Posted on

Kako zelo strupeni in nevarni so navadni vložki in tamponi

vložkiIz kakšnih materialov bi morali biti tamponi/vložki, da bi bili zares varni in zdravi za uporabo?
Zame so varni le vložki in tamponi Masmi, narejeni 100% iz ekološkega bombaža. Veliko žensk danes misli, da kupuje naravne vložke, ker na vložkih piše naravno ali občutek bombaža, vendar v teh vložkih ni niti 1% bombaža. Priporočam majhen test. Prižgite zgornji sloj vložka, ki je v stiku s kožo, z vžigalnikom. Če se bo vložek začel topiti kot plastika, potem veste, kaj je lahko razlog vaginalnih vnetij. V kolikor se vložek le osmodi, boste videle, da gre za bombaž. Zakaj ekološki bombaž? Ker je običajen bombaž takoj za kavo najbolj prepreden s pesticidi in herbicidi. Zakaj so običajni tamponi lahko škodljivi? Običajni tamponi vsebujejo dve zdravju zelo škodljivi in nevarni sestavini.

Dioksin: Je toksična in karcinogena kemikalija, ki nastane pri postopku beljenja s klorom. Lahko povzroči resne zdravstvene težave, saj lahko poškoduje reproduktivni sistem. Povezujejo ga z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora (fibromialgija), če omenimo le nekatere. Možne posledice so odvisne od stopnje izpostavljenosti dioksinu. Dokazano je namreč, da ne obstaja varna raven dioksina. Raven dioksina, absorbirana v ženskah (v maščobnem tkivu, jetrih, mleku), ki redno uporabljajo tampone (4 do 5 na dan med menstruacijo, 5 do 6 dni na mesec), je po 38 letih menstruacije v telesu precej večja kot je sprejemljivo s strani okoljevarstvenega zavoda.

Viskoza ali rajon: Ta naredi tampon nevarnejši, saj gre za supervpojno jedro. Ostra vlakna rajona, ki se prilepijo na vaginalno steno (običajno tamponi nimajo varovalnega ovoja, ki preprečuje lepljenje vlaken), lahko ustvarijo ranice, skozi katere dioksin prehaja v telo in povzroči celo sindrom toksičnega šoka (TSS).

Ta sindrom je posledica bakterijske okužbe, do katere lahko pride pri uporabi nekaterih supervpojnih tamponov, zlasti če jih uporabljate dlje, kot je priporočeno. Bakterije (nekateri soji stafilokoka in streptokoka) se lahko v tamponu razmnožijo, vstopijo v telo skozi notranjost vagine, nato pa v krvnem obtoku sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročijo zelo resne bolezni in včasih celo ogrozijo življenje.
ekološki tamponobičajen tamponSimptomi sindroma toksičnega šoka so visoka telesna temperatura, bruhanje ali driska, hude bolečine v mišicah, huda slabost, omotičnost in izpuščaji, podobni sončnim opeklinam. Če med uporabo tamponov opazite katerega koli od teh simptomov, tampon nemudoma odstranite in poiščite zdravniško pomoč. Zopet lahko opravite test. Namočite tampon, ki ga običajno uporabljate v kozarec z vodo. Pustite ga eno uro v vodi in poglejte koliko delcev tampona prosto plava po kozarcu. Vsi te delci lahko ostanejo znotraj vas. Če v kozarec namočite tampon, ki je 100% narejen iz ekološkega bombaža, ne boste v vodi opazili nobenih delcev (leva slika), pri običajnem tamponu (desna slika) pa v vodi plava ogromno vlaken in vsa ta vlakna ostanejo v nožnici.

Kakšni so znaki vnetja zaradi kemikalij vložkov/tamponov …
Veliko žensk se je že obrnilo na nas, saj zelo pogosto svetujemo z nasveti, kako naravno rešiti vnetja. Večina ima neprijeten občutek srbenja, vnetja, rdečice, povečanega izcedka in neprijetnega vonja na intimnih delih. V kolikor je do vnetja prišlo zaradi vložkov, lahko odpravo vnetja pozdravi že menjava plastičnih vložkov in tamponov za ekološke. Pri najbolj oglaševanih plastičnih vložkih, koža pri stiku s takim vložkom ne diha in ustvarijo se ustrezni pogoji za rast glivic (vlažno in toplo okolje). Pojavi se potreba po uporabi dnevnih ščitnikov perila, ki pa so zopet plastični in nas zapeljejo v začarani krog.

