Posted on Leave a comment

Naše telo potrebuje post

Postenje, krajše ali daljše obdobje popolne vzdržnosti od hrane, je že starodavna metoda za čiščenje telesa, ki se je v samih začetkih sicer uporabljala pri različnih verskih obredih, danes pa postenje in njegove dobre učinke na telo poznamo in prakticiramo po celem svetu.

 

Proces postenja

Med postenjem telo prične s sistematičnim očiščevanjem na vseh ravneh in odstranjevanjem vseh nezdravih celic, hkrati ohranja vse vitalne funkcije. Obstaja neutemeljen strah pred postenjem zaradi morebitne izgube energije in moči ter beljakovin iz mišic. Čeprav telo med postenjem uporablja beljakovine, telo tudi med 40-dnevnim popolnim postenjem, ne bo utrpelo pomanjkanja beljakovin, vitaminov, mineralov ali maščobnih kislin, medtem ko število mišic ostaja nespremenjeno.

V prvi fazi postenja telo odvaja velike količine odpadnih snovi in prebavnih ostankov, zato so lahko začetni dnevi malo težji za organizem. Odpadne snovi prehajajo v krvni obtok, jezik dobi prevleko in zadah postane specifičen, saj organizem konstantno odvaja odpadne snovi tudi skozi usta. Po tretjem dnevu postenja se lahko pojavi tudi rahla želja po hrani.

V drugi fazi pride do čiščenja in izločanja sluznice, maščob, bolnih in umirajočih celic ter lažjih toksinov. Medtem ko nadaljujemo s postenjem, postane čiščenje še bolj temeljito. V zadnji fazi pride do čiščenja težjih toksinov, ki so se nabirali v našem celičnem tkivu od našega rojstva naprej in čiščenja krvnih kapilar in žil, po katerih se prenašajo vitalne in hranljive snovi za naše možgane. Čiščenje zadnjih plasti je možno le s kombinacijo postenja s sokovi, vode in zdrave presne diete. Da bi lahko premagali številne težke bolezni, kot je na primer rak, pa je pomembno nadaljevati z vrsto faz postenja, vse do točke, ko je organizem sposoben odstraniti bolezen iz tkiva.

Med podaljšano fazo postenja telo odstrani mrtve, umirajoče in bolne celice, neželeno maščobno tkivo, trans-maščobne kisline, otrdelo sluz na črevesnih stenah, strupene odpadke iz limfnega in krvnega sistema, toksine iz vranice, jeter in ledvic, sluz iz pljuč ter sinusov, toksine, ki so se že globoko vtisnili v celična vlakna, organe in tkiva. Prav tako se prične čiščenje tistih kapilar in žil, ki so odgovorne za obnovo in hranjenje možganskih celic ter presežek holesterola.

 

Zakaj postenje

Naše telo potrebuje ogromne količine energije za prebavo hrane, ki se med postenjem privarčuje, zato je ta energija organizmu na voljo za druge namene. Med fazami postenja se bo naše telo očistilo vseh mrtvih celic, poškodovanega tkiva, maščobnih zalog, tumorjev in raznih tvorb, ki jih telo uporabi kot gorivo ali pa jih odstrani kot odpadke. Odstranitev vseh teh ovir ohranja naš imunski sistem funkcionalen in proces presnove na optimalni ravni. Postenje ohranja naš prebavni sistem v dobri kondiciji, hkrati pa se poveča  delovanje peristaltike. Postenje omogoča globoko fizično mirovanje vseh prebavnih organov, shranjeno energijo pa telo uporabi za samozdravljenje in samoobnovo organizma. Telo s postenjem lahko premaga vse bolezni, hkrati pa pridobi dodatno energijo, se pomladi in si podaljša življenje, kar vodi k dolgotrajnemu fizičnemu, duševnemu in čustvenemu zdravju.

Drugi, zelo pomemben vidik postenja je pridobljena povečana samozavest. Če smo bolni in depresivni, bo postenje morda najpomembnejša stvar, ki jo lahko poskusimo, saj takoj pridobimo dodatno energijo, poveča se naša ozaveščenost, ki nam omogoča, da vidimo stvari bolj jasno in tako naredimo prvi korak na poti k ozdravljenju. Med postenjem se pričnemo bolj zavedati procesov v telesu, postanemo bolj dojemljivi za naše življenje ter objektivnejše lahko ovrednotimo vse kar počnemo. Ker bomo znali prisluhniti našemu telesu, bomo tudi po končanem procesu postenja pozorni kaj našemu telesu koristi in kaj potrebuje ter kaj mu škoduje oziroma ne potrebuje. Prav tako pridobimo samozaupanje v naše sposobnosti in sposobnost nadzora procesov v našem življenju ter na ta način se naučimo pravilno postavljati cilje in izpolnjevati naše namere.

Koristi postenja:

 • izboljšajo se duševne sposobnosti, zaspani možgani postanejo zopet aktivni
 • hitro dosežemo izgubo odvečne telesne teže brez šibkosti
 • živčni sistem postane uravnotežen
 • poveča se raven energije in okrepijo se občutki zaznave, potreba po daljšem spanju se zmanjša
 • vsi organi v telesu se revitalizirajo
 • celična biokemija se harmonizira
 • koža postane nežna, mehka in občutljiva
 • poveča se udobnost pri gibanju telesa
 • dihanje postane globlje, svobodnejše in učinkovitejše
 • prebavni sistem se obnovi in postane bolj učinkovit; delovanje peristaltike postane močnejše (posledica naravnega gibanja črevesja)
 • izboljša se zaznavanje okusov, organizem zopet pridobi željo in okus za bolj zdravo prehrano
 • poveča se zaupanje v naše sposobnosti obvladovanja življenjskih izzivov, zaupanje v naše telesne sposobnosti samoregulacije in samozdravljenja ter sposobnosti vzpostavitve ponovnega ravnotežja v našem organizmu
 • izboljša se presnova in celična preskrba s kisikom
 • razstrupljanje – takoj ko se telo prične postiti, bo začelo odstranjevati tiste snovi, ki so organizmu povzročale bolezni, kot so zamaščene celice, žilne holesterolne obloge, zasluzenje organizma, razni tumorji in tvorbe, hkrati pa se znebi tudi vseh shranjenih skrbi in čustev.

 

Vsi, ki se postimo, vemo, da se med postenjem znebimo občutka lakote, hkrati pa pridobimo več energije, kot jo navadno imamo. Prav neverjetno osvobajajoč je občutek, ko lahko prepustimo vse misli in skrbi ter samo zaupamo, da bo za vse poskrbljeno. Postenje je najpreprostejši, najlažji in najučinkovitejši način, da spoznamo, da imamo v resnici mi tisto moč in svobodo, da zdravimo in prevzemamo odgovornost ter nadzor našega telesa.

Dodaj odgovor