Posted on

Gibanje, ki ohranja prožnost? 12.teden

Prožno,  gibčno telo zgleda mladostno, sveže, polno energije in življenja. Že na videz, po opazovanju gibanja dveh ljudi, lahko opaziš katero telo je prožno in katero okorno, zakrnelo. In katero telo izžareva zdravje?

V navadi človeštva je, da z leti vedno manj delamo na svoji gibljivosti. Zagotovo mora biti človeško telo tako gibčno, kot močno, gibi naj bi bili usklajeni in med seboj povezani, koordinativni, center telesa (trup) mora biti močan in stabilen.
Danes bomo govorili predvsem o gibljivosti, ki je ključ pri preprečevanju poškodb in zmanjšanju stresa in napetosti telesa.

Meni, kot športnici, je zjutraj postalo rutina, da najprej naredim  svoj ritual vaj, s katerimi se dokončno zbudim in si povrnem prožnost telesa. Brez tega, se počutim, kot da je del mene še vedno v postelji. Verjetno je ravno to eden od razlogov, da se počutim tako mladostno. Nekateri zjutraj najprej posežejo po skodelici kave, zame pa je to najboljši “kofein”.

Zjutraj najprej naredim Tibetanske vaje, potem pozdrav soncu in nekaj vaj iz joge. S tem ohranjam prožnost svojega telesa. Joga je res vsestranska, saj usklajuje telo, duha, zavest in dušo. Če se ukvarjamo z njo,  predvsem bolje razumemo odnos do življenja in samega sebe. Pri jogi gre za vaje, ki vključujejo telesno vadbo, dihanje, koncentracijo, sproščanje in meditacijo.
Obstaja veliko različnih jog, zato je najbolje, da si vsak izbere tisto, ki mu najbolj ustreza. Sama sem včasih delala bolj hatha jogo, sedaj pa predvsem astanga jogo, ki je zelo zahtevna in pri kateri še ne naredim vseh vaj, ter z acro jogo (leteča joga), ki se dela v parih in poleg ostalih komponent joge gradi še na odnosu, zaupanju in meni predstavlja svojevrsten užitek ter svobodo.
Veliko je knjig in filmčkov na youtube kanalu, tako da lahko hitro najdete kar vam ustreza. Za motivacijo, si poglejte tale filmček (https://www.youtube.com/watch?v=qX9FSZJu448 ), da boste videli, kaj se da narediti z jogo, tudi, če si invalid, imaš veliko preveč kilogramov in so ti zdravniki povedali, da ne boš nikoli več hodil. Še en dokaz, kakšen čudovit “superračunalnik” imamo v lasti.Nedolgo nazaj, sem spoznala promotorja ulične vadbe street workout ter predsednika športnega društva Jekleno telo, Simona Grižona, ki ima ogromno naprednega znanja na vseh področjih, ki jih osebni trener mora imeti in še več, da se mi je zdel več kot primeren strokovnjak za naš Ekolife izziv. Sama sem diplomirala iz osebnega trenerstva, vendar se življenje tako hitro razvija, da sem vprašala Simona, kaj on meni kako biti kar se da prožen.
Simon pravi: “Prožnost telesa najlažje dosežemo z vajami za raztegovanje, sam osebno pa poleg tega priporočam tudi uporabo hoje po gurtni oziroma slackline-u. Telo mora biti gibčno vendar je izjemno pomembna tudi stabilizacija in ravnotežje ter sama odzivnost telesa na spremembo gibanja. Vse tri komponente so prisotne pri hoji po gurtni. V kolikor ima posameznik preveliko telesno težo in čuti strah pred tovrstno vadbo, lahko izvaja vaje na tleh v smislu stanja na eni nogi, kjer vključimo različne smeri gibanja, od enostavnih do težjih vaj kot pred pripravo za hojo po gurtni.”Simon, slackline je zadnje čase res zelo popularen, saj lahko srečamo ljudi, ki se ukvarjajo s hojo po gurtni v skoraj vsakem parku. Se je hoje po gurtni težko naučiti in koliko časa treninga je potrebno za prve samostojne korake?