Bi lahko povedali kaj o glivičnih vnetjih? O tem, zakaj pride do vnetja, kako ga lahko preprečimo, naravno zdravljenje …
Vedno več žensk trpi zaradi vaginalnih vnetij, ki so posledica jemanja antibiotikov, kortikosteroidov in oralne hormonske kontracepcije, ki uničuje črevesno floro in omogoča kvasovkam, da se razširjajo po sluznicah, prav tako pa k temu pripomorejo tudi močno odišavljena kozmetična sredstva in robčki za intimno  nego, ter tesna oblačila iz umetnih materialov. Vaginalna vnetja zelo pogosto povzroča tudi glivica Candida Albicans. Ko se poruši ravnovesje vaginalne flore, se razmnožijo škodljivi mikroorganizmi, kar privede do vnetij. Kadar imamo vaginalno vnetje, priporočam, da se popolnoma odpovemo sladkorju, ki  predstavlja hrano glivicam. Priporočam jemanje probiotikov Saccharomyces Boulardii (Ekolife natura), ki so pakirani v posebnih DR HPMC kapsulah, ki se razgradijo šele v tankem črevesju in ne že v želodcu, kot pri drugih kapsulah. S probiotiki boste zmanjšale možnost za razvoj alergij, ter okrepile imunski sistem. Odlično naravno zdravljenje predstavljajo sedeče kopeli z glino za kopeli Ekoclay. 200g glinenega prahu stresemo v 5 l tople vode, v katero se usedemo za 12 minut. Kopel ponavljamo vsak dan, dokler vnetje ne mine. Glina ima naravno inteligenco in bo iz telesa posrkala vnetje. Če je vnetje prisotno dalj časa, bo tudi glina potrebovala dalj časa, da ga odpravi. Po kopeli se lahko namažete z mešanico naravnega olja ali kokosovega masla in eteričnim oljem čajevca (npr na dlan si damo čajno žlično kokosovega masla ali olja, dodamo 1-2 kapljici čajevca, dobro zmešamo v dlani in se namažemo po intimnem delu). Uporabljajmo bombažno spodnje perilo in dnevne ščitnike iz ekološkega bombaža Masmi.

Kaj je po vašem mnenju bolj priporočljivo: naravni vložki ali naravni tamponi? Kaj je za žensko telo bolj sprejemljivo?
Če se uporablja res ekološke 100% bombažne izdelke, potem naj si vsaka ženska izbere to, kar najbolj ustreza njenemu načinu življenja. Jaz kombiniram vložke, tampone ter menstrualno skodelico, odvisno od aktivnosti in razpoloženja.

Je tampone varno uporabjati med spanjem, recimo čez noč?
Tampone je nujno zamenjati po 6-ih do 8-ih urah. Govorim seveda o ekoloških tamponih, običajni tamponi so škodljivi že ko si jih vstavimo v nožnico. Če spimo dalj časa, bolj priporočam vložke ali pa menstrualno skodelico, ki jo je potrebno menjati najkasneje v 12-ih urah.

Kakšne snovi se navadno nahajajo v tamponih/vložkih? Kako nevarne so za zdravje žensk? Hormonske motnje, vpliv na plodnost?
Kar se tamponov tiče sem že razložila, pri vložkih pa so največje težave v plastiki, superabsorbentih, ki kri spremenijo v gel, dioksinu, ki nastane zaradi beljenja bombaža. Tudi celuloza ni najboljša izbira, saj visa ph sluznice, s čimer se poveča možnost vnetij in alregij. Običajni tamponi so res zelo nevarni, zato jih popolnoma odsvetujem. Kot sem že zgoraj opisala, vplivajo zaradi škodljivih sestavin tudi na plodnost.

