Posted on Leave a comment

Moč pozitivnega mišljenja

Kolikokrat slišimo frazo ‘Misli pozitivno’ kadar smo zaskrbljeni ali žalostni, pa kako redko jo vzamemo resno. Morda ne razumemo kaj pravzaprav te besede pomenijo, ne verjamemo v učinkovitost teh besed, mogoče pa je stavek postal že fraza v vsakdanjem življenju in je zaradi tega izgubil na pomenu?

Verjetno nas je kar veliko, ki sicer verjamemo v moč pozitivnega mišljenja, pa morda kljub temu še vedno ne poznamo učinkovitega načina, da bi lahko prišli do želenih rezultatov.

 

Pozitivno mišljenje je odnos, v katerem um priznava vse misli, besede ali podobe, ki spodbujajo rast, širitev in uspeh. Je mišljenje, ki pričakuje dobro in dobre rezultate ter predvideva veselje, srečo, zdravje in uspeh.

 

Pozitivno mišljenje res deluje. In ne samo na naše počutje in odnos, temveč spreminja tudi naše možgane. In to ne na kakšen čaroven način, temveč realen fizični način, kar tudi preučuje znanost, ki jo imenujemo nevroplastika.

To pomeni, da naše misli lahko spreminjajo strukturo in funkcijo naših možganov ter da možgani niso statični, kot je veljalo dolga leta. Prvo idejo o tem je predstavil Wiliam James že leta 1890, vendar so idejo dolgo časa nekateri znanstveniki zavračali, danes pa je znano, da so naši možgani zelo prilagodljivi in dinamični. Kajti ljudje, ki so preživeli kap, živijo s cerebralno paralizo ali kakšno duševno boleznijo, lahko z rednimi, ponavljajočimi psihofizičnimi dejavnostmi trenirajo zdrave dele možganov, kar lahko spremeni bolniku življenje.

 

In kaj ima to dejstvo opraviti s pozitivnim mišljenjem?

 

To dokazuje, da ponavljajoče pozitivne misli in pozitivne aktivnosti lahko aktivirajo možgane in okrepijo tiste dele možganov, ki stimulirajo pozitivne občutke. Tako lahko z določenimi vajami dejansko pomagamo k spremembi našega mišljenja in delovanja naših možganov, kadar imamo črne dneve ali v situacijah, v katerih se vsi kdaj znajdemo:

 

  • Strah pred neuspehom

Vsi se občasno srečujemo s situacijo, da nas je strah narediti kaj novega ali neznanega, ker se bojimo, da nam ne bo uspelo, ker nismo dovolj sposobni, ker nismo dovolj močni, dovolj pametni,…

Ustaviti moramo misli, ki nas napeljuje k razlogom zakaj nečesa ne moremo storiti, kljub mislim, da nimamo dovolj poguma ali sposobnosti. Vsakokrat ko se negativne misli želijo pretihotapijo v nas, vztrajamo, da možgani začnejo delovati v pozitivno smer, in sicer, okrepimo misli na naše sposobnosti. Nato začnemo vsak dan z majhnimi aktivnimi koraki k uresničevanju našega cilja ali želene spremembe. Kot pravi slogan Nike: ”Just do it”.

 

 

  • Pretirana zaskrbljenost

Ste se že kdaj ujeli v obsesivnem toku misli okrog enega problema, o katerem ne moremo nehati razmišljati po cele dneve in tedne, morda mesece? Fokusiranje na določen problem dejansko le krepi funkcijo skrbi v naših možganih.

Ko se znajdemo v krogu pretirano zaskrbljenosti, se spomnimo na 3P – preimenuj, preoblikuj in preusmeri. Ko nastopi faza zaskrbljenosti, je čas za klic Stoj! Preimenujmo problem z mislijo, da je problem kompulzivna reakcija in le ta v resnici ni realen. Preoblikujmo naše razmišljanje s fokusom na pozitivno ali pa si zamotimo misli, čeprav še vedno čutimo anksioznost. Preusmerimo naše delovanje. Naredimo nekaj drugačnega, smešnega ali nekaj, kar nas bo umsko zaposlilo v drugo smer. Ključ je v tem, da ponavljamo te korake vsakič, ko smo pretirano zaskrbljeni, da bi razbili star vzorec in ponovno aktivirali naše možgane.

 

  • Motnje razpoloženja in fobije

Vsi se včasih počutimo otožni ali nezainteresirani, kar je le trenutna megla v našem razpoloženju, ki v dnevu ali dveh izgine. Nekatere motnje razpoloženja, kot so depresija ali resne anksioznosti, ki se prevesijo v fobije, pa so lahko izčrpavajoče in neizprosne. Psihologi in terapevti uporabljajo terapije, ki bazirajo na nevroplastiki, da bi lahko prišli do kognitivnih korenin teh motenj ter lahko bolnikovo življenje zopet postavili na zdrav tir življenja.

V resnih primerih teh motenj, je potrebna obravnava terapevta, ki pomaga bolniku s kongnitivno vedenjsko terapijo, da identificira in spremeni destruktivne miselne vzorce, ki imajo negativne vplive na obnašanje in čustva.

 

 

Vsi imamo možnost, da z učinkovitimi prijemi pozitivnega mišljenja, pripeljemo več sreče, pozitivnosti in veselja v naša življenja, dvignemo svoj IQ, pomladimo naše možgane in se z lahkoto učimo novih spretnosti v življenju.

 

”Just do it”.

 

Dodaj odgovor