Posted on Leave a comment

Naj se dan začne in konča z vodo

Voda, ki bi jo lahko imenovali kar vir življenja, je najpomembnejša snov za naše telo. Brez hrane lahko preživimo kar nekaj krepkih dni, brez vode pa le dan ali dva in jo moramo zato dovajati v organizem vsak dan.  Izguba vode, ki bi predstavljala več kot 15 procentov naše telesne teže, je za nas smrtna!

Kot že vemo, je voda v našem telesu prisotna med 75 in 96 procenti in je v našem organizmu različno porazdeljena. Največ vode vsebujejo limfa, slina, kri in plazma (preko 90 procentov), sledijo pa pljuča in možgani, mišičevje, jetra in rdeče krvničke, medtem ko so zobje in kosti na spodnjem delu lestvice (okoli deset procentov).

Se sprašujete zakaj je voda tako pomembna?
Voda v našem telesu opravlja kar nekaj življenjsko pomembnih funkcij. Od vode je odvisen prenos živčnih impulzov in nevrotransmitorjev, prav tako pa so od vode odvisne tudi celične membrane. Voda je transportno sredstvo za prevoz hranilnih in drugih snovi celicam, hkrati pa iz celic odvaža odpadne snovi. Poleg tega uravnava telesno temperaturo, kar je še posebej pomembno v teh vročih dneh, služi kot mazilo v sklepih, kar omogoča neovirano delovanje sklepnih površin, pomaga pri absorpciji hranljivih snovi v črevesju, preprečuje zaprtje, prav tako pa tvori osnovo za slino in zagotavlja dovolj vlažno okolje v ušesih, nosu ter ustni votlini.

Voda omogoča tudi brezhibno delovanje imunskega sistema in skrbi za sprotno razstrupljanje organizma.

Skratka, voda v našem organizmu ima veliko dela.

Kako naše telo izgublja vodo?
Vodo izgubljamo vsak dan, ko gremo na stranišče, s potenjem in celo med dihanjem. Vodo izgubljamo še hitreje kadar je vroče, med aktivnostjo telesa ali če imamo zvišano telesno temperaturo. Posebno nevarnost predstavljata  bruhanje in driska, kjer telo vodo zgubi še posebej hitro.

V normalnih razmerah naš organizem vsakih 24 ur reciklira za 40.000 kozarcev tekočine za vzdrževanje normalne fizične funkcije telesa, kar pomeni, da našemu telesu zmanjka vsak dan nekje 6 do 10 kozarcev vode, kar je potrebno obvezno nadomestiti.

Kako vem, da je moje telo dehidrirano?
Naš organizem pozna mehanizem žeje, ki nas opozori, da našemu telesu primanjkuje vode. Žal imamo ta mehanizem v veliki večini rahlo okvarjen, saj nam javlja šele kadar je v telesu že dehidracija, kar pa je že pozno stanje.

Vendarle, če bomo začeli redno piti dovolj vode, bomo opazili, da po tednu ali dveh, naše telo zazna žejo mnogo prej.

Poleg žeje pa so tudi drugi simptomi, ki nas opozorijo na dehidracijo telesa, in sicer:

•        zelo malo ali nič urina
•        urin je temnejši kot ponavadi
•        nespečnost ali utrujenost
•        glavobol
•        zmedenost
•        omotičnost ali vrtoglavica
•        pomanjkanje solz

Vendar nikar ne čakajmo da se pojavijo alarmantni znaki za dehidracijo, temveč bodimo stalno pozorni na zadosten vnos tekočine čez dan.

Koliko vode naj spijem vsak dan?
Povprečna priporočila za dnevni vnos vode so nekje med osmimi in desetimi kozarci dnevno. Vendarle pa smo različni in potrebujemo različne količine vode. Povprečnemu zdravemu človeku zadostuje osem kozarcev vode dnevno, medtem ko so nekateri bolj izpostavljeni tveganju za dehidracijo, kot na primer vsi, ki imajo posebne zdravstvene težave, tisti ki so bolni ter vsi, ki imajo povečano telesno aktivnost. Prav tako so bolj izpostavljeni tudi starejši ljudje, saj možgani dehidracije ne zaznajo pravočasno.

