Posted on

Se zavedamo kako se hranimo? 11.teden

Danes bomo o tem, kako se hranimo, pogledali iz drugega zornega kota. Večina ob besedi hrana, pomisli dejansko na hrano, ki jo vnesemo v telo skozi usta. O tej temi smo nekaj že povedali in precej še bomo, zelo pomembno pa se mi zdi, da pogledamo, na kakšen način se naše telo še hrani.

Marsikomu je znano, da v telo prehajajo tudi snovi, ki jih namažemo na kožo. Kako bi sicer lahko razložili delovanje nikotinskih, protibolečinskih in celo antibiotičnih obliževMoje mnenje je, da bi na kožo morali dajati le, kar bi lahko tudi pojedli. Sama se tega držim že nekaj časa, zato uporabljam za nego kože doma narejeno kremo iz kakavovega, karitejevega masla in kvalitetnega hladno stisnjenega olja (olje mareličnih pešk, črne kumine, orehovo olje,…), za umivanje po telesu in glavi naravna mila iz gline, ki jih bomo kmalu ponudili tudi vam, deodorant si zamešam iz sode bikarbone in kokosovega masla,… Skratka na svoje telo ne dam ničesar, kar vsebuje sestavine, katerih ne poznam ali jih po možnosti še prebrati ne znam.
Pa se  zavedamo, da z uporabo konvencionalne kozmetike vnašamo v svoje telo ogromno količino toksinov? Marsikatera ženska dnevno preko kože zaužije strupe iz vsaj desetih različnih kozmetičnih pripomočkov. Ne verjamete? Pa poglejmo: Zobna pasta, čistilno mleko za obraz, tonik, puder, maskara, senčila, rdečilo za ustnice, lak za nohte, odstranjevalec laka,  krema za obraz, krema za roke, losijon za telo, deodorant, anticelulitna krema, šampon za lase, sončna krema, balzam in lak za lase, barva za lase in še bi lahko naštevala.
Skozi sestavine na vseh teh izdelkih se komaj prebijemo in imajo tako zapletena imena, da se morajo pri razvozlavanju potruditi celo kemiki. Vsi ti kozmetični izdelki, vsebujejo sestavine, ki so vse prej kot naravne.
Ali veste, da je v uporabi več kot 100.000 vrst kemikalij? Kemikalije lahko povzročijo alergije, vnetja, opekline, poškodbe organov, motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem (nevrološke, vedenjske, razvojne ali reproduktivne poškodbe). Zaradi njihovega delovanja lahko nastanejo novotvorbe, razvijejo se rakasta obolenja in nastanejo genetske okvare, povzročajo neplodnost, škodijo zarodku,  povzroča razvojne nepravilnosti na testisih, prostati in zmanjšuje količino spermijev,…
Ker so obstojne (se ne razgradijo), se nalagajo v telesu (in okolju, vplivajo na živali, rastline, vodo, zrak, …), kar pomeni, da jih je slej ko prej v telesu preveč, presežek pa se kaže v obliki raka, avtoimunih, kroničnih obolenjih, glavobolih, depresijah,…
So bioakumulativne, zato se vgradijo v človeško ali živalsko telo in se prenašajo iz generacije v generacijo.

čistilaPoleg kemikalij, ki jih zaužijemo z kozmetiko, pa nahranimo naše telo še z kemikalijami, ki so v čistilih. Ali pomivalni stroj res lahko umije in spere umazano posodo le z 10-imi litri vode in pri tem odstrani popolnoma vse strupe iz tablete “3 v ena”  iz vsakega krožnika, kozarca, pribora in druge posode?
Poleg tega uporabljamo še čistila za ročno pomivanje posode, za pranje perila, mehčalec, za pečico, okna, wc, tla, osvežilci zraka,…
Raziskava, ki so jo naredili v Nemčiji je pokazala, da otroci največ toksinov zaužijejo prav iz čistil. Zavedati se moramo, da delamo svojemu telesu z uporabo konvencionalnih čistil ogromno škodo, ki pa je nepopravljiva tudi za matero Zemljo. Tudi denarnica vam bo hvaležna, če boste začeli čistiti s sodo bikarbono in alkoholnim kisom, vaš dom pa bo čist in zdrav.
Škodljive kemikalije se nahajajo ne le v kozmetiki, temveč tudi v čistilih, tekstilu, barvah, zdravilih, igračah,… Kemikalijam so še posebej izpostavljeni npr. tiskarji, ter različni obrtniki, ki delajo z laki in barvami, oziroma z močnimi vonjavami. S tem zagotovo delate ogromno škodo svojemu telesu.

Ne bi rada, da bi tudi vi izkusili to, da bi pretežni del življenja delali za denar, da ga boste nato lahko porabili, da si boste vsaj malo povrnili zdravje…
 Seznam škodljivih sestavin boste dobili, če boste v internetni iskalnik vpisali škodljive sestavine v kozmetiki ali v čistilih, priporočam pa, da se jim v celoti izognete, ter kupite ekološko kozmetiko ali čistila. Še najbolje pa bo, da si oboje iz popolnoma naravnih sestavin pripravite kar sami.

Naše telo se hrani tudi iz zraka in s sončno energijo, zato smo kadar smo na svežem zraku in soncu, tudi manj lačni, kar najlažje opazimo, poleti, na morju, ko smo ves dan v naravi.

