Posted on Leave a comment

Kako sem vpeljala navade, ob katerih sem se sebi zdela nora?

Se še držite novoletnih zaobljub?

Nove pozitivne navade so kot novi pohodni čevlji (gojzarji).
Prvih  nekajkrat, ko jih obujemo, niso udobni in nas praviloma ožulijo. Ko z njimi vztrajamo po nekaj pohodih, jih tako uhodimo, da postanejo zelo udobni. In potem jih znova nočemo zamenjati z novimi.
21 dni.jpg
Kot človeška bitja smo genetsko programirani, da se upiramo spremembi in ohranjamo stalnost. Želimo si pozitivno spremembo, a že po nekaj dneh, ko izkusimo stres in bolečino, ki je vedno povezana z nadomeščanjem starih oblik ravnanja z novimi, obupamo in se predamo.

A strokovnjaki ugotavljajo, da je približno 21 dni potrebnih, da razvijemo novo navado.

Tako kot raketa porabi več goriva v prvih nekaj minutah po vzletu, kot v vseh naslednjih dnevih, ko prepotuje več kot milijon kilometrov, tudi mi, ko je enkrat mimo 21 dni spoznamo, da je živeti skladno z novo navado veliko lažje, kot smo si predstavljali.

Torej vztrajajte 21 dni v tem, da:

–        si zjutraj stisnete limono, ki jo razredčite s toplo vodo, kar bo na vas delovalo zelo bazično, pa še WC boste morali obiskati kmalu po tem, ko jo boste spili;

–        si vsak dan pripravite zelen smoothie, ki bo vaše telo napolnil z vitamini, minerali, antioksidanti, aminokislinami…

Če se boste 21 dni držali le teh dveh točk, bo vaše telo vriskalo od veselja, saj bodo vaše celice končno dobile HRANO! Tako mala navada, pa tako velika pozitivna sprememba.

Sama sem se načela 21 dni držala tudi v tem, da:

–        sem zjutraj začela vstajati ob 5-ih (ja, takrat sem se še sama sebi zdela malce nora J) in meditirala. Pokonci sem se usedla v udoben fotelj, zaprla oči in skušala meditirati. Zdelo se mi je, kot da so me napadle vse misli tega sveta. Vsak dan je bilo bolje, vse do dne, ko sem v meditaciji začela res uživati in se »tuširati« s pozitivno energijo. Obljubim, da se to zgodi, če vztrajaš.

–        nisem jedla sladkarij. Prvih nekaj dni je res težko, še posebej, če si sladkosneden kot jaz. A čez čas po sladkarijah sploh nimaš več potrebe. Potem pa sem odkrila zdrave alternative. Zdaj moram načelo 21 preizkusiti še pri teh alternativah. Pravijo, da imaš potrebo po sladkem, če nimaš dovolj sladkega življenja, torej si ga moram malce »pocukrati« :).

–        nisem jedla mesa in ta navada je ostala do danes. Precej lažje je, če imaš v mislih, da mora za vsak kos mesa, žival dati življenje. Kdo sem jaz, da imam pravico jemati življenje.

–        sem zjutraj začela telovaditi, kar ima za posledico, da dan začnem popolnoma budna, polna energije.


In kje vse lahko preizkusite načelo 21 dni?

Recimo, kaj ko bi probali zdržati 21 dni:

–        brez televizije (namesto tega bi začeli brati zanimive knjige. Jaz trenutno berem Jej in teci; Scott Jurek. Res odlična knjiga. Priporočam.)

–        brez hrane po 19h

–        brez kletvic

–        brez opravljanja ali pritoževanja

–        da bi vsak dan naredili eno dobro delo za nekoga (s tem ko osrečiš drugega, najbolj osrečiš sebe)

–        da bi vsak dan odšli vsaj za 30 minut v naravo (za tiste, ki vam je dan prekratek in vas ujame tema lahko tudi, s svetilko na glavi). Lahko pa se prihodnji teden, v torek in četrtek ob 7.30h na parkirišču pred Živalskim vrtom v Ljubljani pridružite nam (svojo udeležbo sporočite na tajca@ekolife.si)…

 Katere pozitivne navade, bi si najbolj želeli vpeljati in na njih preizkusiti metodo 21 dni?
Za začetek si izberite dve stvari, ki se jih boste res držali 21 dni.
Vesela bom, če mi boste poročali, kako vam uspeva. Dobimo se na Facebooku.

Želim vam lep vikend,

vaša

Vse udeležence akcije bomo nagradili s 15-odstotnim popustom v spletni trgovini Ekolife. Zdaj je idealen čas, da (si) podarite darilo, s pozitivnim prispevkom na zdravje in srečo vas ali vaših najdražjih.

Za souresničenje projekta so poskrbeli tudi naši partnerji, ki vsem sodelujočim pri akciji prav tako zagotavljajo dodatne popuste:

 

Dodaj odgovor