So ekološki tamponi ravno tako vpojni ?
Ekološki tamponi so narejeni 100% iz ekološkega bombaža, ki je beljen s kisikom in ne z dioksinom. Na pogled izgledajo popolnoma enako, so pa malenkost manj vpojni, zato priporočam vsem, ki uporabljate običajne tampone normal, da pri ekoloških izberejo super. Če uporabljate super, izberite ekološke super plus. Vsekakor pa priporočam pri uporabi tamponov tudi uporabo dnevnih ščitnikov perila, da se lahko počutimo popolnoma varno.

IMG_0629Med ženskami so popularni tudi odišavljeni vložki? Kako varni so v resnici?
Nobeni odišavljeni vložki niso  primerni za intimno nego. V parfumih, ki so označeni tudi z besedo »fragrance« , se lahko skriva skoraj 200 različnih sestavin, od katerih so mnoge strupene in rakotvorne. Klinične raziskave dokazujejo, da dišave napadajo centralni živčni sistem, povzročajo poleg glavobola, vrtoglavice, kašlja, nadražene kože tudi depresijo, hiperaktivnost in razdraženost. V kolikor bomo primerno skrbeli za svojo intimno nego, ne bomo potrebovale nobenih umetnih dišav.

Kaj pa nega? Kakšna bi bila pravilna, naravna intimna nega? Ženske morda pretiravajo z dišečimi mili in penečimi geli?
Ženske vsekakor pretiravajo z uporabo dišečih mil. Priporočam naravno ekološko intimno milo Masmi, tam zagotovo ne boste našli škodljivih substanc ali uporabo glinenega mila, ter nošenje spodnjega perila iz naravnih materialov.

Kakšna naj bo nega v času menstruacije?
Priporočam dovolj pogosto menjavo vložkov ali tamponov, čez dan je priporočljiva uporaba naravnih intimnih robčkov in seveda umivanje s tekočo vodo ter naravnim intimnim milom.

Menstrualna skodelica lastnosti1Kakšno je vaše mnenje o menstrualni posodici?
Tudi sama uporabljam tako menstrualno skodelico, kot vložke in tampone. Namenjena je zbiranju menstrualnega toka, namesti pa se podobno kot tampon.

Pomembno je, da kupite res kvalitetno menstrualno skodelico. Jaz priporočam Masmi, ki je narejena iz medicinskega materiala, narejenega v Evropi in ne iz silikona, ki je narejen na Kitajskem in je precej trši od medicinskega materiala. Masmi skodelica je narejena iz enega kosa in nožnice popolnoma nič ne draži, držalo, s katerim potegneš skodelico ven je mehko in zelo primerno za odstranjevanje. Sama sem preizkusila Masmi in Lunette skodelico. Pri Lunette sem imela ves čas v telesu prisotnost pritiska, odstranjevala se je veliko težje in na otip je precej trša od Masmi. Tudi sama nisem verjela, da je lahko Masmi skodelica tako drugačna in prijetna v primerjavi z ostalimi. Prednost menstrualne skodelice je ta, da lahko z njo tudi spite, saj jo je potrebno zamenjati najkasneje v 12-ih urah. Menstrualna skodelica ne povzroča sindroma toksičnega šoka. Če je menstrualna skodelica pravilno vstavljena, ne pušča, je pa pri tem potrebno nekaj vaje.

Imate kakšen nasvet v času menstruacije?
V času menstruacije predvsem fizično počivajte in če je le mogoče, si vzemite nekaj časa le zase. V času krvavitve se poglobimo vase, usmerimo pozornost na svojo maternico, ki ima neverjetne sposobnosti, saj se v njej iz dveh celic razvije popolno bitje. Naj nam ne bo rojevanje otrok samoumevno. Omogočimo svojemu telesu, da se očisti in bodimo ponosne na svojo ženskost. Pustimo se crkljati, vzemimo si kakšno zanimivo knjigo in  se spočijmo, ter pripravimo na val energije, ki bo sledil po menstruaciji.