Posted on

Obetavna naložba za prihodnost, 42.teden

Zobje so neverjetno pomembni za naše zdravje, lahko pa razlog za danes vse bolj pogosta nevarna obolenja. In ker se zavedam, da svojih zob ne jemljemo tako resno, kot bi jih morali, sem se odločila, da bomo en mesec (4 teme) namenili prav zobem. Povezali smo se s strokovnjaki, ki so tudi meni pomagali do top zdravja. Dva članka bo prispeval Ustni wellness Vesel, pri katerih sem sama ugotovila, da moje umivanje zob ni najboljše in da v ustih že nastajajo obzobni kanali, katerih sama nisem opazila in sem bila prepričana, da so moji zobje ok. Ko so mi pokazali, kako si moram umivati zobe in mi očistili zobe in žepke, sem končno dobila lepo obarvane dlesni, nežno roza barve in danes popolnoma drugače gledam na svoje zobe. Dva članka bo napisal zdravilec dipl. ing., dipl. hol. ener. med. Dominik Golenhofen, ki bo o zobeh pisal brez dlake na jeziku, ter vam odgovoril na marsikatero pereče vprašanje. Pri njemu sem dobila znanje, da sem brez dvoma končno pometla s svojimi mrtvimi zobmi in nehala obremenjevati svoj imunski sistem z žarišči. Dominik bo imel na koncu našega izziva (17.3.) odlično predavanje, ki vam ga zelo priporočam.

Z veseljem vam sporočamo, da v ustnem wellnessu Vesel, nudijo vsem članom Ekolife izziva 2015/16 , ter vsem nosečim bodočim mamicam brezplačen pregled. Vsi, ki spreminjate kvaliteto svojega življenja na bolje, boste lahko ugotovili, ali se je tudi vas že dotaknila paradontalna bolezen, zahrbtna uničevalka našega zdravja, bodoče mamice pa lahko tako poskrbite na pomemben del priprav ob prihodu vašega novorojenčka, z željo, da bi z obravnavo težav v ustni votlini pričeli čim prej, ter z dvigom zavesti pripomogli k prihajajočim generacijam otrok brez zobne gnilobe in kasneje parodontalne bolezni. Skupaj lahko ugotovimo morebitno prizadetost obzobnih tkiv, ki lahko neugodno vpliva na vašo nosečnost (prezgodnji porod s prenizko porodno težo novorojenčka), kasneje pa na neželen prenos vaše mikrobiote v dojenčkova usta.

Celostna obravnava in predstavitev vloge ustnega higienika

Verjetno se strinjate, da smo se znašli v obdobju intenzivnih medčloveških odnosov, preobremenjenosti in hitenja brez pravega cilja.

Tudi v vaši ustni votlini je verjetno videti posledice hitre in »ekonomične« obravnave, ki nam jo ponujajo naše zavarovalnice. Takšna obravnava je velikokrat tudi površna in sili zobozdravnike kljub njihovi strokovni usposobljenosti in požrtvovalnosti k izdelavi neprimernih zobozdravniških izdelkov. Zaradi finančne podhranjenosti javnega zobozdravstva, takšna obravnava zato na žalost ni celostna. Lahko nas pripelje do nepotrebne predčasne izgube zob, hkrati pa se povečujejo možnosti za številne zaplete na organskih sistemih, ki na prvi pogled z ustnim zdravjem nimajo nič skupnega (miokardni infarkt, možganska kap, težave s sklepi, zapleti pri sladkorni bolezni, plodnosti, prezgodnji porod novorojenčkov s prenizko porodno težo, ..)

