Posted on

Se zavedamo, kje jemo? | 26. teden

Koliko obrokov na teden jeste, kjerkoli drugje kot doma?
Strinjam se z mislijo, da se vsaka najbolj revna gospodinja, ki kuha sama, prehranjuje bolj zdravo kot najbolj premožen poslovnež, ki se prehranjuje v restavracijah. Pa naj gre to za menzo (v kateri je hrana še posebej nekvalitetna) ali prestižno restavracijo.

Povsod  uporabljajo najcenejše izdelke, zato morajo jed tudi bolj začiniti in soliti, saj je le ta bolj brez okusa, zato uporabljajo ojačevalce okusa. Maščoba, ki jo uporabljajo, pa je vse prej kot zdrava.  Poleg tega so lahko v današnjem obroku uporabljeni ostanki hrane od preteklega dne. Marsikaj zamešajo iz vrečke, saj je to zopet ceneje in predvsem hitreje, jedi so največkrat pripravljene v naprej in tik pred postrežbo pogrete v mikrovalovni pečici, kar delajo tudi v boljših restavracijah. Če ne verjamete, jih, predno naročite, vprašajte, če bo jed pogreta v mikrovalovni oz. jasno povejte, da ne želite, da se pri vaših jedeh uporablja mikrovalovna pečica.  Kot zanimivost o mikrovalovni pečici lahko omenim zanimivo raziskavo, ki sem jo našla na strani www.zazdravje.si . Torej, v Angliji so opravili zelo zanimivo raziskavo z mačkami. Poskusne živali so lahko izbirale med različnimi vrstami hrane in vodo. Vendar so raziskovalci vso hrano in vodo pred hranjenjem na kratko, za deset sekund, pogreli v mikrovalovni pečici. Rezultati raziskave so bili šokantni, saj so vse živali po treh tednih poginile zaradi podhranjenosti, čeprav so se ves čas prenajedale. Celoten, zelo zanimiv članek, si lahko preberete na http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=289.

Res je, da je lahko hrana, ki jo jemo v restavraciji, cenovno ugodna. Predstavlja nam udobno in hitro rešitev za potešitev lakote, vendar nas lahko taki obroki dolgoročno zelo drago stanejo. Skupina raziskovalcev na singapurski medicinski fakulteti Duke-NUS je ugotovila, da že en obrok v restavraciji na teden povečuje tveganje za razvoj visokega tlaka kar za 6 odstotkov. In koliko obrokov na teden si vi privoščite v restavraciji?

Nezanemarljiva je tudi energija, s katero kuhar pripravlja hrano. Kakšne volje je tistega dne, ali morda preživlja osebnostne težave ali druge življenjske preizkušnje, ki jih bo kot začimbo dodal v vašo jed.

Vse zgoraj omenjeno je za naše zdravje zelo škodljivo in s takim obrokom v svoje telo zagotovo ne vnesemo dovolj hranljivih snovi, temveč lahko s takim kaloričnim obrokom tudi precej zakisamo svoje telo. Najslabše od vsega pa je, da ga v resnici ne boste nahranili z mikrohranili, zaradi katerih vam je sploh dalo signal, da je lačno.

In zakaj tudi najbolj revna gospodinja je bolje? V jed, ki jo bo jedla njena družina in tudi sama, zagotovo ne bo dala ojačevalcev okusa ter umetnih arom in tudi ne bo uporabljala sestavin in sredstev, za katere ve, da niso zdravi (koliko zdravo bo kuhala, je seveda odvisno tudi od njene ozaveščenosti), zagotovo ji tudi ne bo vseeno, kaj bodo dali v usta.

Rešitev za bolj zdravo prehranjevanje je, da si hrano prinesemo s seboj. Jaz se v službo vedno odpravim s cekarčkom. Notri je vedno voda, zajtrk, saj mi zjutraj, ko je toliko opravil z otroki in pripravami, ne uspe jesti v miru, zato si zajtrk raje privoščim v miru, ko so otroci že v šoli, kakšen liter zelenega smoothieja, in če sem dalj časa od doma, tudi solata (zabelo imam posebej). Tako oborožena niti ne pomislim, da bi morala kam na malico. Ko pridem domov, pa za vse skupaj pripravim kakšen enostaven, zdrav obrok.

Zelo pomembno je tudi, da med hranjenjem ne beremo (čeprav priznam, da je to zelo mamljivo) ter ne gledamo televizije ali brskamo po računalniku, saj se takrat spoh ne zavedamo, kaj jemo, kako jemo in mimogrede pojemo preveč. Tako se tudi hrana začne kasneje in slabše prebavljati. Če si za malico ali katerikoli obrok vzamemo čas, se umaknemo za jedilno mizo, ali če je le mogoče, v naravo, se v mislih zahvalimo za dobrote pred seboj, se bo s tem mini obredom v naših ustih začela nabirati slina in prebava se bo res lahko začela že v ustih. Če smo z mislimi pri hrani, lahko okušamo različne okuse in hrano dobro prežvečimo. Seveda se moramo zavedati, da je to za naše zdravje res koristno in zelo pomembno.

Hvaležnost je še vedno vrlina, ki je mnogi ne uporabljajo, ima pa resnično velik vpliv v našem življenju. Ne le pri hrani, na vseh področjih.

Torej predlagam, da si vsaj en teden nosite hrano s seboj v službo in opazujete svoje počutje. Naj vas opozorim, da je najbolje, da si vse kar boste potrebovali za pripravo obrokov, pripravite že zvečer, torej morate vse skupaj vnaprej načrtovati. Marsikomu se bo to zdelo preveč naporno, vendar, ko se navadiš, ti vse skupaj postane rutina. Ne pozabite, vaše zdravje je neprecenljivo, zato se splača vsaj poskusiti. Vaše dobro počutje pa vam bo dalo vedeti, da ste na pravi poti. Ne obremenjujte se s tem, kaj bodo drugi rekli. Ravno zaradi tega stavka si ljudje ne upajo živeti življenja tako, kot čutijo. Če sem jaz zaradi mojih navad bolj zdrava in se odlično počutim, me prav malo briga, kaj bodo drugi rekli. Raje sem čudna, a vendar zdrava. Lahko pa seveda izberte, da ste normalni in hkrati bolni kot večina ljudi, ki jih muči vsaj kakšna težava.

Želim vam čudovit, kuharsko obarvan teden,

Vaša Tajča