Posted on

SE ZAVEDAMO KAKO SE SONČIMO? 19.teden

Nekaj dni nazaj sem se vrnila iz morskih počitnic, kjer sem opažala, kako se ljudje še vedno ne znamo pravilno izpostavljati koristnim in zdravilnim sončnim žarkom. Rezultat je pordela ali opečena koža in slaba volja. Krivdo pa raje zvalimo na sonce, kot na svoje neumno početje.

Sama se v mesecu in pol nisem niti 1x namazala z zaščitnim faktorjem, razen s kremo, ki sem jo naredila sama iz kakavovega in karitejevega masla ter olja mareličnih jedrc. Ravno tako nisem nikoli namazala tudi svojih otrok, ki ves ta čas niso bili nikoli opečeni, niti pordeli. Naša polt je lepo zagorela.

Seveda se vsi zavedamo koristi sonca, kar sem jim tudi razložila in jih raje, kot da bi jih že takoj zjutraj namazala z visokim faktorjem, podučila, kdaj in kako se lahko izpostavljamo soncu, da je to za nas koristno.fotografija3

Sama sem vstajala že zgodaj, tako da sem imela čas samo zase, ko so vsi v kampu še spali. Po jutranji telovadbi in plavanju sem z užitkom še malce zadremala na jutranjih sončnih žarkih. Najmlajša hči se mi je običajno pridružila na plaži, takoj ko se je zbudila. Jutranje sonce je res blagodejno in najbolj zdravilno. Na soncu sva običajno ostali do 10. ure, v času vročinskega vala, ko sem čutila večjo moč sončnih žarkov, sva zasedli senco na plaži že prej.

Ko so ljudje počasi začeli prihajati na plažo, smo mi iz nje že odhajali v senco borovcev.

S tem, ko se na soncu zadržujemo ves dan in pustimo, da smo popolnoma pordeli (kar sem opažala vsak dan), si pokvarimo vsaj nekaj dni počitnic.

Starejša dva sta že bolj samostojna in vesta, da če se želita kopati po 11. uri, morata obleči UV majico, sicer pa so se z družbo zadrževali v senci dreves.

Najbolje je, da si poiščete kraj, kjer je veliko sence, da se ne boste do svojih otrok počutili kot policaj.fotografija1

Izredno pomembno se mi zdi, da se že otroke nauči, kdaj je na soncu varno in kdaj se je bolje zadrževati v senci, kot pa nase nanašati kemijo, ki popolnoma blokira UVB žarke in s tem preprečuje absorbcijo vitamina D, za katerega mednarodno priznani raziskovalec in strokovnjak na področju poznavanja vitamina D, dr. William Grant, ocenjuje, da bi lahko preprečili 30% smrti, ki jih povzročijo rakasta obolenja, če bi povečali vnos tega vitamina.

Ves dan, do 17. ali 18. ure, smo se torej zadrževali v senci na zraku, nato pa smo se zopet nastavili sončnim žarkom.

Seveda si to lahko privoščimo, če si pravilno izberemo lokacijo svojih počitnic. Za nas je to taborenje tik ob plaži, z veliko borovcev, ki ti nudijo odlično temperaturo sredi poletja, preprečujejo opekline, istočasno pa prepuščajo toliko sončnih žarkov, da si zagotovimo pravo mero vitamina D, s pomočjo katerega ohranjamo zdravje ter se izogemo poškodbam kože.

Zame je to najlepši čas in kraj v letu, kjer imam svoj “hotel” s 6-imi zvezdicami, ki ga ne more zamenjati noben resnični luksuzni hotel. Sonce, zrak, drevesa, bose noge, pogled na morje in zvezde direktno iz postelje je najbolj pomirjajoče in sproščajoče.fotografija2

Seveda je bolje, da se namažemo s sončno kremo, kadar se mu ne moremo izogniti ali če nimamo UV majice, vendar si bomo dan znali organizirati drugače, če se bomo zavedali vseh resničnih dejstev o soncu.

Vse bolj oglaševane sončne kreme z vrtoglavim zaščitnim faktorjem lahko zaradi prisotnih spornih učinkovin izzovejo pojav kožnega raka, kar večina povezuje z izpostavljenostjo soncu.

“Zaščitna sredsta varujejo pred UVB žarki in preprečujejo opekline, s tem pa ljudje ne čutijo, kdaj so pretirano izpostavljeni veliko bolj nevarnim UVA žarkom”, pravi Sanja Lončar, soavtorica čudovite knjige Resnice in zmote o soncu.

Poleg tega pa dajmo vsaj na počitnicah priložnost svoji koži, da resnično zadiha ter se vsaj delno očisti strupov, ki ste jih nanjo nanašali med letom. Ne pozabite, da na morju, v kombinaciji s soncem, koža takoj izkoristi priložnost in začne izločati toksine, kar se lahko kaže tudi v obliki mozoljev, srbečici ali kakšni drugi obliki, zato dajmo koži čas, da se regenerira. Prav tako, velikokrat na dopustu zadiha tudi naše telo, kar se lahko kaže v obliki prehlada, povišani temperaturi ali kako drugače. Uživajmo čim bolj zdravo hrano, čim manj ali nič alkohola ter veliko vode in sadja ter na dopustu se bomo resnično regenerirali in pomladili.

 

Za čudovito poletje, torej z visoko zavestjo na sonce.

Lepo poletje še naprej,

Vaša Tajča