Posted on Leave a comment

Strah me je


Česa vas je najbolj strah?

* Obsojanja.
*
Da bi se zredili.
*
Neuspeha.
*
Da bi nekaj izgubili.
*
Sprejetja napačne odločitve.
*
Da bi zboleli.


Vas je strah priznati, da vas je strah?

To ni nič nenavadnega, saj imamo od nekod vgrajeno prepričanje, da je sramotno, če nas je strah. »Reva. Reva. Ti si pa reva,« smo se zmerjali, ko smo bili otroci.

Še danes, ko se nam oglasi strah, se tako začnemo pri priči boriti proti njemu. Ga odganjati…

Nima smisla. To nam jemlje energijo. Našo dragoceno ustvarjalno energijo.

Kako torej obvladamo strah in ga obrnemo v našo moč?

Sprejmemo strah – lahko si rečemo: »Vse je ok. Nič ni narobe z nami. Vse nas je občasno strah. Nismo nič slabši, če nas je strah. Tudi na nižji duhovni stopnji nismo.«

Zberemo pogum, da strah sprejmemo in ostanemo nekaj trenutkov z njim. Opazujemo, kaj se zgodi. Bodimo pozorni na sporočilo, ki nam ga strah prinaša. V njem se skriva pot do naše transformacije. Pot do tega, da nas strah ne blokira pri ustvarjanju naših sanj. To je ključno!

Zapišemo strahove – ko na papir prenesemo naše misli, dobimo nanje pogled z distance. Lažje si uredimo misli in spregledamo ali gre za utemeljen ali neutemeljen strah. Lahko gremo naprej in zapišemo možne posledice, če bi se naš strah uresničil. Če so razlogi za strah tehtni, si razdelajmo rešitve, ki bodo preprečile uresničenje posledic.

Vpeljemo zdravo dnevno rutino – dovolj spanja, gibanje, zdrava hrana, prijetne aktivnosti, druženje z družino in prijatelji, sproščanje so blagodejne aktivnosti, ki nas bodo naredile bolj zadovoljne in vaši možgani bodo imeli manj priložnosti za črne misli.

Zavestno ustvarjajmo pozitivne misli in besede – pogosto se vprašajmo: kaj želim zdaj ustvariti: strah, neugodje ali srečo, ljubezen, zdravje? Kaj imamo radi? Vse je stvar perspektive: kam želimo, da je naša energija usmerjena. Kar damo v naš fokus, zraste, se poveča. Postavimo si največjo vizijo o nas.

Manj spremljajmo poročila, zavestno se izogibajmo negativnih vsebin – raje si oglejmo kakšen bolj pozitiven film, kot npr.: Green beautiful, What the bleep do we know, The secret, Birth as we know it, Super size me, Hungry for change, Patch Adams…

Ustvarimo si krog pozitivnih somišljenikov – zelo priporočljivo je povezovanje s pozitivnimi prijatelji. Takšna vrsta druženja deluje zelo sproščujoče in nas napolni s pozitivizmom.

Zamenjajmo perspektivo – če se znajdemo v situaciji, ko nam ni udobno, ko se začne oglašati strah, poskusimo narediti korak nazaj in se vprašajmo: kaj se je zgodilo? Postanimo opazovalec, kar nam pomaga, da na situacijo pogledamo iz druge perspektive.

Bodimo ustvarjalni – čustveno blokado kot je strah lahko odlično razbijemo s kreativnostjo. Bolje je, če energijo usmerimo na projekte, kot na težave. Lahko rišrmo, kiparimo, šivamo, oblikujmo nakit, bobnamo…

Smejmo se in se igrajmo – nekako imamo tendenco, da se vse manj smejimo. Poskusimo se jemati malo manj resno. Se želimo igrati? Naredimo to! Naučimo se zopet igrati. Zabavajmo se za zabavo. Brez tekme, obsojanja, samo čista kreativna zabava.

Afirmacije – zapišimo si svoje afirmacije in izdelajmo svoje afirmacijske karte. Pomagajo nam k večanju pozitivnosti in naravnajo ter popestrijo dan. Najdejo se pa tudi v kakšni knjigarni ali na internetu.

Globoko dihanje – zagotovi nam dodatno podporo iz Univerzuma. Lahko si predstavljamo, kako svetloba in ljubezen polnita vsako našo celico. To je naš najmočnejši stik s Tukaj in Zdaj.

Vizualizacija in postavljanje ciljev – razvijmo navado, da vsako jutro vizualiziramo pozitivno svoj dan. Vendar ne nadzirajmo tega. Preprosto pošljimo v vesolje in sledimo poti, ki se nam odpira.

 Veseli bomo, če boste z našo skupnostjo delili vaše modrosti in izkušnje na Facebook strani:

Kakšni so vaši največji strahovi?

 

Kakšne metode so vam najljubše za uspešno spoprijemanje s svojimi strahovi?

 

Vam je strah že kdaj dal tudi kakšno sporočilo – kaj je bilo?
Dodaj odgovor