Ker sem vedela, da bo na to temo znala kaj zanimivega povedati tudi Sanja Lončar, sem jo povprašala za mnenje. Omenila je, da je glede tega, na kakšne načine vse se naše telo hrani , spregledanih nekaj kanalov.
daljnovodZelo pomemben je elektromagnetni smog, saj se, če smo v okolju, kjer smo izpostavljeni sevanju, ruši celotno valovanje telesa in se dobesedno vsaka celica obnaša kot zastrupljena, pravi Sanja. Sevajo torej mobilni telefoni, tablice, računalniki, štedilniki ( še posebej indukcijski), vsi gospodinjski aparati na elektriko, elektronske varuške, Wifi, bluetooth, električne igrače, radijske in električne budilke,…
In kakšne zdravstvene težave povzročajo?Seznam je zelo dolg. Med najpogostejše težave sodijo motnje spanja, kronična utrujenost, težave s pomnjenjem in koncentracijo, glavobol in migrene, tinitus (šumenje v ušesu), hiperaktivnost pri otrocih, motnje srčnega ritma, visok krvni pritisk in alergije. Simptomi navedenih težav so lahko posledica tudi drugih vzrokov, a iz izjav prizadetih je razvidno, da so težave pogostokrat izginile, potem ko so izključili vir električnega sevanja. Bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in verjetno tudi Parkinsonova bolezen, sta nepopravljivi in vzrok za ti vrsti bolezni pripisujejo elektromagnetnim poljem (BUND Positionspapier, oktober 2008).
Specifične za to vrsto sevanja so tudi motnje v presnovi, celični delitvi, hormonalnem poteku (presnova melatonina), imunskem in živčnem sistemu, možganskih tokovih, genotoksičnih učinkih in povečani prepustnosti pregrade oziroma meje med krvjo in možgani (Blut-Hirn – Schranke).
Veliko več o tej zanimivi temi si lahko preberete na portalu www.zazdravje.net, če v iskalnik vtipkate elektrosmog.

V naši družbi pa je prisoten še en zelo pogost vir hranjenja in sicer prenažiranje z vtisi, kot ga poimenuje Sanja Lončar. Zaradi tega mnogi podaljšujejo dneve (sedenje pred TV, zasloni računalnika, facebook,…), ko bi bilo za telo veliko bolj koristno, da bi bili že v postelji. Vse skupaj pa ima na telo enaki učinek kot da bi se ga hudo nalili z alkoholom. Jetra so zjutraj v enakem stanju, še pravi Sanja.

Praktični nasvet
Čim več časa preživimo v naravi, kjer bomo našli marsikaj zdravega sočnega in dobrega za naše telo, čim bolj omejimo uporabo elektrosmoga in izdelajmo si domače kreme, ter čistila. Torej, vzemimo svoje zdravje v svoje roke in si pripravimo vsaj domačo hranilno kremo za obraz in telo. Enostavno pripravo si lahko pogledate na https://www.youtube.com/watch?v=9iozQugoVHA

Škodljiva čistila zamenjajmo z naravnimi.

Recepti za naravna čistila:

čistila5 Pralni prašek
V boben pomivalnega stroja zlijemo pribl. pol dcl alkoholnega kisa, v režo za predalček pa damo 2 veliki žlici naravnega naribanega mila, 2 veliki žlici sode bikarbone, ter 10 kapljic eteričnega olja (priporočam čajevec).

Univerzalno čistilo
Olupki mandarin, pomaranč in limon damo v kozarec za vlaganje. Zalijemo  z alkoholnim kisom. Pustitimo  približno en teden, da se kis obarva. Potem zadevo precedimo in razredčimo z vodo  1:1. Nato dodamo 2 žlici sode bikarbone  (dodajamo počasi, ker pride do kemijske reakcije). Da omilimo vonj po kisu, dodamo kakšno kapljico naravnega eteričnega olja. Nalijmo v razpršilko in čistilo je pripravljeno. Jaz z njim pomivam okna, pohištvo, tla, vse v kopalnici….spiranje z vodo ni potrebno….

Wc školjka
z jogurtovim lončkom zvečer čim bolj izpraznimo vodo iz školjke, vanjo nalijemo 1l alkoholnega kisa, po straneh se lahko še malo poškropi z alkoholnim kisom in pustimo čez noč. Zjutraj z metlico zdrgnemo in školjka je kot nova. Ponovimo 2x letno ali po potrebi.

Zamašeni odtoki
Zmešamo  2 jušni žlici  soda bikarbone  z enako količino soli in razredčimo z alkoholnim kisom, da dobimo gosto pasto. Damo v odtok in pustimo delovati 20 min, nato speremo.

Pečica
Zmešamo 2 jušni žlici soda bikarbone  z alkoholnim kisom, da dobimo zmes, s katero namažemo celo pečico, pustimo 5 minut. Nato poškropimo  z alkoholnim kisom in obrišemo s papirnato brisačko.

Čistilo za prah (lesene površine)
V 500 ml črnega čaja (3-5 vrečk) damo ¼  skodelice olivnega olja, ¼ skodelice precejenega limoninega soka in 1 čajno žličko eteričnega olja  (limona/pomaranča). Zmešamo in nalijemo v razpršilko.

Čistilo za parket
V 500 ml vroče vode damo 4 čajne vrečke črnega čaja, , dodamo 2 jedilni žlici naribanega naravnega mila, ½ skodelice kisa, ter nekaj kapljic olivnega olja. Mešanico damo v vedro tople vode in naravno čistilo za tla je pripravljeno.

Čistilo za posodo
Naredimo pasto iz sode bikarbone tako, da zmešamo sodo z vodo, da dobimo gosto zmes. Z metlico pomočimo v pasto in razmažemo po posodi. Lepo očisti tudi mastno posodo.

Vsi zamudniki, pa si lahko spošne napotke o hranjenju pogledate na

Naslednjič pa bom zopet pisala o gibanju.

 

Vaša Tajča