Posted on

SE ZAVEDAMO KAJ NAM KRADE SPANEC? 18.teden

Predvsem, kaj nam krade dober spanec, kajti vsi se zvečer uležemo v posteljo, da bi se spočili in nabrali novih moči za prihajajoči dan. Povsem naravno je, da se ponoči regeneriramo.

Noč pa lahko kaj kmalu postane prava mora. Ogromno je ljudi, ki imajo težave s spanjem. Morda vam bo, ko boste članek prebrali do konca, jasno zakaj.Insomnia

Najpogostejši vzrok nespečnosti, je zagotovo stres. V službah so razmere velikokrat komaj vzdržne, skrbi in težave, pa nosimo domov in o njih razmišljamo še, ko smo v postelji in pustimo svojemu umu, da režira vse mogoče zgodbice. Velikokrat je to razlog, da smo bolj razdražljivi in se doma znesemo na svoje najbližje, saj si v službi ne upamo povedati kaj si v resnici mislimo in se tako spremo še doma, ter si naprtimo še več stresa, ki nam ne pusti zaspati pozno v noč. Po navedbah strokovnjakov, je danes že več kot 70% bolezni, povezanih prav s stresom.

Kofein je zagotovo naslednji razlog, zakaj zvečer ne zaspimo. Kot, da v telesu nimamo že dovolj stresnih hormonov adrenalina in kortizola, si kofeinpovečujemo njuno koncentracijo še z uživanjem kofeina. Kofein ni le v kavi, temveč tudi v brezalkoholnih pijačah, energetskih pijačah, nekaterih čokoladah, ter v nekaterih zdravilih proti glavobolu. Če vas muči nespečnost, začnite brati deklaracije in preverite v katerih izdelkih, ki jih uživate, je kofein. Največ pa ga zagotovo dobimo s kavo. Nekateri je spijejo tri skodelice ali več, dnevno, kar je za organizem zelo škodljivo.

Naslednji vzrok nespečnosti sta alkohol in cigareti. Ogromno je ljudi, ki dnevno uživajo alkohol in to ne v majhnih količinah. Nekateri ga uživajo ravno zato, da se lahko po stresnem dnevu vsaj malo sprostijo in mislijo, da jim bo alkohol pomagal zaspati. Resnica pa je, da spite manj trdno in se zbudite bolj utrujeni, kot bi se sicer. Nikotin v cigaretih pa povzroča sproščanje adrenalina in predstavlja poživilo.cigareti

Veliko je zdravil, ki lahko povzročijo nespečnost, zato je toliko bolj pomembno, da poskrbimo za zdrav način življenja takrat, ko ne čutimo nobenih znakov bolezni, da bo tako tudi ostalo in bomo lahko kvalitetno preživljali naše življenje.

Hrana, ki jo zaužijemo zadnje tri ure pred spanjem, lahko povzroči slabše počutje tik pred spanjem in s tem nespečnost. Kadar pred spanjem zaužijemo preveč sladkorja, se začne iz trebušne slinavke izločati preveč inzulina, zato sladkor v krvi naglo naraste. Kasneje, ko zaspimo, pride do padca sladkorja v krvi, zaradi česar začne nadledvična žleza proizvajati več adrenalina in kortizola, kar nas prebudi, poleg tega pa občutimo lakoto. To je razlog, da nekateri tudi ponoči odpirajo hladilnik.

Če uživate preveč mesa, pa vaše telo potrebuje še več spanja in je to lahko razlog, da se zbujate utrujeni. To je tudi razlog, da divje mesojede živali (tigri, levi,…) spijo kar 20 ur dnevno, saj mora njihovo telo prebaviti ogromno količino zaužitih proteinov.

Telovadba v večernih urah, bo prav tako poskrbela za povečano raven stresnih hormonov, kar moti spanje, saj zaradi tega zaspimo precej kasneje, kot bi sicer.

Zaradi naslednjega dejavnika, sem tudi sama bila kar nekaj časa neprespana. Novorojenčki, dojenčki in tudi še malčki, pogostokrat potrebujejo skrb staršev tudi ponoči, kar lahko pripelje do kroničnega pomanjkanja spanja. Kljub temu, da ti ponoči ni težko vstati in da z veseljem poskrbiš, da so otrokove potrebe zadovoljene, se to kaže kot pomanjkanje energije. Vendar otroci hitro zrastejo in kmalu lahko zopet spimo.

Nekatere ženske, ki so v menopavzi, se ponoči zbujajo zaradi navala vročine, nekateri moški, pa morajo zaradi povečane prostate večkrat na noč na malo potrebo, kar moti spanec tako enim, kot drugim.

Svetloba, hrup in ostali zunanji dejavniki so lahko zelo moteči.

Če imamo hišo ali stanovanje blizu prometne ceste, kjer se promet ne umiri niti ponoči, se zelo pogosto sliši sireno reševalnih vozil, vlaka, tovornjakov,…, morda je zelo glasen sosedov pes ali pa nam ulična svetilka sveti naravnost v spalnico.

Preverite torej, vsak pri sebi, kateri so vaši moteči faktorji in kaj lahko naredite, da bo vaš spanec še boljši in še bolj krepčilen, da se boste zjutraj res lahko zbudili polni energije.

Uživajte v poletju še naprej, naslednjič pa boste zopet lahko prebrali nekaj zanimivosti o soncu.

Vaša Tajča