Če smo v dilemi ali smo dovolj hidrirani, nam to pove tudi barva urina, ki mora biti svetle barve.

Vsekakor pa moramo povečati vnos vode, v naslednjih primerih:

•        če imate zdravstvene težave, kot so ledvični kamni ali vnetje mehurja
•        ste noseči ali dojite
•        v obdobju vročega vremena
•        kadar smo fizično aktivni
•        če imamo vročino, bruhamo ali imamo drisko
•        kadar želimo izgubiti telesno težo

Kaj še pomaga, da naše telo ostane dobro hidrirano?
Voda je absolutno najboljša možnost za dobro hidracijo, vendar tudi druge pijače in hrana pomagajo zagotavljati vodo, ki jo naše telo potrebuje. Vendarle je potrebna pazljivost kaj vnašamo v telo, saj tekočina avtomatično še ne pomeni, da telo tudi dejansko dobi vodo. Alkoholne pijače in kofeinske pijače, kot so kava in čaj, naše telo le še dodatno dehidrirajo, razne umetne pijače pa naše telo namesto hidracije zalagajo z dodanimi sladkorji, umetnimi barvili, konzervansi in ostalimi dodatki, ki naše telo dodatno zastrupljajo.

Zelo priporočljivi pa so razni naravni sadni in zelenjavni sokovi, zeliščni in sadni čaji, prav tako pa veliko količino vode vsebuje tudi sadje in zelenjava, ki poleg dobre hidriranosti naše telo oskrbi tudi s potrebnimi solmi, minerali, vitamini, vlakninami ter ostalimi hranljivimi snovmi.

Nekaj nasvetov za dobro hidracijo našega organizma
•        izogibajmo se pitju raznih sladkih umetnih pijač,
•        izogibajmo se pitju kakršnihkoli tekočin iz BPA plastenk,
•        zelo priporočljive so steklenice (ki ne vsebujejo BPA) vode, ki jih imamo pri sebi čez cel dan. Voda naj bo čista, po možnosti prefiltrirana preko filtrov, ki odstranjujejo različne mehanske nečistoče, kot tudi dodatne strupe, ki so očem nevidni, v vodi pa prisotni.,
•        najdimo si svoj izvir vode in čim večkrat pijmo izvirsko vodo,
•        vodo harmoniziramo, očistimo, da ji namenimo dobro misel (ljubezen, hvaležnosti), lahko ob pitju pomeditiramo ali jo harmoniziramo z glasbo (še posebej gongi, klasična glasba,…)
•        steklenica vode, ki jo imamo pri sebi, nas opominja, da pijemo, hkrati pa imamo tudi dober nadzor, koliko spijemo čez dan,
•        včasih nam bolj ustreza, če vodi dodamo malo limoninega ali limetinega soka,
•        kadar smo fizično aktivni, pijemo vodo pred, med in po treningu,
•        kadar začutimo lakoto, spijemo kozarec vode (včasih zamenjamo občutek žeje za občutek lakote),
•        če naše telo nima prave zaznave za žejo, pijemo »po urniku«. Na primer, pijemo takoj ko se zbudimo, za zajtrk, kosilo in večerjo ter predno gremo spat. Priporočljivo je vsako uro spiti kozarec vode.

V naši spletni trgovini Ekolife predlagamo:
–      da si vodo filtrirate in jo nato natočite v priročne bidone in flaške brez bisfenola A (BPA), ki jih lahko najdete med našimi izdelki.  Izberete lahko med njihovimi različnimi oblikami in dimenzijami. So tako priročne, da jih imamo lahko ves čas ob sebi.

–      Na voljo so tudi bidoni s prenosljivim filtrom, ki vam omogočijo pitje čiste vodi kadarkoli in kjerkoli!

–      Ne spreglejte pa tudi Innovega, preverjeno tehnološko najbolj dovršenega filtrirnega vrča te vrste na svetu, s pripadajočim filtrom, ki zmore prefiltrirati do 570 litrov vode in do 99,99 % onesnaževalcev.

 

 

 

 

Dodaj odgovor