Posted on

GIBANJE, KI GRADI OBLIKO TELESA. 17.teden

Na morju, v kopalkah ali brez, se najlepše vidi, kako so zgrajena naša telesa in takoj se opazi, kdo posveča dovolj svojega časa tudi gibanju. Žal je postalo že popolnoma normalno, da naša telesa niso vitka, mišičasta, prožna, spretna in zdrava na pogled, saj je celodnevno gibanje na svežem zraku in delo z lastnim telesom, zamenjalo 10 urno sedenje (če upoštevamo še vožnjo na delo, razvažanje otrok po aktivnostih,…), večinoma pred računalniki. Nekateri so v službi tudi aktivni, vendar teh je res malo.

Vse več ljudi se pritožuje nad bolečinami v križu, vratu, kolkih, kolenih, ramenih,…

Po 20.letu, začne mišična masa upadati, zato je toliko bolj pomembno, da poskrbimo, da bodo naše mišice, ki držijo sklepe v pravilnem položaju, dovolj močne. Za to, pa ni dovolj le jutranje razgibavanje in hoja, vendar je potrebno delati tudi vaje, ki v prvi vrsti krepijo stabilizatorje, torej trebušne in hrbtne mišice. Močne trebušne in hrbtne mišice, ščitijo hrbtenico pred poškodbami. Sicer pa so prav tako pomembne vse večje mišične skupine.

Razmišljala sem, kako so se včasih gibali in kako se še vedno gibajo nekatera ljudstva, umaknjena od civilizacije. Njihova telesa izgledajo kot telesa vrhunskih atletov, celo boljše, saj izvajajo le gibanja s svojim lastnim telesom (plezajo, skačejo, tečejo,…).

Sama sem pri sebi začela opažati, da nisem več sposobna tako dobro premagovati svoje lastne telesne teže, kot takrat, ko sem aktivno plezala. Odločila sem se, da bom poleg razteznih vaj in aerobnega gibanja, začela izvajati vaje z lastnim telesom, tako da ga bom z lahkoto obvladovala v vseh situacijah.ugotovila sem, da je vse bolj popularen t.i. “Street workout” kot nalašč za obvladovanje lastnega telesa.

Simon Grižon, promotor ulične vadbe street workout ter predsednik športnega društva Jekleno telo, je entuziast, ki je street workout pripeljal v Slovenijo in bi rad naredil čim več takih parkov po Sloveniji, da bi se tako mladi in stari lahko zbirali in vadili v družbi, predvsem pa bi mlade tako zvabili iz socialnih omrežij in drugih elektronskih medijev na svež zrak, kjer bi skrbeli za zdravje svojih teles. V tistih mestih, kjer že obstajajo taki parki, se mladi že množično zbirajo in koristno preživljajo svoj prosti čas. Zabava in izziv pa je tudi za starejše.

In kaj meni Simon o naši današnji temi?

“Vsaka vrsta gibanja nekako gradi naše telo. Le to se izjemno dobro prilagaja vsem vrstam naporov, s katerimi se sooča. Torej, izgled našega telesa je v prvi vrsti odvisen od tipa gibanja, s katerim se ukvarjamo. Sam osebno ravno zato kombiniram vse možne oblike vadbe, da razvijam skladno telo, ki je obenem močno, gibčno, uravnoteženo, hitro, vzdržljivo ter  po izgledu atletske narave.  Od jogijskih vaj, vseh oblik kardio vadbe pa do čistega treninga za moč”, pravi Simon.

S Simonom sva posnela nekaj osnovnih vaj, s katerimi lahko začnemo oblikovati naše telo, pa ne le zaradi izgleda, temveč tudi zaradi zdravja, boljšega počutja in sposobnosti premagovanja življenjskih situacij.

Praktični vidik

Vaje izvajajmo 2-3x tedensko, delamo jih lahko doma ali še bolje, v naravi.

  1. Vaja za mišice trupa

20150723_081756_resized20150723_081507_resizedOpremo se na komolce, ter na stopala. Telo je v položaju deske, popolnoma ravno in napeto. Držimo vsaj 30 sek za začetek, ko zmoremo telo držati v tem pa dvignemo najprej eno nogo, štejemo do 8, nato dvignemo drugo nogo in zopet štejemo do 8. Nogi lahko menjamo do utrujenosti.

 

 

2.Dvig medenice

20150723_080915_resized20150723_080959_resizedLežimo na hrbtu, nogi sta pokrčeni in dvigujemo medenico. Oprti smo na pete. Med dvigom in spustom medenice, stiskamo zadnjične mišice, medenice ne spuščamo čisto do tal.

Težja izvedba te vaje je, če damo stopala višje od tal (višje kot jih damo, težja je vaja) na stol, klopico ali letvenik. Stopala so pokrčena.

S to vajo boste dobro okrepili zadnjico in mišice na zadnji strani nog.

 

  1. Zgibi s pomočjo elastik

20150723_080341_resizedZgibi so najbolj šibka točka vseh, ki jih ne vadijo redno. Pri tej vaji moraš dvigniti vso svojo težo, kar je netreniranim ljudem izredno težko.20150723_080615_resized

V ta namen so super elastike, ki nam odvisno od debeline vzamejo okoli 20 kg in brez problema lahko naredimo vsaj nekaj ponovitev.

Zunaj najdemo veliko drogov, kamor jo lahko zataknemo. Naredimo toliko ponovitev kot lahko (oz. 12) nato za skladen razvoj prsnih in hrbtnih mišic naredimo še sklece (12 ponovitev) , ki si jih lahko ravno tako olajšamo tako, da se z rokami opremo na klopico ali kakšno drugo oporo (višja kot je, lažje nam bo).

Malo stresemo z rokami, naredimo nekaj sproščujočih poskokov, nato naredimo še eno serijo zgibov in sklec po 10 ponovitev, se zopet malo spočijemo in naredimo še zadnjo serijo po 8 ponovitev zgibov in sklec.20150723_080854_resized

 

Na koncu ne pozabimo na raztezne vaje.

Že samo s temi vajami bomo precej okrepili naše telo. Kdor pa želi še več,  ga bo simon z veseljem popeljal do stopnje, ko bo z lahkoto obvladoval svoje telo.

Ne pozabite, da je vsak začetek težak in da boste iz tedna v teden imeli večjo motivacijo in veselje.

Naslednjič pa zopet nekaj o spanju.

Da boste vročino lažje prenašali, se čim več zadržujte v gosti senci dreves.

Vaša Tajča