Posted on

So mrtvi zobje gojišče bolezni v naših ustih? 43.teden

Tokrat nam je svoje mnenje na podlagi 15 letnih izkušenj in znanstvenih dokazov glede mrtvih zob, delil  Dominik Golenhofen, univ. dipl. ing. grad., dipl. hol. ener. med., zdravilec.

Mrtve zobe je vedno treba odstraniti iz čeljusti! To vam in vsem svojim pacientom povem vsak dan. Se vam zdi moje mnenje ekstremno? Preberite si, zakaj v ustih nočem imeti mrtvih zob in zakaj bi moralo to veljati tudi za vas.

  1. Dr. Weston Price je v ZDA že v 20. letih prejšnjega stoletja izvajal zelo zanimive poskuse o bakterijskih okužbah, ki so izhajale iz zob z zapolnjeno korenino. Pacientom, obolelimi za revmo, trebušnimi okužbami in drugimi kroničnimi, neozdravljivimi boleznimi, je izpulil zobe z zapolnjeno korenino in jih nato zajcem vsadil pod kožo. Presenetljiva posledica je bila, da so se pri zajcih razvili povsem isti simptomi kot pri darovalcih zoba.

Drugi zdravniki so leta 1947 v znanstveni reviji Journal of Internal Medicine poročali o podobnih rezultatih ob enaki zasnovi poskusa: če je imel pacient težave s srcem, je imela žival težave s srcem. Če je imel pacient težave z ledvicami, so se te težave z ledvicami prenesle tudi na žival. Če je imel pacient težave s sklepi, so bili sklepi živali prizadeti na enak način. Vendar je dr. Price že razmišljal naprej. Da bi lahko odgovoril svojim kritikom, je izvedel dodatne poskuse: ko je zajec zaradi vsaditve zoba z zapolnjeno korenino zbolel z enako simptomatiko kot darovalec, je zajcu odstranil ta zob in zob temeljito očistil s sredstvom za razkuževanje. Po tej intenzivni antibakterijski obravnavi je ta isti zob vsadil drugemu zajcu. Koga čudi rezultat? Ta zajec je izkazoval enake simptome kot darovalec in zajec pred njim.

Zgodba se nadaljuje še naprej. Dr. Price je izpuljene zobe ne samo ure namakal v sredstvu za razkuževanje, ampak jih je dodatno še do tri ure steriliziral in jih očistil bakterij, kot je naredil s kirurškimi instrumenti. Tudi ti poskusi so pokazali, da so zajci v večini primerov znova zboleli z enakimi simptomi kot darovalci.

Iz tega za zobozdravstvo in za vaše zobozdravstveno zdravljenje izhajajo naslednji zaključki:

Mrtvi zobje so lahko neposredno povezani z vašimi boleznimi

  1. Zobozdravniki se naučijo, da zobe, tako žive, kot mrtve, rešujejo za vsako ceno. Tako zobem raje zapolnijo korenino, namesto da bi zob odstranili. Moje 15-letne izkušnje iz holistične medicine so, da ceno za obdržan zob plača pacient: zobje z zapolnjeno korenino zmanjšujejo in ogrožajo zdravje. Kaj pomeni zapolnitev zobne korenine? Najprej to, da se odstrani zobno pulpo, to je žile in živčevje. Ta del živčevja predstavlja končni del živca trigeminusa, ki izvira neposredno v možganih. Raziskave na mačkah so pokazale, da ta možganski živec, potem ko je bil omrtven pri zdravljenju korenine, že po dveh tednih začne kazati degenerativne pojave na svojem izvornem mestu v možganih.

V novi študiji so spremljali bakterije in glivice iz kanala korenine, ki so bile sproščene v krvni obtok – med in po zdravljenju korenine. Pacientom so vzeli kri med in 10 minut po zdravljenju kanala korenine. Vsi kanali korenine so vsebovali bakterije, ki so jih dokazano našli tudi v krvi.

Glavni problem je bil takoj očiten: sterilnosti, torej odsotnosti bakterij, ni mogoče doseči. Premer kanalov je premajhen, da bi s temi inštrumenti, z laserjem oziroma s čiščenjem s sredstvi za razkuževanje lahko to dosegli. Čeprav se je število bakterij zmanjšalo, je po znanstvenih raziskavah 50 % raziskovanega zoba ostalo okuženega. Zobozdravniki se seveda zavedajo teh težav. Vendar zavračajo možnost, da bi nalaganje bakterij v mrtvih zobeh lahko povzročalo bolezni.

