Posted on Leave a comment

Zelen smoothie na dan, odžene zdravnika stran

Zakaj so zeleni smoothieji najpomembnejši pri presnem prehranjevanju:
– ker je v zelenju življenje, saj so rastline edine sposobne spremeniti sonce v energijo, ki jo naše telo porabi za gradnjo in obnovo celic
– ker je molekula klorofila zelo podobna molekuli  hemoglobinu v naši krvi
– klorofil  predstavlja utekočinjeno sonce – Zeleni smoothieji imajo ogromno vsebnost mikroelementov. Njihovo razmerje je idealno, saj je ravno takšno, kot ga človeško telo potrebuje.

– ker zelenje zelo alkalizira telo
– zeleni smoothieji so izredno lahko prebavljivi. Če so dobro zmiksani („zblendani“), se razbije večina celičnih vlaken, kar omogoči, da telo zlahka izkoristi minerale in vitamine iz teh vlaken. Zelenje predstavlja najtršo celično strukturo, zato v kolikor vlaken ne razbijemo, ne dobimo vseh mikrohranil. Zeleni smoothieji se dobesedno začnejo absorbirati že v ustih.
– zeleni smoothieji predstavljajo popoln obrok, saj vsebujejo vlakna. Uživanje vlaken je izrednega pomena za naš prebavni sistem. Vlaknine iz surovega sadja in zelenja  delujejo kot magnet, ki iz črevesja pometa odpadle snovi.
– zelenje ima dovolj beljakovin za tvorbo mišic rastlinojedih živali (npr. šimpanzi, gorile,…)
– so izredno hitro pripravljeni in dajo prosto pot naši domišljiji. Če uporabimo 40% zelenja in 60% sadja, ne moremo ničesar zgrešiti.
Držimo se le tega, da v zelene smoothieje ne dajemo zelenjave, razen zelenja seveda, saj se zelenjava presnavlja 3 ure, zelenje in sadje pa le 30 minut. Kombinacija obojega bi lahko povzročila napenjanje in napihnjenost v trebuhu, zaradi česar bi marsikdo lahko pomislil, da mu smoothie škoduje.
Katero zelenje in katero sadje uporabljati:
Od zelenja lahko izbiramo med špinačo, blitvo, zeleno solato, listjem od korenja, rdeče pese, ohrovtovimi listi, koprive, užiten plevel (preslica, detelja, trpotec,…), zelišča (zaradi močne arome v manjših količinah),…
Od sadja vedno dodajmo nekaj sadja, ki bo naredilo smoothie kremast in mu dalo željeno teksturo, da se sadja in zelenjava ne bo ločila, torej med tako sadje sodijo banane, marelice, breskve, borovnice, mango, papaja,… Zraven pa lahko dodamo jabolka, hruške, lubenico, slive, jagode, maline, pomaranče, limone,…
Jaz zelo rada dodam tudi malce cimeta in ingverja, včasih tudi konopljine proteine in kakšno superhrano. Seveda dodamo tudi vodo, količina je odvisna od tega, koliko gost smoothie želimo dobiti.
Če nam kdaj zmanjka zelenja, lahko uporabimo tudi alge kot sta spirulina in chlorella ali pa dodamo ječmenovo ali žitno travo v prahu. Vse to je polno klorofila, po čemer hrepenijo naše celice.
V kolikor vam bo okus premočan ali pregrenek, dodamo 1 žlico rozin in okus bo odličen.

Če želimo, da je smoothie bolj osvežilen, imejmo vedno nekaj olupljenih banan v zamrzovalniku in uporabimo le te.

Breskvin zelenček:

–       2 breskvi

–       1 banana

–       Šop zelenja

–       Cimet

–       1/8 ekološke limone z lupino

–       2 dcl vode

Vse skupaj dobro zblendamo in postrežemo.

 

Zeleno zeleni proteinček
– 1 banana
– 1 jabolko
– 1 žlička spiruline v prahu
– 1 žlica konopljinih proteinov
– 2 listka sveže mete ali melise (če nimate svojega zeliščnega vrta, lahko to izpustite)
– 2 krhlja suhe papaje
– ½ pomaranče in košček lupine (lupina mora obvezno biti od ekološke pomaranče)
– 2-3 dcl vode
Vse skupaj dobro zblendamo in postrežemo. Ta smoothie je odličen tudi pred ali po treningu, saj bo naše mišice nahranil s potrebnimi aminokislinami.

Dodaj odgovor