Posted on Leave a comment

Kam v varstvo z malčkom?

Vsaka mama se začne kmalu po porodu spraševati, kam dati v varstvo otroka, ko bo morala nazaj v službo. Na začetku se ti zdi to še tako daleč, vendar meseci astronomno hitro minevajo in če se kaj kmalu ne začneš zanimati kje bi bilo najprimernejše varstvo za tvojega otroka, moraš na koncu pristati tudi na kakšno varstvo, ki je res bolj varstvo.

Ko sem tretjič rodila, sem imela že kar nekaj izkušenj s privat varstvom in vrtci in sem se odločila, da Shima ne gre v običajen vrtec, kjer je prehrana po mojem mnenju iz lastnih izkušenj še vedno neprimerna.

Poleg tega se mi zdi, da so nam otroci, ki sedaj prihajajo prišli na pomoč, da nam pokažejo kako bi morali živeti. Torej, če jih damo v sistem, zaradi katerega smo danes tukaj kjer smo, jih bomo dali v isti kalup, v katerem smo sami.
Naši najmlajši so izredno sposobni, intuitivni in srčni otroci. Postaviti jim moramo le zdrave meje, znotraj katerih se razvijajo in nam postajajo največji učitelji, saj ves čas hodijo po robu in kukajo čez s čimer razvijajo  (ali preizkušajo) tudi našo potrpežljivost.

Lani sem se srečala z Montessori pedagogiko, ki mi je postala zelo všeč in smiselna, vendar v njihovih vrtcih pogrešam zdravo prehrano in možnost izbire vegetarijanske prehrane.
Ko sem brskala po spletu, sem “slučajno” (vem, da slučajev ni in da mi je bilo namenjeno 🙂 ) našla privat varstvo po Montessori metodi v Murglah (Hiška veselja ), kar je ravno na poti, ko zjutraj odpeljem najstarejšega v Waldorfsko šolo in ga res toplo priporočam.
Takoj sem šla pogledat in začutila, da je to primerno varstvo za takrat 13 mesecev staro Shimo. Tudi glede prehrane se je vse dalo zmenit in Shima se je brez težav uvedla, na moje presenečenje se ko je čas za počitek sama uleže na ležalnik, se pokrije, stisne k sebi ninico in zadovoljno zaspi. Čez vikend, ko smo doma, še vedno zaspi le med dojenjem, tam pa res brez problema. Ko je čas za hrano, sedi za mizo in lepo je, doma pa večkrat vstane in leta okoli.
Veliko so zunaj, hodijo gledat konje, koze, račke,…, igrajo se z igračami, ki ustrezajo Montessori pedagogiki, pomagajo pripravljati hrano,… in so res zadovoljni.
V skupini je trenutno 5 otrok, (mesto je še za enega), septembra pa odhaja tudi Shima in sicer v Waldorfski vrtec, saj bo stara dve leti in je že pripravljena na več družbe.

Če bi bilo po moje, bi združila Montessori pedagogiko, ki temelji bolj na razumskem delu in Waldorfsko pedagogiko, ki temelji bolj na spiritualnem delu, zelo pa se zavedajo tudi zdravega načina življenja, zato je v njihovih vrtcih hrana vegetarijanska in v celoti ekološka.

Dodaj odgovor