Posted on

Katere energije gibajo vaše telo? 7. teden

20150514_091456Ali se zavedamo, da ni vseeno, na kakšen način se gibljemo? Jaz sem se tega začela zavedati šele nedavno nazaj. Kot športnica in difovka, sem ves čas z gibanjem pretiravala v veri, da je več lahko kvečjemu bolje za moje telo. Kar nekaj let sem po nekaj ur dnevno vodila aerobiko in izčrpavala svoje telo v zaprtih prostorih, kasneje s triatlonom, pa sem si želela dokazati, kaj vse zmorem. Vmes sem uživala v plezanju, predvsem plezanje v skali, me je resnično polnilo z energijo, poleg tega sem bila  takrat resnično prisotna. Danes vem, da gibnje v zaprtih prostorih prazni moje telo z energijo, zavestno gibanje v naravi, pa me napolni z zdravilno energijo.

 

Ker je današnja tema energijsko obarvana, sem za mnenje o tem, katero gibanje lahko na nas deluje resnično zdravilno in pomlajevalno, vprašala strokovnjakinjo in doktorico komplementarne energijske medicine, Alenko Rupert Aruno, ki razlaga takole:
“Pred približno šestimi leti me je obiskala gospa stara preko sedemdeset let. Pregledala sem ji energijo oziroma energijski sistem po metodi P.E.C.A. in presenečeno ugotovila, da ima neverjetno visoko in čisto energijo v svojem auričnem in fizičnem telesu, ki bi lahko ustrezala 30 letni osebi v izjemnem zdravju in kondiciji. Njeni energijski vrtinci, ki so vsrkalniki energije okolja, so žareli v svetlih barvah in bili za njena leta neverjetno odprti in polni energije. Vse to je izražalo čvrsto in gibčno telo ter iskrive in vesele oči, kot tudi svež in napet izgled kože. Gospa mi je povedala, da je njena skrivnost dobrega počutja, izredno vedrega razpoloženja in trdnega zdravja v načinu gibanja, ki mu je bila zvesta že pet let in od samega začetka ga ni izpuščala niti en sam dan. Na ta način se je rešila hitrega staranja, slabega razpoloženja, prej precej krhkega zdravja in pridobila kondicijo, kateri niti približno ni mogel slediti njen sicer 6 let mlajši mož, niti mnogo mlajše osebe od nje.

 

V čem je bila njena skrivnost ali kaj bi ljudje morali vedeti o gibanju?
Z gibanjem lahko zgubljamo ali pridobivamo dragoceno energijo. Obojni proces se dogaja preko vrtinčastih energijskih polj, ki jim rečemo vrtinci, sanskrtski jezik pa jih označi z imenom čakre. Sedem jih je, ki so pripeti v bližino žlez z notranji izločanjem, pet centrov pa upravlja glavne hrbtne živčne sklope vzdolž cele hrbtenice. Sedem endokrinih žlez uravnava vse telesne funkcije in tudi proces staranja.
Zdravo telo ima čakre odprte in hitro vrteče v desno smer. To omogoča čisti belo zlati univerzalni energiji iz okolja, da polni in se dviga skozi endokrilni sistem. Kadar pa eden ali več srkalnih vrtincev spremeni smer gibanja npr. v levo ali celo obstoji, je dotok življenjske energije oviran ali celo ustavljen. Nastopi najprej slabše psihično počutje, telesna bolezen in hiter proces staranja.
Da bi si povrnili zdravje, mladosten izgled in življenjsko moč, moramo ponovno pospešiti pravilno vrtinčenje čaker.
20150514_091443
Vendar, s katerimi energijami lahko to dosežemo?

Vedeti moramo, da dve osnovni energiji konstantno polnita naše fizično telo. Univerzum ali nebo ustvarja centripetalno silo, ki v nas prihaja spiralno skozi teme glave, ekspanzivna sila zemlje, ki se ustvarja z rotacijo zemlje, pa preko trtičnega vrtinca v hrbtenico in spolne žleze. Meridiani znotraj nas so ustvarjeni kot rezultat tega elektromagnetnega polnjenja, ki obstoji med nebom in zemljo. Predstavljajo pot pretočni energiji in niso del fiziološkega sistema. Tako kot imamo 12 glavnih centrov, je tudi 12 glavnih meridianov, ki povezujejo notranje glavne organe.
Vse do nedavno zahodna znanost in medicina ni bila zavestna njihovega obstoja, na vzhodu pa ta princip delovanja osnovnih energij poznajo zadnjih 6000 let.
Nepravilno ali prenaporno, izsiljeno gibanje in neenakomerno dihanje lahko obrne vrtince v obratno smer in to povzroči utrujenost oziroma izčrpanost vitalnega sistema, poškodbe ali celo obolenja.
Gospa, ki me je obiskala, je spoznala pravo skrivnost gibanja. Na pot so ji prišli starodavni obredi petih Tibetanskih telesnih vaj pomlajevanja ali vrelec mladosti. Postopno je prišla do 21 ponovitev vsake vaje posebej. To je delala v naravi bosa vsako jutro med 6 in 7 uro zjutraj in za to porabila ne več ne manj kot 15 minut. Potem je izdatno načrpano svetlobno energijo v telo enakomerno porazdelila z odločno enourno hojo v naravi ob enakomernem dihanju. Hitro je ugotovila, da to zelo deluje in leta ostala zvesta modrosti starodavnih menihov.”

 

20150514_091451
Praktični vidik:

Pred kratkim,sem tudi sama začela izvajati Tibetanske vaje in če želite tudi vi preizkusiti kako pomlajevalno bodo delovale na vas, se mi pridružite pri izvajanju.

V videoposnetku si lahko pogledate pravilno izvedbo vaj.
Če vam bo katera vaja pretežka, jo skušajte narediti čim bolj pravilno, četudi bodo na začetku vaša kolena pokrčena. Postopoma, jo boste tudi vi lahko naredili pravilno. In če vam je kakšna vaja tako težka, da je nikakor ne morete narediti, izvajate na začetku preostale 4, tisto, ki vam dela težave pa skušajte narediti vsake toliko časa in slej ko prej vam bo uspelo.
Ne pozabite, le z redno vadbo bom dosegli pravi koristen učinek Tibetanskih vaj, katere imenujejo tudi vrelec mladosti.
Poskusite tudi vi!
Vaša Tajča