Posted on

Ste dovolj naspani? 48.teden

Kadar opazujem svoje otroke, ko spijo, se mi zdijo kot prispodoba popolnega miru, nežnosti in ljubezni. Tako mirni so. Včasih si zaželim, da bi bilo tako kdaj tudi čez dan  :). Verjetno smo med spanjem to, kar bi bili sicer tudi čez dan, če ne bi bil ego ves čas na delu. Ponoči se v našem telesu odvijajo pomembna popravila, zato smo na zunaj videti tako mirni. Takrat prenehamo s svojimi velikokrat uničevalnimi dejavnostmi (nenehne misli, neprestani občutek, da potrebujemo nekaj več, strah, skrbi, jeza…) in se prepustimo samim sebi.
Telo najbolj ve, kaj je za nas najbolje. Čez dan ga zanesljivo ne poslušamo, ko pa zaspimo, končno prevzame regeneracijo v svoje roke. Žal je tako, da svoje telo čez dan spravljamo v različne situacije, ki niso naravnane tako, da bi zase delali le najboljše.  Vedno bolj se trudimo, da si ne bi preveč škodovali, vendar je velikokrat teorijo spraviti v prakso, zelo težko. Seveda bi bilo najbolje, da bi bilo čez dan čim manj stresnih izzivov, vendar do tja vsak prehodi svojo pot.
Noč nam je dana z namenom, da naj bi svoje telo umirili, tako kot se vse umiri  v naši naravi. Ko se stemni, moramo tudi sami umiriti svojo dejavnost. Verjamem, da je tudi večer in noč za marsikoga preveč aktivna in stresna. Veliko ljudi ne uspe spustiti dnevnih dogodkov za seboj, da bi se lahko v miru posvetili družini in času pred spanjem. Nekaj je zagotovo. Vse, vas bo počakalo in zjutraj boste lahko iskali rešitve za nerazrešene situacije ali za stvari, ki vas skrbijo. Zagotovo pa jih boste veliko lažje našli, če boste ponoči pustili, da se lahko vaše telo fizično in energetsko regenerira, če se boste zjutraj zbudili spočiti in polni energije. Seveda je za to potrebno tudi kaj narediti, namesto da gledamo do polnoči filme in preživljamo čas na facebooku in ostalih socialnih omrežjih.Pred spanjem namreč naši naši možgani obdelajo podatki, torej, kar smo ravnokar gledali. V primeru polnočnih filmov bo tako naš spanec precej manj miren in krajši.Čez dan boste veliko bolj uživali, če se boste naspali. Poznalo se bo tudi na nivoju energije. Če ste čez dan utrujeni oz je vaša prva misel zjutraj posvečena kavi, ste se zagotovo premalo naspali. O spanju smo veliko že napisali, tokrat bom napisala le nekaj ključnih korakov, s katerimi boste poskrbeli za mirno in zdravilno noč: * poskrbite, da boste vsak dan dovolj spali. Koliko je dovolj? Ko se zbudite sami od sebe in z veseljem vstanete. Če ne morete vsak dan poskrbeti za to, dajte takrat, ko lahko. Vsaj čez vikend, oziroma pojdite v posteljo prej. Toliko prej, da boste zjutraj brez težav vstali. Mene uspavajo kar pravljice, ki jih berem otrokom in brez težav zaspim pred 21h. Dobro spočit si takrat, ko ne moreš več spati.

*predno gremo spat, delajmo stvari, ki nas umirjajo, sproščajo in ne povzročajo stresa

* svetloba naj bo v času pred spanjem bolj medla, da se telo tudi tako pripravlja na čas počitka

* pred spanjem ne jejmo, saj bomo naložili veliko dela prebavi. Telo bi ponoči moralo imeti kratek post. Če smo lačni tik predno gremo spat, pojejmo jabolko ali kakšen sadež, s čimer ne bomo obremenili prebave

*izklopimo WI-FI, telefon pa dajmo na leteče delovanje ali pa ga popolnoma ugasnimo. Vedno več dokazov je, kako sevanje, ki ga ne vidimo in ne čutimo, uničuje naše zdravje.

* med spanjem naj bo v spalnici svež zrak. Okno naj bo odprto ali vsaj malce priprto.

* Bodimo hvaležni. Zvečer si vzemimo nekaj minut in napišimo v zvezek od 2 do pet stvari, za katere ste hvaležni, da so se vam čez dan zgodile. S tem preusmerimo pozornost  iz skrbi v hvaležnost.

Predvsem pa, bodimo hvaležni, da imamo sposobnost ponoči napolniti svoje baterije. Če smo naspani, smo čez dan veliko bolj pozitivni, imamo veliko energije, naša prehrana je bolj uravnotežena in posegamo po bolj zdravi hrani. Odločitev o tem, kakšen in kako dolg bo naš spanec, je zopet odvisna le od nas samih. Torej, ste dovolj naspani?

Želim vam dobro naspan teden,

Vaša Tajča