Posted on Leave a comment

Jagodna presna torta

Jaz običajno delam torte bolj za rojstne dneve, sicer pa raje delam kakšne bolj enostavne sladice. In ker je imel moj dragi ta teden rojstni dan, sem skreirala čisto novo presno torto. Morala sem izbrati le še sadje, ki bo prevladovalo v torti.
Ker sem jagode srečala skoraj za vsakim ovinkom, sem se odločila za jagodno torto. Ker naše vrtne še niso dovolj zrele, sem jih kupila na eko tržnici in najmlajša Shima jih je že med potjo pospravljala eno za drugo.

Odločila sem se, da bo malce višja kot ponavadi in da bo spominjala na skutino torto.

Sestavine:
1. Podloga:
– 200g oreškov makadamije
– 30 datljev (namočenih za dve uri)
– 2 JŽ surovega kakava Ekolife natura
Vse skupaj zmiksamo v multipraktiku, da dobimo lepljivo zmes, ki jo razporedimo po dnu okroglega pekača. Postavimo ga v hladilnik, medtem pa pripravimo naslednjo plast

2. Bela plast:
– 250g namočenih indijskih oreščkov (pribl. 2 uri)
– 4 JŽ kakavovega masla Ekolife natura (stopimo nad paro)
– 1 JŽ limoninega soka
– 1/2 pesti mandljev (namočenih čez noč)
– 1/2 skodelice datljev
– voda (približno 1/4 do 1/2 skodelice)
Najprej zmiksamo v močnem blenderju mandlje, datlje in dodamo toliko vode (1/4 do 1/2 skodelice), da dobimo gladko gosto zmes.
Nato dodamo v blender indijske oreščke in limonin sok. Ponovno zmiksamo. Na koncu dodamo še stopljeno kakavovo maslo. Zopet zmiksamo. Dobimo gosto kremo, katero polovico razporedimo po spodnji plasti torte, drugo polovico pa stresemo v posodico in jo shranimo za kasneje. Torto postavimo v zamrzovalnik za 20 min, medtem pripravimo jagodno plast.

3. Jagodna plast:
– 1/2 kg jagod
– 1/2 skodelice datljev
– sok 1 limone in ene pomaranče (da dobimo skupaj 2 dcl soka)
– 1 dcl vode + 1 ČŽ agar agar
– 1/2 čž kardamoma
– 1/2 čž cimeta
Zavremo 1 dcl vode, vanj damo agar agar in pustimo da rahlo vre 5 min.(vmes večkrat premešamo). V blenderju zmiksamo datlje, sok limone in pomaranče v gladko datljevo pasto. V multipraktik damo jagode, datljevo pasto, cimet in kardamom, ter agar agar z vodo, ki je 5 min vrela na štedilniku.
Vse skupaj zmiksamo, da dobimo gladko zmes, ki jo počasi in previdno zlijemo na skutino plast. Torto damo zopet v zamrzovalnik za 30 min, da se ta plast strdi, na koncu namažemo še preostanek belega nadeva.
4. Posip:
– skozi cedilo potresemo še malo surovega kakava v prahu Ekolife natura, ter razrežemo še cele jagode na polovico za okras.
Torto dobro ohladimo, lahko jo pustimo v skrinji pribl 2-3 ure, nato jo damo v hladilnik.

Namig: Če si želimo olajšati pripravo torte, lahko na tortno podlogo damo najprej vse jagodno maso in na njo vso belo maso.
Če želimo narediti večjo torto (pravokotni model), naredimo drugo in tretjo plast dvojno, prve pa bo dovolj.

Sestavine Ekolife natura lahko dobite na www.ekolife.si.

Dober tek,

Tajča

Dodaj odgovor