige Ozaveščeno prehranjevanje, Nevio Sgherla).

Mi pa smo prepričani, da imamo pač hiperaktivnega otroka …

Sladkor v našem telesu deluje izredno kislo. Da bi telo uravnovesilo kislost, mora kostem in drugim funkcijam vzeti minerale, v največji meri kalcij in magnezij, kar lahko vodi tudi v osteoporozo.

Zelo pomembno je torej, da začnemo brati deklaracije in da si hrano pripravljamo sami.

Iz jedilnika torej črtajmo povsem vse, kar vsebuje beli prečiščen sladkor in tudi druga nadomestila, razen svežega in suhega ekološkega nežveplanega sadja, brez dodanega sladkorja, ter naravnega medu, ki ni bil toplotno obdelan. Sadje čisti telo. Celo sadje kislega okusa deluje v telesu bazično pod pogojem, da je zrelo. Če pa mu dodamo sladkor, se kemija prebave povsem spremeni in sadje s sladkorjem ustvarja v telesu odvečne kisline.

Kako se torej sladkati?

Namesto sladkorja lahko uporabimo datljevo pasto, ki jo pripravimo tako, da datlje za 3 ure namakamo v toliko vode, da so datlji prekriti, nato jih skupaj z vodo zmiksamo v datljevo pasto, ki se ohrani v hladilniku en teden. Če dodamo malce več vode, dobimo bolj tekoče sladilo.

Z datljevo pasto lahko sladimo vse sladice, sadje, palačinke …

Marmelado si lahko naredimo sproti iz ekoloških suhih sliv, marelic, fig …

Suho sadje zopet za nekaj ur namočimo, odcedimo in zmiksamo. Po želji dodamo začimbe (cimet, vanilijo, klinčke, janež …) in presni džem je pripravljen.

Popolnoma brez sladkorja je tudi naša mešanica za presno sladico, v kateri so vse potrebne sestavine v pravilnih količinah za doma narejeno presno sladico, ki jo pripravimo v nekaj minutah. Slajena je le z datlji.

Lahko pa si pripravite presne breskvine čolničke.

Za 7 čolničkov potrebujemo:

Podloga:

 • 1 skodelica suhih murv
 • 1 skodelica datljev
 • 1/4 čž vanilije v prahu

Vse skupaj dobro zmiksamo v multipraktiku, da dobimo zmes, ki jo s prsti pritiskamo ob silikonski modelček za muffine. Naredimo nekaj mm debelo skodelico.

Sredina:

 • 1 zrela, sočna breskev, narezana na tanke palčke, ki jih razporedimo po skodelici

Preliv:

 • 2 zreli, sočni breskvi
 • 1 zrela, pikasta banana
 • 1 čž chia semen
 • malce cimeta

Vse skupaj zmiksamo v gosto kremo. V vsako skodelico damo čez breskve eno veliko žlico preliva oziroma toliko, kot je prostora. Če kaj kreme ostane, jo lahko brez slabe vesti pojemo :).

Na koncu še okrasimo z rezino breskve in potresemo s cimetom.

Čolničke postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za eno uro v zmrzovalnik, da se skorja čolnička utrdi. Dokler ne zmanjka, hranimo v hladilniku.

Namig: preliv lahko uporabimo kot samostojno sladico, zraven lahko postrežemo še slastno ananasovo kremo.

Ananasova krema:

 • 150 g indijskih oreščkov (namočimo za približno 4 ure, lahko tudi čez noč)
 • 2 jušni žlici suhega ananasa (mora biti posušen, da bo krema čvrsta)
 • 1/4 čž vanilije v prahu

Dobro zmiksamo, ohladimo in okrasimo čolničke ali kakšno drugo sladico. Lahko jo postrežemo kot smetano.

Ob takih dobrotah se res ne bi smelo biti težko odpovedati sladkorju in njegovim različicam.

Odločimo se in preizkusimo, kakšno bo naše počutje. Če se boste napotkov držali vsaj en teden, boste videli, da ne boste imeli več potrebe po sladkem, energije pa bo veliko več.

Čez en mesec pa boste pripravljeni na naslednji korak. 🙂

Želim vam nasmejan teden,

Vaša Tajča