Posted on Leave a comment

Super lahek načini za vnos super pomembnih hranilnih snovi v naš jedilnik

Poznamo jih pod različnimi imeni, kot so mešani napitki, zeleni šejki, zeleni kašasti sokovi, zeleni sadni smoothie-ji, pitne solate ali solate neposredno iz blenderja. Pa saj ni pomembno kako jim rečemo. Dejstvo je, da če niste ravno goreči privrženec zdrave prehrane ali pa imate v družini izbirčnega člana, ki se ne bo dotaknil zelene zelenjave niti s palico, imamo morda za vas popolno rešitev.

Ideja o blendanju različnih vrst zelenih listov, sadja in zelenjave, da bi dobili tekočino z gladko konsistenco, ni nova. Pred nekaj leti je Victoria Boutenko (Družina presnojedcev) popularizirala koncept zelenih smoothie-jev.

Zeleni smoothie-ji so sestavljeni iz sadja in zelenja, ter dovolj vode, da dobimo želeno gostoto. Bistvo v zelenem smoothieju je zelenje, ki je bogat vir mineralov in vitaminov, predvsem pa sonči naše notranje organe, saj vsebuje ogromno klorofila. Smoothieju ne dodajamo zelenjave v obliki brokolija, gomolja rdeče pese, korenja, saj se zelenjava presnavlja 3 ure, medtem ko se sadje in zelenje le 30 min. V kolikor v smoothie vključimo zelenjavo ali maščobo, lahko pride do napihnjenosti in ne tako odličnega počutja.

Keep it simple 🙂 . Meni najljubše zelenje je peteršilj, špinača, blitva in koprive. Dodajamo lahko tudi plevel iz vrta, solato, ohrovtove liste,… Jaz poleti dodam v smoothie dve vejici mete, da me smoothie prijetno ohladi, pozimi pa mu obvezno dodam cimet in velikokrat ingver.

Morda niste ravno navdušeni nad idejo, da bi dodali špinačo ali ohrovt k sadnemu napitku, misleč, da zelenje spada v solato ali kot priloga za večerjo, nikakor pa ne v sladki napitek?

Vendarle pa ostaja dejstvo, da je to najlažji, najhitrejši in najokusnejši način za vsakodnevno uživanje dovolj velikih količin zelenja. Veliko težje je isto količino zelenja, sadja in zelenjave, kot ga spijemo v sadno-zelenjavnem smoothie-ju, pripraviti in užiti na klasičen način (pri tem mislimo tudi na pravilno žvečenje) v solatah ali drugih jedeh.

Priprava smoothie-jev nam bo vzela le kakšno minuto (z dobrim blenderjem kot je na primer Vitamix, ki ga prav tako najdete v ponudbi spletne trgovine Ekolife) in kakšno minuto ali dve za zaužitje. In kadar si pripravimo zeleni napitek, bo blender za pripravo smoothie-jev opravil dolgotrajno žvečenje namesto nas.

Pomembno pa je vedeti, da hitra priprava ne pomeni tudi hitrega uživanja! Zelo priporočljivo je, da pijemo smoothie-je počasi, vsak požirek dobro premešamo v ustih s slino za boljšo prebavo in dobro presnovo hranilnih snovi.

Moj najljubši spomladanski smoothie je:

  • 2 banani
  • pest svežih jagod
  • velika pest peteršilja in mlade špinače
  • dve vejici sveže mete
  • 2 dcl vode

Če ga imam možnost spiti v miru, si v kozarec stresem še 2 jušni žlici zdrobljenih kakavovih zrn in uživam v grizljanju :).

Dober tek.

 

Dodaj odgovor