Celostna obravnava ustne votline se namreč začenja pri zdravih obzobnih tkivih, ki so osnovni pogoj za vsa nadaljna zobozdravniška dela. Morda vam delo ustnega higienika ni več tako neznano, saj v Sloveniji že desetletje intenzivno sodelujejo z zobozdravniki in predstavljajo nepogrešljivi člen zobozdravniškega tima. Z njihovo pomočjo in ob njihovi podpori vzpostavite primeren odnos do svojih obzobnih tkiv in zobovja. Znanje in veščine za redno vsakodnevno ustno nego doma, ki so pridobljene pri ustnem higieniku, so eden od začetnih korakov k zdravju ustne votline. Delo ustnega higienika je ključno za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje parodontalne bolezni ter za odkrivanje in preprečevanje zobnega kariesa. Z ustrezenim strokovnim pristopom obravnava vse starostne skupine prebivalstva, zato izobražuje odrasle (starše) in dviguje stopnjo zavedanja o pomenu zdrave ustne votline (higiena, hrana in pijača, razvade, hidracija itd.). Skozi ta proces ustni higienik vodi in ohranja zdravje v ustni votlini vsakega posameznika s pomočjo preventivnih ukrepov, napotkov, navodil, kontrole, sledenja itd. Le tako lahko pričakujemo zdravje v ustni votlini tudi pri naših najmlajših oz. prihajajočih generacijah. V Sloveniji žal, v primerjavi s skandinavskimi državami, še vedno precej zaostajamo v razmerju med številom zobozdravnikov in ustnih higienikov. Tam z zobozdravnikom sodelujeta dva ustna higienika.

Torej, dragi bralci, če se še niste srečali z ustnim higienikom, vam vsekakor toplo svetujemo, da storite ta pomemben korak. Morda bo marsikdo izmed vas pomislil; »jaz nimam težav«, »moj zobozdravnik pravi, da je vse v redu, saj mi težave z obzobnimi tkivi odpravi v 10 minutah s čiščenjem zobnega kamna«, »jaz si težave odpravim kar sam z uporabo različnih ustnih vodic, past in drugih čudežnih preparatov«. Vse lepo in prav, v kolikor imate zdrava obzobna tkiva. Lahko pa živite v popolni zmoti in ste že na poti k neizogibnim posledicam te uničevalne bolezni.

PARODONTALNA BOLEZEN

Že nekaj desetletij se v zahodni civilizaciji soočamo z epidemijo parodontalne bolezni (sopomenka: parodontoza, kronični parodontitis, vneta obzobna tkiva, itd.).

Parodontalna bolezen je bolezen obzobnih tkiv, ki privede do prezgodnje izgube zob. Pomembno je, da jo razumemo celoviteje, saj vpliva na druge organe in organske sisteme v telesu.

Odraslo človeško telo sestavlja približno 1013 celic, vsaka od njih se za svoj obstoj stalno pogaja z desetimi mikroorganizmi. Torej »nosimo« s seboj 1014 različnih mikroorganizmov. Na ta stalni izziv je naše telo prilagojeno in zanj skrbi naš imunski sistem.

Predstavljajte si, da se v delu našega telesa (v enem od organov) mikroorganizmi razrastejo tako, da se v povprečju na eno celico tega organa namesto deset mikroorganizmov, zgrinja 200 -300 ali še več »izzivalcev«, ki sodijo med prave elitne enote za ubijanje zdravih celic.

Nekaj podobnega se dogaja že pri zmerno razviti parodontalni bolezni, ki sodi med najbolj zahrbtne bolezni današnjega časa. V obzobnih žepih so zaradi vlage, toplote in hranil idealni pogoji za življenje mikroorganizmov, ki povzročijo razkroj čeljustne kosti.

Ker do razvoja dramatičnih posledic parodontalne bolezni prihaja zelo počasi, brez bolečin in v okolju, kjer se na manjše občasne krvavitve odzivamo brez panike, je prisotnost teh dogodkov tem bolj zaskrbljujoča.

Prisotnost te bolezni vam lahko potrdita le zobozdravnik in ustni higienik s skrbnim pregledom (klinični pregled z meritvami parodontalnih parametrov, rtg posnetki). Ko vas o tem začnejo opozarjati vaši bližnji (partner, otroci, prijatelji) zaradi neznosno slabega ustnega zadaha, ste se znašli v že dokaj razviti fazi te uničujoče bolezni. Kajti Pozor! Da boste zaradi parodontalne bolezni začeli izgubljati svoje zobe, je žal boljša novica; slabša je namreč ta, da vam zaradi parodontalne bolezni grozi cel kup zapletov na organih in organskih sistemih, ki na prvi pogled nimajo prav nič skupnega z našimi usti.

