Posted on Leave a comment

Moje najljubše metode za zdravje

Nekaj let je že od tega, kar sem svoje življenje obrnila na glavo.

Pot ni bila ves čas rožnata in je imela tako padce kot vzpone.

A soočanje s porazi in neuspehi mi je najbolj olajšalo, da sem jih zavestno začela sprejemati kot učitelje….

Po vsakem padcu sem se pobrala in pot nadaljevala še močnejša in bolj samozavestna.

Vem, da se imam še veliko za naučiti in že komaj čakam.

 

Nisem popolna (niti ne bi želela biti, saj se mi zdi popolnost čisto preveč dologčasna), saj se občasno tudi pregrešim ali pocrkljam (na srečo mi moje znanje omogoča, da izbiram bolj zdrave pregrehe J). Sem samo človek, saj sem vpeta v življenje na zemlji in v vse kar realnost prinese.Čeprav vse bolj krepim svojo sposobnost, da z življenjem aktivno sodelujem in odgovorno uresničujem svoje želje ter tako izpolnjujem svoje poslanstvo: da delim svoje znanje in vam razkrijem svoje življenje, ki vas lahko navdihuje in motivira.

Ker smo že kar pošteno zakorakali v zimo in na vsakem koraku srečujem smrkajoče prijatelje, sem se odločila, da vam razkrijem nekaj osnovnih izhodišč, ki jim sama sledim, da ohranjam svoje zdravje in kondicijo. Že če se boste odločili slediti enemu ali dvema, ki vam je najbližji, vam bo pomagalo preživeti celo leto, ne le zime, brez prehlada:

1. Jem čim več svežega ekološkega sadja in zelenjave. Dopoldne mi bolj paše sadje, popoldne zelenjava.

2. Pijem veliko vode čim boljše kakovosti, vsaj 2,5-3l (vode in ne sadnih sokov, gaziranih pijač ali drugih napitkov)

3. Vsak dan preživim vsaj 30 min na svežem zraku v naravi, kjer hitro hodim ali tečem. Pomembno je, da res globoko dihamo s trebuhom in skušajmo opazovati naravo, probleme pošljemo v univerzum. (Jutri začnem skupinsko vadbo pod Rožnikom: dobimo se ob 7.30h na parkirišču pred živalskim vrtom. Pridružite se nam. Če sami nimate dovolj motivacije, pa bi radi začeli, je to idealna priložnost.)

4. Zjutraj zgodaj vstajam in naredim nekaj razteznih vaj. Dovolj je če vstanete 20 minut prej. Odličen je pozdrav soncu (joga) ali tibetanske vaje. Za tiste, ki teh vaj ne poznate, vam jih bom v kratkem predstavila.

5. Odpovedala sem se belemu sladkorju, beli moki, mleku, hidrogenizirani maščobi in beli soli. Zdrava nadomestila, ki jih uporabljam, najdete na tej povezavi.

6. Ne uživam mesa in mesnih izdelkov. Vem, da je to zelo konfliktna tema, vendar sama verjamem, da nikomur ne more koristiti, če je mrtve živali, saj s tem zaužije ogromno strahu, agresije, agonije, adrenalina, poleg vsega tega pa še koktejl rastnih hormonov, antibiotikov in pesticidov. Tudi o tej temi bom še govorila, za začetek pa si lahko pogledate, kaj o tej temi menijo Boris Cavazza, Branko Đurič, Trkaj, Rok Trkaj, Jadranka Juras, Nina Osenar… Morda vam uspe, da se vsaj za čas akcije odpoveste mesu, čisto kot preizkus, kako se boste počutili – da boste iz prve roke ugotovili, če zaznate kakšno spremembo.

7. Sproščam se. Če tega še ne počnete in želite preizkusiti, lahko začnete s 5-minutnim sproščanjem. Usedete se v miren kotiček, se udobno namestite, zaprete oči, začnete dihati globoko v trebuh (tako da gre trebuh močno noter in ven) in usmerite pozornost le na dihanje. Lahko si govorite vdih, izdih…

8. Tudi klistiranje je moja redna praksa. Še en tabu. Vendar gre za notranjo higieno. Radi poskrbimo, da smo čisti, dišeči in brezhibni od zunaj, da bi bili čisti tudi znotri, pa nam je popolnoma vseeno. Celo sramujemo se izločkov svojega telesa. A tudi te so odraz tega, kako delamo s svojim telesom in kaj vanj vnašamo. Tudi o tem bom še govorila.

9. Doma imam vedno založeno naravno domačo lekarno, za vsak primer, če nam kdaj kdaj pade odpornost in začutimo, da nam bo začelo kapljati iz nosu oz. če začutimo bolečine v grlu. V naši domači lekarni tako nikoli ne sme manjkati:

– olje divjega origana, ki resnično deluje v trenutku. Primeren je za prehlade, boleče grlo, bronhitise, pljučnice, gripo, kandido, uroinfekte,…

– olje črne kumine, katerega vzamem vsako jutro 1 čajno žličko. Deluje kot inšpektor in pregleduje, kaj v telesu ne funkcionira in spravlja organizem v ravnovesje. Uporablja se jo pri težavah z dihali, vključno z astmo, bronhitisom in oslovskim kašljem. Odpravlja težave povišanega holesterola in krvnega tlaka, izboljšuje prebavo ter blagodejno vpliva na delovanje živčnega sistema. Krepi delovanje imunskega sistema, upočasnuje razmnoževanje rakavih celic, lajša težave pri luskavici, kalergijah, aknah,…

– Sanatos med: lipov med z dodatkom akacije, lucerne, boraga in 100% eteričnih olj pomaranče, evkaliptusa, izopa, limone, mete, poprove mete in materine dušice ( timijan). Je zelo prijetnega okusa in primeren tudi za otroke. Uporabljamo ga pri zimskih tegobah – prehladih, anginah, vnetem grlu ali preprosto kot preventiva pred obolenji.

To so napotki, ki se jih držimo jaz in moja družina. Upam, da vam prav pridejo. Več kot jih boste uspeli vnesti v svoje življenje, bolj boste zdravi in polni energije.

Kakšne pa so vaše izkušnje, triki, smernice, ki se jih držite za ohranjanje zdravja?
Imate kakšne izkušnje z nasveti, ki vam niso dobro deli oziroma ste opazili, da vam škodijo?
Kaj vas najvolj ovira, da ne uspete dobrih metod spraviti v svojo vsakodnevno prakso?
Veselim se vaših izkušenj, ki jih lahko delite z mano na naši Facebook strani, kjer lahko tudi poklepetamo.

Lep in zdrav začetek tedna,
Vaša Tajča

P.S.
Vse udeležence akcije bomo nagradili s 15-odstotnim popustom v spletni trgovini Ekolife. Zdaj je idealen čas, da (si) podarite darilo, s pozitivnim prispevkom na zdravje in srečo vas ali vaših najdražjih.

Za souresničenje projekta so poskrbeli tudi naši partnerji, ki vsem sodelujočim pri akciji prav tako zagotavljajo dodatne popuste:
1001 dar
Koala sport
Fizioterapija Bole
Janitra
Prema
Kalček
Trgo in sadje
Zavarovalnica Tilia
Vitacenter
DG 69
Lectus
Lisa

Dodaj odgovor