Posted on

Se v zadnjem letu kaj več gibljemo? 47. teden

Zadnji mesec še posebej čutim, kako gibanje pozitivno deluje na moje telo, zdravje in počutje. Predvsem zaradi njegovega trenutnega pomanjkanja.

V življenju non stop dobivamo izzive, ki nas učijo in spominjajo na to, da še bolj cenimo vse, kar nam je dano.

Bolj kot se v življenju vse giblje in če se temu gibanju prilagodimo in izkoriščamo valove, da skočimo više, bolj smo polni energije in pripravljeni na nove izkušnje. Lahko pa si predstavljate vodo, ki se zadržuje na enem mestu, ki se je umaknila iz reke življenja. Ta voda slej ko prej postane motna, smrdeča, v njej se začnejo razvijati bakterije, postane vse prej kot mikavna in polna energije.

V določenem obdobju, se nam zagotovo zgodi, da telo potrebuje kratek počitek, da odplakne nabrane toksine ven iz telesa. Torej, kadar čutimo, da se ne počutite najbolje, da telo potrebuje energijo, da pospravi z virusi, bakterijami in toksini, je dobro, da ga ne obremenimo še z dodatno aktivnostjo, saj mu s tem jemljemo moč pri borbi z neželenimi obiskovalci. Vendar naj bo to res izgovor le pri okrevanju.

Sama se vedno bolj poslušam in upoštevam navodila svojega telesa.

Ravno smo prebolevali viruse v družini, ki so se prenašali iz enega na drugega, kar je izčrpalo tudi mene, tako da sem morala tudi sama dati gibanje malce na stran. Meni gibanje predstavlja osvobajanje energije, ki mora iz mene in polnjenje telesa z življenjsko energijo, tako da si po vsakem krajšem premoru prav želim, kdaj bom zopet v svoji polni pripravljenosti, ki mi omogoča veliko lažje premagovanje težav in izzivov na vseh področjih. In šele takrat se resnično zavedam, kako velik vpliv ima gibanje v življenju vsakega.

V kolikor nisi vajen, da je gibanje tvoj način življenja, lahko zelo hitro padeš v življenje, kjer aktivno življenje ni del rutine, temveč ti predstavlja bolj napor in breme. Ogromno je ljudi, ki mislijo, da za to pač nimajo časa in da so na dnevnem redu pomembnejši opravki. Vsak bi moral v svoj vsak dan vključiti vsaj nekaj gibanja. Lahko se razgibate takoj zjutraj ko vstanete. Odlične vaje za jutranje prebujanje je pozdrav soncu. Če naredite npr 12 ponovitev pozdrava soncu, boste razmigali vse mišice, notranje organe in žleze, ter se dobro nadihali že takoj pri začetku dneva. Čez dan si lahko vzamemo vsaj pol do 1 ure, da se hitro sprehodimo v naravi. Že samo s takim vnosom gibanja v svoje življenje, naredimo ogromno. Tisti, ki se s športom ukvarjate, že veste katero gibanje je tisto, ki vas napolni z energijo.

Rada bi motivirala predvsem tiste, ki najdete vsakodnevne izgovore, da se gibanju izognete. Da res nimate časa. Težave z zdravjem in nivojem energije seveda imate, ampak tu bo pomagal zdravnik. Kakšna zmota.

Tudi hoja po stopnicah predstavlja aktivnost, kateri se samoumevno izognemo. Sama se dvigalom izogibam, tako navzgor, kot navzdol in že pri taki malenkosti naletim na odpor. Ljudje večinoma opravljajo sedeče delo in jim je že hoja po stopnicah navzdol, s katero bi si pognali limfo po telesu in s tem hitreje izločali toksine, popolnoma odveč. Že v vsakdanjem življenju, lahko dnevno porabimo tudi 500 kcal več, če zavestno izberemo bolj živahno gibanje. Več stvari lahko opravimo stoje ali v hoji, kot sede. Peš naredimo malce več poti kot z avtom, skratka vsak lahko pri sebi vidi, kaj bi lahko delal malo bolj živahno, dinamično.

Ko pa se enkrat odločite, da bo tudi šport vaš način življenja, si najdite obliko, ki vas bo najbolj osrečevala.

Moj nasvet je, da naj se dogaja zunaj, v naravi, še najbolje je, če se tja odpravite sami, da boste del dneva preživeli z osebo, katera mora biti v vašem življenju na prvem mestu. Opazujte naravo in postali boste veliko bolj intuitivni. Ravno v naravi sama dobim največ idej in rešitev za najrazličnejše izzive. V kolikor bi se v naravo odpravila s prijateljico, pogovor hitro nanese na težave, ki ti energijo jemljejo, namesto da bi se ravno takrat čim bolj sprostili in napolnili z energijo.

Naj bo vsak dan povezan z gibanjem, takim, ki vas bo v življenju potiskalo više in više.

 

Lep, razgiban teden,

vaša Tajča