Posted on Leave a comment

Največ kalcija ni v mleku, temveč… +Recept za sladko kalcijevo bombo.

Ali veste, katero živilo vsebuje največ kalcija?

Ste najprej pomislili na tako opevano mleko?

Presenečeni boste, kot sem bila jaz, ko sem prvič brala knjigo Resnice in zmote o osteoporozi.

  Ca v mg/100g Mg v mg/100g
Mak 1460 347
Sezam 783 44
Koprive 713 157
Mandlji 252 44
Lešniki 226 140
Amarant 214 18
Vrtna kreša 214 376
Ohrovt 212 420
Soja 200 275
Lan 198
suhe fige 193 129
Peteršilj 179 50
Regrat 168 14
Rukola 160
Pistacije 136 10
Drobnjak 129 13
Čičerika 124 30
Jogurt (3,5% m.m) 120 31
Kravje mleko 120 12
itd.    

 

Kalcij in magnezij sta najboljši par

Da se lahko kalcij uspešno naloži v kosti, mora živilo vsebovati tudi magnezij. Hkrati magnezij ščiti mehka tkiva pred anorganskim kalcijem, aktivira osteoblate in vitamin D, pomaga proti stresu, preprečuje srčno kap, skrbi za pravilno delovanje srca in ožilja, mišic, živčevja,… in deluje celo kot antioksidant. Pomembno je razmerje med magnezijem in kalcijem, ki mora biti 1:2.

Zadostne količine magnezija in kalcija nas ščitita pred številnimi težavami in boleznimi:

  • sta najpomembnejša minerala za tvorbo kostne in zobne mase
  • skrbita, da se živčni impulzi prevedejo v mišično aktivnost
  • imata pomembno vlogo proti strjevanju krvi
  • sproščata izločanje hormonov
  • usmerjata aktivnost encimov in prehod hranil v celice in iz njih
  • zavirata vnetne procese
  • delujeta antialergijsko
  • pomagata pri urejanju krvnega pritiska
  • znižujeta holesterol
  • ščita pred rakom na črevesju…

 Vir pomembnejši od količine
Resorbcija kalcija je odvisna od vrste živila, v katerem se nahaja in ne toliko od količine kalcija.  Nekatera živila vsebujejo tudi zaviralne snovi, kot so oksalna in fitinska kislina, tanini, celuloza, ti pa preprečujejo, da bi telo kalcij optimalno izkoristilo.
Odlična rešitev za dobro zalogo kalcija so tudi zelenjavni sokovi (
želim brezplačen sokovnik), saj telo lahko hitro in preprosto vsrka hranilne snovi.

Najbolj bogati viri zdravega, organsko vezanega kalcija:

  • zelenolistna zelenjava,
  • sadje
  • stročnice
  • brokoli,
  • ohrovt,
  • brstični ohrovt,
  • zelje,
  • por
  • agrumi,
  • marelice,
  • grozdje,
  • jabolka,
  • hruške
  • suho sadje…

Če pa si pripravite to okusno sladico, boste le mrmrali od užitka, medtem ko se bodo polnile zaloge kalcija v vašem telesu.

Sladka kalcijeva bombica
1/3 mletega maka
1/3 namočenih suhih nežveplanih marelic
1/3 naribanega korenčka (lahko je tudi pulpa, ki nastane ob sočenju)

Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku, da dobimo homogeno maso. Po podlogi potresemo še malo zmletega maka na katerem oblikujemo klobaso, ki jo damo za pol ure v zamrzovalno skrinjo in jo nato narežemo na pol centimetrske rezine. Sladico hranimo v hladilniku.

 

Povzeto iz knjige Resnice in zmote o osteoporozi, kjer si lahko preberete več nasvetov, kako si ohraniti močne kosti.

Dodaj odgovor