Mrtvi zobje so vedno okuženi z bakterijami

  1. Je neizrazita rentgenska slika dokaz dobrega stanja zapolnjene zobne korenine?

Rentgenska slika (enako velja za CT-sliko) je za običajnega zobozdravnika edino merilo za ocenjevanje mrtvega zoba ali zoba z zapolnjeno korenino. Če rentgenski posnetek prikazuje neizrazit zob, zobozdravnik zaključi, da je bilo zdravljenje korenine uspešno. Ali rentgenska slika res pokaže, kaj se v resnici dogaja? Znanstvene raziskave poročajo, da se samo 7 % zob z zdravljeno korenino zares v celoti pozdravi. Pri več kot polovici preiskovanih primerov so polnilo našli izven korenine zoba. Ta prekomerna polnitev redno povzroča vnetja. Zobozdravniki nato ne morejo več ugotoviti, ali je zob z zapolnjeno korenino neškodljiv. Zato lahko zob z zapolnjeno korenino, ki je povsem neizrazit, predstavlja vir precejšnje naselitve in razširitve bakterij. Iz leta 1992 izvira študija z univerz v krajih Halle-Wittenberg in Aachen v Nemčiji, s katero so pokazali, da so pri sterilnih moških pacientih

  • v 70 % primerov v spermi našli bakterije;
  • v 23 % primerov so bile te bakterije odporne na zdravljenje z antibiotiki;
  • v teh primerih so bili bakterijski sevi iz ust identičnim sevom iz sperme;
  • po zdravljenju zob ti pacienti v spermi niso imeli več bakterij, mobilnost in število spermijev pa sta se izboljšala.

Rentgenske slike niso primerne za ocenjevanje mrtvih zob

4. Če bi bilo mogoče znanstveno dokazati, da se tudi pri popolni rentgenski sliki skrivajo nevidni mikroorganizmi, bi se lahko vprašali, kaj te bakterije počnejo v zobu. Ustne bakterije kot stranske produkte s svojo presnovo proizvedejo strupa, kot sta vodikov sulfid H2S in metantiol CH3SH. Ta strupa lahko prepoznate po smradu po pokvarjenih jajcih. Lahko te žveplo-vodikove spojine škodijo telesu? Odgovor podaja dr. Rau, vodja holistične klinike v Švici:

»Beljakovine mrtvih zob so izjemno strupene. V pulpi mrtvih zob nastajajo strupeni produkti, na primer žvepleni toksini (tioli, tioeter in tudi karcinogeni, kot so indol, skatol in prosti radikali). Tako je razložljivo, da so preiskave v ZDA pokazale, da s pogostostjo zdravljenja kanalov zobnih korenin narašča tudi stopnja rakavih obolenj. Izsledki drugih raziskav so pokazali, da v hrbtenjačah pacientov z multiplo sklerozo najdemo enake toksine kot v odmrlih zobeh, pri katerih je bila korenina zdravljena. Tem toksičnim produktom pripisujemo zelo velik pomen.«

5. Staro ime za tiol, merkaptan, izvira iz latinskih besed »mercurius« za živo srebro in »captans« za »lovljenje«: zobnim toksinom se tudi v medicini pripisuje lastnost nalaganja živega srebra, ki izvira iz amalgamskih plomb. Iz tega nato nastane dimetil živo srebro, ki je znan tudi kot eden najmočnejših živčnih strupov. Izjemno nevaren je in že odmerek 0,1 ml je smrten. Dimetil živo srebro z lahkoto predre krvno-možgansko pregrado. Ima navado, da se nalaga v organizmu. V nekaj sekundah prodre skozi kožo in ustno sluznico. Strupenost te spojine prikazuje hud smrtni primer:

Dr. Karen Wetterhahn, priznana profesorica kemije na Darthmouth College v ZDA, je bila specializirana za strupene kovine. 14. avgusta 1996, ko je delala z dimetil živim srebrom, sta se ena ali dve kapljici razlili na njene rokavice iz lateksa. Nekaj mesecev pozneje so se pojavili nevrološki simptomi, npr. izguba ravnotežja in nerazumljiv govor. Prišla je v bolnišnico, kjer so ugotovili, da je po enkratnem stiku z dimetil živim srebrom vrednost živega srebra v njeni krvi za 80-krat presegla smrtni odmerek. Kljub intenzivnem zdravljenju je padla v komo in nekaj mesecev zatem umrla.

Vemo, da amalgam vsebuje do 50 odstotkov živega srebra. Z leti se iz plomb prek kanalov v zobni korenini prenaša na konico korenine. Pri puljenju zob, ki so imeli amalgamske plombe, lahko včasih delce srebrne plombe celo s prostim očesom vidimo v kosti. Ko se na takšnih zobeh, na katerih je bila prej amalgamska plomba, zdravi korenina, lahko tiol pride v stik z živim srebrom in nastane zgoraj opisano dimetil živo srebro. Teh reakcij ni mogoče zaznati z rentgenom ali CT-jem.

Nikoli ne zapolnite korenin na zobeh, ki so bili prej plombirani z amalgamom.

6. Poglejmo si, kako strupi zobne korenine učinkujejo na telesu lastne encime: encimi so motorji za življenje. Brez katalizatorskega delovanja encimov reakcije v celicah ne bi bile mogoče ali bi potekale neskončno počasi. Posebej pri bolnikih z rakom je bil bistveni vpliv encimov dokazan že na začetku 20. stoletja: leta 1907 je škotski zdravnik dr. John Beard bolnikom z rakom vbrizgal svež izvleček trebušne slinavke in opazil hitro zmanjšanje tumorjev. Leta 1960 sta Wolf in Benitez na podlagi dolgoletnih raziskav zaključila: »Prezgodnje staranje je v bistvu mogoče pripisati pomanjkanju encimov.« Njihovo delo in spoznanja so pripeljala do razvoja z encimi obložene tablete Wobe/Mugos (ki se jo danes uporablja pri veliko bolnikih z rakom).

