Posted on Leave a comment

3. dan mojega detox tedna

Ker vem, da bom celo dopoldne doma, izkoristim čas v postelji s Shimo, ki se stiska k meni in ker je ko spi še večji angelček kot sicer, se mi nič ne mudi vstati. Kadar vstaneva skupaj,ni časa za meditacijo in jogo takoj zjutraj, ampak čez kakšni dve uri, ko ima dopoldansko spanje.

Ko vstanem si stisnem eno pomarančo in pol limone, s čimer poplaknem žličko črne kumine.  Tej res vsemogočni začimbi je Sanja Lončar namenila celo poglavje v svoji zadnji knjigi Ščepec vedenja. Res priporočam branje.

Kot vsak dan, spijem še 4 Bio chlorelle in 4 Bio spiruline. Na vrtu si za prvega zelenčka izberem peteršilj, zelenje od korenja ter vejico mete. Zraven zmiksam še sadje, ki ga imam pri roki (glej recept). V želji, da bi dober zajtrk imela tudi Shima, ji zmiksam eno banano, pol jabolka, malo cimeta, 1ČŽ chie in 1 ČŽ mandljevega presnega namaza in malce vode. Njam, kako dober zajtrk, vendar Shima žal ni enakega mnenja. Prihranim za kosilo, ko sem zraven zmiksala še dobro pest mlade špinače in pomarančo. Zelo osvežilen, vendar sem naredila napako, da ga nisem »zblendala« na najvišji hitrosti v svojem Vitamixu, ker sem se bala, da bi se Shima zbudila (dala sem jo namreč ravno spat, jo pustila pri očiju, jaz pa sem skočila ven na sestanek in med vožnjo žvečila svoje kosilo, saj je bilo zelenje še malce v koščkih). Zdaj vidim, da so smoothieji res veliko bolj okusni, če jih zblendam vsakič na najvišji hitrosti, postanejo bolj kremasti in res se zdrobi vse zelenje, s tem pa se iz celic sprostijo minerali in vitamini, da jih naše telo lahko absorbira.

Ko pridem nazaj, si naredim še slabe pol litra smoothieja z ječmenovo travo. Zdaj sem pa res že vso porezala in ne izgleda da bo še enkrat zrasla. Namočim manjšo skodelico pšenice, tako da jo bom jutri spet lahko dala kaliti.

Včeraj sem končno kupila knjigo Moč žive hrane od Saše Tasevski, ki me je res navdušila. Prebrala sem že kar nekaj presnih knjig, vendar njena res presega vse, saj je napisana z zelo visoko zavestjo, poleg tega pa je njena življenjska zgodba res neverjetna. Kapo dol Saša. Med recepti se mi začnejo cediti sline nad sliko čokoladnega pudinga in ker naj bi zvečer jedla sicer zeleni puding, si rečem, da sem čez dan pojedla zelo veliko zelenja, za večerjo si bom pa privoščila tega od Saše. Saj ne vsebuje nič nezdravega, samo naslednjič bom namesto celega avokada dala le pol, polovico pa zamenjala z zmrznjeno banano. Se mi je zdel preveč »težek« in mi niti ni tako pasal, tako da sem ga pol pustila, rezultat pa je bil, da me je kar precej bolel trebuh. Zdaj vem, česa naslednjič ne smem narediti.

Aja, na klistir sem skoraj pozabila. Jaz si ga naredim vsak drug dan, kadar sem samo na smoothiejih in sicer z ekološko kavo, da gredo morebitni toksini takoj ven, ker še vedno dojim. Sicer nimam nobenih znakov razstrupljanja kot npr glavobol, prehlad, vrtoglavica, slabše počutje,…, pa vseeno, že zato, ker dojim, da ne bi Shima dobila kaj toksinov. Vem, da je klistir za večino tabu, samo čiščenje od znotraj vsi zanemarjamo, na ven se pa lahko vsak dan tuširamo. Meni se zdi, da je čistoča od znotraj še pomembnejša… Sicer pa moramo imeti radi vse dele svojega telesa, tudi tistega, skozi katerega gredo stvari večinoma ven. Po klistirju se vedno odlično počutim.

Še recepti…

 1. BRESKVIN ZELENČEK:
  – 1 banana
  – 1 breskev
  – 1 rezina limone
  – šopek peteršilja
  – par vejic od korenja
  – vejica mete
  – 1 JŽ chia semen
  – cimet
  – 3 dcl vode
  Skupaj: 7 dcl
 2. SHIMIN ZAJTRK
  – 1 banana
  – ½ jabolka
  – 1 ČŽ presnega mandljevega namaza Sun&seed
  – 1 pomaranča
  – pest sveže mlade špinače
  – 2 dcl vode
  Skupaj: 5dcl
 3. POMARANČNO ŽITNI SMOOTHIE
  – 1pomaranča
  – 1 banana
  – 2 JŽ chia semen
  – pest sveže žitne trave
  – pribl 2,5 dcl voe
  Skupaj: 5 dcl
 4. ROŽIČEV PUDING
  – 1 avokado
  – 1 JŽ rožičeve moke
  – 1 ČŽ medu,
  – 1/2ČŽ vanilije v prahu
  – nekaj cimeta
  – vode pribl 5 JŽ (oz po okusu, odvisno od tega kako gostega želite)
  Zmiksamo na visokih obratih, da dobimo kremast puding. Naslednjič bom namesto ½ avokada dala 1 banano. Če damo malce več vode, dobimo super preliv za čez sadje, palačinke ali druge sladice. Namesto rožičeve moke lahko uporabite surov kakav, sladite pa po okusu.

 

Dodaj odgovor