IMG_2599

Mikroorganizmi in njihovi metabolni produkti, ki se pri parodontalni bolezni v povečanem številu zadržujejo na površinah naših obzobnih tkiv (ob dlesninem robu okrog zoba, v obzobnih žepkih, na površini jezika), neposredno povzročajo bolezni krvnožilnega sistema, nekajkrat povečajo verjetnost za nastanek miokardnega infarkta in možganske kapi, revmatizma, lahko poslabšajo metabolno kontrolo bolnikov s sladkorno boleznijo, lahko povzročajo aspiracijsko pljučnico, aterosklerozo in pomembno vplivajo na nastanek kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), verjetnost za neplodnost in prezgodnji porod s prenizko težo novorojenčka pa je kar nekajkrat povečana.

Kdaj ste nazadnje od sogovornika zaznali (zavohali ali bognedaj okusili) neznansko neprijeten vonj (okus), s katerim se doslej še niste srečali in je skrajno odvraten?

Takšno je lahko bližnje srečanje z bolnikom s parodontalno boleznijo, ki morda za svoje težave niti ne ve. Obstaja tudi možnost, da imate opisani ustni zadah že sami, in da ga zato slabše zaznavate pri drugih. Nemudoma mu predlagajte pregled pri zobozdravniku ali ustnem higieniku, če seveda ni vaš nadrejeni na delovnem mestuJ.

Opozarjamo na možnost prenosa mikroorganizmov na vse tiste s katerimi prihajate v intimnejše stike, kar pomeni prenos okužbe s staršev na otroke, med partnerji,…!

Razvoj parodontalne bolezni v nekaj korakih:
* vnetje dlesni (gingivitis)IMG_2598
* začetna parodontalna bolezen
* zmerna parodontalna bolezen
* napredovana parodontalna bolezen

 

 

Pri razumevanju parodontalne bolezni je pomembno, da prepoznamo zdrave dlesni, ki ne krvavijo, so rožnato blede barve, niso otekle in imajo površinsko strukturo podobno pomarančni lupini.

zdravi zobje in dlesni

 

 

 

Prva stopnja parodontalne bolezni so »samo« vnete dlesni z tipičnimi vnetnimi znaki; krvavitev, oteklina in sprememba barve, ki preide iz bledo rožnate v rdečo ali vijolično rdečo. vnetje dlesni s krvavitvijoBolečina največkrat ni prisotna. Gingivitis je možno brez resnejših posledic popolnoma ozdraviti. Večina ljudi s prvimi vnetnimi znaki žal ne išče strokovne pomoči (mogoče zaidejo le do farmacevta, ki jim ponudi »odrešilno ustno vodico«, ki pa ne odpravi osnovnega vzroka), s tem pa dopustijo razvoju parodontalne bolezni prosto pot.
Bolezensko dogajanje napreduje do postopne izgube čeljustne kosti, ki nudi zobem oporo, tako vnetje dlesni preide v začetno, zmerno in napredovano parodontalno bolezen. V kolikor  parodontalne bolezni ne pričnemo zdraviti, zobje postanejo majavi, kar vodi do njihove izgube in vzporedno s tem do težav na drugih organih in organskih sistemih.

napredovana parodontalna bolezenPri napredovani parodontalni bolezni pa je verjetnost za nastanek abscesa ali ognojka zelo velika, pri čemer se lahko soočimo z močno bolečino, oteklino in splošno prizadetostjo.