Da bi dokazal blokade encimov, ki jih povzročijo zobni toksini, je profesor kemije B. Haley z univerze v Kentuckyju v ZDA encime z vodnimi raztopinami premaknil iz zob s plombirano korenino. S pomočjo radioaktivnega označevanja se je po eni strani pokazalo, da zobni toksini povzročajo precejšnjo blokado encimov. Po drugi strani je učinkovanje zobnih toksinov primerjal z učinkovanjem visoko strupenega vodikovega sulfida na dejavnost encimov. Rezultat je bil šokanten za vsakega zdravstvenega delavca in vsakega prizadetega: raztopine iz kanalov v koreninah so pogosto pokazale dvakrat tako močno blokado encimov kot raztopina z enako koncentracijo čistega visoko strupenega vodikovega sulfida.

Mrtvi zobje blokirajo telesu lastne encime in povzročajo raka

7. Danes je vodilni raziskovalec na področju strupenosti mrtvih zob profesor B. Haley. Razvil je test OROTOX, s katerim je mogoče dokazati prisotnost zgoraj opisanih zobnih toksinov. S pomočjo kemijske reakcije se pri vsakem posameznem zobu izmeri, koliko toksinov, ki vsebujejo žveplo, je naloženih na zobu z zapolnjeno korenino. Če test pokaže povišane vrednosti toksinov, je po mojih izkušnjah pacientom veliko lažje se odločiti, da take mrtve zobe odstranijo, kljub temu, da na rentgenski sliki ni bilo videti posebnosti.

Test OROTOX so v Sloveniji na mojo željo vpeljali nekateri zobozdravniki, ki razmišljajo holistično. Šokantno je videti, da je mogoče pri skoraj vsakem mrtvem zobu dokazati velike obremenitve.

8. Po mojih 15-letnih izkušnjah iz lastne ordinacije je bioresonančni test s holističnimi ampulami Martina Keymera daleč najboljši način, da se ugotovi, ali mrtvi zob deluje kot žarišče. Martin Keymer je razvil tehniko, s katero lahko testiramo, ali posamezni zob škodljivo vpliva na telo, mogoče pa je ugotoviti tudi, na katere organe vpliva. Tako je še lažje dokazati povezavo z določeno boleznijo.
Obstajajo zanesljive metode za določanje, ali mrtvi zobje obremenjujejo telo.

Obstajajo zanesljive metode za določanje, ali mrtvi zobje obremenjujejo telo.

Če povzamem: kot je bilo zgoraj predstavljeno, ni dvoma, da so mrtvi zobje okuženi z bakterijami in da zaradi vsakega zdravljenja korenine zoba pride do toksične obremenitve. Vaš zobozdravnik vam tega ne bo povedal. Zato mu ne verjemite tako zlahka, da so mrtvi zobje dobri za vas. Obrnite se na zobozdravnika, ki razmišlja celostno, in ga povprašajte, kaj predlaga. Odločilno vprašanje je, kako se vaše telo odzove na obremenitev zaradi mrtvih zob. Če ste zdravi, lahko telo to obremenitev kompenzira tako kot ostale (zaradi bakterij, virusov, stresa, kajenja, pesticidov, konservansov, sladkarij, kave, alkohola). Če pa imate kronično bolezen, potem je vaše telo pokazalo, da tega ne more več regulirati in najpozneje takrat si dajte odstraniti vse mrtve zobe, da boste lahko zdravi. Bolj ste bolni, pomembneje je, da si date odstraniti mrtve zobe. Jaz vam osebno odsvetujem, da bi z odstranitvijo počakali, dokler ne zbolite zaradi mrtvih zob, ampak priporočam, da si raje dajte mrtve zobe izpuliti takoj, da ostanete zdravi. Na ta način bi nam bilo prihranjenih veliko bolezni.
Dominik Golenhofen, univ.dipl.ing.grad.,dipl.hol.ener.med., zdravilec Veliko več o tem, boste lahko slišali na zaključku Ekolife izziva, na predavanju z naslovom Ali so zobje krivi za našo bolezen? Predavanje bo 17.3. ob 17.30h v Eko 365 v Ljubljani. Predaval bo Dominik Golenhofen.

Vem, da se je zelo težko odločiti z odločitvijo, kaj s svojimi mrtvimi zobmi. Tudi sama sem bila v enaki situaciji. Ko sem zvedela resnico, kaj delam svojemu telesu s štirimi mrtvimi zobmi, sem se odločila, da jih odstranim. Sedaj sem zelo vesela, da jih nimam več.

Želim vam, da se sami odločite, kaj je najboljše za vaše zdravje,
vaša Tajča