Posted on

Se zavedamo zakaj se sončimo? 9. teden

Zanimivo se mi zdi, kako moji otroci opazijo stvari, ki so popolnoma skregane z univerzalno resnico. Zadnjič mi je hčerka na poti v šolo razlagala, kako se je njihova učiteljica športnega krožka, ki je istočasno študentka medicine, predno so začeli z dejavnostjo na prostem zaščitila pred soncem. Naj najprej povem, da se je to dogajalo na začeteku pomladi ob 15h popoldne. Učiteljica, si je najprej oblekla dolge hlače, pokrila s kapo, kožo, ki ji je gledala ven izpod obleke, pa na debelo namazala z zaščitno kremo z visokim faktorjem, da je bila popolnoma mastna, ko se je hčerka lovila za njene roke. Ko jo je vprašala, zakaj to dela, je odgovorila, da je sonce zelo nevarno in da povzroča raka. Tudi sin je hitro pritrdil, da je bila pri njih zgodba enaka.

Žal je študentka medicine o soncu znala povedati le, da je zelo nevarno in da povzroča raka. O pozitivnih straneh sonca, ki daleč premagajo škodljive, pa ni imela nič za povedati, saj se o njih niso učili.

Ne zavedamo se, da število obolelih za rakom in drugimi hudimi boleznimi narašča tudi zaradi vse manjše izpostavljenosti soncu, ki nas lahko ob primernih urah dneva, tudi zdravi.

Kako lahko mislimo, da nam lahko nekaj, brez česar ni življenja, škodi?Smo v velikanski zmoti. Veliko bolj škodljive so kreme z visokim zaščitnim faktorjem, ki vsebujejo ogromno kemikalij in kemične filtre, ki popolnoma ustavijo vse sončne žarke, po katerih tako hrepeni naša koža.

sonce3Ko sem bila sama toliko stara, kot so sedaj moji otroci, smo uporabljali doma narejene pripravke za nego kože pred sončnimi žarki. Vsakič, ko sem zavohala vonj mešanice pravega domačega oljčnega olja in šentjanževk, me je takoj poneslo na plažo, kamor smo hodili vsaj 15 let. Še danes me. Tudi v trgovinah je bil najvišji faktor 8, danes pa ni faktor 50, nič posebnega. V lekarnah ga celo priporočajo, predvsem za nosečnice in majhne otroke, kar je popolnoma skregano z naravo. Že krema s faktorjem 8, blokira sposobnost naravne proizvodnje vitamina D za kar 95%. Višji faktorji, pa jo v celoti onemogočijo. 

A vendarle, kljub temu, so še vedno ljudje, ki si upajo na sonce. Brez, da bi se zavedali tistih pravih koristi, ki jih ima sonce na naše telo, jim paše, ko se mu nastavijo. Imajo več energije, so boljše volje imajo več veselja do življenja in so bolj zdravi. Še vedno pa je veliko ljudi, ki poleti pridejo na plažo šele okoli 12h in se cvrejo na soncu takrat, ko bi bilo za zdravje koristno, da bi se zadrževali v senci dreves.

Zakaj se torej sončimo?
Primarno zato, da bi svoje telo napolnili z najbolj osnovno energijo. Svoje telo sončimo tudi s pomočjo zaužite hrane. Če jemo živila, ki so zrasla na soncu, ki so stopile anorganske rudnine iz prsti, ter sončno svetlobo in iz tega naredile organske snovi, s katerimi se prehranjujemo, potem lahko rečemo, da smo zaužili tudi precej sončne energije. To je energija, ki nam daje pravo energijo do življenja. Če pa uživamo živila, ki sonca sploh niso videla, živila, ki namesto pravih živil vsebujejo le njihove arome in nadomestke, poleg tega pa vsebujejo še koktejl ostalih škodljivih substanc, potem uživamo prazno energijo, ki povzroča, da postajamo vedno bolj okrogli a hkrati vedno bolj brez energije. Ironično, kajne? Uživamo hrano z veliko kalorij, a se po njej počutimo čisto prazni in se čudimo, zakaj smo brez energije.

