Posted on

Je vaš vrč poln? | 28. teden

Ste morda že kdaj pomislili, kako lahko žejnemu otroku napolnimo kozarec z vodo iz praznega vrča? Najprej moramo napolniti vrč. In ta vrč smo mi. Prevečkrat brez energije, razdraženi in slabe volje. Je to vse, kar si zaslužijo naši najbližji?

Kako lahko od sebe pričakujemo, da jim bomo dajali le ljubezen, pozitivno energijo, radost in vse, kar bi jim najraje dali, če tega ni v nas?
Poskrbimo torej, da bodo naše čaše ljubezni, sreče in zadovoljstva tako polne, da ne bo potrebno nikomur nič dajati, saj se bo vse to samo od sebe širilo tudi na druge. Saj veste, v temni sobi je dovolj, da le eden prižge luč in vsi prisotni so v trenutku v svetlobi.
In da se lahko sploh začnemo ukvarjati s tem, da bodo naši kozarci polni, moramo dobro upoštevati vseh pet stebrov v Ekolife izzivu, saj so si res vsi popolnoma enakovredni.
Šele ko imamo dobro postavljenih vseh pet stebrov (hranjenje, gibanje, spanje, sončenje in dihanje), smo pripravljeni za resnično delo na sebi, za spoznanje, da je namen življenja življenje samo, za hvaležnost za vse, kar smo in kar imamo.

In ker danes pišem o spanju, naj vas še enkrat vprašam, ali se zavedate, koliko spite?

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste kakšno noč bolj malo spali, bodisi zaradi kakšne dobre zabave, potovanja, učenja bodisi kakšnega drugega dogodka, zaradi katerega je trpelo vaše spanje. Zagotovo se zelo dobro spomnite, kakšno je bilo počutje naslednji dan. Sama nisem mogla razumeti, kako se lahko naslednje jutro po odlični zabavi s plesom, na kateri nisem spila niti kapljice alkohola, tako obupno počutim, če sem se pa tako dobro zabavala. Kljub temu da sem nočni spanec nadoknadila v zgodnjih jutranjih in dopoldanskih urah, čez dan nisem normalno funkcionirala. To je dokaz, da telo nujno potrebuje počitek in to v času, ki je temu namenjen. Če si 2x letno privoščimo kakšno zabavo, ki nas bo prikrajšala za dober spanec, bomo to slej ko prej nadoknadili. V kolikor pa se to pojavlja pogosto ali še slabše iz dneva v dan (veliko je ljudi, ki hodijo v posteljo ob 1h ali 2h zjutraj), je to za naše telo zelo škodljivo. V najslabšem primeru lahko povzroči prezgodnjo smrt, sicer pa zelo slabi organizem in imunski sistem, prav tako ne deluje pravilno presnova in hormoni, celice se ne obnavljajo, telesu onemogočimo, da bi se zdravilo samo, koža je izsušena in ohlapna, poleg tega pa so neprespani ljudje precej bolj razdražljivi in agresivni, saj težko nadzorujejo svoja čustva, slab je tudi spomin in koncentracija.
Ne preseneča me, da ima težave s spanjem skoraj vsak drugi človek, saj je način življenja večine ljudi takšen, da vodi v razne bolezni, posledica katerih so bolečine, ki ljudem preprečujejo dober spanec.
Ravno tako smo ljudje naravnani tako, da smo precej nestrpni in da bi vse želeli imeti včeraj in tudi ko želeno stvar dobimo ali dosežemo, se že pojavi nova, po kateri hlepimo in nikoli ne uživamo v trenutni situaciji oz. v življenju samem.
Vsako stvar, ki se nam v življenju zgodi, vidimo kot problem, o katerem premlevamo še ure, dneve ali leta in je ne vidimo kot izziv, ki nam ga daje življenje (ker imamo take sposobnosti), da bi lahko osebnostno napredovali. In ker je zvečer, ko se uležemo v posteljo edini čas, ki si ga sploh vzamemo zase, priplavajo na plano še težave, ki nas najbolj obremenjujejo in ki nam hkrati preprečujejo, da bi mirno zaspali.
Kakšno težo predstavljajo za nas nerazrešeni problemi, zelo dobro prikazuje zgodba, ki sem jo prebrala v zadnji številki revije Za zdravje od Sanje Lončar, ki pravi takole:
Učitelj je učencu naročil naj vzame v roke kozarec z vodo in ga dvigne.
“Koliko tehta kozarec?” Je vprašal.
“Skoraj nič,” je odgovoril učenec.
“Bi ga lahko z iztegnjeno roko držal nekaj ur?” Je vprašal.
“To pa ne,” odgovori učenec.
Nauk te zgodbe je, da bi morali še tako majhno težavo, rešiti takoj. Dalj, ko jo bomo zadrževali v sebi, težja bo postajala in s tem se povečuje tudi stres, s katerim se soočamo. Glede na to, da nas ves čas nekaj skrbi, nas je strah, smo žalostni, jezni ali pohlepni, so to vse dejavniki, ki nam kradejo miren spanec.
Torej, ko bomo resnično sprejeli vsako situacijo, ki se nam že zgodi, se glede nje ne bomo razburjali, temveč se iz nje nekaj naučili in jo dali iz sebe kot nauk, ki smo ga morali osvojiti, bomo postali precej bolj sproščeni in zadovoljni s svojim življenjem.

FB_IMG_1444288883918Nič nam ne pomaga, če gremo v posteljo ob 22h, če pa do polnoči premišljujemo o svojih težavah.
Za bolj miren spanec vam svetujem, da, v kolikor ste v situaciji, ko vas nekaj res obremenjuje, vse skrbi, dvome ali strah, napišete na list papirja, kar bo pomagalo, da ne boste o tem premlevali v postelji. Ko se uležete v posteljo, naredite nekaj globokih, umirjenih vdihov in izdihov, hkrati si predstavljajte, da z vsakim vdihom priteka v vaše telo energija v obliki zlate barve, z vsakim izdihom pa iz vas odtekaj vse skrbi, jeza, žalost … v temno sivi barvi. Nato se zahvalimo za vse, kar se nam je čez dan zgodilo, za vse, kar smo in kar imamo. Zaprosimo Univerzum, da nas ponoči čim bolj regenerira in nas napolni z energijo.
V kolikor bo ta nekajminutni obred postal rutina, nam bo spanje zagotovo začelo služiti. Glede na različne znanstvene raziskave, je za telo odrasle osebe najbolj priporočljivo spati 7 ur. Kljub temu vam svetujem, da poslušate svoje telo in spite toliko časa, da se boste zbudili spočiti. Začnimo se zanašati nase in za vsako stvar poiskati odgovor najprej v sebi in nehajmo rešitve za vse iskati okoli nas in pričakovati, da bodo drugi bolje vedeli, kaj je najbolje za nas same.

Želim vam čudovit teden, v katerem dajmo za vsak nasvet, ki ga potrebujemo, najprej vprašati sami sebe.

Vaša Tajča