Posted on Leave a comment

Dojenje kot najboljša popotnica otroku in materi

Do šestih mesecev starosti je materino mleko otrokova najboljša in pravzaprav edina potrebna hrana oziroma tekočina. Kot pravijo v La Leche League Slovenija (ogranizaciji za pomoč doječim materam), je narava poskrbela, da je materino mleko prilagojeno potrebam njenega otroka, saj je mleko vsake matere drugačno in se spreminja glede na otrokove potrebe. Novorojenčkova prva hrana ob dojenju je kolostrum oziroma mlezivo, bogato z beljakovinami in protitelesi. Doječi otroci so namreč veliko bolj zaščiteni pred mnogimi okužbami, za približno polovico novorojenčkove odpornosti pa poskrbi prav mlezivo, zmanjša pa se tudi možnost zlatenice. Kolostrum ima tudi odvajalni učinek na novorojenčka, zaradi česar se poveča njegov tek, s sesanjem pa spodbuja nastanek pravega materinega mleka.

Materino mleko vsebuje manj maščob in beljakovin kot na primer kravje mleko. Vsebuje pa več laktoze oziroma mlečnega sladkorja in posebnih maščobnih kislin, ki vplivajo na razvoj otrokovih živčnih struktur, zlasti v možganih. Je lahko prebavljivo in ne povzroča zaprtja, doječi otroci pa naj bi imeli tudi manj težav s trebušnimi krči. Varovalno deluje tudi proti okužbam, zlasti pred vnetjem ušes, driskami, okužbami prebavil ter boleznimi dihalnih poti. Za dojene otroke je manj verjetno, da bodo zboleli za meningitisom, otroškim diabetesom in nekaterimi drugimi boleznimi. Po nekaterih raziskavah naj bi dojenje podaljšalo tudi dobo naravne imunosti proti mumpsu, ošpicam in otroški paralizi. Dojeni otroci naj bi bili bolj odporni proti boleznim tudi skozi celo otroštvo in celo, ko odrastejo.

Za kar najbolj zdravo otrokovo prvo hrano lahko mati poskrbi z zdravim načinom prehranjevanja. Izogiba naj se strupom iz okolja in uživa ekološko in biološko pridelano hrano.

Dojenje pa ima mnoge koristi tudi za mater, saj takoj po porodu vpliva, da se v nosečnosti vzpostavljeno ravnovesje hormonov ohrani dlje časa, kar ugodno vpliva na naše splošno počutje. Poleg tega se maternica pod vplivom hormona oksitocina, ki se izloča ob tem, ko otrok stimulira bradavice, intenzivneje krči in se hitreje povrne v prvotno velikost, obenem pa se s tem zmanjša verjetnost hudih poporodnih krvavitev. Še ena dobra stran dojenja za matere je tudi dejstvo, da se z dojenjem dnevno porabi 750 kalorij več kot sicer, kar pomaga pri izgubi kilogramov, ki so jih pridobile med nosečnostjo. Odvečni kilogrami se namreč na prijeten način pretvarjajo v mleko, vendar ne velja pozabiti na zdravo in uravnoteženo prehrano. Ob pretiravanju s preveč kalorično hrano, tehtnica žal ne bo pokazala napredka. Rezultati nekaterih raziskav so celo pokazali, da je pri ženskah, ki so dojile daljši čas, manjša verjetnost, da bodo zbolele za rakom dojke ali rodil. Dokazano naj bi namreč tudi bilo, da dojenje zmanjšuje tveganje za osteoporozo, saj se po končanem dojenju absorpcija kalcija v telesu izredno poveča.

Kljub temu, da je materino mleko prva in gotovo tudi najbolj zdrava hrana za novorojenčka, nekatere ženske ne dojijo. Ne glede na to, ali gre za telesne, čustvene ali kakšne druge težave oziroma osebne odločitve, naj se o uporabi nadomestne mlečne hrane in načinu hranjenja posvetuje s pediatrom. Najpomembnejše je, da svojemu otroku privoščite le najboljše, kar pomeni neoporečno hrano ekološkega izvora. V spletni trgovini Ekolife lahko izbirate med številno nadomestno biološko pridelano hrano za otoke in dojenčke, ki vsebuje vse hranilne snovi, ki jih dojenček potrebuje za zdrav in optimalen razvoj. Izberete lahko Sunvalovo Baby Sun 1, bio začetno mleko za dojenčke, primerno že od rojstva naprej. Mleko uravnava prebavo, ne vsebuje glutena in kristalnega sladkorja, temveč prilagojene mlečne beljakovine, je obogateno z vitamini in minerali. Primerno je kot samostojna ali dopolnilna hrana, kadar dojenje ni dovolj. Po šestem mesecu starosti, lahko svojemu malčku pripravite tudi Holle bio kozje mleko v prahu kot sestavni del mešane prehrane iz stekleničke in kašaste ali pa  v kombinaciji z dojenjem.

Dodaj odgovor