Posted on

Malinina kremasta sladica

V nedeljo sem razmišljala, s čim naj pocrkljam svojo prijateljico Almo, s katero sva se spoznali na Ekolife izzivu 3 leta nazaj, kjer je bila ena od srečnih izbrank, ki se je odločila svoje življenje prevzeti v svoje roke.

Vesela sem, da sva se spoznali, saj sem tudi jaz od nje dobila veliko znanja. Pravzaprav sva se obe na nekem področju začeli prebujati in obe sva morali globoko zakorakati ven iz cone udobja in premagati vse svoje strahove.

Alma res obvlada djotiš in tukaj ona meni svetuje, da lažje izkoristim svoje potenciale, da vem katero obdobje je koristno za katere priložnosti. Pravzaprav je bila Alma tista, ki me je malo stisnila tudi za moji knjigi, saj mi je lani konec leta povedala, da imam še dva meseca podprto, da dokončam svoji knjigi. To me je sililo naprej, saj sem vedela, če ju takrat ne dokončam, se bo zgodba kar vlekla in vlekla.
Djotiš me je prepričal, ko sem videla, kako se je življenje za nazaj odvijalo točno po postavitvi planetov, kdaj sem imela izzive, ki mi jih je iz karte prebrala.

No, zdaj pa k sladici, ob kateri ja Alma glasno momljala: “ mmmmm, kako je dobro…”

Količino sestavin bom povedala približno, ker ko sama kreiram res delam po občutku, potem pa vidim koliko kozarcev rabim 🙂 .

Sladica je narejena iz treh plasti, zato pripravimo vsako posebej, jih damo v svoje posodice in ko so vse tri pripravljene, se lotimo kreiranja kozarca.

Sestavine in priprava:
1. plast:
– 200g indijskih oreščkov, ki jih obvezno namočimo vsaj za dve uri v vročo vodo
– ½ pomarančnega soka
– 1/2 limoninega soka
– 1,3 dcl riževega mleka
– 2 jušni žlici medu (lahko ga nadomestimo z javorjevim ali agavinim sirupom)
– ščep soli

Zmiksamo v blenderju, da dobimo kremasto teksturo. Damo v skodelico in pripravimo 2. plast.

2. plast:
– 60g lešnikov
– sok pomaranče (pribl ¼)

Zmiksamo suhe lešnike čisto na drobno. Lahko uporabimo tudi kupljene zmlete lešnike.
Lešnike namočimo s pomarančnim sokom, tako da so rahlo namočeni (nastane bolj pocasta zmes).

3. plast:
– pribl pol vrečke zmrznjenih malin (250g)
– 7 medjol datljev (iz Hoferja). Če boste dali običajne, jih dajte malo več in jih namočite v vodi za vsaj eno uro, da bodo bolj sočni
– kakšna žlica vode, da se bo vse skupaj lažje zblendalo.

Maline in datlje skupaj zblendamo, vmes dodajamo malenkost vode, da dobimo gosto kremasto zmes, podobno sladoledu.

Vzamemo 3 kozarce oz več, če ste naredili večjo količino.
Najprej dodamo pribl 2 veliki žlici 1.plasti, nato damo z rokami malce 2.plasti, nato dodamo 3.plast. Bodimo pozorni, da se vsaka plast stika s kozarcem, da se bodo od zunaj videle vse tri plasti.
Nato ponovimo še enkrat, na koncu pa zaključimo s 1. plastjo, z indijskimi oreščki, ki naredi sladico res božansko. Na vrh položimo še nekaj malin.
Kozarce postavimo v hladilnik, da se sladica ohladi, potem pa z njo razveselimo tiste, ki bi jih radi pocrkljali.