unnamed

Učenje gurtne je podobno kot učenje kolesa v otroštvu. Za začetek potrebujemo malo pomoči, da nas nekdo usmeri, pove par besed kako se lotiti, potem pa je na nas, da shodimo. Vsekakor ni lahko, potrebno je veliko koncentracije ter potrpežljivosti, načeloma pa je tako, nekatere zadeva prevzame, drugi pa ne kažejo tako velikega interesa. Stvar okusa in posameznika kot takega. Vsekakor, ko enkrat shodimo postaja zadeva vedno bolj pomirjujoča za telo in duha. Najdemo tisto pravo ravnotežje, ki nas dobesedno prevzame. Definitivno zelo dobra vadba.

Katere so največje koristi hoje po gurtni?
S hojo po gurtni krepimo notranje podporne mišice in jih naredimo bolj fleksibilne, izboljšamo telesno držo, koordinacijo, izboljšamo občutek za ravnotežje, izboljšamo koncentracijo in pospešimo reakcijski čas, je odlična za rehabilitacijo sklepov (kolki, kolena, gležnji) in predstavlja neke vrste meditacijo, saj moramo poiskati svoj notranji mir.
Poleg tega pa predstavlja odlično zabavo, je zelo družabna in odlična za druženje tako mladih kot starih J.

Bliža se čas dopustov in slackline res lahko napnemo kjer koli, potrebujemo le dve drevesi. Katere so tiste najbolj osnovne vaje, s katerimi bi lahko začetnik začel?

Najbolj pomembno je, da se naučimo stati na posamezni nogi čim dalj časa, potem samo povežemo gibanje v smislu prenosa teže na drugo nogo in tako počasi shodimo. Torej stabilizacija telesa na eni nogi na gurtni je najbolj osnovna vaja. Potem zadevo razvijamo lahko na več različnih načinov, sam osebno na gurtno prenašam elemente joge.

Nova knjiga? Kaj bomo lahko v njej videli?

Trenutno pišem knjigo, ki bo namenjena popolnim začetnikom, ki bi se radi lotili vadbe na domu, na varen, postopen način. V prvi fazi je potrebno telo prebuditi, v kolikor dolgo časa nismo bili aktivni. Knjiga bo zajemala osnovne vaje z lastno težo na domu, brez nekih pripomočkov, zgolj kakšen stol, da katero vajo olajšamo ljudem s prekomerno težo. Notri bodo ogrevalne vaje, raztegovalne vaje, stabilizacija trupa ter vaje za moč s poudarkom, da je zadeva pisana za popolnega začetnika, da se loti procesa transformacije na zdrav in postopen način. Kasneje sledi knjiga bolj naprednih vaj, za tiste, ki bodo želeli premakniti nivo pripravljenosti eno stopničko višje.

Če si tudi vi želite dobre psihofizične kondicije in vam samim zmanjkuje motivacije, vam lahko pri tem pomaga naš strokovnjak, Simon Grižon.

Praktični vidik

Vsak naj zase izbere primerno vrsto vadbe za gibljivost. Priporočam vaje joge, ki so zelo enostavne in učinkovite. Za tiste, ki želite malce več, pa se to poletje preizkusite v slacklinu ali hoji po gurni.  Začetne osnovne vaje, si lahko pogledate na naslednjem video posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=bSs8CHUOfCo

Tisti, ki ste zamudili začetek naše akcije Ekoizziv, si lahko ogledate pomen gibanja s klikom na povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=RikBc6KebK4

Ne pozabite vsak dan narediti nekaj za ohranjanje prožnosti vašega telesa.
Naslednjič pa zopet nekaj o spanju.

Vaša Tajča