Ali veste, katero živilo vsebuje največ kalcija?
Ste najprej pomislili na tako opevano mleko?
Presenečeni boste, kot sem bila jaz, ko sem prvič brala knjigo Resnice in zmote o osteoporozi.
Ca v mg/100g | Mg v mg/100g | |
Mak | 1460 | 347 |
Sezam | 783 | 44 |
Koprive | 713 | 157 |
Mandlji | 252 | 44 |
Lešniki | 226 | 140 |
Amarant | 214 | 18 |
Vrtna kreša | 214 | 376 |
Ohrovt | 212 | 420 |
Soja | 200 | 275 |
Lan | 198 | – |
suhe fige | 193 | 129 |
Peteršilj | 179 | 50 |
Regrat | 168 | 14 |
Rukola | 160 | – |
Pistacije | 136 | 10 |
Drobnjak | 129 | 13 |
Čičerika | 124 | 30 |
Jogurt (3,5% m.m) | 120 | 31 |
Kravje mleko | 120 | 12 |
itd. |
Kalcij in magnezij sta najboljši par
Da se lahko kalcij uspešno naloži v kosti, mora živilo vsebovati tudi magnezij. Hkrati magnezij ščiti mehka tkiva pred anorganskim kalcijem, aktivira osteoblate in vitamin D, pomaga proti stresu, preprečuje srčno kap, skrbi za pravilno delovanje srca in ožilja, mišic, živčevja,… in deluje celo kot antioksidant. Pomembno je razmerje med magnezijem in kalcijem, ki mora biti 1:2.
Zadostne količine magnezija in kalcija nas ščitita pred številnimi težavami in boleznimi:
- sta najpomembnejša minerala za tvorbo kostne in zobne mase
- skrbita, da se živčni impulzi prevedejo v mišično aktivnost
- imata pomembno vlogo proti strjevanju krvi
- sproščata izločanje hormonov
- usmerjata aktivnost encimov in prehod hranil v celice in iz njih
- zavirata vnetne procese
- delujeta antialergijsko
- pomagata pri urejanju krvnega pritiska
- znižujeta holesterol
- ščita pred rakom na črevesju…
Vir pomembnejši od količine
Resorbcija kalcija je odvisna od vrste živila, v katerem se nahaja in ne toliko od količine kalcija. Nekatera živila vsebujejo tudi zaviralne snovi, kot so oksalna in fitinska kislina, tanini, celuloza, ti pa preprečujejo, da bi telo kalcij optimalno izkoristilo.
Odlična rešitev za dobro zalogo kalcija so tudi zelenjavni sokovi (želim brezplačen sokovnik), saj telo lahko hitro in preprosto vsrka hranilne snovi.
Najbolj bogati viri zdravega, organsko vezanega kalcija:
- zelenolistna zelenjava,
- sadje
- stročnice
- brokoli,
- ohrovt,
- brstični ohrovt,
- zelje,
- por
- agrumi,
- marelice,
- grozdje,
- jabolka,
- hruške
- suho sadje…
Če pa si pripravite to okusno sladico, boste le mrmrali od užitka, medtem ko se bodo polnile zaloge kalcija v vašem telesu.
Sladka kalcijeva bombica
1/3 mletega maka
1/3 namočenih suhih nežveplanih marelic
1/3 naribanega korenčka (lahko je tudi pulpa, ki nastane ob sočenju)
Vse skupaj zmeljemo v multipraktiku, da dobimo homogeno maso. Po podlogi potresemo še malo zmletega maka na katerem oblikujemo klobaso, ki jo damo za pol ure v zamrzovalno skrinjo in jo nato narežemo na pol centimetrske rezine. Sladico hranimo v hladilniku.
Povzeto iz knjige Resnice in zmote o osteoporozi, kjer si lahko preberete več nasvetov, kako si ohraniti močne kosti.