Posted on

SE ZAVEDAMO KAJ DIHAMO? 20.teden

Ste večino časa žalostni, občutite življenje kot trpljenje? Zagotovo je vsakemu izmed nas znan občutek strahu. Celo tisti, ki so finančno svobodni, velikokrat živijo kot sužnji svojega strahu. Več kot imaš, bolj te je strah, da boš to izgubil. Vse nakopičene dobrine nam po začetnem zadovoljstvu povzročajo strah. Kupiš dober avto in že te je strah, da ti ga ne bo kdo odtujil, da se ne bo pokvaril, da ti ga ne bo kdo opraskal, da ga znotraj ne bodo umazali otroci …

Poznamo veliko vrst strahu – strah pred prihodnostjo, pred izgubo, pred smrtjo, strah pred boleznijo, pred neuspehom … In ves ta strah nas duši.

Strahu se lahko osvobodimo tudi z dihalnimi vajami, ki nam pomagajo doumeti, da so vsi strahovi, v primerjavi z veličastnostjo življenja, zelo zelo majhni.

In ko razumemo, da je življenje veliko pomembnejše od vseh neuspehov in napak, takrat se lahko osvobodimo strahu. Vsaka napaka je priložnost za rast  ter razvoj in ko jo vidimo kot tako, kot novo, dragoceno izkušnjo, se osvobodimo strahu, saj z vsako izgubo nekaj pridobimo. Človek, ki je drzen in si upa živeti življenje, in ki si zna zagotoviti priliv velike količine življenjske energije, se ne boji izgub in porazov, saj ima dovolj energije, da popravi napake in preživi izgube.

To lahko obvlada tisti, ki obvlada kontrolo svoje energije. Če pravilno, zavestno dihamo, energije ne trošimo v prazno, temveč se z njo polnimo in jo lahko porabimo za moč, da iz napak in pretresov izvlečemo izkušnjo, se osvobodimo strahu in se veselimo vsakega trenutka svojega življenja.

Dihanje nam daje neverjetno moč in kadar smo polni strahov, si lahko pomagamo s spodaj opisano vajo.

Žalost in trpljenje sta čustvi, ki nam jemljeta življenjsko energijo in odpirata vrata boleznim.

Življenje je vedno čudovito, slabo se nam zdi le zaradi naših občutkov, ki pa jih lahko kadarkoli spremenimo. V življenju je vse v popolnem redu, nič ni dobro ali slabo, samo JE. S tem, ko ne znamo mirno sprejeti življenja in vseh dogodkov ter videti dobro, uničujemo sebe in posledično svoje življenje.

Šele ko ljubiš življenje v vseh svojih oblikah, dosežeš globok notranji mir.

Žalost, trpljenje, strah in druga neprijetna čustva, nas oddaljujejo od sedanjega trenutka.

Žalostni smo zaradi dejanj, ki so se ali pa se niso zgodila v preteklosti, bojimo se prihodnosti in zaradi vsega skupaj trpimo.

V resnici pa imamo le sedanji trenutek, ki ga nikoli resnično ne živimo.

Z dihanjem lahko marsikaj ozavestimo, predvsem pa si povrnemo sedanji trenutek.

Naslednja vaja vam bo pri tem v pomoč.

Poslušamo in upočasnimo dihanje.

Uležemo se na hrbet, stegnemo nogi, pete skupaj, prsti padejo navzven, roki ob telesu, dlani obrnjene navzgor. Preverimo, če je celo telo sproščeno. Začnemo z idealnim dihanjem, ki smo se ga naučili zadnjič, pri tem spremljamo zrak, kako vstopa skozi nos in potuje po dihalnih poteh v pljuča, jih popolnoma napolni in nazaj. Dihanje je tiho, mirno in neslišno. Dihanje opazujte vsako sekundo, brez zamujenega trenutka in kmalu boste občutili odsotnost misli. Nato upočasnite svoje dihanje, počasi naj postaja čedalje redkejše. Odlično bo, če uspete svoje dihanje znižati  do 4 vdihe in izdihe na minuto ter v takem stanju ostati vsaj  nekaj minut.

Po nekaj minutah takega dihanja, boste doživeli stanje nepopisne svobode, miru, predvsem osvobojenost vseh strahov in žalosti. Bili boste tukaj in zdaj, prisotni v sedanjem trenutku, v edinem trenutku, ki vam pripada.

Večkrat kot boste izvajali to vajo, večkrat boste prisotni v sedanjem trenutku in počasi se ga boste začeli zavedati tudi čez dan.

 

Želim vam čudovit dan,

vaša Tajča