Rešitev, tista prava, resnična in zdravilna, je zopet tako preprosta, da se ljudem ne zdi verjetna. Vendar narava nam je vse pomembne stvari dala v obliki, ki je dostopna prav vsem.

Ko sem bila pred leti na razstrupljanju z zelenimi smoothieji pri Victoriji Boutenko, se mi je globoko v spomin vsedel njen stavek:” Kadar pijemo zelen smoothie, pijemo utekočinjeno sonce.”

Pa poglejmo kaj pravi o tem, kaj imata skupnega klorofil in hemoglobin, Sanja Lončar:

“Kljub temu, da gre za zelo zapleteno molekularno strukturo, lahko že na videz opazimo presenetljivo podobnost klorofila v rastlinah in hemoglobina, ki je v naših rdečih krvničkah. Edina razlika je v tem, da je v našem hemoglobinu v sredini atom železa, pri rastlinah pa je v sredini klorofila atom magnezija.

Če vemo, da je glavna surovina za proizvodnjo klorofila sončna svetloba, ima svetloba nekaj za opraviti tudi z našim hemoglobinom. Iz istega razloga je tudi uživanje hrane, ki vsebuje veliko klorofila (predelane svetlobe), tako koristno za izboljšanje krvne slike.”

Malo ljudi se zaveda, da je energija glavni pogoj za dobro kri. Če smo brez energije, krvna slika ne more biti dobra, ne glede na hrano in prehranska dopolnila, ki jih uživamo, še pravi Sanja.

Za izboljšanje krvne slike lahko torej največ naredimo s tem, da uživanje mrtve hrane zamenjamo s čim več žive hrane, polne svetlobe, ter z zadostnim nastavljanjem sončnim žarkom (v času, ko je to za telo koristno), saj jih tako kot rastline, nujno potrebujemo tudi mi  za izdelavo hemoglobina in drugih življenjsko potrebnih snovi.

Poleg tega, pa bo naša koža v primeru, da se prehranjujemo večinoma z živo hrano, sama poskrbela za zaščito pred soncem.

sonce2Vsi vemo, da je sonce povezano z vitaminom D, malo pa nas ve, da vodi pomanjkanje vitamina D v osteoporozo, da podvoji tveganje za razvoj raka, da slabi imunski sistem, da imajo pretežke osebe težavo s shranjevanjem vitamina D v maščobnem tkivu, ter da je pomanjkanje vitamina D eden izmed poglavitnih vzrokov za preeklampsijo, to je bolezen, ki ogroža življenje nosečnice in razvijajočega otroka v maternici, ter lahko povzroči tudi smrt enega ali obeh.

Še veliko več zanimivosti, si lahko preberete v knjigi Resnice in zmote o soncu, od Sanje Lončar.

Praktični vidik

Vse od zgodnje pomladi se vsakodnevno zavestno nastavimo sončnim žarkom vsaj za 15 min, vsaj v kratkih rokavih in kratkih hlačah, če je možno, pa izpostavimo še več kože. Tako koža ne bo doživela šoka, tako kot pri tistih, ki prvič nastavijo svojo belo kožo sredi poletja, ko je sonce najmočnejše.

Ko začutimo, da sonce postaja močnejše (sredi oz. proti koncu pomladi), se izogibajmo direktnemu izpostavljanju soncu med 11h in 16h uro. Takrat smo brez problema lahko v senci dreves, ki bodo vaši koži nudila ravno pravi zaščitni faktor ali pa se oblečemo v UV oblačila, v katerih se lahko tudi kopamo. V kolikor tudi UV oblačila ne pridejo v poštev, je bolje uporabiti kremo z visokim zaščitnim faktorjem, kot da bi dobili opekline, vendar naj bo to bolj redkost kot pravilo.

Izogibajmo se umetnim kremam z visokim zaščitnim faktorjem.
Sončno kremo z nizkim naravnim faktorjem, ki bo vašo kožo negovala, si lahko zelo enostavno izdelamo tudi sami.

Kako, pa vam bom pokazala v kratkem video posnetku, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Zdaj pa priporočam, da se s kozarcem zelenega smoothieja, nastavimo jutranjim ali večernim sončnim žarkom.

Naslednjič pa zopet nekaj o dihanju.

Vaša Tajča