Stopnja razvoja pri tem bolezenskem dogajanju je za zaustavitev ali morda celo za ozdravitev bistvena. Kadar odkrijemo parodontalno bolezen na začetni stopnji razvoja, je razmeroma enostavno, ob dobrem sodelovanju strokovnjaka in obolelega, obvladljiva in povsem rešljiva. Če je zaradi vnetja obzobnih tkiv prišlo že do zmerne ali napredovane stopnje bolezni, z znatnejšo izgubo kosti, smo se znašli pred izzivom, da parodontalna bolezen močno upočasnimo in vzpostavimo nadzor nad njenim napredovanjem ter » izgubimo« le nekaj zob z brezupno prognozo. Da je takšen »izplen« z veliko verjetnostjo pričakovati, vemo danes vsi zobozdravniki, ki se redno in kvalitetno izobražujemo. Žal pa se dogaja, da je parodontalna bolezen včasih spregledana ali celo neprimerno zdravljena. Zaradi nevzdržne finančne podhranjenosti javnega zobozdravstva so preventivni in kurativni programi za obvladovanje parodontalne bolezni v celoti izvzeti iz pravic, ki jih krije naša zdravstvena zavarovalnica. To pomeni, da so vsi posegi povezani s parodontalno boleznijo samoplačniški, in je s tem v ustni medicini prezrto osnovno preventivno načelo.

Najpomembnejši dejavniki tveganja za razvoj parodontalne bolezni so neustrezna ustna higiena, kajenje, pa tudi stres, dednost, sladkorna in druge sistemske bolezni.

Da bi vas vsaj še malce obdržal pri branju tega prispevka, omenjam še dve zanimivosti.

Pri razviti parodontalni bolezni imamo na področju obzobnih tkiv tako imenovano parodontalno rano, ki ni nič manjša od dveh kvadratnih decimetrov ( 10 x 20 cm ) !!! Če bi kjerkoli na naši koži zazijala tako velika rana, bi nemudoma poiskali zdravniško pomoč.

Druga bolj obetavna in optimizem zbujajoča zanimivost pa je ta, da obstaja dokaj nov, preprost in poceni slinski test, s pomočjo katerega lahko v zobozdravniški ordinaciji v nekaj minutah dokažemo prisotnost encima, ki razkraja kolagenska tkiva. To pomeni, da s tem testom parodontalno bolezen lahko odkrijemo, še preden nastopijo jasni klinični znaki bolezni. Tako pričnemo pri »pozitivnih« pacientih z resnim preventivnim delom mnogo prej, kot smo to počeli do sedaj, in s tem  bistveno dlje ohranimo lastne zobe. Še pomembneje pri tem pa je, da preprečimo nastanek včasih usodnih zapletov na oddaljenih organih, na katere smo opozarjali že zgoraj.

Da vas s protokolom prvega pregleda in koraki zdravljenja ne bi preveč bremenili, bomo o tem podrobneje spregovorili v naslednjem prispevku.

Predlagam, da si prispevek v celoti vsaj še enkrat preberete in se vprašate, ali se niste morda znašli v skupini za PB obolelih oziroma potencialno obolelih. Statistični podatki o odstotnem deležu prizadetih za eno od oblik PB, govorijo o 96%! Ali povedano drugače, da imajo le štirje od stotih preiskovancev povsem zdrava obzobna tkiva. Strašljivo, mar ne?

Ob koncu še nekaj stavkov v razmislek.

Ne zaupajte hitrim in poceni rešitvam in navideznemu gašenju požarov, ampak se odločite za pristop, ki spoštujte biološki odziv telesa na strokovne posege in zahteva določen čas za celjenje in regeneracijo poškodovanih tkiv. To je zagotovo edina prava telesu prijazna pot. Nenazadnje je zelo pomembno tudi to, da je med vami in vašim izbranim strokovnjakom, ki skrbi za vaše ustno zdravje zaupanje, ki vas varno vodi po poti do ustnega zdravja in s tem do splošnega top zdravja in počutja, kot pravi Tajča!

Upamo, da vam je ta prispevek odgrnil tančico skrivnostnosti, in boste lažje presodili in se opogumili za preventivni posvet v naši ordinaciji, kjer se bomo, če bo potrebno, z veseljem in vso potrebno skrbnostjo lotili težav v vaših ustih.

Prispevek sta napisala Gregor Vesel in Simona Knific Vesel iz Ustnega wellnessa Vesel.

Naj bo vaš nasmeh čim bolj zdrav,

Vaša Tajča

VESEL promo grafika (bolj za e-medije)